Eftersnack Slutspelsserien BIK - Västerås IK 1-2
Publicerad: 2019-03-18
Det blev en nagelbitare in i det sista men tyvärr föll BIK hemma mot Västerås efter att ha tappat en 1-0 ledning efter två perioder till 1-2 i tredje perioden. Vi följer upp matchen tillsammans med Staffan Lundh och kapten Mikael 'Daggen' Eriksson

Förutsättningarna först: Näst sista omgången av slutspelsserien och serien levde in i det sista. BIK, tvåa i tabellen, mötte trean Västerås IK. Båda lagen stod på 8 poäng inför kvällens match, men BIK hade något bättre målskillnad. I de andra matcherna mötte Karlskrona HK (femma med 2 poäng) Leksands IF (serieledare på 10 poäng) medan Modo (fyra med 3 poäng) tog sig an jumbon Västerviks IK (1 poäng).

Tre poäng för BIK i kvällens match i kombination med en förlust för Leksand skulle alltså innebära att BIK tog över ledningen inför onsdagens avslutande omgång. Vinst för Västerås skulle innebära att de gick förbi BIK i tabellen.

BIK kom till spel med samma lag som senast och Henrik Lundberg, ledare av Slutspelsseriens målvaktsliga, fortsatte i mål.

BIK kom ut piggt och beslutsamt och tog taktpinnen från start. Båda lagen försvarade sig bra och första perioden slutade mållös.

Lite öppnare och grinigare spel i den andra perioden med chanser för båda lagen. VIK stod för två stolpträffar men BIK gjorde periodens enda mål - Juliuz Persson satte 1-0 18:38 in i perioden, assisterad av Fredrik Forsberg. Henrik Lundberg gjorde en viktig frilägesräddning i slutminuten och BIK gick till periodpaus med en 1-0-ledning.

Västerås kvitterade efter bara 38 sekunder av den tredje perioden och efter detta var det stenhård kamp om varenda centimeter av isen. Det var bra drag i hallen och matchen utvecklades till en riktig nagelbitare. Dessvärre gjorde gästerna 2-1 i samband med en rörig situation i BIK-försvaret och trots att BIK hade flera lägen och tog ut målvakten i slutminuterna för att spela med en extra utespelare lyckades man inte kvittera.

Leksand vann över Karlskrona efter förlängning och toppar därmed fortsatt tabellen på 12 poäng. I och med att VIK tog tre poäng mot BIK tog de över andraplatsen på 11 poäng. BIK står kvar på 8 poäng och är därmed borta från toppstriden. Säsongens sista match blir därmed onsdagens bortamatch mot tabelljumbon Västervik .

Efter matchen pratade jag med en sammanbiten och besviken Mikael 'Daggen' Eriksson i ett nästan kusligt tyst omklädningsrum.

Min känsla var att ni tog kommandot från start idag. Hur upplevde du matchen?

"Ja, jag tycker att vi gör en bra första och andra period men faller tillbaka lie och blir passiva i tredje. De får två skitmål, tyvärr, och det känns fruktansvärt surt just nu."

Det går en hårfin linje mellan himmel och helvete i den här sporten!

"Ja, verkligen! Vi har spelat skitbra på slutet och fortsätter spela bra i två perioder och ändå vinner de till slut."

Som domare är förstås 'Daggen' rätt person att fråga om den märkliga situationen där VIK:s mål i tom kasse dömdes bort efter lång domarkonferens. Domarna kom fram till att det skulle ha blåsts för icing innan och drog därmed också tillbaka klockan 15 sekunder.

"Är det ett regelbrott direkt i anslutning till mål kan det dömas bort och tiden ska dras tillbaka, vad jag har förstått."

Det var väldigt bra drag i Nobelhallen idag. Hur kände ni av det på isen?

"Publiken ställer upp otroligt bra och klacken var fantastisk. Det är jäkligt tråkigt att vi inte kan ge dem något mer den här säsongen, både vi och publiken var värda det, tycker jag."

Slutspelsserien levde in i det sista. Hur gick snacket inför kvällens match, Staffan Lundh?

"Vi pratade om att gå fullt ut för en seger och verkligen ge oss chansen och det tycker jag att vi gjorde. Framför allt i de två första perioderna, i den sista är vi väl inte riktigt där. När de fick 1-1 kändes det som om luften gick ur oss lite och fick inte riktigt tillbaka trycket på dem."

Hur mycket koll hade ni i båset på resultatet i de andra matcherna?

"Vi kollade i periodpauserna men sa att vi inte skulle bry oss så mycket om det där. Vi visste att vi behövde vinna vår match oavsett."

En match återstår av säsongen, Västervik borta på onsdag. Hur laddar ni om inför den?

"Vi ska försöka göra en bra sista insats. Vi går för tre poäng och en bra avslutning på säsongen."

Matchfakta Slutspelsserien BIK – Västerås IK 1-2 (0-0,1-0, 0-2) Skottstatistiken: 28-21 (9-5,9-8, 10-8) Publik: 2660

Första perioden BIK kom ut piggt och tog initiativet i matchöppningen. Båda lagen försvarade sig bra vilket innebar ganska få puckar på mål.

8:43 Utvisning, VIK. Jesper Johansson, 2 minuter tripping.

12:09 Henrik Larsson höll på att få in pucken ur svår vinkel men VIK-keepern Samuel Ersson fick grepp på pucken i sista sekund. Henrik Lundberg gjorde en viktig räddning strax efter.

15:01 Bästa läget för BIK i perioden blev en två-mot-etta där Gustaf Thorell passade fram Tor Immo. Ersson var dock med på sidoförflyttningen och nöp Immos skott.

15:31 Utvisning, BIK. Tor Immo, 2 minuter tripping. Skott som strök alldeles utanför stolpen direkt i det numerära underläget. Strax efter jublade hela hallen när Fredrik Höggren vann puck, åkte över hela planen och kom till avslut. Härlig arbetsinsats! BIK redde ut det numerära underläget.

18:35 Utvisning, VIK. Jimmie Jansson, 2 minuter charging. Bra tryck. Bästa läget fick Henrik Larsson, vars skott gick alldeles utanför stolpen.

Andra perioden

Intensivare spel och stundtals härligt grinigt på planen. Öppnare spel med fler chanser för båda lagen, bland annat två klingande stolpträffar för gästerna. Men BIK kändes fortsatt lite hetare.

10:05 Utvisning, VIK. Kalle Östman, 2 minuter hooking.

15:25 Utvisning, BIK. Dennis Fröland, 2 minuter tripping.

18:38 1-0 Juliuz Persson. Assisterar gör Fredrik Forsberg.

Viktig frilägesräddning i slutminuten av Henrik Lundberg

Tredje perioden Gästerna får energi av sitt tidiga kvitteringsmål och börjar ta för sig allt mer.

0:38 1-1 Alexander Lindelöf, utan assist.

4:29 Utvisning, BIK. Jacob Lundegård, 2 minuter puck out.

6:49 Utvisning, VIK. Anton Svensson, 2 minuter boarding. Puck alldeles ovanför ribban av Gustaf Thorell blev bästa läget.

12:28 1-2. Anthon Eriksson, assisterad av Kalle Östman. Rörigt i egen zon och Henrik Lundberg liggande och satt ur spel, vilket gav Eriksson öppet mål.

14:34 Utvisning, VIK. Isac Skedung, 2 minuter goaltender interference.

17:55 Time out, BIK. Vid efterföljande nedsläpp i VIK-zonen tog BIK ut målvakten för att spela med en extra utespelare.

18.30 Puck i tom målbur av VIK dömdes bort efter domarkonferens på grund av att det skulle ha varit avblåst för en icing strax innan. Detta ledde också till att klockan drogs tillbaka 15 sekunder.

BIK låg på in i det sista men lyckades tyvärr inte få in pucken.