Juniorkollen: Välkommen Markus Karlsson!
Publicerad: 2022-04-29
Vi välkomnar Markus Karlsson, som blir ny huvudtränare för J18 R, samt Emil Amgård Falk som blir hans assisterande tränare.

Inför den kommande säsongen väntar en del förändringar på ledarsidan i BIK Karlskogas juniorverksamhet:

Linus Rundgren (headcoach J18 R och instruktör på HG) samt Rasmus Rundgren (assisterande coach J18 R samt fystränare) lämnar klubben. Vi tackar de båda bröderna för deras tid i BIK och önskar dem lycka till med framtida uppdrag.

Markus Karlsson, närmast från Färjestad BK:s J18-lag, kommer nu in och tar över som headcoach i J18 R och instruktör på HG. Vid sin sida får han Emil Amgård Falk som assisterande tränare - och det är förstås lite extra kul att båda coacherna själva har ett förflutet som spelare i klubben.


Markus Karlsson tillträder sin tjänst först i början av augusti. Vi fick dock en kort pratstund med honom under ett besök i Nobelhallen.

Markus är född i Dalarna 1988 men uppvuxen på en gård i Skattkärr utanför Karlstad och hockeyfostrad i Färjestad BK där han gick hockeygymnasiet (JSM-guld med J18 05/06) och som han även representerade i dåvarande Elitserien under två säsonger efter debuten guldsäsongen 08/09. Men han har även spelat i HockeyAllsvenskan, bland annat för BIK Karlskoga dit han lånades ut av FBK. Markus, som spelade back, fortsatte sedan karriären utomlands med spel i Norge med Stjernen Hockey och sedan i Danmark med Rungsted.

"Jag tvingades ge mig för tidigt, redan som 24-åring, på grund av en hjärnskakning", berättar han själv. "På sensommaren, några månader efter hjärnskakningen, fick jag ett erbjudande av Herning i den danska högstaligan att komma ned och vara assisterande tränare och där och då blev jag nyfiken och bestämde mig för att prova på coachning. Sedan har åren gått, det blev totalt fyra år som coach i Danmark och sedan fick jag möjlighet att komma hem till Färjestad och träna lagets juniorer. Där har jag varit de fyra senaste åren."

Vilka tankar har du kring ledarskap?

"Jag har tagit med mig bra bitar från alla bra ledare jag har haft runt mig genom åren. Det är klart att det var en viss omställning att gå ifrån att coacha seniorer - där allt kretsar kring att vinna matcher - till juniorer där det handlar mer om utbildning och utveckling. Så här åtta år senare har jag fått med mig båda världarna och båda har sin charm."

"Grunden är alltid hårt arbete, att vara närvarande varje dag. Öppenhet är viktigt för mig och jag ser fram emot att få vara med att utveckla unga spelare och då även som människor. De ska bli sitt bästa jag, helt enkelt, både som hockeyspelare och vid sidan om isen. Jag brinner också för att få individen att se sin omgivning. Hockey är en lagsport och BIK Karlskoga har ett bra tänk kring detta och en fantastisk vi-känsla. BIK har ju faktiskt varit med och fostrat även mig i den aspekten och klubben har alltid legat mig varmt om hjärtat. Vi står för samma saker."


22-årige Emil Amgård Falk är visserligen ursprungligen från Trollhättan men har utvecklat ett stort hjärta för staden och klubben. Han gick hockeygymnasiet i BIK Karlskoga och avslutade sin karriär i Karlskoga IK (där han även hade rollen som assisterande coach) så sent som under våren. Även han spelade back under sin aktiva karriär.

Vi återkommer med intervju med honom längre fram.


Varmt välkomna Markus och Emil!

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle