Eftersnack semifinal 4: BIK Karlskoga - HV71 2-3 OT
Trots en heroisk insats fick BIK se sig slagna i sudden då ett effektivt HV71 avgjorde i powerplay. Vi avslutar med en kort kommentar av Karl Helmersson.

Semifinal nummer fyra var en måstematch för BIK Karlskoga i och med HV71:s 3-0-överläge i matchserien.

David Lilja var tillbaka efter smällen som tvingade honom att utgå under semifinal 1. Däremot saknades fortsatt David Lindqust och Marcus Hellgren-Smed, som båda saknas sedan semifinal 2. Sedan tidigare saknas även långtidsskadade Edwin Lindström.

3035 hade tagit sig till Nobelhallen denna skärtorsdagskväll och även denna afton hade BIK fantastiskt understöd från både sittplats och ståplats.

Matchfakta semifinal 4: BIK Karlskoga - BIK Karlskoga 2-3 (0-1, 1-0, 1-1, 0-1 )

Skottstatistiken: 36-32 (3-11, 16-4, 10-9, 8-8)

Målskyttar (assisterande):

0-1 Taylor Madsen, powerplay spel fem mot fyra (Chad Billins & Tyler Vesel)

1-1 Albert Lyckåsen (Alexander Leandersson & Kalle Jellvert)

1-2 Emil Andrae (Tyler Kelleher)

2-2 Aleksi Rekonen, powerplay spel fem mot fyra (Marc-Olivier Roy & Gustaf Franzén)

2-3 Chad Billins, powerplay spel fem mot fyra (Fredrik Forsberg & Tyler Vesel)

Första perioden 0-1, skotten 3-11

Återigen en bra inledning av BIK Karlskoga som även tilldömdes matchens första powerplay. Detta redan efter 1.20. HV försvarade sig bra och släppte inte till många lägen.

Dessutom fortsatte gästerna att vara skoningslöst effektiva i spelformen själv och när de efter 13 minuter fick sin första powerplay utnyttjade de det till att ta ledningen med 0-1. Taylor Madsen gjorde målet, assisteraad av Chad Billins och Tyler Vesel.

BIK tilldömdes ytterligare ett numerärt överläge och trots flera bra lägen blev även detta resultatlöst.

Närmast mål för BIK den här perioden kom Wilhelm Westlund med ett ribbskott. Skottstatistiken 3-11 är inte helt rättvisande. BIK hade mycket puck och avlossade en hel del skott där HV såg till att hamna mellan skytt och mål.

Andra perioden 1-0, skotten 15-4

BIK åkte mycket skridskor, och tillbringade mycket tid i HV-zonen vilket resulterade i två powerplay under den andra perioden. Båda blev mållösa, trots bra etablering och efter den andra bet sig BIK fast i anfallszonen även efter att gästerna blivit fulltaliga. Då kom till slut kvitteringen då Albert Lyckåsen pricksköt 1-1 rätt upp i det bortre krysset. Alexander Leandersson och Kalle Jellvert assisterade.

Ytterst nära ett ledningsmål för David Lilja i slutsekunderna. Skotten skrevs till 15-4 i BIK:s favör.

Timeout begärd av HV71 efter 7.33.

Tredje perioden 1-1, skotten 10-9

Knappt en och en halv minut in i perioden återtog HV71 ledningen med 2-1. Detta genom Emil Andrae, assisterad av Tyler Kelleher.

BIK hade ingalunda gett upp. Nära reducering efter fem minuters spel när David Lilja höll på att styra in ett skott av Henrik Björklund. Powerplay för hemmalaget strax efter och nu kom målet som man jobbat ihop till: 2-2 genom Aleksi Rekonen efter en snygg genomskärare av 'Marco' Roy. Även Gustaf Franzén assisterade.

Nytt powerplay för BIK elva och en halv minut in på perioden, dock utan utdelning.

Stolpträff för HV71 med drygt 20 sekunder kvar.

2-2 stod sig efter full tid, vilket innebar att matchen fick avgöras i sudden.

Fjärde perioden 0-0, skotten 0-0

Två powerplay för BIK under den första halvan av perioden under vilka man radade upp lägen. Men HV71 höll undan och skapade själv några vassa lägen direkt efter att man blivit fulltaliga.

Med 5.36 kvar av perioden tilldömdes HV71 ett powerplay och när Janne Tavi uppoffrande täckte skott träffades han olyckligt i huvudet med stort blodvite som följd. Han tvingades utgå. Chad Billins avgjorde strax i det numerära överläget genom att göra 2-3, assisterad av Fredrik Forsberg och Tyler Vesel.

Suddensegern innebar vinst nummer fyra för HV71 som därmed går vidare till final mot det lag av MoDo och Björklöven som vinner den andra semifinalserien. För vårt BIK är säsongen över.

"Killarna gjorde ett otroligt bra jobb, vi vågade verkligen spela ut", säger headcoach Karl Helmersson efteråt. Långa stunder stressade vi verkligen HV, som fick ta en timeout under den andra perioden. Jag har inget att anmärka på idag, HV gjorde två mål i powerplay som avgör. Som lag och grupp kämpar vi ända in i kaklet."

Vad händer nu?

"Ja… Jag hade inte planerat för det här slutet men det blir väl ledigt över påsken och så återsamlas vi i början av nästa vecka för samtal och utvärdering."

Laget satt tillsammans en stund i omklädningsrummet efter slutsignalen för att samla sig. Därefter gick man ut på baksidan för att möta och tacka klacken som burit laget genom de båda hemmamatcherna. Ett vackert möte, trots bedrövelsen.

Tusen tack för stödet under 21/22. Vi lovar att komma tillbaka ännu starkare.