Dubbelförlust i genrepet mot Mora - vi följer upp med Karl Helmersson
Publicerad: 2020-09-26
Tyvärr blev det två förluster i helgens back-to-backmöte med Mora IK. Vi följer upp matcherna och pratar om helgens intryck med huvudtränare Karl Helmersson.

Exakt en vecka innan allvaret drar igång och lagens första möte i grundserien möttes på fredagskvällen BIK Karlskoga och Mora IK i Gullmarsborgs ishall i Lysekil. Matchen var den första av två i ett back-to-back-möte med returmatch redan på lördagseftermiddagen.

Med Stefan Stéen tillfälligt ur spel på grund av en lower body-skada med dag-till-dag-status hade BIK, som tidigare berättats, lånat in Färjestadsmålvakten Jesper Eliasson som back up till Tim Juel. I övrigt var hela manskapet tillgängligt. Juniorlirarna Edwin Lindström och Joel Kiirikki har under helgen varit utlånade till Kumla Hockey för att få speltid och var därmed inte med på resan.

Mora hade innan helgens matcher spelat fem träningsmatcher mot relativt tufft motstånd: En förlust med 4-0 mot Färjestad i säsongens första match följdes av en 5-2-seger över Hudiksvalls HC. I SCA-cupen i Sundsvall ställdes laget mot Timrå, Modo och Björklöven och förlorade den första på straffar och de andra två under ordinarie tid.

BIK har, som bekant, tvingats till karantän och ofrivillig vila vilket innebar att laget kom till helgens drabbning med blott två träningsmatcher bakom sig – en 2-1-seger över seriekonkurrenten Västerås och en 3-1-seger över Mariestad BoIS.

Nedan följer ett kort sammandrag av matcherna med huvudtränare Karl Helmerssons kommentarer samt hans tankar om läget i laget och om vägen till seriepremiären på fredag.

Fredagens match: BIK – Mora IK 1-4 (0-0, 1-3, 0-1)

Skotten: 40-23 (14-5, 12-11, 14-7)

BIK spelade som hemmalag under fredagens match. Första perioden av fredagens match präglades av en del utvisningar.

För BIK:s del innebar det ett numerärt underläge redan efter en nästan två minuters spel då Sebastian Fakt visades ut för en slashing. Båda lagen fick spela i numerära överlägen men perioden slutade mållös, 0-0, med de talande skotten 14-5 i BIK:s favör. David Lilja tryckte in en puck, men målet dömdes bort på grund av spelare i målgården.

Andra perioden blev desto mer målrik. Oscar Eklind tog ledningen med 0-1 för Mora i powerplay i periodinledningen och drygt halvvägs in i perioden ökade Lukas Wernblom på till 0-2, också han i powerplay. Tor Immo reducerade ganska omgående till 1-2, assisterad av Mikael Eriksson. Innan perioden var över hann dock Daniel Ljunggren, med 19.26 på matchuret, utöka Moras ledning till 1-3. Skotten i den andra perioden var jämnare, 12-11.

Den tredje periodens enda mål, 1-4, gjordes av John Persson. Trots att BIK sköt dubbelt så många skott på mål som Mora lyckades man inte överlista Mora-keepern Olof Lindbom fler gånger och matchen slutade därmed i förlust med 1-4 och skotten 40-23.

Karls summering:

”Vi kom ut bra, tog tag i spelet och spelade beslutsamt samt skapade lägen. Vi borde ha gjort några mål i första perioden. I andra perioden var det ombytta roller, då var det Mora som var lite hetare och tog kommandot. Den här perioden är den vi är mest missnöjda med, men när Immo reducerade tycker jag ändå att vi lyfte upp spelet lite, trots att de får in 4-1 innan perioden är över. Tredje perioden var bättre från vår sida, det var starkt att komma tillbaka som vi gör i sista perioden och det tar vi med oss från den matchen.”

Trots förlusten vinner BIK skotten med hela 40-23.

”Ja, efter matchen pratade vi om att vi måste skapa mer trafik och jobba ännu hårdare framför kassen för att få mer spets i avsluten.”

Vad sa ni i omklädningsrummet inför lördagens returmatch?

”Att vi måste vara mer konsekventa i det vi gör. Vi gör mycket bra saker men inte tillräckligt konsekvent.”

Lördagens match: Mora IK – BIK 6-3 (2-0, 3-1, 1-2)

Skotten: 32-47 (11-12, 12-16, 9-19)

Mora, hemmalag i lördagens match, var effektivt under första perioden som slutade 2-0. BIK vann dock skotten med 12-11. Målskyttar för Mora var Johan Persson och Adam Masuhr och målen gjordes med endast 45 sekunders mellanrum (12.58 respektive 13.43).

Andra perioden kom att bli en målrik men också en rejält sönderblåst historia med totalt tretton 2-minutersutvisningar, varav sex för Mora och sju för BIK.

BIK inledde intensivt, gick för en snabb reducering och naglade sig fast i Mora-zonen. Tyvärr avbröts trycket av periodens första utvisning när Jesper Alasaari fick sätta sig på botbänken i 2 minuter för roughing och BIK, med Tim Juel i spetsen, fick inrikta sig på försvar.

Efter 7.13 när BIK åter blivit fulltaligt gjorde Aleksi Rekonen så 2–1 i spel sex-mot-fem under en avvaktande utvisning för Mora. Axel Bergkvist och Tor Immo assisterade.

Snabb replik av Mora dock som minuten senare utökade sin ledning till 3–1 genom Måns Carlsson. Strax efter avvärjde Juel ett friläge för Wilson Johansson.

Rejäl uppförsbacke för BIK när sedan Oscar Eklind drygt halvvägs genom perioden gjorde 4–1 i boxplay efter att ha stulit pucken i BIK-uppspelet.

Trångt på utvisningsbänken i slutet av perioden vilket först ledde till ett fem-mot-tre-läge för Mora i totalt nästan två minuter. Mora utökade i slutet av detta (16.27) sin ledning till 5–1 genom Johan Persson.

Två täta utvisningar på Moraspelare med mindre än två minuter kvar av perioden innebar sedan att BIK fick chansen att spela fem-mot-tre i en minut och 12 sekunder. Ingen utdelning men det numerära överläget fortsatte in i tredje perioden. Den andra perioden slutade därmed 3–1 med skotten 12-16.

5–1 på resultattavlan inför den tredje perioden innebar en grannlaga uppgift för BIK som dock på ingalunda sätt hade givit upp. 22 sekunder i fem-mot-tre i periodinledningen ledde dock inte till något riktigt vasst avslut.

6.26 gav dock Linus Karlsson hopp med sin reducering till 5–2 efter snyggt powerplay-spel. David Lindquist assisterade. När sedan Wilhelm Westlund (Immo) efter 12.32 satte 5–3 kändes det som om laget var på gång.

Dessvärre punkterade Isac Andersson matchen när han mindre än minuten senare gjorde 6–3 till sitt Mora. Detta blev också slutresultatet. BIK vann, precis som i gårdagens match, skottstatistiken – den här gången med 47-32.

Jag ser en del likheter mellan de båda matcherna, till exempel att Mora tar ledningen med 2-0 och sedan drar ifrån när BIK reducerat till 2-1. Dessutom vinner BIK skotten klart även den här gången. Håller du med, Karl?

”Ja, det var en liknande matchbild i båda mötena. Vi kommer ut bra och skapar lägen även i lördagens match och jag tycker att vi, precis som vi pratat om, är mer intensiva, jobbar hårdare och skapar fler bra avslut. Vi vinner ju faktiskt skotten i samtliga sex perioder. Det är bara målen som saknas. I andra perioden jobbar vi dock inte riktigt på rätt sätt alla gånger, vi faller till exempel ihop ibland och gör inte det vi ska i egen zon. I tredje blir det bättre, och vi vinner ju faktiskt sista perioden. Det tar vi med oss från den här matchen.”

Vi fick se en hel del utvisningar för båda lagen i matcherna, inte minst slashing-utvisningar som är ett fokusområde för domarna i höst.

”Det är något som vi måste ta med oss. Vi måste vara noga i spelet med klubba, det blir jobbigt och kan också bli kostsamt att bli sittande på andra sidan. Det är ju i spelformerna boxplay och powerplay som många matcher avgörs.”

Har du något plus som du vill dela ut efter helgens matcher?

”Åke Stakkestad, född 2002, kommer ut helt orädd och tar för sig på ett bra sätt. Kul att se!”

Genrep ska ju inte gå bra, om man ska tro det berömda talesättet…

”Haha, ja, vi får väl tro på det. Skämt åsido så vet vi att vi har lite att jobba på. Samtidigt finns det en förklaring – vi ligger lite efter och det tar lite tid att få in allt. Det avspeglas lite i de här matcherna då vi gör många bra saker som vi dock måste göra oftare. Vi vet hur vi ska agera, nu gäller det bara att få in det i ryggmärgen och det får man genom att nöta.”