Juniorkollen vecka 12: J18 utslaget, J20 möter Björklöven i Play Off-omgång 3.
Publicerad: 2019-03-18
För J18 tog SM-slutspelet slut i och med förlusten i sextondelsfinalen mot Luleå, men serien blev oerhört jämn med två matcher som avgjordes först i sudden. För J20:s del väntar Play Off-omgång 3 av totalt fyra möjliga i jakten på en plats i J20 SuperElit.

För J18 tog säsongen slut i och med söndagens suddenförlust i Coop Norbotten Arena.

Sextondelsfinalserien mot Luleå kom att bli en riktig rysare. På torsdagskvällen, samtidigt som A-laget tog sig an Leksand i den andra omgången av slutspelsserien, gick J18 in i SM-slutspelets sextondelsfinal när man tog emot Luleå hemma i Nobelhallen för den första av totalt tre matcher.

BIK kunde nu, efter en lång dust mot skador och sjukdom, äntligen ställa fyra kedjor och tre backpar på isen och William Kias vaktade målet. Första målet dröjde ända till 15.53 i andra perioden när Luleå gjorde 0-1 i powerplay.

Trots en jämn skottstatistik på 29-32 i gästernas favör lyckades inte BIK få in pucken bakom Luleå-målvakten Jesper Wallstedt. Istället kunde Luleå dra ifrån till både 0-2 och 0-3 i den sista perioden.

”Vi hade en hel del jättebra lägen men deras målvakt var rena väggen”, konstaterar tränare Robert Lilja när vi talas vid per telefon på söndagskvällen. ”Han tog allt och lite till.”

Laget satte sig i bussen upp till Luleå redan på fredagsmorgonen för att klara av den drygt 100 mil långa bussresan. Väl framme i Luleå var det nästan direkt dags att krypa till kojs och matchstart i lördagens vinna-eller-försvinna-match var satt till 14.00. Laget hade lagt den jobbiga starten på matchserien bakom sig och Lilja är snudd på lyrisk när han beskriver insatsen:

”Vi spelade en underbar hockey, precis det spel som tagit oss hit till SM-slutspelet”, säger han.

William Kias fortsatte mellan stolparna. Den här gången gjorde BIK första målet när Edwin Lindström drygt halvvägs in i den första perioden äntligen kunde spräcka BIK:s nolla. Fabian Mannebratt och Joel Kiirikki assisterade. Då hade redan BIK fått en gyllene chans att ta ledningen när BIK redan efter 25 sekunders spel tilldömdes ett straffslag. Joel Kiirikki tog hand om straffen men Luleå-keepern William Josbrant räddade.

I den andra perioden kvitterade Luleå till 1-1 och efter en mållös sista period gick matchen till förlängning. Där avgjorde Linus Ring, assisterad av Lukas Smith, 2:40 in i sudden.

”Det var stenhård kamp hela vägen till sudden men vi kände att vi verkligen var där vi ville vara med vårt spel. Allt vi letat efter under säsongen fanns där under den här matchen!”

BIK:s suddenseger innebar alltså att man hade tagit matchserien till en tredje och avgörande match. Klockan 12.00 på söndagen drog matchen igång och även i den här matchen tog BIK ledningen med 1-0 i den första perioden. Douglas Byrkjeland gjorde målet och David Eriksson assisterade. Även om Luleå kvitterade i inledningen av den andra perioden hann BIK återta ledningen genom ett powerplay-mål signerat Joel Kiirikki. Martin Schreiber assisterade den här gången.

Inte förrän med drygt fem minuter kvar av ordinarie matchtid lyckades Luleå kvittera till 2-2 och det blev också resultatet efter 60 minuters spel. Matchen gick till förlängning där Luleå till sist drog det längsta strået.

”Om det var himmel igår så var det helvete idag”, beskriver Robert Lilja känslan direkt efteråt. ”Den här gången drog Luleå det längsta strået. Vi hade också chanser att avgöra men hade lite missflyt där pucken tar på en klubba och styrs in."

"Visst känns det grymt att förlora på en studspuck och på ett sätt hade det kanske känts bättre att förlora klart med 5-1, eller något i den stilen. Men samtidigt vet vi nu att det inte finns något lag som vi inte kan slå, att vi är däruppe tillsammans med de bästa lagen i Sverige.”

Om du skulle försöka dig på att summera den här matchserien redan nu, Robert, hur skulle analysen låta?

”För det första har vi fått se väldigt bra målvaktsspel från båda lagen. Luleå använde olika målvakter som alla är på landslagsnivå och vi hade också en fantastisk målvakt längst bak. För det andra tycker jag att domarinsatsen var riktigt bra, det var stentufft och de höll en bra, hög och jämn nivå. Matchserien var jämn och vi spelade disciplinerat och precis på det sätt vi vill spela.”

”Sedan var den här helgen tillsammans uppe i Luleå fantastisk. Jag är jäkligt nöjd med den. Vi hade ett tiotal föräldrar, som tagit sig hela vägen upp till Luleå, med under helgen och vi har umgåtts och haft det härligt tillsammans som ett lag. Pricken över i:et hade varit ett bra slut, men man kan uppenbarligen inte få allt. Lika lyckliga som killarna var igår, lika deppigt är det idag.”

Flera spelare som varit sjuka och skadade under en längre tid under säsongen noterades för poäng i sextondelsfinalserien.

”Ja, det är klart att det betydde mycket för oss att få tillbaka dem. Att dessutom kunna spela med sex backar och fyra kedjor gjorde stor skillnad för oss.”

Efter en förväntad 14-15 timmar lång bussresa via Umeå, Örnsköldsvik och Gävle och genom ett vårvinterruskigt Sverige beräknas BIK:s J18-gäng vara hemma igen först på måndagsmorgonen. Laget tar inte semester riktigt än.

”Vi kommer att träna i några veckor till även om det inte blir med riktigt samma intensitet utan mer för att hålla igång. Dessutom ska vi se till att gå all in med J20, stötta upp och se till att de får de spelare de behöver framöver.”

Försäsongen drar igång på allvar med sommarfys någonstans kring månadsskiftet april/maj men innan dess ska den gångna säsongen summeras och utvärderas. Dessutom ska ledningen börja se över nästa års rekryteringar till laget och hockeygymnasiet. Men just nu känns nästa säsong långt borta, erkänner Lilja.

”Ja, jag brukar använda den här tiden på året till att fundera över tillvaron. Finns orken och motivationen att fortsätta? Hockeyn tar mycket tid, och jag har ju ett jobb vid sidan om och en familj som inte ser mycket av mig under säsong. Efter jobbet försvinner jag ju i stort sett varje dag mellan 16 och 20. Hon därhemma drar ett stort lass och dessutom har jag en dotter som spelar fotboll i Örebro, som jag gärna skulle vilja följa lite mer… Samtidigt vet jag att även om man brukar vara lite trött så här års brukar suget komma igen när det börjar dra ihop sig. Ytterligare en fråga är att man ju inte heller vet om BIK vill ha kvar mig.”

Vi kommer att återkomma lite längre fram med en summering av säsongen och lite information om läget i J18-laget men låter nu både spelare och ledare få lite välbehövlig lugn och ro för att smälta säsongen.


För J20:s del lever säsongen än så länge i all önskad välmåga. Den här veckan tar laget efter en spelfri vecka sig an omgång tre av årets Play Off till högstaserien, SuperElit.

Nu är det bekräftat att det blir Björklöven som står för motståndet i serien, som avgörs i bäst av tre matcher. BIK inleder på bortaplan onsdag 20/3 klockan 19.00 och avslutar hemma i Nobelhallen fredag 22/3 19.00 och (vid behov) lördag 23/3 12.00.

Vinnaren av den matchserien och den andra Play Off 3-matchserien (där det står mellan Halmstad HF och Huddinge IK) går vidare till Play Off 4 där Timrå IK och Modo IK väntar. Timrå och Modo var sämst placerade i SuperElits fortsättningsserie och tvingas därför kvala. Vinnarna i de båda Play Off 4-matcherna spelar i högstaligan nästa säsong.

J20-coachen Lars Englund ser med tillförsikt fram emot veckans matcher.

”Det känns bra. Björklöven kommer bjuda på hårt motstånd och ses nog som favoriter. Vi åker dit för att ge allt vi har och vi kommer ge dem en ordentlig match! Nu ska vi låta J18-spelarna slicka sina sår och så ska vi kolla över status och eventuella skavanker. Men, förutsatt att inte A-laget kommer att behöva ta upp spelare, känns det som om vi kommer att få ihop laget som vi vill.”

Vilka nycklar ser du för seger i den här matchserien, Lars?

”Det kommer bli stenhård kamp och jag tror att spelet i box- och powerplay kommer bli väldigt viktigt. För vår del gäller det att spela vårt spel oavsett vilka vi möter och hur situationen ser ut, vi vet hur vi vill spela och det gäller att hålla sig till det.”

Skribent Marie Angle