Eftersnack omgång 24: BIK Karlskoga - Västerviks IK 2-3 e förl
Publicerad: 2021-12-08
BIK tog ikapp 0-2 och tog därmed matchen till förlängning. Väl där blev dubbla utvisningar för mycket och Västervik tog hem bonuspoängen genom att göra 2-3. Vi följer upp matchen med Henrik Larsson.

Det är tätt i toppen och det innebär att varje match är viktig och varje poäng potentiellt kan göra stor skillnad när grundserien så småningom ska summeras. BIK låg inför kvällens omgång sexa och hade fem matcher kvar fram till julfirandet. Av dessa var hela fyra stycken hemmamatcher. För motståndet i matcherna står flera av toppkonkurrenterna - i onsdagens match jagande tabellsjuan Västervik och på fredag kommer femman Kristianstad - som inför kvällens omgång hade en mer inspelad poäng men en match mindre spelad.

I BIK gjorde Henrik Larsson efterlängtad comeback. Däremot saknas alltjämt Edwin Lindström (opererad idag och ej tillgänglig för resten av säsongen), Mikael Eriksson, Sebastian Collberg och Johan Larsson. Lars Volden vaktade målet med Marcus Hellgren-Smed som back-up.

Västerviks mål vaktades för övrigt denna kväll av tidigare BIK-keepern .Henrik Lundberg


Matchfakta omgång 19: BIK Karlskoga - Kristianstad 2-3 e för (0-1, 1-1, 1-0, 0-1)

Skottstatistiken: 21-24 (7-8, 8-8, 6-6, 0-2)

Målskyttar (assisterande): 0-1 Skyler McKenzie (Myles Power) 0-2 Brett Supinski (Skyler Mckenzie & Myles Powell) 1-2. David Lilja (William Pethrus & Henrik Björklund) 2-2 Janne Tavi, spel fyra mot fem (Aleksi Rekonen) 2-3 Viktor Liljegren, avvaktande utvisning (Joakim Hagelin & Skyler McKenzie)

Första perioden 0-1, skotten 7-8

Trots två tidiga (det första efter tre sekunder) powerplay för BIK var det Västervik som 8.37 tog ledningen. Detta efter genom Skyler McKenzie, assisterad av Myles Power. Även gästerna fick chansen att spela i powerplay men resultatet 0-1 stod sig till periodens slut.

Andra perioden 1-1, skotten 8-8

6.51 utnyttjade Västervik skoningslös situationen när en BIK-spelare faller i mittzonen, vilket leder till ett två-mot-ett-läge där Powel Myles spelar fram Skyler Mckenzie som i sin tur serverar en fri Brett Supinski.

Powerplay för BIK strax efter men hemmalaget lyckades inte få till något bra tryck.

15.09 kom så den viktiga reduceringen till 1-2. David Lilja gjorde målet, assisterad av William Pethrus och Henrik Björklund. Detta gav hemmalaget välbehövlig energi, man höll i pucken längre och vann duellerna i högre utsträckning. Resten av perioden tillbringades uteslutande i Västerviks zon.

Tredje perioden 1-0, skotten 6-6

BIK:s jakt på kvittering pausades tillfälligt när Västervik fick ett tidigt powerplay. Viktig räddning av Volden strax efter att BIK blivit fulltaligt och Viktor Liljegren efter ett hopslag i mittzonen åkte sig till ett friläge. Västervik hade även en ribbträff strax efter.

Ytterligare ett powerplay för gästerna drygt åtta minuter in i perioden men BIK fortsatte att spela bra i spelformen och kunde dessutom kvittera: 8.29 in i tredje perioden gjorde Janne Tavi 2-2, framspelad av landsmannen Aleksi Rekonen.

Powerplay för BIK men utan några bra lägen. Däremot handlade det mesta om BIK under resten av perioden.

Förlängning 0-1, skotten 0-2

Direkt efter ordinarie tid drabbades BIK av en utvisning för abuse of officials, vilket innebar spel tre mot fyra i två minuter. Strax efter att BIK blivit fulltaligt drabbades man av ytterligare en utvisning, en ny abuse men den här gången avvaktande. Västervik avgjorde då genom Viktor Liljegren, assisterad av Joakim Hagelin och Skyler Mckenzie.


Kristianstad fick idag se sig slagna av Vita Hästen, vilket alltså innebar att BIK tog in en poäng på dem. I tabellen gör det dock ingen skillnad just idag då man ligger kvar på sjätte plats, på samma poäng som fyran Västerås och femman Kristianstad men med sämre målskillnad. Däremot har BIK alltjämt en match mer spelad. Sjuan Västervik ligger nu fem poäng efter.

Kalle Jellvert tvingades lämna matchen med befarad skada och beskedet från rehab coach Håkan Persson är att man avvaktar ytterligare undersökningar under morgondagen innan man kan säga något mer.

För Henrik Larsson var det en efterlängtad comeback om än med ett lite tråkigt slut.

"Vi gjorde väl inte någon särskilt bra förstaperiod", konstaterar han. "Vi hade två powerplay vardera, spelet flöt väl på lite fram och tillbaka och skottstatistiken var jämn, 7-8. I den andra var vi lite bättre, vi avslutade bra under de sista fem. I tredje tycker jag att vi, i de byten vi tar fart och levererar pucken snabbt och verkligen bestämmer oss direkt, gör det bra."

Ja, det hände något efter reduceringsmålet efter drygt 15 minuter i den andra perioden när vi fick energi, börjar vinna fler dueller och skapar längre anfall istället för att dumpa puck.

"Ja, vi pratade om just det. Karl och Johan tog upp att vi inte skulle åka runt på utsidan utan måste ta oss in på insidan. Det är så man gör mål och det var så vi gjorde våra mål idag. Vi måste ta oss in på målet och slå in returerna. Det måste vi göra mer för att vinna en sån här match."

Boxplay fungerade bra idag när vi till och med gjorde ett mål i spelformen men vi faller till slut på dubbla utvisningar i förlängningen.

"Det är tyvärr så det kan se ut och det blir ju fem mot tre där till slut. Men det var kanske ändå inte där vi förlorade matchen, det gjorde vi lite tidigare. Men jag tycker absolut att boxplay var bra, vi höll dem på utsidan ända till de gör det sista målet och då var de ju som sagt fem mot tre."

För din egen del, hur var det att vara tillbaka?

"Svinkul! Det kändes bra i skallen och händerna och sedan tycker jag att benen och flåset kom igång allt mer allteftersom matchen gick. Man kommer in i det, hittar tajmingen och lär sig när man behöver åka och när man inte behöver. Det var skönt att känna att det finns där, trots att jag varit borta ett tag."

Du stod för några bra avslut, även om det inte blev några poäng just idag.

"Ja, det är bara att lägga in puckarna. Tyvärr träffade jag i magen på målvakten."

Det är tätt mellan matcherna och tätt i tabellen. På fredag kommer tabellfemman Kristianstad hit och det är en minst sagt viktig match då vi båda har 42 poäng. Vad kan vi förvänta oss av den matchen?

"Det är bara att ladda om. De är bra men vi är också ett bra hockeygäng, så det kommer garanterat bli en bra match på fredag. Det var jäkligt gôtt att höra draget på östra läktaren idag. Det är otroligt skönt när de skriker på oss, det lyfter oss verkligen och det var härligt att se killarn och tjejerna där idag!"


Redan på fredag är det alltså dags för ny match när toppkonkurrenten Kristianstad gästar Nobelhallen. Köp din biljett till den och kommande matcher här.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle