Lars Volden: "Jag har aldrig spelat i ett lag med bättre försvar"
Publicerad: 2022-04-21
Igår kunde vi meddela att Lars Volden skrivit på för två ytterligare säsonger med BIK Karlskoga. Här berättar han mer om sitt val, den gångna säsongen och om det som väntar.

Lars Volden kom till BIK Karlskoga inför den här säsongen, närmast från Malmö Redhawkes i SHL. Norrmannen, som fyller 30 i sommar, har en imponerande meritlista med landslagsspel och OS-deltagande och bland annat ett SHL-avancemang med Rögle med sig. Han har fortsatt att visa hög klass i BIK-tröjan, där han med sina 92,58 % hade ligans tredje bästa räddningsprocent i grundserien och var bäst av alla när det gäller insläppta mål (2.08). Tillsammans med kollegan Marcus Hellgren Smed, som skuggade honom på topplistorna, utgjorde han HockeyAllsvenskans bästa målvaktspar under den gångna säsongen.

Igår kunde vi meddela att Lars har skrivit på en kontraktsförlängning som löper över två säsonger, det vill säga till och med säsongen 23/24. Hellgren-Smed har redan kritat på för ytterligare en säsong och målvaktsparet, som utgör en viktig pusselbit i lagbygget inför kommande säsong, är därmed klart. Detta är förstås något som glädjer sportchef Torsten Yngveson som efter underskriften konstaterade följande:

"Lars stod för ett starkt slutspel och har även tidigare under säsongen visat att han är en toppmålvakt som kan vinna matcher åt oss. Lars och Marcus Hellgren-Smed var under den gångna säsongen HockeyAllsvenskans bästa målvaktspar och det känns väldigt bra att få behålla dem båda."

"Det känns väldigt bra", kommenterar Lars själv påskriften. "Det var inte något svårt beslut, både jag och min familj trivs jättebra här i Karlskoga och i klubben."

Trots ett tufft slut med uttåg i semifinalen är Lars minnen från den första säsongen i BIK Karlskoga bara goda.

"Ja, det är många fina minnen och den positiva känsla som jag fick med mig var anledningen till att jag förlängde med klubben. Vi kom ihop bra som lag och det kändes som om vi tog nya kliv hela tiden. Nu ska vi ska bygga vidare på det och jag ser fram emot att få fortsätta på den här resan med BIK Karlskoga."

För din egen del har det varit en minst sagt lyckad säsong, med en topplacering i målvaktsligan, ett gäng hållna nollor och en comeback i landslaget.

"Ja, jag har tagit steg i min egen karriär, också. Jag kom hit med inställningen att jag ville vara en av de bästa i ligan men samtidigt har resultatet med lagets sätt att spela att göra. Vi har varit stabila i vårt försvarsarbete hela tiden, där vi har litat på varandra och kämpat tillsammans. När alla gör det till 100 % blir jobbet enklare för oss målvakter. Sedan är inte siffrorna eller hur många nollor jag håller särskilt intressanta för mig, det viktiga är att vi vinner matcherna."

Lars är väldigt nöjd med samarbetet med kollegan Hellgren-Smed.

"Ja, 'Mackan' är en duktig målvakt och vi pushar hela tiden varandra att bli bättre. Det är en ständig kamp om speltid och det gör att man måste vara på tå hela tiden. Men vi är samtidigt bra kompisar som stöttar och hjälper varandra."

Har du något favoritögonblick från den gångna säsongen?

"Känslan i omklädningsrummet efter våra vinster är underbar. Men mest av allt minns jag slutspelet med mycket folk på läktarna i en högljudd Nobelhallen. Man kände verkligen deras stöd i ryggen och det var fantastiskt!"

Vad tar du med dig från den här säsongen in i nästa?

"Säsongen 21/22 fick ett tråkigt avslut, vi ville så klart gå hela vägen. Men nu gäller det att bygga vidare på det vi gjort bra och förstärka de bitar vi kan göra bättre. Det jag tar med mig är framför allt det stabila spel vi har byggt upp med ett starkt försvar. Jag har aldrig spelat i ett lag med bättre försvar. Alla offrar sig helhjärtat för varandra och för att vinna matcher och täcker skott och så vidare - det ger en härlig känsla inför nästa säsong. Vi ska fortsätta på det vi påbörjat och göra allt vi kan för att gå hela vägen."

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle