BIK-liraren Janne Tavi: "Vi vill ge dem som kommer hit fina minnen och häftiga ögonblick!"
Publicerad: 2022-01-28
Kvällens BIK-lirare är Janne Tavi, finländare, forward samt lagspelare ut i klubbspetsen. Han berättar bland annat om sin gameday, sin okända pedantiska sida och om vad stolt BIK:are innebär för honom.

Han kom till BIK Karlskoga som en sen förstärkning i inledningen av grundserien. I den här intervjun, som vi gjorde strax efter att han kommit till Karlskoga, presenterar han sig själv som "mer av en playmaker än en sniper" och det är som lagspelare vi lärt känna den sympatiske finländske forwarden.

Tavi kommer med en lång meritlista med spel på högsta nivå i hemlandet Finland. Han har spelat 12 säsonger i högstaligan Liiga där han blev finsk mästare 2019 och tidigare har både ett silver och ett brons. fyra i andradivisionen Mestis. I BIK har det än så länge blivit 11 (3+8) poäng på 33 spelade matcher, men lagkamraterna lyfter gärna fram honom som en kille som ger allt för laget och ödmjukt tar sig an de uppgifter som han får.

"En kille som sätter de andra spelarna i bra lägen, och som jobbar stenhårt för laget"", som namnen Janne Spector fyller i när han överhör den här intervjun, som äger rum i materialarnas lilla krypin.

Till BIK kom 32-årige Tavi närmast från spel i HK Poprad i den slovakiska högstaligan

Fråga 1. Beskriv dig själv som spelare, Janne. Vilken roll har du i laget?

"Allroundspelare och lagspelare som är redo oavsett vad de vill att jag ska göra. Powerplay, boxplay, jag kan hoppa in där jag behövs. Vid sidan om isen försöker jag bidra med humor, lite roliga historier, och locka fram lite skratt och leenden. Vi har bra kemi i vårt omklädningsrum så det är bara att göra det man kan för att det ska fortsätta så."

Din svenska har blivit riktigt bra under de här månaderna och jag vet att du och Aleksi (Rekonen) brukar sitta och prata svenska med varandra i omklädningsrummet…

"Ja, litegrann här och där. Lite 'tjenare' och sånt, haha."

Fråga 2. Beskriv din gameday på hemmaplan, från det att du kommer till hallen tills du somnar efter matchen. Vad måste vara med? Vad får inte vara med?

"Jag kommer hit på morgonen och deltar ofta i isvärmningen. Det är ett bra sätt att väcka kroppen och förbereda den för match. Efter det gäller det att vätska upp och få igång kroppen på bästa sätt. Lunch äter jag hemma inte heller där är rätten så viktig, jag anpassar mig efter vad som önskas hemma. Jag har överhuvudtaget inte några särskilda rutiner för matchdagar, jag måste inte köra några baklängesvolter eller backa in på parkeringen utan kör på det som känns bäst just då. Däremot är själva tidsschemat i stort sett exakt det samma inför varje match. Efter lunch är det mest en lång väntan på återsamling och väl här brukar jag delta i tvånudden."

Är du bra på tvånudd? Alla tvånuddare brukar hävda att de är bra och ingen verkar någonsin förlora…

"Jag är bäst, förstås. De andra talar inte sanning, haha."

Är du en av dem som är fokuserad på match hela dagen eller en av dem som väntar så länge som möjligt med att gå in i 'game mode'?

"Jag är en av dem som varken vill eller ska sitta och stirra in i väggen i fem timmar innan matchstart. När jag kommer hit till eftermiddagssamlingen börjar matchförberedelserna och då går jag mer och mer in i bubblan ju närmare matchstart vi kommer."

Har du, som många andra, svårt att somna efter matcherna?

"Det beror faktiskt på och jag vet inte riktigt vad det är som gör att det är svårare eller lättare ibland. Det är svårt att förklara men ibland rusar tankarna efter en match och det två, tre timmar att varva ned. Ibland är det som vilken vanlig kväll som helst och man somnar snabbt och smidigt. Hur det var efter Björklövenmatchen i onsdags? Haha, jag hade inga problem med att somna då."

Fråga 3. Det roligaste du vet (och då helst inte att spela hockey)…

"Jag gillar att hänga med laget. Vi har väldigt roligt tillsammans även utanför isen, pratar mycket och delar mycket med varandra. Det är väldigt kul att vara en del av det här laget, tycker jag."

Fråga 4. Det värsta du vet…

"Det värsta?! Det skulle nog vara bensinpriserna just nu. Hemskt! Nu har jag inte varit hemma i Finland på ett tag men jag läste att det har varit rekorddyrt där också."

Fråga 5. Något som få vet om dig är…

"Hm, då kanske vi ska se till att hålla det så, haha. En sak är att jag verkligen gillar att hålla mitt kök städat. Jag har inte OCD (tvångssyndrom) eller så men jag är väldigt noga med den biten. Jag är nog väldigt pedant där. Eftersom jag gillar att laga mat är det viktigt för mig."

Vi vet ju att du är en hängiven fiskare men vad lagar du helst när du ska bjuda någon på middag?

"Jag gillar många olika kök men om jag ska bjuda på middag gör jag gärna en risotto, lamracks eller något annat gott kött. Ganska basic!"

Fråga 6. Vilken match är den viktigaste du spelat (och varför?)?

"Det måste nog vara SM-liigafinalen (2019) när vi spelade match sju av sju, det vill säga den sista och avgörande finalmatchen. Den gick till förlängning och väl där avgjorde vi och blev finska mästare. Det är verkligen något speciellt att få vara med om som hockeyspelare, inte minst ett mästerskap som avgörs i sudden efter sju täta matcher."

Hur nervös blir man som spelare i en sådan situation där allt hänger på nästa mål?

"Visst kan det vara nervöst men i det läget, men där och då tänker man bara på att man vill vinna. Helt ärligt, vid den tiden på säsongen efter ett långt slutspel och en final om sju matcher är man så trött att man inte ens orkar tänka längre. Man fokuserar bara på nästa byte."

Fråga 7. Till sist – vad betyder Stolt BIKare för dig?

"Jag har sett hur viktig BIK är för den här staden och för människorna som bor här. Sånt motiverar även oss i laget, vi vill ge dem som kommer hit fina minnen och häftiga ögonblick. Det finaste vi kan ge dem är att vi går upp till SHL och det känns som vi, med det här laget, i år har en god möjlighet att lyckas. Det skulle vara häftigt att få vara med om."


Här köper du biljett till kvällens match mot MoDo. Matchen är en del av Cmores satsning på Superfredag och börjar därmed 20.30.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle