Juniorkollen vecka 48: Värdegrundsarbete, viktiga matcher och HG-intag
Publicerad: 2021-12-03
Juniorkollen har haft ett litet uppehåll på grund av lov och lite annat men nu är vi tillbaka!

Några av lagen har haft uppehåll i sina serier men nu är matcherna i full gång igen.Vi börjar i vanlig ordning med J20, som i skrivande stund toppar J20 Regional Väst, på samma poäng (35) som tvåan Grums men med betydligt bättre målskillnad och en match mindre spelad. I morgon eftermiddag spelar laget nästa match, borta mot Hallsberg.

"Vi har har tappat några poäng för mycket, tycker jag", summerar lagets tränare Marcus Kull de senaste veckorna. "Vi fick stryk av Borlänge och Hallsberg och det sistnämnda är ett lag som vi inte ska tappa poäng emot.

Med tanke på resultaten under tidigare år lever nu BIK-spelarna med ett visst favoritskap och den stark press det medför. Kan det påverka oss?

"Så kan det säkert vara. Jag har aldrig sett något lag vara så glada efter en seger som Hallsberg var efter att de slagit oss. Men det är sånt vi måste lära oss att hantera. Det var samma sak mot Borlänge, det är deras match för säsongen. Vi har pratat mycket om det men ännu inte riktigt lärt oss detta. Förhoppningsvis drar vi lärdomar av de här förlusterna. Säsongen är lång och vi kommer säkert att åka på någon mer förlust. Men faktum är att om vi sköter vårt på rätt sätt ska vi inte behöva göra det."

I lördags spelade man seriefinal mot Grums hemma i Nobelhallen och segern med 5-2 innebar att BIK klev förbi i tabellen.

"Min förhoppning var att vi skulle komma ut laddade till den matchen och visa att vi är bäst. Det tycker jag att vi gjorde. Vi jobbar hårt men sedan söker vi väl fortfarande lite av det glamourösa, om man kan säga så. Vi har helt enkelt inte riktigt hittat vårt spel, tycker vi. Men vi visade ändå att vi är det bättre laget och det var skönt att ta tre poäng och ta tillbaka serieledningen. Det var det viktigaste med den matchen."

Hur hittar man glamouren i spelet?

"Haha, ja, det är den svåra frågan. Både på HG:s träningar och kvällstid lägger vi mycket fokus på passningsspelet som ett sätt att komma dit. Jag, Johan och Linus har en bra samsyn kring hur vi vill jobba med detta."

Precis som i samhället i övrigt är hösten i allmänhet och hösten 2021 i synnerhet en tid med mycket förkylningar och diverse sjukdomsfall.

"Vi har ganska mycket ruljans i truppen, både på grund av sjukdom och skador. Vi har också haft en del utlångingar - tre till Lindlöven (Joel Kiirikki, Alexander Josefson och Anton Wiklund) och en till Tranås (Oliver Åkelid). De är inte med och tränar med oss men kommer hem och spelar någon match då och då och det är klart att det inte är lätt för dem. Men nu spelar de med oss i några veckor i och med att HockeyEttan har sitt break innan deras säsong fortsätter."

Har du något plus du vill dela ut just nu?

"Framför allt är drivet på träningarna riktigt bra och de kör som om varenda träning vore den viktigaste i deras liv. Vecka efter vecka, det är jag imponerad över. Vi har pratat om det här innan och jag tycker att de tagit till sig detta."


Sista ansökningsdag till NIU var förrigår, 1/12, och ända in på slutet kom nya ansökningar in.

"Det har kommit in ansökningar dagligen och vi har också haft dagliga besök av spelare.", konstaterar Marcus. "Vi har ingen mer try-out inbokade och där har vi varit tydliga utåt med att vi har haft de spelare vi vill titta lite mer på inne. Visst kan det bli ytterligare något besök framöver, men grundarbetet är klart."

Hur många ansökningar har BIK:s NIU fått i år?

"Totalt drygt 300 till våra 14 platser, vilket jag har förstått är väldigt bra. Jättekul! Vi har haft ett åttiotal spelare här på try-out."

Just nu pågår diskussioner och överläggningar internt i gruppen som jobbar med intaget och informationen som man vill nå ut med är, enligt Marcus, i nuläget följande:

"Så länge man inte fått negativt besked är man ännu aktuell."

Jag vet att många undrar: Vad som händer efter ett positivt besked?

"När spelaren fått ett positivt besked och accepterat sin plats skrivs ett avtal över tre år. Syftet med att skriva på ett sådant avtal är förstås att spelaren ska vara här de kommande tre åren och så blir det för de allra flesta. Sedan är det klart att om en spelare av någon anlending inte vill vara kvar kommer vi inte att tvinga denne. Vi har såpass många som vill ha hans plats. Om någon annan klubb, till exempel någon av SHL-klubbarna, vill plocka vår spelare får de enligt det generella avtal som finns betala ersättning till oss. Det är alltid tråkigt att mista spelare men det är så det funkar."


Vi har tidigare rapporterat om den nya gemensamma värdegrund som tagits fram för hela BIK Karlskoga med A-lag, Juniorer och personal samt hela BIK Karlskoga Ungdoms verksamhet. Ungdomslagens ledare informerades på ett särskilt möte tidigare i höstas och där har nu varje lag fått minst två egna faddrar från A-laget. Detta kommer vi att återkomma till.

På juniorsidan har ledarna utbildats och nu är nästa steg att gå ut till lagen och prata om värdegrunden och hur vi tillsammans ska se till att den blir levande och en garant för en bra, trygg, inkluderande och utvecklande miljö för alla.

"Här är planen att få till möten med våra spelare under december", säger Marcus. "Det här är viktiga frågor för oss och detta kommer att vara en god hjälp för att fortsätta vårt arbete. Vi utbildar ju de här spelarna för framtiden och då inte bara som hockeyspelare och för att få med sig bra värderingar på isen utan öven för livet utanför rinken."


J18 R-laget tog en otroligt skön och viktig skalp när man för två veckor sedan slog Färjestad på bortaplan i Löfbergs Arena.

"En derbyvinst där man dessutom avgör 59.59 måste man ju nämna", säger Marcus. "Brutalt viktig seger som innebar att laget är i allra högsta grad fortsatte vara med och hugga på en topp 5-placering."

I övrigt har det gått lite trögt. Även B-juniorerna är rejält påverkade av sjukdom i truppen - något som inte heller skonat ledarstaben.

"Det är tufft läge för dem men jag tycker att man gjort det jäkligt bra utifrån förutsättniongarna."

Den här veckans båda matcher, mot två av konkurrenterna om den eftertraktae topp-5-placeringen: Västerås och Mora, gick inte som man önskat. Det krävdes seger för att nå säsongens första mål: en plats i topp 5-serien efter att grundserien spelats klart. Västerås vann med 4-1 i Nobelhallen på måndagskvällen och torsdagens bortamöte med Mora slutade 6-1 efter en tuff andraperiod där Mora inom loppet av knappa fyra minuter drog ifrån från 2-0 till 5-0.

"Vi kom inte upp i nivå", kommenterar Marcus och konstaterar att laget, nu på sjunde plats och med tre omgångar kvar av serien, fortfarande har en liten chans att nå topp 5-serien. Om man inte gör det får man istället ta den lite längre vägen till det hägrande SM-slutspelet via J18 Region Fortsättning efter jul.

BIK:s återstående matcher i J18 Regional Väst är Grums borta 5/12, Leksand hemma 9/12 samt Borlänge borta 12/12.


J18 division 1 har drabbats av covidpauser som inneburit några inställda matcher. Laget som spelar i den så kallade Värmlandsserien (J18 1D Västra) ligger i skrivande stund trea i sin serie men med två matcher färre än serieledande Grums som har fem fler inspelade poäng. Örebroserien (J18 1C Västra) är vi visserligen femma av sex lag men i en vädligt tät och haltande tabell med goda möjligheter att klättra.

"Värmlandslaget går jättebra", berättar Marcus. "De ångar på och jag var och såg när de vann med 13-0 mot Hammarö och spelade riktigt fin hockey. I Örebroserien spelar vi oftast med ett lite yngre lag och nyare spelare men jag tycker att båda lagen gör det väldigt bra. Spelarna ligger verkligen i under LIP-passen och det bådar gott!"

Tränaren Christian 'Cribbe' Carlsson tycker att verksamheten flyter på bra nu, inte minst sedan Jan Weidenhag kommit in som ny ledare. Han och spelarna ser också fram emot en ny spännande utmaning:

"Ja, strax är det dags för DM och det tycker vi ska bli väldigt roligt. Här är det ju vinna eller försvinna som gäller i varje match och det blir ju mer tävling då."

Årets distriktsmästerskap har blivit lite försenat på grund av den rådande pandemin och det är i skrivande stund inte klart när det startar. 'Cribbes' förhoppning är att det snart är dags och vi återkommer givetvis till detta i kommande Juniorkollen.

Båda lagen väntar på besked om när framflyttande matcher ska spelas men i skrivande stund är nästa match i Örebroserien borta mot Kumla på söndag 17.00 och i Värmlandsserien söndag 12/12 12.00 borta mot jagande Viking HC


BIK Karlskoga vill passa på att tacka juniorerna för det mycket bra arbete man gör för klubben, bland annat med att sälja 50-50-lotter, vara matvärdar och sköta parkeringen vid A-lagets matcher, och för en suverän insats vid En GôrkulJul! Ni är grymma!

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle