Matchens profil: Kristofer Näslund i Heta Stolen
Publicerad: 2020-02-07
Idag hissar vi hans tröja med nummer 24 i taket i Nobelhallen. Vem passar därför bättre som matchens profil än Kristofer Näslund, med 16 säsonger som spelare och fyra som assisterande tränare i BIK Karlskoga bakom sig.

I Heta Stolen: Kristofer Näslund

Tröjnummer: 24

Position: forward

Ålder: fyller 44 16/3

Moderklubb: Luleå HF

Kom till BIK från: IF Björklöven, inför säsongen 98/99

Antal säsonger i BIK: 16 raka säsonger som spelare, fyra som assisterande tränare

Smeknamn: ’Näsa’

Kristofer Näslund behöver knappast någon närmare presentation – efter 16 år som spelare och fyra som tränare är han en unik del av klubbens historia. Han kom till klubben – då Bofors IK – 1998 och när han 2014 avslutade sin aktiva spelarkarriär hade han producerat hela 443 poäng i BIK-tröjan. Det är flest poäng någonsin och ett rekord som med största sannolikhet kan komma att stå sig länge.

Han bidrog dock inte bara med poäng utan var också en ledare som visade vägen både på och vid sidan av isen. Det var ingen slump att han direkt efter att lagt skridskorna på hyllan klev in som assisterande tränare i laget. I den rollen blev han kvar under fyra säsonger och han stod i båset när BIK säsongen 16/17 spelade direktkval till SHL mot Rögle.

Sedan säsongen 18/19 är han assisterande coach i SHL-laget Frölunda och hela familjen Näslund bor numera i Göteborg.

Med sig till fredagens tröjhissning har han sin fru och två barn, som kommer att finnas med honom på isen under ceremonin när tröja nummer 24 hissas i taket och blir en del av hans arv i BIK Karlskoga.

Som matchens profil får han förstås också svara på (en något modifierad samling) frågor i vår Heta Stolen.

Idag pensionerar vi tröja 24, som för alltid kommer att vara ditt nummer. Men hur valde du ditt tröjnummer, egentligen?

Jag kommer inte riktigt ihåg. Jag har alltid gillat nummer 24, men tidigare hade jag haft 21 och 19. Jag tror att det var en slump, faktiskt.

Hur känner du inför att se den hissas i taket?

Det är svårt att sätta ord på den känslan utan att det blir klyschigt. Men tiden här i Karlskoga utgör en stor och viktig del av mitt liv, jag har varit uppslukad av den här klubben i många år.

Jag är väldigt, väldigt stolt över min tid i Karlskoga och överväldigad av den här fina uppskattningen från klubben. Det känns kul att få lämna kvar någonting av mig själv här i Nobelhallen, och det ska bli väldigt roligt att kunna visa mina barn att min tröja hänger här i taket.

Har du något speciellt minne som etsat sig fast från tiden som spelare respektive tränare i klubben?

Som spelare minns jag särskilt säsongen 05/06. (Niklas) Czarnecki tränade oss och vi var ett grymt gäng där alla verkligen hängde med alla. Någon kunde komma på, helt spontant, att vi skulle gå ut och käka en söndagskväll och det slutade med att 18 stycken hängde på. Vi umgicks mycket med våra respektive, byggde starka band och tävlade även väldigt bra tillsammans på isen. Många av oss håller fortfarande kontakt, trots att vi kanske inte spelade ihop mer än just den där säsongen. Det här gänget och den här tiden har betytt mycket för mig.

Som tränare får jag nog säga säsongen när vi mötte Rögle i direktkvalet. Hela den säsongen var något alldeles extra.

Hur bra koll har du på klubben och staden idag?

Jag är en person som lever mycket i nuet så staden har jag lite sämre koll på. Men laget följer jag nära, jag har sett många matcher i år.

Nu har det ju gått lite tyngre efter årsskiftet men jag tycker att BIK har gjort en grymt bra säsong där man har visat att man är numret större än alla lag förutom Björklöven. Tränarna har gjort ett bra jobb. Sedan tycker jag inte att det är särskilt överraskande att laget presterat så bra med tanke på den starka forwardsbesättning laget har.

Några spelare som stuckit ut lite extra i dina ögon?

Jag tycker att det är skitkul att se att Oliver Eklind tagit så stora kliv i sin utveckling. Jag gillar (Gustaf) Thorell väldigt mycket och så tycker jag att (Tor) Immo och (Fredrik) Forsberg står ut. De är sylvassa. (Jesper) Kokkonen är också en intressant spelare.

Vad saknar du mest från dina år i Karlskoga?

På ett vardagligt plan saknar jag hur enkelt det är och hur snabbt det går att ta sig från punkt A till punkt B i en mindre stad. Sedan saknar jag förstås alla mina kompisar som jag fått här men inte hinner träffa så ofta längre på grund av avståndet nu när jag bor i Göteborg.

Vi byter spår och går vidare med en fråga som dagens spelare får i Heta stolen, och som upplevs som en av de svåraste: Filmen om ditt liv – vad heter den, vilken sorts film är det och vem spelar dig i filmversionen?

Haha, fan, den är verkligen svår! Hm, jag blir ju alltid skadad på ett eller annat sätt, även nu efter spelarkarriären. Varför inte en actionkomedi i stil med Den nakna pistolen-filmerna där jag får vara killen ('Nordberg') som slår sig hela tiden. Där spelas rollen av O.J Simpson men Leslie Nielsen får spela mig.

Ytterligare en fråga från Heta Stolen: Nämn något snällt som någon har sagt till dig eller gjort för dig på isen, i båset eller i omklädningsrummet?

När någon hjälper mig att lugna ned mig när jag blir förbannad i båset! Det uppskattar jag.

Till sist – hur tror du att det går i kvällens match mot AIK?

AIK har haft det tufft hela säsongen och då är det lätt att tappa självförtroendet. Jämför man med BIK blir det nästan en ytterlighet med ett lag som haft en totalt motsatt säsong.

Visst har även BIK haft det lite tuffare nu på slutet men motgångar kan även fungera som ett kitt som får en grupp att gå ihop ännu bättre. BIK är en stark grupp med duktiga ledare som ’Daggen’ och ’Calle’ som gör ett bra arbete med att hålla ihop laget.

Det kommer att krävas en bra insats av BIK men jag ser goda chanser till tre poäng och jag skulle sätta min peng på hemmaseger.

Skribent Marie Angle