Eftersnack semifinal 2: HV71 - BIK Karlskoga 5-2
Publicerad: 2022-04-10
'Marco' Roys första mål i BIK-tröjan och ännu en stark laginsats kom i skymundan när semifinal 2 slutade 5-2 efter ett sista HV-mål i öppen kasse.

Den första semifinalmatchen av maximalt sju spelades i fredags. Den blev jämn och spännande och slutade 2-1 till hemmalaget trots en stark start av BIK med ett tidigt ledningsmål av Åke Stakkestad. Tyvärr tvingades Kalle Jellvert och David Lilja utgå på grund av skador.

I semifinal 2, som spelades på söndagskvällen, slutspelsdebuterade Marcus Hellgren Smed i BIK-kassen när han gick in mellan stolparna med Lars Volden som backup. Juliuz Persson, Henrik Larsson och Kalle Jellvert var tillbaka. Larsson började som sjunde back.

David Lilja är, enligt rehab coach Håkan Persson,"på skadelistan tills vidare”. Hans plats i förstalinan togs av Åke Stakkestad.

Matchfakta semifinal 2: HV71 - BIK Karlskoga 5-2 (2-0, 1-1, 2-1)

Skottstatistiken: 22-28 (7-10, 7-11, 8-7)

Målskyttar (assisterande):

1-0 Tommi Huhtala (Victor Sjöholm & Emil Andrae)

2-0 Tommi Huhtala, powerplay spel fem mot fyra (Emil Andrae & Tyler Kelleher)

3-0 Marcus Davidsson (Jonathan Davidsson & Christoffer Törngren)

3-1 Marc-Olivier Roy, utan assist och i spel fyra mot fyra

4-1 Taylor Matson, powerplay spel fem mot fyra (Myles Powell & Emil Andrae)

4-2 Albert Lyckåsen (Sebastian Collberg och Henrik Björklund)

5-2 Tommi Huhtala, ENG (Tyler Vesel & Nichlas Torp)

Första perioden 2-0, skotten 7-10

HV71 gjorde, efter flera täta chanser, 1-0 redan efter 2.36. Tommi Huhtala tryckte in skottet från blålinjen och en skymd Hellgren-Smed såg inte mycket av pucken. Nära snabb replik i en snabb spelvändning strax efter som tvingade HV-keepern Jonas Gunnarsson till en lång sidledsförflyttning men Henrik Björklund sköt strax över.

Ribbträff för Tyler Vesel efter drygt fem minuters spel och i samma situation kolliderade BIK-keepern olyckligt med egen spelare och blev liggande. Hellgren-Smed utgick och togs ut för kontroll i omklädningsrummet och Lars Volden tog hans plats.

Powerplay - matchens första - för HV71 efter 10.50 och detta utnyttjade man till att göra 2-0. Huhtala blev tvåmålsskytt när han styrde in Emil Andraes skott. Även Tyler Kelleher assisterade.

Två viktiga lägen för BIK i slutminuterna:

Tavi fick ett gyllene läge med 1.40 kvar då Gunnarsson var position men blev så överraskad att han inte hann få till avslutet. Med drygt 20 sekunder kvar fick sedan Stakkestad ett friläge men Gunnarsson läste och räddade hans avslut. Skotten skrevs till 7-10.

Andra perioden 1-1, skotten 7-11

Bra av Aleksi Rekonen som i periodinledningen gick hela vägen och avslutade rappt, men Gunnarsson plockade pucken. Istället ökade HV71 strax efter på till 3-0 genom en egen snabb spelvändning. Marcus Davidsson gjorde målet, assisterad av brodern Jonathan Davidsson och Christoffer Törngren.

3.05 tilldömdes BIK sitt första powerplay och med 50 sekunder kvar av detta föll Stakkestad huvudstupa in i sargen efter en tackling och utgick blödande (trots helvisir) men återkom lyckligtvis i spel efter omplåstring. Ingen åtgärd av domarna då men väl med 15 sekunder kvar då BIK tilldömdes ett nytt powerplay. Vid den efterföljande tekningen fick BIK en utvisning mots ig på grund av felaktig tekning (Delay of the game) och det numerära överläget neutraliserades.

Marc-Olivier Roy tajmade in sitt första mål i BIK-tröjan väl när han efter 6.22 i ett friläge kyligt tråcklade in en viktig reducering till 3-1 i det så kallade 'femte hålet'.

Tyvärr tvingades dock David Lindqvist strax efter utgå efter en tackling som tog så illa att han fick hjälpas ut till omklädningsrummet. Rekonen flyttades upp på 'Linkans' plats, Sebastian Collberg tog hans plats i andraformationen och hans plats togs i sin tur av extraforwarden Emil Öhrvall.

HV71 pressade på och skapade flera lägen efter detta men Volden stod stabil i BIK-kassen. BIK vann dock skottstatistiken även i den andra perioden.

Tredje perioden 2-1, skotten 8-7

BIK kom ut bestämt, hade mycket puck och skapade lägen.

Situationsrummet påkallade domarnas uppmärksamhet efter att HV71:s Christoffer Törngren, inne i BIK:s målgård, tryckt in en puck bakom en liggande Volden. Målet dömdes bort då videogranskningen visade att han stört BIK-keepern genom att slå undan hans benskydd strax innan målet.

Ett powerplay för HV71 med 7.17 kvar stoppade tillfälligt BIK:s forcering och innebar dessutom 4-1 till HV71. Taylor Matson gjorde målet, assisterad av Myles Powell och Emil Andrae.

BIK hade inte gett upp och både Stakkestad och Collberg hade lägen. Med två och en halv minut kvar ersatte man Volden med en extra utespelare och med drygt två minuter kvar tog man också timeout. Albert Lyckåsen (Sebastian Collberg och Henrik Björklund) reducerade till 4-2 med nästan en och en halv minut kvar

Tommi Huhtala (Tyler Vesel och Nichlas Torp) kunde dock göra 5-2 i tom målbur efter 19.24, vilket för hans del innebar hattrick.


Kvällens seger för HV71 innebär att Jönköpingslaget nu har 2-0 i semifinalserien. Nu vänder BIK hemåt då de kommande två mötena spelas i Nobelhallen på tisdag 12/4 och skärtorsdagen 14/4.


Karl Helmersson var inte nöjd med den första perioden men tyckte i övrigt att laget stod för ännu en bra laginsats.

"Ja, vi måste spela med större beslutsamhet och vara rejälare än vi var i början av matchen. Men vi spelade bättre allteftersom matchen gick och vår tredjeperiod är bra, då vågar vi verkligen gå för det. Sedan är varje situation viktig i en sån här match, vi släpper in två mål på grund av styrningar framför vårt eget mål och där måste vi vara starkare."

"På det stora hela gör vi dock det bra idag, inte minst med tanke på manfallet. Det gör att laget kommer ihop ännu mer som grupp och man jobbar verkligen för varandra. Sedan tycker jag att Åke gör två riktigt bra matcher här nere, han tar för sig på ett sätt som är gôtt att se! Nu vänder vi hemåt och ser fram emot att spela hemma i Nobelhallen på tisdag."

Vad gäller Marcus Hellgren-Smed och David Lindquist väntar ytterligare undersökningar hemma i Karlskoga under veckan innan medical team kan uttala sig om deras status.

Schema

Det är först till fyra segrar som gäller även i semifinalen.

Semifinal 1: Fredag 8/4 i Husqvarna Garden kl 19:00 Resultat 2-1

Semifinal 2: Söndag 10/4 i Husqvarna Garden kl 18:30 Reslutat 5-2

Semifinal 3: Tisdag 12/4 i Nobelhallen kl 19:00

Semifinal 4: Torsdag (Skärtorsdagen) 14/4 i Nobelhallen kl 19:00

Semifinal 5: Lördag (Påskafton) 16/4 i Husqvarna Garden kl 18:30

Semifinal 6: Måndag (Annandag påsk) 18/4 i Nobelhallen kl 18:30

Semifinal 7: Onsdag 20/4 i Husqvarna Garden kl 19:00

Biljetter till semifinal 3 och 4

Vi uppmanar alla besökare att komma i god tid till arenan då samtliga åskådare kommer att visiteras innan match. Dessutom är ej mat och dryck tillåten att ta med sig in i arenan.

Biljett till sitt- och ståplats köper du här.

Restaurangbiljett köper du här.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle