Eftersnack omgång 12: BIK Karlskoga - Västerås IK 3-4 e för
Publicerad: 2021-10-30
En match som var värd ett bättre öde! Vi följer upp matchen med Aleksi Rekonen, som gjorde sitt första mål för säsongen och sitt elfte assist på lika många matcher, och Janne Tavi som sånär blev matchhjälte med sitt första HockeyAllsvenska mål.

Vissa matcher har det där lilla extra och omgång 12, när Västerås IK för första gången i seriesammanhang den här säsongen gästade Nobelhallen, var definitivt en sådan. För oss med BIK-glasögon var den defintitivt värd ett bättre öde.

Men vi ska väl börja från början.

Västerås har satsat rejält på sin trupp inför årets säsong. Detta som en del i projektet Gulsvart 2024, med en uttalad ambition om att nå SHL inom tre år. BIK och VIK har mötts två gånger

tidigare under säsongen - dels i en träningsmatch i Nobelhallen 9/9 som Västerås vann med 4-3 och dels i omgång 4 på bortaplan i ABB Arena Nord då BIK vann med 4-1. Västerås hemmabesegrade på fredagskvällen Almtuna med 4-0. Inför lördagens match låg laget på sjätte plats i HockeyAllsvenskan med 18 inspelade poäng, tre poäng efter BIK och med samma målskillnad. Vid seger kunde gästerna alltså gå ikapp och förbi.

BIK kom närmast från gårdagens bortamatch mot Mora, där laget trots en rejäl upphämtning från 3-0 till 3-2 i sista perioden och bud på fler mål till slut förlorade med 5-2. Förlusten innebar att Modo, som även de vann sin hemmamatch mot Björklöven med just 5-2, gick förbi i tabellen inför kvällens omgång. BIK låg därmed på plats tre, en poäng efter tvåan Modo och en poäng före fyran Björklöven inför kvällens match. Västervik är också med och tampas om topplaceringarna.

BIK hade formerat laget nästan identiskt med gårdagens line-up. Enda förändringarna var att Lars Volden planenligt avlöste Marcus Hellgren-Smed i målet och att Viktor Lennartsson i fjärdekedjan ersatts av Emil Öhrvall. Lennartsson utgick, som tidigare meddelats, under den andra perioden i matchen mot Mora med en befarad överkroppsskada och var inte tillgänglig för kvällens match. Mer information om prognos för hans skada följer när han undersökts närmare.

Matchfakta omgång 12: BIK Karlskoga - Västerås IK 3-4 (2-1, 0-1, 1-1, 0-1)

Skottstatistiken: 31-27 (18-9, 9-7, 4-10, 0-1)

Målskyttar (assisterande):

1-0 Aleksi Rekonen (Janne Tavi) 1-1 Alexandre Lavoie, i powerplay (Lukas Zetterberg & Daniel Gunnarsson) 2-1 Henrik Björklund, i powerplay (Wilhelm Westlund & Aleksi Rekonen) 2-2 Lukas Zetterberg, i powerplay (Daniel Gunnarsson och Mikael Frycklund) 3-2 Janne Tavi (William Pethrus & Aleksi Rekonen) 3-3 William Wikman (Lukas Zetterberg & Daniel Gunnarsson) 3-4 Filip Karlsson (Marcus Bergman & August Tornberg)

Första perioden 2-1, skotten 18-9

Bra drag i hallen och intensivt på isen redan från första sekunden och BIK visade att man ville ta hemmakommandot.

Aleksi Rekonen åkte sig fri, drog backen men kom i obalans när han skulle avslut och föll handlöst mot sargen bakom målet. Medan spelet fortsatte framför målet reste han sig snabbt och stod helt ren när den genialiska passningen från landmannen Janne Tavi kom. 1.07 in i perioden var därmed 1-0 var ett faktum. Helt klart ett av säsongens snyggaste mål så här långt och Rekonens första.

Powerplay för BIK nästan tre minuter in i perioden och där hade BIK ytterligare några vassa chanser och där Rekonen så när blev tvåmålsskytt genom ett vasst skott som touchade VIK-keepern Johan Gustafssons axel.

7.10 verkställdes en avvaktande utvisning för tripping efter att Wilhelm Westlund stoppat en framrusande Alexandre Lavoie från ett friläge. Bra och uppoffrande boxplay från hemmalaget men VIK fick omgående en ny chans och den här gången kom utdelningen nästan direkt när Alexandre Lavoie efter 9.53 gjorde 1-1, assisterad av Lukas Zetterberg och Daniel Gunnarsson.

Strax efter fick BIK Karlskoga en ny chans i powerplay och fortsatte sätta upp ett bra spel. Gästerna försvarade sig, å sin sida, bra och fick ut pucken ur zonen vid strategiskt viktiga byten och höll undan.

Två täta powerplay för BIK i slutminuterna och med 19.22 på matchuret stänkte Henrik Björklund genom sitt 199:onde mål i HockeyAllsvenskan in 2-1 till BIK. Wilhelm Westlund och Aleksi Rekonen assisterade.

Andra perioden 0-1, skotten 9-7

Inledningen av den andra perioden kännetecknades av böljande spel och kamp om varje puck, inte minst i mittzonen.

Mot mitten av perioden började målchanserna komma och BIK skapade flest. Några exempel: ett avslut av Henrik Björklund gick strax ovanför målribban och några minuter senare hade kedjekollegorna David Lindquist och David Lilja varsitt riktigt bra läge. Även Västerås förstakedja åkte sig till en bra chans i samma veva men Volden räddade.

Matchklockan hann bli 15.32 gammal innan periodens första utvisning utdömdes och den drabbade BIK. Det numerära överläget utnyttjade VIK till att kvittera till 2-2 genom Lukas Zetterberg, assisterad av Daniel Gunnarsson och Mikael Frycklund.

BIK fortsatte ligga på för ett nytt ledningsmål och skapade ytterligare lägen i slutminuterna.

Tredje perioden 1-1, skotten 4-10

Exakt en minut in i tredje perioden återtog BIK ledningen ännu en gång, den här gången genom Janne Tavi som därigenom även han noterades för sitt första mål i HockeyAllsvenskan. William Pethrus och Aleksi Rekonen assisterade.

Powerplay för BIK 8.34 för en holding och för VIK 11.37 efter en puck out från en BIK-klubba i egen zon. Inget av dem resulterade i mål.

16.15 tilldömdes Västerås en straff men Volden läste och räddade Mikael Frycklunds skott.

Gästerna fortsatte att jaga en kvittering men BIK försvarade sig bra. Tavi drog till exempel ned applåder för halsbrytande täckning av ett VIK-skott och det såg länge ut som om hemmalaget skulle lyckas hålla undan.

Men med 13 sekunder kvar av ordinarie speltid, efter en timeout och med en extra utespelare på isen istället för målvakten Johan Gustafsson, lyckades Västerås William Wikman trycka in kvitteringspucken. Lukas Zetterberg och Daniel Gunnarsson assisterade.

Förlängning 0-1, skotten 0-1

Förlängningen hann bara bli 56 sekunder gammal innan Filip Karlsson avgjorde för sitt Västerås. Marcus Bergman och August Tornberg assisterade. Bonuspoängen gick därmed till Västerås medan BIK lämnade isen med en poäng.

I och med resultaten i dagens omgång föll BIK ned till femte plats i en tajt tabell som leds av HV71 (på 31 inspelade poäng) följt av Björklöven (23 poäng), Västervik (23 poäng), Modo (22 poäng) samt BIK (22 poäng men sämre målskillnad än Modo). Västerås skuggar nu på plats sex med 20 poäng. AIK, närmast under strecket, har 17 poäng.

Det är nästan svårt att hinna ställa om när det efter matchen är dags att bege sig till omklädningsrummet för kvällens eftersnack med de inblandade. Tänk att 13 sekunder kan göra sådan skillnad! För BIK:s del på flera plan en klar förbättring mot gårdagen men det är svårt att tänka på det nu.

Både Aleksi Rekonen och Janne Tavi gjorde sina första Hockeyallsvenska mål den här kvällen och Aleksi dessutom sitt elfte assist på lika många matcher. Det placerar honom för närvarande på andra plats i HockeyAllsvenskans totala assistliga. Tavi, å sin sida, var nära att bli matchhjälte med sitt 3-2-mål tidigt i den tredje perioden. Flera skäl att fira, med andra ord, men det är förstås knappast något killarna har lust med efter en så snöplig avslutning på kvällen.

En match och en insats som kändes värda ett bättre öde. Håller du med, Aleksi?

"Ja. Jämfört med igår var vi mycket bättre men vi fick inte utdelningen som vi sökte. Vi måste jobba ännu hårdare så att vi får med oss alla poängen när vi kommer tillbaka efter uppehållet."

Bara under första perioden idag sköt vi mer än dubbelt så många skott på mål (18) än vi gjorde under de två första perioderna (8) igår. Tredje perioden igår var visserligen lite bättre men då var det för sent. Hur gick snacket i laget inför dagens match?

"Ja, tredje perioden igår var mycket bättre och vi pratade efter matchen om att vi mot Västerås måste spela bättre från start. Vi kom in med bra energi och inför vår hemmapublik vill vi givetvis komma ut med bra fart och ta kommandot. Vi hade även pratat om att vi måste spela lite enklare, lägga puckarna mot mål och få på retur. Det såg betydligt bättre ut idag och det resulterade även i flera mål. Vi gav oss själva en bättre start idag!"

För oss BIK:are på läktarna var det en match som hade det mesta utom tre poäng - tredje perioden blev dramatisk när vi först tidigt tog ledningen, Volden räddade en straff och vi täckte skott och försvarade oss bra ända in i slutet. Vad tar laget med sig från den här insatsen?

"Det här var viktiga lärpengar för oss. Vi leder, Volden spelar fantastiskt i målet och jag tror även att publiken hade roligt på läktarna - det var, som du sa, en bra match med mycket action på isen. Men vi måste jobba ännu hårdare än vi gjorde idag. HockeyAllsvenskan är en bra liga och laget måste ta tre poäng i matcher som denna."

För din egen del gjorde du inte bara ditt första mål för säsongen utan även assistpoäng nummer elva på lika många matcher. Hur ser du på din egen insats så här långt in på säsongen?

"Jag har spelat som jag ska och arbetat hårt och då ska poängen komma. Jag får dessutom spela en hel del i powerplay och då gäller det att leverera. Det är mitt jobb att göra det och jag måste se till att fortsätta göra det."

Skönt att få bryta in med ett eget mål mellan alla fina framspelningar till andra?

"Det är klart att det är kul att få göra mål också", erkänner han med ett litet leende. "Jag känner väl inte någon press att göra fler mål. Det är alltid skönt att kunna hjälpa laget oavsett om det är jag eller någon annan som gör målet."

Aleksi gjorde totalt 13 mål och 25 assist på 51 matcher under fjolårets debutsäsong i HockeyAllsvenskan.

Om du ser tillbaka på din karriär så här långt, skulle du då säga att du främst har varit en målgörare eller en frampassare?

"Jag har nog fler assistpoäng men det på det stora hela kan nog fördelningen vara ganska jämn. Jag försöker arbeta hårt, åka mycket skridskor och hela tiden utmana. På det sättet brukar poängen rulla in."

Din kedja med Gustaf Franzén och din landsman Janne Tavi känns kreativ och ni skapar mycket fina lägen. Det känns som ni trivs bra ihop!

"Jag gillar alla killarna i laget väldigt mycket, inte bara de två, men visst känns det bra. Vi har jobbat mycket tillsammans för att komma hit. Jag och 'Frasse' spelade ju ihop redan förra säsongen och Tavi är ju också finländare så det är enkelt att prata detaljer med honom. Vi är på god väg men vi vill bli ännu bättre. Vi SKA bli bättre."

Har du och Janne spelat ihop tidigare i något sammanhang?

"Nä, han är ju jättegammal!", pikar 'Reko' med ett skratt medan Tavi ännu är utom hörhåll.

Nu spelar inte laget igen förrän 10/11 och det innebär för spelarnas del först några dagar med träning för att förbättra och slipa på detaljer i spelet. I slutet av veckan är spelarna lediga och för 'Reko' och hans familj innebär det ett besök hos släkt och vänner hemma i Finland.

"Det ska bli skönt att få hälsa på hemma en sväng", konstaterar han i samma ögonblick som Janne Tavi kommer fram och avlöser honom.

Hur uppfattade du matchen, Tavi?

"Jag tycker att vi var det bättre laget och det var också nära att vi tog hem alla tre poängen. Tyvärr blev det inte så idag."

För din egen del innebar matchen ditt första HockeyAllsvenska mål. Berätta om det!

"Pethrus gav mig en så fin passning att jag inte hade något annat val än att göra mål på den. Stort tack till honom för den! Jag och 'Reko' pratade faktiskt innan matchen om att det var dags för de finska killarna att göra lite mål. Det kändes skönt att få sätta dit den första."

Jag och 'Reko' pratade tidigare om att det känns som att er kedja med 'Frasse' har hittat varandra bra. Hur upplever du ert samarbete?

"Vi har kört ihop ett tag nu och för varje match vi spelar tillsammans känns det bättre och bättre. De är båda fantastiska spelare som är lätta att spela med och lätta att snacka med. Vi förstår varandra på ett bra sätt. Jag tror att det kommer bli ännu bättre framöver!"

Du drog ned applåder från publiken när du slängde dig och täckte skott i slutet när VIK jagade sin kvittering. Det var ett stenhårt skott - hur mår du nu?

"Det gick bra. Jag gör bara mitt jobb, hellre att det träffar mig än målet. Lyckligtvis träffade pucken mig istället den gången i alla fall."

För din egen del kom du ju in först när serien startat och du är ny i Sverige och HockeyAllsvenskan. Hur tycker du själv att du att din första tid här har varit?

"Efter 'den inledande chocken' har det fungerat bra." Han ler. "Nej, men det går bättre och bättre och nu har vi dessutom en bra träningsvecka framför oss. Jag tror att det kommer vara bra för oss att träna en hel vecka så att vi sedan kan komma tillbaka riktigt starka när serien startar om."

Nu väntar alltså speluppehåll i HockeyAllsvenskan, vilket innebär att BIK Karlskogas nästa match spelas onsdag 10/11 när laget möter Kristianstad på bortaplan.

Nästa hemmamatch spelas fredag 12/11 när AIK gästar Nobelhallen. Då är det också dags för årets Ladies Hockey Night med fritt inträde till ståplats för alla tjejer och en hel del spännande och intressanta händelser under och kring matchen. Mer info om det kommer i början av nästa veckan men boka gärna in matchen i almanackan redan nu!

Köp din biljett till kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.