BIK-Tv: Eftersnack BIK - Timrå IK 4-3 e förl (0-1, 2-2, 1-0, 1-0)
Publicerad: 2019-12-18
Onsdagens hemmamatch mot toppkonkurrenten Timrå blev en het, spännande och jämn historia som fick avgöras genom förlängning. Fredrik Forsberg avgjorde där i powerplay, genom sitt andra mål för kvällen. Vi följer upp segern tillsammans med 'Foppa' och en nysydd Gustaf Thorell.

En på förhand tuff och intressant match väntade på onsdagskvällen när tabellfyran och tippade topplaget Timrå IK besökte Nobelhallen. Timrå hade inför onsdagens viktiga möte spelat in 59 poäng, BIK (dock med en match mer spelad) stod på 63 poäng.

Jonatan Dahlén rönte stor uppmärksamhet när han vände hemåt från Nordamerika inför årets säsong och han har svarat upp bra mot förväntningarna då han inför kvällens omgång toppade Hockeyallsvenskans målliga med 17 fullträffar. Intressant i det sammanhangen är förstås att vår egen Fredrik Forsberg hade gjort exakt lika många och att vi dessutom hade Tor Immo och Filip Ahl skuggande i toppen på 16 respektive 15 mål vardera. Näst flest mål i Timrå har Dahléns kedjekamrat Albin Lundin gjort, närmare bestämt 14 stycken inför kvällens match.

BIK hade valt att fortsätta med Tim Juel i mål. Tor Immo fortsatte med Gustaf Thorell och Fredrik Forsberg i förstalinan medan Jonas Nyman gick in med Oliver Eklind och Filip Ahl. Max Wennlund spelade med Mikael Eriksson och Carl Berglund. Fredrik Höggren spelade med Jesper Kokkonen och David Lilja.

Nikola Pasic är på samling med juniorlandslaget inför JVM.

Första perioden var jämn med två bra målvakter i fokus. Juel tvingades dock se en puck passera när Albin Lundin gjorde 1-0 till gästerna. Skotten skrevs till 8-8.

Gästerna utökade till 2-0 i inledningen av den andra perioden men BIK gav ingalunda upp utan både reducerade (i powerplay) genom Max Wennlund) och kvitterade genom Mikael Eriksson. Innan perioden var över hade dock gästerna återtagit ledningen med 3-2. Fortsatt hä

Tredje perioden blev intensiv och underhållande. Gustaf Thorell tvingades tidigt utgå efter att olyckligt träffats av en klubba i huvudet i samband med ett fall men återkom efter att ha sytts ihop i omklädningsrummet. Fredrik Forsberg kvitterade till 3-3 i powerplay.

Matchen gick till förlängning och där avgjorde Fredrik Forsberg i powerplay genom att göra 4-3.

Förutom att ta bonuspinnen och bärga en moraliskt viktig seger mot skickliga Timrå var det förstås också skönt att bättra på statistiken för vinst på övertid. Fredrik Forsberg klev, i och med sina båda mål, dessutom upp i ensam skytteligaledning.

Matchfakta BIK - Timrå IK 4-3 e förl (0-1, 2-2, 1-0, 1-0)

Skottstatistiken: (8-8, 9-12, 7-8, 2-0)

Publik:2211

Första perioden 0-1, skotten 8-8

Lagen fick varsitt riktigt bra läge i matchinledningen men både Tim Juel och hans kollega i Timrå-målet, Victor Brattström, var med på noterna. Bra, kreativt spel av lånet Jonas Nyman.

4:54 Boxplay när avvaktande utvisning på Victor Berglind (holding) verkställs.

7:52 0-1 Albin Lundin (Jonathan Dahlén)

Bra press av BIK efter baklängesmålet med flera bra lägen och avslut.

11:30 Powerplay för BIK med Timrås Emil Berglund på botbänken för en slashing. Bra boxplay från gästerna (näst bäst i serien efter Björklövens) höll BIK på utsidan.

Ytterst nära kvittering för BIK med 1.44 kvar av perioden när Fredrik Forsberg fick pucken mitt i slottet men Brattström stod välplacerad i målet. Strax efter fick Jens Lööke en bra chans ensam med Juel, som dock var följsam och räddade.

Andra perioden 2-2, 9-12

1:24 0-2 Lundin gjorde sitt andra mål för kvällen, assisterad av Jonathan Dahlén och Filip Lander.

5:36 Powerplay för BIK med Albin Lundin utvisad för en interference.

6:08 1-2 MÅL! BIK utnyttjade sitt powerplay väl och målskytt är Jesper Kokkonen, assisterad av Gustaf Thorell och Wilhelm Westlund.

6:51 2-2 Bara 43 sekunder mellan målen, den här gången var det Mikael 'Daggen' Eriksson som klev fram och sånär lyfte taket i arenan genom sin kvittering. Victor Berglind och Carl Berglund assisterade.

Nytt powerplay för BIK, den här gången med Andreas Söderberg i utvisningsbådet för en hooking. Nytt bra powerplay med flera bra avslut men inget mål.

15:56 2-3 Gästerna tog ledningen igen genom Emil Berglund, assisterad av Jonathan Dahlén och Jeremy Boyce-Rotevall.

Irriterat i slutminuterna när BIK fick in en puck som domarna dömde bort på grund av BIK-spelare i målgården strax innan. Istället fik BIK avsluta i boxplay efter att Carl Berglund i situationen efter blivit utvisad för en slashing.

Tredje perioden 1-0, 7-8

Gustaf Thorell tvingades utgå blödande i periodinledningen efter att olyckligt ha träffats av en motståndarklubba i ansiktet i samband med ett fall. Han återkom lyckligtvis i spel några minuter senare efter att ha plåstrats om i omklädningsrummet.

0:42 Gyllene läge för BIK när man fick spela powerplay med Timrås Liam Lerbäck utvisad för en interference. Tor Immo fick tidigt bra läge mn den gången nöp Brattström pucken.

2:09 Spel fem mot tre i 33 sekunder för BIK med Sebastian Ohlsson utvisad för en slashing.

2:54 3-3 Fredrik Forsberg kvitterade i spel fem mot fyra, Dennis Fröland och Tor Immo assisterade.

Bra intensitet i den tredje perioden. BIK fick energiboost av kvitteringsmålet och tog taktpinnen. Stolpträff av Kokkonen strax efter kvitteringsmålet.

12:43 Boxplay för BIK efter att Gustaf Thorell utvisats två minuter för roughing i samband med ett bråk på isen. Bra boxplay av special teams.

19:38 Utvisning för gästerna (Sebastian Ohlsson, 2 minuter highstick) och innan powerplayet verkställdes tog Staffan Lundh timeout. BIK laddade med skott mot mål men lyckades inte avgöra innan perioden var över.

Förlängning 1-0, 2-0

BIK inledde alltså i powerplay (spel fyra mot tre) och efter 44 sekunder avgjorde Fredrik Forsberg, assisterad av Dennis Fröland och Tor Immo.