Juniorkollen vecka 48: Viktig vecka när J18 Elit Västra går in i slutskedet
Publicerad: 2018-12-03
Vi följer upp veckans fyra juniormatcher med J20-tränaren Lars Englund och J18-tränaren Robert Lilja. Årets supertajta J18 Elit Västra-serie går in på sin sista vecka och nu ska det avgöras om BIK når säsongens första mål om en åtråvärd topp 5-placering!

BIK:s J20-lag, fortsatt i stabil serieledning, spelade två matcher under den gångna veckan.

Först ut, i tisdags, var en bortamatch mot tabelltrean Borlänge i omgång 18 som flyttats från 22/12.

BIK tog ledningen i första perioden genom Eddie Gustavsson (Douglas Byrkjeland & Åke Stakkestad) och det dröjde till andra perioden innan Borlänge kvitterade.

1-1 inför tredje perioden, alltså, men BIK:s Oscar Haglund avgjorde 8:44 in i den tredje perioden när han gjorde 1-2. Douglas Byrkjeland och Anton Krigsman assisterade.

Trots en målsnål match med siffrorna 1-2 (0-1, 1-0, 0-1) sköts det en del skott: 32-33 (3-13, 18-10, 11-10) skrevs skotten till och BIK-målvakten Albin Andersson lämnade isen med fina 96,88 i räddningsprocent.

”Vi gör en superbra första period men sedan tappar vi ödmjukheten. Vi tar oss dock genom matchen och vinner fighten till slut.”, summerar headcoach Lars Englund. ”

Veckans ordinarie omgång innebar en hemmamatch mot Valbo HC. Valbo, på fjärde plats, i tabellen bjöd upp till kamp men fick till slut se sig besegrade med 6-4.

15:06 in i den första perioden ledde BIK med 3-0 efter ett mål av David Lilja (Wille Hedqvist & Anton Gustavsson) och två mål av Robert Basth (Joachim Johansson & Karl Jonsson samt Lilja & Oscar Haglund). Innan den första perioden var över hade dock Valbo hunnit reducera till 3-1 i spel med en man mindre.

Även den andra perioden slutade 3-1. Valbo reducerade först till 3-2 innan mål av Douglas Byrkjeland, Wille Hedqvist (Haglund & Emil Falk) och Ludwig Westerlund (Basth & Johansson) utökade BIK:s ledning till 6-2 efter två perioder.

Valbo hade dock inte gett upp utan reducerade två gånger om i den sista perioden, där man också vann skotten med 15-7. 6-4-målet kom i powerplay 6:04 in i perioden och gästerna tog sedan timeout i samband med ett powerplay med drygt fem minuter kvar men lyckades inte komma närmare än så.

Albin Andersson vaktade BIK-målet även den här matchen. Matchresultatet skrevs alltså till 6-4 (3-1, 3-1, 0-2) med skotten 53-35 (20-7, 14-13, 19-15).

”Vi är det bättre laget men efter att vi gjort 3-0 börjar vi slarva", säger Englund. "Valbo gör det bra, de har ett bra försvar och skapar en del giftiga kontringar medan vi släpper lite för många chanser. Vi gör jobbet men måste jobba på att minimera våra misstag.”

I och med den här veckans matcher är halva serien spelad. Har säsongen gått enligt plan så här långt, Lars?

”Ja, absolut. Vi krigar på och tar hela tiden nya steg. Vi ligger i topp, som vi ska, och vi gör ett bra jobb varje dag. Jag tycker överlag att vi gör ett bra jobb i BIK:s juniorverksamhet, vi har levererat och fortsätter att leverera spelare både till vårt eget A-lag och andra klubbar.”

Några plus och minus att dela ut?

”Ett stort plus är att gruppen har kommit ihop bra och jobbar hårt tillsammans. Det är det viktigaste av allt. Jag vet inte om jag har något minus att dela ut, men vi pratar mycket om vikten av att vara noggranna i allt vi gör varje dag. Det är grunden till att bli en A-lagsspelare på sikt och det jobbar vi mycket med."

Den här veckan spelar BIK J20 hemma mot Viking HC. Matchen går av stapeln på tisdag klockan 19.00 i Nobelhallen – ett tips för den som vill se fartfylld och rolig juniorhockey!

”Det gäller att hitta fokus och göra en bra match med minimalt med misstag. Vi ska inte släppa till så många chanser som vi gjorde mot Valbo”, säger Englund bestämt.

BIK leder en lätt haltande serie med 11 poäng mer än tvåan Grums och 22 poäng ned till trean Borlänge. 14 vinster efter ordinarie tid och en enda förlust (mot Grums) är lagets facit efter 15 spelade matcher.

Kan det vara en nackdel att vara så pass överlägsna i grundserien med tanke på motståndet framöver?

”Det finns ju egentligen inga enkla matcher här heller - vi måste verkligen göra det vi ska varje match, annars blir det svårt. Men visst kan det bli tufft att anpassa sig till det högre tempo som vi kommer att stöta på efter jul. Därför kommer vi börja träna ännu hårdare efter den här veckan. Vi ska se till att vara redo för det som väntar!”

J18 är, som ni som läste Juniorkollen förra veckan redan vet, i sluttampen av J18 Västra Elit och slutstriden om de åtråvärda topp-fem-platserna är fortsatt stenhård.

På torsdagskvällen spelade laget borta mot en av toppkonkurrenterna, Brynäs. Det blev en speciell match där BIK ledde med 6-2 efter två spelade perioder men till sist fick se sig slagna med 7-6.

BIK ledde med 2-0 efter den första perioden efter mål av Douglas Byrkjeland (Emil Saarinen-Ek) i powerplay och Linus Callenvik (Alexander Josefsson).

I den andra perioden trummade BIK på och gjorde först 3-0 och 4-0 genom Lukas Smith innan Brynäs till slut fick hål på William Kias i BIK-målet under ett boxplay efter 15:37. Joel Kiirikki gjorde 5-1 i powerplay, assisterad av Martin Schreiber, innan Brynäs i slutminuten reducerade till 2-5.

1.09 in i den tredje perioden reducerade hemmalaget till 3-5 och drygt två minuter senare kom 4-5 i powerplay. 12:59 in i den tredje perioden kvitterade Brynäs och även om Lukas Smith genom sitt tredje mål för matchen återtog ledningen åt BIK någon minut senare hade Brynäs fått upp ångan och hann göra både 6-6 och 7-6 innan den tredje perioden var över. 7-6-målet kom med mindre än minuten kvar.

Matchen i siffror: 7-6 (0-2, 2-3, 5-1) med skotten 27-19 (9-5, 5-9, 13-3)

”Jag har precis börjat hämta mig från Brynäsmatchen”, erkänner headcoach Robert Lilja när vi under söndagskvällen följer upp veckan som gått. ”Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om vår insats, först spelar vi ut dem i två perioder och sedan slutar vi spela helt. Samtidigt som vi visar hur bra vi kan spela, tappar vi det totalt i sista. Det har hänt några gånger under säsongen så här långt och det är förstås frustrerande. Ska jag dela ut något plus får det bli till Lukas Smith som ju faktiskt gjorde tre mål.”

På söndagen väntade en ’måste-match’ för ett lag med ambitionen att sluta topp-fem: Hemmamatch mot avhängda tabellelvan Valbo HC.

Gästerna tog ledningen med 1-0 i första perioden men BIK replikerade direkt genom Viktor Bernhardtz (Åke Stakkestad & Andreas Janum). 23 sekunder gjorde Fabian Mannebratt 2-1, assisterad av Douglas Byrkjeland men Valbo stretade emot och kvitterade, vilket innebar att lagen gick till periodpaus med ställningen 2-2.

I den andra perioden tog dock BIK kommandot och vann följaktligen perioden med 4-0 efter två mål av Joel Kiirikki (David Eriksson assisterade till det andra, ett boxplaymål) och ett mål vardera av Viktor Bernhardtz (Stakkeland & Janum) och Linus Callenvik (Martin Schreiber).

6-2 stod det därmed på jumbotronen inför den tredje perioden. Valbo kämpade till sig ett reduceringsmål innan Lukas Smith (Janum) gjorde 7-3. Resten av den tredje perioden blev grinig, med totalt fyra 2-minutare och två 2+2-utvisningar för de båda lagen.

”Vi gjorde väl inte vår bästa match för säsongen", tycker Lilja. "Vi gjorde en dålig första period men gör 4-0 i andra och på det hela taget skulle jag nog kategorisera insatsen som ’en dag på jobbet’. Vi tar tre gôrviktiga poäng, och det är det viktigaste.”

Den här veckan spelas, som sagt, de två sista omgångarna av J18 Västra Elit och det är strid in i det sista om vilka som ska ta de åtråvärda topp 5-placeringarna.

BIK, på femte plats med 42 poäng och med en topp-5-placering som lagets första delmål, har allt i sina egna händer. Sexan Örebro har 40 poäng, vilket innebär att två segrar efter ordinarie tid för BIK i veckans båda matcher garanterar en femteplats.

2 övertids-/straffsegrar kan också räcka, förutsatt att inte Örebro tar full pott och dessutom tar igen en målskillnad på 12 mål.

BIK möter åttan Falun hemma i Nobelhallen på onsdag 19.00 och nian Västerås borta i ABB Arena Nord 16.00 på söndag. Örebro möter sjuan Grums, som trots att man är avhängt från striden är ett tufft lag att möta, och tabelljumbon Hudiksvall.

”För oss handlar det nu bara om att göra jobbet”, säger Lilja. ”Speciellt bortamatchen mot Västerås kommer att bli tuff men nu är det bara att köra. Vi har allt i våra egna händer! Sedan hoppas vi förstås att svårslagna Grums taggar till och slår Örebro på torsdag.”

David Eriksson och Elias Lindgren är tillbaka från skada/sjukdom, i nuläget är det bara Edwin Lindström som inte är tillgänglig för spel. När J18 Elit Västra på söndag är färdigspelad är det uppehåll tills de olika fortsättningsserierna drar igång efter julhelgerna. Tid som kommer att användas till att noga förbereda laget inför det som väntar.

Juniorkollen tar uppehåll vecka 49 på grund av att undertecknad kommer att vara på resande fot, vilket innebär att det inte blir någon rapport 10/12. Men givetvis följer vi upp dramatiken i J18 Elit Västra med J18-gänget någon gång lite senare under vecka 50.