Eftersnack BIK - HC Vita Hästen 5-3 (1-1, 2-1, 2-1)
Publicerad: 2020-10-09
Vi följer upp 5-3-segern hemma mot Vita Hästen med tränaren Karl Helmersson samt målskyttarna Aleksi Rekonen och Henrik Björklund.

I säsongens andra hemmamatch gästade HC Vita Hästen Nobelhallen. Hästen hade, inför fredagens omgång, skrapat ihop totalt 3 poäng på två matcher efter en 5-2-seger borta mot Modo i första omgången och en uddamålsförlust (2-3) hemma mot IF Björklöven i andra omgången.

BIK har, som bekant, haft en tuff start på grundserien med två förluster - 3-4 hemma mot Mora i premiären och 1-7 i onsdagens bortamatch mot Timrå.

Tim Juel vaktade målet i fredagens match med Stefan Stéen som back-up. Tränarna hade dessutom gjort vissa förändringar i femmorna sedan onsdagens match:

Wilhelm Westlund, Victor Berglind, Aleksi Rekonen, Gustaf Thorell och Henrik Björklund utgjorde förstafemman.

Arvid Aronsson, Alexander Leandersson, Tor Immo, David Lindquist och Robin Carlsson var kvällens andralina.

Filip Roos, Axel Bergkvist, Sebastian Fakt, Åke Stakkestad och Linus Karlsson spelade i tredjelinan.

Karl Jonsson var sjunde back medan Jesper Alasaari stod över matchen. Carl Berglund, David Lilja och Mikael Eriksson utgjorde fjärdeformationen. August Gunnarsson var extraforward.


Det var ett helt annat BIK än senast som kom ut till matchstart och som sedan fortsatte att spela piggt, inspirerat och med intensitet genom hela matchen.

De totalt 108 (50+58 i restaurangen) på plats fick se en match präglad av en del utvisningar för båda lagen. För BIK:s del blev facit tre mål i powerplay och inga insläppta i boxplay. Alexi Rekonen, Gustaf Thorell (2), Sebastian Fakt och Henrik Björklund gjorde BIK:s mål. Det sista målet gjorde 'Gurra' i tom målbur med en dryg minut kvar av matchen.

Matchfakta med en kort resumé av matchen hittar den som önskar som vanligt längst ned i inlägget.


"Jätteskönt att komma tillbaka så här efter en förlust på bortaplan", konstaterar headcoach Karl Helmersson efter matchen.

"7-1 på tavlan i onsdags var förstås inte godkänt men som lag och utifrån det vi hade pratat om innan Timrå-matchen gjorde vi ändå en del saker bra. Vi spelade till exempel mycket rakare. Vi blev hårt straffade för en del individuella misstag men som lag var det ett steg åt rätt håll och det fortsätter vi med i dagens match. Det känns som om vi tar nya steg framåt under varje match och varje träning."

Vad tar ni med er från kvällens match?

"Våra värderingar i anfallsspelet - vi går inte på allt utan spelar lite smartare och åker i rätt lägen. Vi har även bra värderingar i försvarszonen, det börjar kugga i där bättre och bättre."


Aleksi Rekonen (1+1) gjorde BIK:s snabba 1-1-replik i första perioden och var också en viktig kugge i lagets powerplayspel.

"Skönt att få en seger och dessutom viktiga poäng", ler han efteråt. "Vi spelade bra idag och förtjänade segern. Vi hade ett bra snack efter matchen i onsdags och alla var väl medvetna om att vi behövde steppa upp idag. Det var lätt att ladda inför den här matchen."

Vita Hästen tog ledningen med 1-0 tidigt i matchen men du kvitterade omgående till 1-1. Hur viktigt var den snabba repliken?

"Ja, det var absolut viktigt. Det gav oss energi. Jag fick en riktigt fin passning av 'Björka' som gjorde det lätt för mig att sätta pucken."

Ännu en match med en del special teams - tre mål i powerplay och inget i boxplay blev BIK:s facit.

"Det är klart att det är bra att vi gör tre mål i powerplay men vi vi borde kunna göra fler med de chanser som vi fick idag. Vi kommer definitivt att fortsätta träna på den biten. Sedan gjorde killarna i boxplay ett jättebra jobb - jag satt ju själv i utvisningsbåset två gånger så jag är tacksam för deras jobb."

Det har ju varit en del utvisningar i serien så här långt under säsongen - börjar du vänja dig vid nivån som domarna håller här?

"Jag är väl inte riktigt där än, haha, men det är som det är. Jag måste se till att lära mig snart. Power- och boxplay är en viktig del av matcherna och idag vinner vi till stor del tack vare bra spel i de här spelformerna."

Nu har du fått sjunga segersången tillsammans med BIK för första gången. Kunde du sjunga med?

"Haha, jag kan den väl inte riktig än men jag älskar den redan!"


Henrik Björklund (1+2) var inblandad i mycket framåt och en härförare i powerplay denna afton.

Det kändes som om ni kom ut mer intensivt från start i kväll jämfört med i onsdags.

"Jag tyckte att vi hade en rätt bra start även mot Timrå men fick några mål emot oss och så rann det iväg", säger han. "Idag får vi en ny bra start och gör sakerna vi bestämt att vi ska göra - vi får ned puckarna mot mål, är starka och åker runt med dem så att de tvingas ta en del utvisningar. Vi får en hel del powerplay idag men det är för att vi är först på många puckar och är lite hetare än dem. Det var definitivt ett taggat lag som gick ut idag!"

Själv gjorde du 4-2 i tredje perioden, vilket kändes som ett viktigt mål efter en sen reducering till 3-2 av Vita Hästen i den andra periodens sista minut.

"Ja, det var skönt. Vi hade många powerplay idag och skulle ha förvaltat några fler lägen men det här målet kom lägligt. Under de sista träningsmatcherna och de första seriematcherna har målen ofta kommit i fel lägen för oss, idag fick vi ett sånt mål framåt istället och lyckades också hålla tätt hemåt i slutet."

"Vi måste bli lite bättre på att förvalta de chanser vi får i powerplay, så här många brukar man inte få så lägena måste sitta. Boxplay är bra idag. Men allt som allt blev det en riktigt skön trepoängare och en bra match!", avslutar 'Björka'.


Matchfakta: BIK - HC Vita Hästen 5-3 (1-1, 2-1, 2-1)

Skottstatistiken: 41-18 (11-5, 19-7, 12-6)

Publik:112 (50+58 i restaurangen)

Soffbiljetter: Rekord! Nästan 350 sålda innan matchstart.

Första perioden 1-1, skotten 11-5 13.08 in i den första perioden tog gästerna ledningen genom William Lagesson, William (Marcus Sörensen). BIK replikerade dock omgående genom Aleksi Rekonen som blott 44 sekunder sekunder senare utjämnade till 1-1 efter bra förarbete av Henrik Björklund. Även Filip Roos noterades för en assist.

Drygt åtta minuter in i perioden fick BIK spela fem-mot-tre i 1.21 efter två täta Hästen-utvisningar men lyckades inte förvalta möjligheten.

Istället fick man strax efter spela boxplay i två minuter, där man lyckades hålla undan.

BIK fick ytterligare två numerära överlägen innan perioden var över men de hetaste chanserna kom i slutminuten när gästerna blivit fulltaliga. BIK vann skottstatistiken med 11-5 och kändes som det lite hetare laget.

Andra perioden 2-1, skotten 19-7

1.51 2-1. BIK tog ledningen i powerplay (fem mot fyra) genom Gustaf Thorell, assisterad av Henrik Björklund och Aleksi Rekonen.

Powerplay och spel fem mot fyra för gästerna strax efter men BIK höll undan. I en spelvändning i samband med att laget blivit fulltaligt höll istället Åke Stakkestad på att utöka ledningen men Julius Pohjanoksa i Hästen-målet stod emot.

Intensiv press mot gästernas mål när BIK halvvägs in i perioden spelade powerplay och nära mål vid flera tillfällen. Ny chans kom nästan omgående och två täta Vita Hästen-utvisningar innebar spel fem-mot-tre i 48 sekunder.

12.51 3-1. BIK utökade ledningen med 17 sekunder kvar av spel fem-mot-tre. Sebastian Fakt gjorde målet, assisterad av Linus Karlsson och Gustaf Thorell.

Omgående ny utvisning för gästerna innebar fortsatt spel fem-mot-tre för BIK i nästan en hel minut. Den här gången höll dock gästerna undan.

I slutminuterna av perioden fick även Vita Hästen spela fem-mot-fyra, dock utan utdelning. Istället reducerade gästerna till 3-2 med 46 sekunder kvar av perioden. William Lagesson gjorde målet, assisterad av Anton Johansson.

Tredje perioden 2-1, skotten 12-6)

Vita Hästen-utvisning i slutsekunden av den andra perioden verkställdes och innebar två minuter i powerplay för BIK i periodinledningen. Dessa förvandlades till 45 sekunder i spel fem-mot-tre efter ännu en utvisning för gästerna men BIK lyckades inte förvalta det här läget.

Efter 7.49 fick Vita Hästen ett möjligt momentum när man fick spela fem-mot-fyra men BIK:s boxplay-team stod för för en stark insats och höll undan. Gästarna fick ytterligare ett numerärt överläge med drygt sju minuter kvar att spela men BIK kämpade emot och höll, ännu en gång, undan.

Ett lagstraff för Vita Hästen gav BIK lite andrum i gästernas intensiva jakt på ett kvitteringsmål. Istället kunde Henrik Björklund efter 16.18 uttöka BIK:s ledning till 4-2 i spel fem-mot-fyra.

Vita Hästen hade ingalunda gett upp utan reducerade efter 16.54 till 4-3 genom David Åslin, assisterad av Emil Lundberg och Marcus Sörensen.

Gästerna tog time-out med drygt två minuter kvar och spelade sedan med en extra utespelare istället för målvakt.

BIK kunde då avgöra med ett 5-3-mål i tom kasse med 1.16 kvar. Gustaf Thorell noterades därmed för sitt andra mål i matchen.

Marie Angle