Eftersnack semifinal 1: HV71 - BIK Karlskoga 2-1
Publicerad: 2022-04-08
Trots en stark start och ett tidigt mål av BIK kvitterade HV71och avgjorde till sist en jämn första semifinal genom ett powerplaymål. Karl Helmersson kommenterar matchen, där Kalle Jellvert & David Lilja tyvärr tvingades utgå.

I BIK:s laguppställning saknas för närvarande, förutom långtidsskadade Edwin Lindström, Juliuz Persson och Henrik Larsson som båda har skadekänning som betraktas som 'dag till dag'. BIK-tränarna valde att fortsätta med Lars Volden i mål med Marcus Hellgren-Smed som backup, precis som i kvartsfinalserien mot Mora IK.

Matchfakta semifinal 1: HV71 - BIK Karlskoga 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)

Skottstatistiken: 26-21 (8-12, 12-7, 6-2)

Målskyttar (assisterande):

0-1 Åke Stakkestad (Viktor Lennartsson & William Pethrus)

1-1 Taylor Matson (Hunter Shinkaruk & Oliver Bohm)

2-1 Chad Billins, powerplay spel fem mot fyra (Fredrik Forsberg & Tyler Vesel)

Första perioden 0-1, skotten 8-12

HV-kaptenen Simon Önerud utgick tidigt efter ett olycklig kollision. Även Kalle Jellvert - som var den han krockade med - lämnade isen några minuter senare.

BIK kom ut bestämt, satte hög press och tog kommandot från start. Bra förarbete av Viktor Lennartsson som tog sin gubbe och lämnade plats för Åke Stakkestad att kliva upp på kanten och, ur dålig vinkel, prickskjuta in 0-1 till BIK Karlskoga. efter 2.27. Målet granskades eftersom HV-keepern Jonas Gunnarsson flyttade målburen ur sitt läge strax efter men godkändes. Förutom Lennartsson fick även William Pethrus en assist.

Matchens första powerplay tillföll hemmalaget 12.52 in i matchen men BIK-boxen höll undan. Mer HV71 efter det numerära överläge och man fick också ett nytt powerpplay i slutminuten. De båda powerplay-spelen till trots vann BIK skotten med 12-8.

Andra perioden 1-0, skotten 12-7

1.22 återstod i powerplay för HV71, som kom till semifinalserien med en powerplayprocent på drygt 44 procent i kvartsfinalspelet. BIK dödade dock även det här numerära överläget.

HV71 kvitterade efter 7.44 i samband med att en BIK-klubba gått av och BIK blev en man kort. Taylor Matson gjorde målet, hans första i slutspelet. Hunter Shinkaruk och Oliver Bohm assisterade.

David Lilja blev liggande och fick hjölpas av isen efter en knock som innebar 5+game för en charging för Victor Sjöholm. Ribbträff för Björklund blev enda riktigt heta läget. Lilja återkom inte i spel, vilket innebar att BIK nu hade tappat två forwards.

Powerplay för HV71 i slutminuten och en blixtrande, viktig räddning av Volden strax efter. Den här perioden vann HV71 skottstatistiken med 12-7.

Tredje perioden 1-0, skotten 6-2

BIK höll undan i återstående boxplay och fick själva ett powerplay strax efter att man blivit fulltaligt. HV71 försvarade sig dock bra och klarade sig utan baklängesmål den här gången.

Ny viktig räddning av Volden när han hamnade på tu man hand med Jesper Kokkonen.

Powerplay för HV71 efter 6.48 som nu gjorde matchens första powerplaymål på en skymd Volden genom Chad Billins, assisterad av Peter Forsberg och Tyler Vesel.

Nära snabb replik av BIK när Marc-Olivier Roy sånär nådde fram till framrusande kedjekamraten Aleksi Rekonen på motsatt kant men en HV-klubba kom emellan.

BIK tog ut Volden för att spela med en extra utespelare och tog även, med 21 sekunder kvar och tek i anfallszonen time-out. Någon kvittering blev det dock inte och HV71 tog därmed hem rond ett i semifinalserien.


"En jämn och tuff match där vi verkligen kommer hit och agerar som vi vill under stora delar av matchen, även om det givietvis går lite i vågor"", summerar Karl Helmersson semifinal 1 strax efter matchslut. "Vi kommer ut bra i första och gör generellt mycket bra som vi kommer ta med oss till kommande matcher. Däremot måste vi bli lite vassare i powerplay - det blev tydligt när vi inte gjorde något mål under femminutaren medan de gjorde avgörande 2-1 i powerplay."

Kalle Jellvert och David Lilja lämnade alltså båda matchen och återkom inte i spel. Här finns det under fredagskvällen ännu inget besked om status utan där avvaktar man vidare undersökningar under morgondagen och eventuellt även framöver.

"Det är klart att det rubbar matchplanen lite när man förlorar två spelare men man får laborera med det manskap man har", kommenterar Karl och konstaterar:"Vi visste att det kommer bli svåra matcher men vi kommer hit idag och får återigen ett kvitto på att vi kan matcha HV71, även här i Jönköping inför en fullsatt hemmaarena."

BIK har valt att stanna kvar i Jönköping för att ge spelarna maximala möjligheter till återhämtning.

"Det gäller att vara smarta och se till att spelarna snabbt får i sig vätska och mat samt kan vila och återhämta sig. Med några borta och en del boxplay sliter det förstås hårdare på de som får spela mer och nu gäller det att använda morgondagen till att förbereda oss på bästa sätt. Det är därför vi valt att stanna kvar här."

Schema

Det är först till fyra segrar som gäller även i semifinalen.

Semifinal 1: Fredag 8/4 i Husqvarna Garden kl 19:00 Resultat 2-1

Semifinal 2: Söndag 10/4 i Husqvarna Garden kl 18:30

Semifinal 3: Tisdag 12/4 i Nobelhallen kl 19:00

Semifinal 4: Torsdag (Skärtorsdagen) 14/4 i Nobelhallen kl 19:00

Semifinal 5: Lördag (Påskafton) 16/4 i Husqvarna Garden kl 18:30

Semifinal 6: Måndag (Annandag påsk) 18/4 i Nobelhallen kl 18:30

Semifinal 7: Onsdag 20/4 i Husqvarna Garden kl 19:00

Biljetter till semifinal 3 och 4 i Nobelhallen

Biljetter till semifinal 3 (12/4) och 4 (14/4) är släppta, resterande släpps efter hand.

På tisdag inleds semifinalspelet i Nobelhallen och vi uppmanar alla besökare att komma i god tid till arenan då samtliga åskådare kommer att visiteras innan match. Dessutom är ej mat och dryck tillåten att ta med sig in i arenan.

Biljett till sitt- och ståplats köper du här.

Restaurangbiljett köper du här.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle