Eftersnack omgång 21: BIK Karlskoga - Almtuna IS 4-1
Publicerad: 2021-11-28
Årets Barnens dag-match slutade med seger med 4-1 över Almtuna. Vi följer upp matchen med Emil Öhrvall, som noterades för två assist.

Söndagens möte med Almtuna IS var dessutom årets Barnens Dag-match och den börjde redan på morgonen när alla barn som ville fick åka skridskor med A-laget efter deras värmning. Sedan fortsatte dagen med en massa aktiviteter som vi kommer berätta mer om i en separat artikel under morgondagen.

Vad matchen beträffar var det snabba ryck för BIK, som mötte Björklöven borta i fredags och kom tillbaka till Karlskoga först på lördagskvällen. Mötet med tabelltrean slutade visserligen i förlust med 4-2 men lagets insats var, enligt Karl Helmersson, betydligt bättre än i onsdags när BIK fick se sig slaget med 4-2 av ett formstarkt, jagande Kristianstad.

BIK, med 35 inspelade poäng, låg inför dagens match på fjärde plats, fyra poäng efter trean Björklöven och en poäng före femman Kristianstad (34). Sexan Västerås har 33 poäng. Med tanke på den tajta tabellen kommer varje poäng bli viktig när serien till slut ska summeras.

BIK kom till spel med samma lag som senast, med två undantag. Mikael 'Daggen' Eriksson utgick skadad, vilket innebar att Emil Öhrvall tog hans plats och Joel Kiirikki kallades in som extraforward. Dessutom var Johan Larsson tillbaka och även om han började som sjunde back kom han ganska snabbt in i spel.

Almtuna låg inför kvällens match på trettonde plats i tabellen med 18 inspelade poäng.

**Matchfakta omgång 21: BIK Karlskoga - Almtuna IS 4-1 (1-1, 2-0, 1-0)

Skottstatistik: 31-26 (13-8, 12-7, 6-11)

Målskyttar (assisterande):

1-0 Wilhelm Westlund (Emil Öhrvall & Kalle Jellvert) 1-1 Hampus Harlestam (Viktor Hertzberg & Andreas Söderberg) 2-1 Johan Larsson (Henrik Björklund & Emil Öhrvall) 3-1 David Lilja (Henrik Björklund & Johan Larsson) 4-1 Henrik Björklund, utan assist.

Första perioden 1-1, skotten 13-8)

BIK tog kommandot från start och fick utdelning när Wilhelm Westlund efter drygt fem minuters spel tog ledningen. Emil Öhrvall och Kalle Jellvert assisterade. Almtuna replikerade dock snabbt genom att exakt på sekunden en minut senare kvittera till 1-1 genom Hampus Harlestam (Viktor Hertzberg och Andreas Söderberg).

1-1 stod sig perioden ut, trots att BIK hade mycket puck och vann skottstatistiken med 13-8.

Andra perioden 2-0, skotten 12-7

BIK:s offensiv mattades inte och i den andra perioden kom belöningen:

6.27 in i perioden tog Johan Larsson ledningen genom ett distinkt backskott, assisterad av Henrik Björklund och Emil Öhrvall. 13.41 utökade David Lilja till 3-1, assisterad av Henrik Björklund och Johan Larsson.

Även om brandlarmet som utlöstes direkt efter Liljas mål berodde på andra saker var BIK riktigt heta den här kvällen! 2-0 och skotten 12-7 blev resultatet av den andra perioden.

Tredje perioden 1-0, skotten 6-11

Med publiken tillbaka i arenan efter att brandlarmet kontrollerats väntade snart den tredje perioden. När Henrik Björklund gjorde 4-1 till BIK ungefär halvvägs genom perioden kändes läget stabilt.

Almtuna gav inte upp utan jagade reducering och tog ut målvakten Jesper Eliasson för att spela med en extra målvakt redan efter 16.15. Gästerna vann skottstatistiken i den tredje perioden med 11-6 men BIK försvarade sig bra, höll undan och var nära att få in ett mål i tom bur. Men slutresultatet blev 4-1, med den totala skottstatistiken 31-26.

Emil Öhrvall kom, som vi tidigare berättat, till Karlskoga inför säsongen och var då nyss hemkommen till Sverige och den stora rinken efter sex raka säsonger i de amerikanska college- och universitetsligorna. Dessutom är det hans första säsong inom seniorhockeyn - vilket i sig är ett stort steg.

Emil gjorde sitt första mål i matchen borta mot Mora för en dryg vecka sedan och stod för två assist i kvällens match. Speltiden har ökat och matchvärden AjaBajaCancer utsåg honom till matchens lirare.

"Jag tycker att vi gör en bra match idag sett över 60 minuter", säger han själv om matchen, efter att ha suttit med resten av laget och skrivit autografer åt den slingrande kön med kids efter matchen. "Vi spelade bra hockey mot Björklöven men tyvärr lyckades vi inte vinna. Man kan torska ibland trots en bra insats men fortsätter man att spela på det sättet kommer man att vinna matcher."

För din del tycker jag att det känns som om spelet kommer mer och mer. Hur skulle du själv beskriva omställningen och var på din resa du befinner dig just nu?

"Offensivt har det börjat lossna lite och det är förstås skönt. Det har tagit en del matcher och det har gått lite upp och ned när jag nu kommit hem till Sverige. Det var ju ett tag sedan jag spelade här. Men det börjar stämma allt bättre för mig och det är riktigt kul att spela!"

I onsdagens match, när vi inte fick ut det vi ville av spelet, var du en av spelarna som coacherna gav speltid i slutet med motiveringen att du körde på och visade vilja. Idag spelade du ordinarie och noterades för två assist…

"Ja, jag har fått lite mer förtroende på slutet och det känns väldigt bra. Men jag vet också att jag kan lite bättre. Jag tänker att man får ta det steg för steg. Jag, Kalle och Fakt spelade bra hela matchen idag och det är kul när man får lite utdelning. Vi ska fortsätta så!"

Nu väntar ny match mot Björklöven redan på tisdag. Hur går dina tankar inför den matchen?

"Vi är revanschlystna! Spelar vi som vi gjort under de två senaste matcherna är chansen stor att det blir seger."

Övrigt intressant att notera efter dagens match: Henrik Björklund noterades alltså för 1+2, Johan Larsson stod för 1+1 i sin comeback och Lars Volden hade en räddningsprocent på 96.15.

För BIK:s del innebär dagens seger att man hänger på i toppstriden. Eftersom flera matcher i skrivande stund fortfarande pågår är det ingen idé att fördjupa sig i poäng och tabellen men BIK kommer inleda veckan på fjärde plats oavsett övriga resultat.

Den kommande veckan innebär två matcher varav en på hemmaplan. Redan på tisdag möter BIK alltså Björklöven, som man mötte på bortaplan så sent som i fredags. Då möttes vi av en veritabel vägg av vrålande Björklöven-fans i Winpos Arena och vi hoppas förstås få hälsa Björklöven med motsvarande blåvita vägg hemma i Nobelhallen. Med så intensiva och prestigefulla matcher som det tenderar att bli mellan de båda lagen innebär en extatisk, enögd publik en extra spelare för hemmalaget. Visst ses vi väl i Nobelhalln?!