Eftersnack BIK - Tingsryds AIF 4-1 (1-1, 2-0, 1-0)
Publicerad: 2020-12-11
En stabil insats låg bakom fredagens hemmaseger med 4-1 över Tingsryd. Vi följer upp matchen med målskytten Wilhelm Westlund samt tränaren Karl Helmersson.

Tim Juel tog plats mellan stolparna när BIK på fredagskvällen var tillbaka i Nobelhallen efter onsdagens 5-1-förlust borta mot Timrå. Skadeläget är, som vi tidigare rapporterat, på väg att lätta något med Åke Stakkestad tillbaka i laget och några lirare på väg mot comeback. Än så länge är dock skadelistan diger - Gustaf Thorell, David Lindquist, Victor Berglind, Carl Berglund och Karl Jonsson samt utlånade August Gunnarsson återfinns där.

Tingsryds AIF kom till Karlskoga med en seger när de i sin senaste match, i onsdags, hemmabesegrade Mora med 4-2.

BIK var inför kvällens omgång fortsatt tabellfyra med häng på topplagen, TAIF återfanns på en åttonde plats i en fortsatt haltande tabell.

-

BIK tog kommandot från start och höll det i stort sett genom hela matchen. Även om gästerna - genom BIK-bekantingen Jonatan Harju - tidigt fick det första målet fortsatte BIK att trumma på och hade, innan första perioden var till ända kvitterat genom Wilhelm Westlund (Rekonen & Karlsson).

I en snabb spelvändning i början av andra perioden spelade Henrik Björklund (i sin tur serverad av Axel Bergkvist) fram Linus Karlsson till 2-1 och innan perioden var över hade Aleksi Rekonen (Karlsson & Roos) i powerplay utökat till 3-1. Tyvärr hade då Arvid Aronsson tvingats utgå efter tacklingen som renderat i utvisningen.

Gästerna kraftsamlade i slutet av den andra perioden och inledde den tredje perioden i spel fem mot tre i 1.10. Trots flera powerplay för Tingsryd i tredje perioden kunde BIK hålla undan och dessutom sätta 4-1 i tom kasse genom Henrik Björklund (Franzén).


Ni som vill fördjupa er i matchfakta och ett lite mer djupgående matchreferat hittar som vanligt detta längst ned i artikeln. Vi andra tar oss ned till omklädningsrummet för ett snack med några av huvudpersonerna.

Medical Teams Håkan Persson meddelade direkt efter matchen att Arvid hade åkt till sjukhuset för att undersöka en misstänkt upper body-skada. Vi återkommer med mer information när vi vet mer. "Arvid själv ville först ut och spela i tredje perioden, men det var aldrig aktuellt", konstaterar Persson.


Headcoach Karl Helmersson beskriver efteråt matchen så här:

"Vi kommer ut och gör det vi pratat om direkt: tar tag i spelet och skapar en hel del lägen. Det blir ändå Tingsryd som gör första målet och det har man ju varit med om tidigare kan ta hårt på en när man inte får utdelning. Men det tycker jag inte att det gör idag, vi fortsätter spela som vi bestämt. Det tycker jag visar på en trygghet i laget, att vi inte får panik utan jobbar vidare. Så får vi ju in 1-1 och kan dra ifrån till 3-1 i andra."

"Sedan var det viktigt att vi städade av fem-mot-trean i inledningen av den tredje perioden. Det är nog en av nycklarna till segern, liksom de efterföljande boxplay:en där vi visar bra moral och står upp för varandra och laget. De får lite press när de tar ut målvakten men vi vågar ändå vara aggressiva som vi vill vara i slutskedet och få även ut pucken och kan göra 4-1 i tom kasse."

Skönt att få studsa tillbaka direkt efter förlusten mot Timrå i onsdags…

"Ja, men samtidigt kom vi dit från fyra raka segerar och vi gjorde likadant efter förlusten mot Björklöven då vi kom tillbaka direkt. Vi gjorde bra saker även i matchen mot Timrå och jag valde att lyfta fram dem till grabbarna efteråt och fokusera på det istället för på det som var mindre bra. Det tror jag kan vara nyttigt ibland när man förlorar, att fokusera på det positiva och titta framåt."

Nästa match går av stapeln på onsdag då Västerås gästar Nobelhallen. Hur ser vägen dit ut?

"Vi börjar med en ledig helg för grabbarna så att de får vila och tänka på lite annat än hockey en stund. Tanken är att de ska vara tillbaka på måndag, fulla av energi. Det är ju bara två matcher kvar innan vi får lite julledigt."


Backen Wilhelm Westlund stod för kvitteringen till 1-1 i första perioden.

Min upplevelse är att dagens match i det stora hela handlade om BIK från början till slut. Håller du med , Wilhelm?

"Det är så vi vill jobba, vi vill spela bra över 60 minuter. Sedan möter vi ett lag som vi vet kommer få anfall mot oss och göra bra saker, men jag tycker att vi börjar bra och jobbar oss genom den här matchen ganska stabilt."

Tingsryd får det första målet ganska tidigt i den första perioden, trots att ni för spelet och skapar mer. Hur viktigt var det för laget att få in kvitteringen innan periodpaus?

"Det är klart att det är väldigt skönt att få in en kvittering och dessutom ganska snabbt men vi kände ändå att vi spelade ganska bra innan. Vi sa att om vi bara fortsätter som vi började och litar till vårt spel kommer utdelningen, och den fick vi ju också."

Ditt mål gör du från en lite ovanlig position för din del, mitt i slottet. Berätta om målet och hur du hamnade där!

"Haha, där hamnar jag väl inte så där jätteofta men den här gången blev jag kvar där. Jag fick två försök också och det behövde jag tydligen. Först skjuter jag utanför, skottet tar på en klubba och kommer perfekt till Linus. Jag åker in framför målet och blir kvar där och får först ett försök som keepern räddar innan pucken studsar ut till mig igen. Det var skönt att den gick in den gången!"

1-1 efter första perioden och sedan går ni ifrån till 3-1 i den andra. Hur skulle du vilja beskriva den perioden?

"Vi har några powerplay där som vi kanske skulle ha kunnat utnyttja lite bättre. Tingsryd är ett bra lag och de får några längre anfall mot oss de också, men jag tycker att det kändes ganska stabilt. Det var kanske inte vår bästa period i år men vi gör det hyfsat bra."

I tredje perioden får Tingsryd lite momentum i form av flera powerplay men ändå såg det aldrig skakigt ut från läktaren. Hur kändes det i båset?

"Jag tycker att vi dödar både 'trean' och fortsätter bra i boxplay även efte det. Det är klart att de får lägen, det är oundvikligt, men jag håller med om att det kändes ganska stabilt hela vägen. När deras lägen väl kommer är vi med och ligger på rätt sida."

Vad tar du med dig från dagens seger?

"Vi gör 60 bra minuter och självklart är det även skönt att få göra mål, haha. Dessutom en ledig helg på det!"


Matchfakta: BIK - TAIF 4-1 (1-1, 2-0, 1-0)

Skottstatistiken: 34-19 (12-6, 18-7, 5-6)

Publik: 8 + 240 soffbiljetter

**Första perioden 1-1, skotten 12-6 **

BIK tog kommandot från start med stort puckinnehav och tillbringade mycket tid i anfallszonen med flera bra lägen och vinst i skottstatistiken som resultat. Det skulle dock bli gästerna som i ett av sina första riktiga anfall utnyttjade ett lite passivt spel av hemmalaget i egen zon och tog ledningen.

4.43 0-1 BIK-bekantingen Jonatan Harju, assisterad av Gustaf Olshaver och Felix Olsson.

Halvvägs in i perioden prickade Linus Karlsson stolpen, strax efter fick Wilhelm Westlund, perfekt placerad i slottet, två chanser. Den andra satt och innebar kvittering:

9.44 1-1 Wilhelm Westlund, assisterad av Aleksi Rekonen och Linus Karlsson.

14.08 Periodens enda utvisning drabbade TAIF:s Rasmus Bengtsson, 2 minuter tripping.

Andra perioden 2-0, skotten 18-7

BIK fortsatte att vara det förande laget och fick en smakstart på den andra perioden:

0.43 2-1 kom i en spelvändning där Henrik Björklund öppnade upp för målskytten Linus Karlsson med en passning över till andra kanten. TAIF-keepern Adam Åhman kastade sig men hann inte över. Även Axel Bergkvist noterades för en assist.

4.11 Nytt powerplay för BIK, även den här gången med Rasmus Bengtsson på botbänken (2 minuter hooking).

BIK fortsatte att skapa långa anfall även efter sitt powerplay och nästan halvvägs in i perioden var till exempel kedjan med Immo, Franzén och Pentler mycket nära att öka på ledningen efter klapp-klappspel i TAIF-zonen.

Gästernas chanser kom främst på kontringar, Jonatan Harju hade bud på ytterligare ett mål halvvägs in i perioden då dock Juel räddade.

12.26 TAIF:s Anton Svensson utvisades 5 + game för boarding efter en otillåten tackling mot Arvid Aronsson, som dessvärre blev liggande och tvingades lämna matchen.

15.03 3-1 Drygt halvvägs in i det numerära överläget utökade BIK ledningen till 3-1 genom Aleksi Rekonen, assisterad av Linus Karlsson och Filip Roos.

19.10 Första numerära överläget för TAIF då Jesper Alasaari utvisades i två minuter för en crosschecking. Gästerna hade då under de sista minuterna flyttat upp sitt spel något.

19.50 Ytterligare en utvisning på en BIK-spelare, Filip Roos, för 2 minuter Delaying the game, innebar spel fem mot tre för TAIF.

Tredje perioden 1-0, skotten 5-6

Momentum för gästerna med en del spel i numerärt överläge i den tredje perioden:

På grund av de sena utvisningarna i den andra peridoen inledde TAIF den tredje perioden i spel fem mot tre i en minut och tjugo sekunder.

3.56 Nytt powerplay för TAIF med Axel Bergkvist utvisad i 2 minuter för en Tripping.

15.55 Åke Stakkestad utvisades i 2 minuter för Hooking, vilket innebar ännu ett powerplay för gästerna.

Bra boxplay av hemmalaget som bättrade på statistiken och till och med lyckades vaska fram några egna avslut.

17.25 Tingsryd begärde timeout och spelade sedan, från det efterföljande nedsläppet i BIK-zonen, med en extra utespelare istället för målvakt.

Sebastian Fakt var strax efter nära att spela fram David Lilja till ett mål i öppen kassen men en TAIF-klubba hann i vägen.

19.25 4-1 Istället kunde Henrik Björklund sätta spiken i kistan när han, assisterad av Gustaf Franzén, satte 4-1 i tom kasse.

Marie Angle