Rapport från fystestet: "Ett tydligt kvitto på att allt hårt jobb har gett bra resultat"
Publicerad: 2019-08-08
Upp till bevis: Det är nu som 14 veckor av tuff och målmedveten fysträning ska testas och utvärderas. Fysansvarige Tobias Thunberg berättar om genomförande och syfte och kan stolt visa upp ett riktigt bra resultat. Vi pratar också med några spelare om fruktade men viktiga minuter.

Det blev en kär återsamling för A-lagstruppen förra veckan och de nya spelarna tyckte förstås att det var roligt att få träffa laget på riktigt och dra igång den nya säsongen.

Riktigt lika mycket såg kanske inte lirarna fram emot de obligatoriska fystester som väntade. Inte för att man inte tränat – vi kan redan här slå fast att årets resultat från fystesterna ser riktigt, riktigt bra ut – utan för att testerna görs på den fruktade men effektiva assault biken.

För er som inte känner till assault biken eller kanske tror att det är som vilken träningscykel som helst kommer här en kort förklaring: Till skillnad från på en vanlig träningscykel använder du på assault biken både under- och överkroppen. Eftersom du använder både fötterna (trampar på pedalerna) och händerna (pushar på de rörlig handtagen) får du ett en högre effekt. Och ju hårdare du pressar på pedalerna och handtagen, desto större motstånd gör cykeln.

Den ger därmed snabbt hög puls och beroende på vad man vill ha ut av träningen kan man köra korta, intensiva intervaller eller längre konditionspass. Den testar både kroppen och skallen rejält eftersom den utmanar gränserna för vad man tål, inte minst när det gäller mjölksyra. Assault biken har varit ett stående inslag i de så kallade försäsongens grispass, som vi tidigare rapporterat om här på hemsidan, och det är inte helt ovanligt att spelarna tar i så att de kräks efteråt.

”Ska vi byta jobb under de närmaste fem minuterna?”, som en av lirarna skämtsamt frågar mig innan han sätter sig på cykeln. Efter de fem minuterna på cykeln är det dock inte många som skojar eller ens orkar prata, åtminstone inte på en bra stund. Faktum är att man blir trött bara av att titta på.

Samtidigt är det häftigt och gripande att se hur spelarna pushar och stöttar varandra genom hela den mardrömslika cykelturen. Ni som följer oss i sociala medier kunde i förra veckan se ett kort klipp på hur ett gäng lirare hejade fram en superfokuserad Filip Ahl under slutsekunderna av femminuterstestet.

Fystesterna på assault biken består av två delar, ett minutlångt test och ett fem minuter långt test, som undersöker lite olika värden och egenskaper. Alla kan dock högst konkret kopplas till hockeyspelarens vardag och förutsättningarna för att göra ett bra jobb.

”Vi testar ganska många delar under de här testerna”, konstaterar fysansvariga Tobias Thunberg. ”En handlar om ’power’, det vill säga kraftutveckling under kort tid. På en-minutstestet kollar vi hur det ser ut både efter trettio sekunder och efter en minut. Under de första trettio sekunderna handlar det om ren explosivitet, hur mycket du kan göra, och sedan handlar det om sprintuthållighet resten av tiden."

"Det sistnämnda kan översättas till att du klarar av att fortsätta jobba på hög nivå även under den andra delen av ett byte på isen. Under ett långt byte där du av olika skäl inte får möjlighet att byta får du inte gå totalt in i väggen så att du trampar runt i sirap utan måste kunna fortsätta att prestera.”

Femminutersvarianten testar en annan viktig aspekt av hockeyspelarens vardag – återhämtningsförmångan.

”Ja, där handlar det om hur väl man återhämtar sig i båset efter ett byte. Mjölksyran ska bort snabbt så att du är redo för nästa byte så snart som möjligt. För detta krävs en bra syresättningsförmåga och det här testet kollar hur bra spelarna syresätter sig. Den här biten är svinviktig om du ska kunna ligga på 20 minuters speltid, och kanske också matchas hårt under slutet av den tredje perioden. Då gäller det att snabbt kunna vara redo för nytt, bra byte.”

Resultatet då, efter 14 veckors målmedveten försäsongsträning?

”Det ser faktiskt jävligt bra ut”, konstaterar Thunberg nöjt. ”Det är riktigt kul att se. Det är många som höjt sig väldigt mycket och jämför man resultaten från i år med motsvarande period något år tidigare så är det mycket bättre nu.”

”Vi har kört en tuff försäsongsträning men alla har tyckt att det har varit kul och bra träning och nu har vi dessutom fått ett tydligt kvitto på att allt hårt jobb har gett ett bra resultat.”

Finns det någon lirare som har imponerat på dig lite extra, Tobias?

”Ja, flera faktiskt. ’Josh’ (Joshua Karlsson), till exempel, var verkligen ett odjur på cykeln! Resultatet påverkas ju av kroppsvikten. Han har gått upp fem kilo ungefär och för att förbättra dina värden motsvarande måste du upp rejält i prestation. Hans resultat är som natt och dag från i jämförelse med i våras.”

”Tor Immo har, å sin sida, är fem kilo lättare och har höjt sina resultat jättemycket utifrån det index vi använder för att räkna ut värdena. Men samtliga har förbättrat sig ordentligt och de nya som anslutit klarar sig också bra. Sedan ligger väl de inte i topp eftersom de inte varit här och tränat med oss än, haha. Skämt åsido, det är bra, träningsvänliga killar som har skött sin träning bra på egen hand. Jag tycker att det ser bra ut för hela truppen.”

Är det samma killar som sticker ut både när det gäller enminutstestet och femminuterstestet?

”Det skiljer sig faktiskt lite. ’Daggen’ har alltid varit kung på alla sådana tester men i år blev han rejält pressad av några andra på enminutaren. Där låg han inte i topp i år. Däremot tog ’kungen’ tillbaka tronen på femminuterstestet där han är bäst när vi räknar om utifrån kroppsvikt och sådana saker. Skönt för honom att få sätta de andra på plats, haha. Men konkurrensen är hård, Wennlund, Immo och Kokkonen bland många andra har riktigt fina resultat.”

Försäsongsfysen må vara avklarad och isen väntar men arbetet med fysen fortsätter. Värdena ligger till grund för den fortsatta fysträningen.

”Ja, framför allt feminutersvärdena. Nu vet vi vilken hastighet, eller watt/kraftutveckling som man också kan kalla det, som de har när de arbetar på maximal syreupptagningsförmåga. Utifrån dem får de personliga upplägg med olika intervaller så att de vet vilket värde de ska hålla. Det gör träningen och målet med den mer konkret för dem och uppföljningstester där man ser hur värdena förändras är en bra hjälp för att se att träningen ger rätt effekt. Det är verkligen inte ’bra jobbat, tack och hej’ nu när försäsongsarbetet är gjort utan vi fortsätter utveckla fysen även under säsongen.”

”Även om killarna är vinnarskallar som alltid ger hundratio i det de gör är det alltid skönt även för dem att ha ett värde att förhålla sig till. Du har ett konkret mål att kriga för och istället för att tappa de här tre procenten i slutet av ett intervallpass när du är trött och plågas av mjölksyran pushar du dig själv lite extra för att nå det här värdet”, avslutar Thunberg.


Även tränarna fanns förstås på plats under de båda testdagarna och var nöjda med det de såg.

Någon lirare som imponerade på er tränare lite extra, Staffan?

”Det är svårt att säga någog namn bland många men ’Josh’ stack ut med sina värden under enminutstestet. Sedan får man förstås inte glömma att i slutändan, ute på isen under match, kommer det att vara många värden som ska vägas in. Fysen är inte allt, det är sisådär 320 000 andra parametrar i hjärnan som också ska funka. Men visst det en viktig grundförutsättning att vi ligger med bra fysiskt och det tycker jag verkligen att vi gör.”


Några spelarröster om fystesterna och assault biken:

Högga: ”Värst är ångesten över hur man kommer att må efteråt. Man vet ju hur det brukar kännas. Men det är häftigt att se vilken otrolig utveckling fysvärdena har fått hos många sedan vi körde igång i våras.”

Lagets okrönte ’fyskung’ himself, Daggen: ”Man är nervös för att bli trött. Testerresultaten som vi gjorde i år är nog de sjukaste jag sett. Killarna presterade riktigt bra – ’Josh’, Immo och ’Hajen’ (Jonatan Harju) hade helt otroliga värden. De är i den åldern när man utvecklas som mest. När man blir lite äldre känner man att det blir svårare. Vi gamlingar är nog mest nöjda om vi klarar av att hålla oss på samma nivå som innan, haha.”

Enminutaren eller femminutaren – föredrar ni någon av dem före den andra?

”En minut är bara all-out, gasa på så mycket du bara kan från start till mål. Du har trettio sekunder på dig att bränna så många kalorier som möjligt, de sista trettio går det inte så många”, säger Högga. ”Jag föredrar den, men det är nog lite olika tror jag. Under femminutaren får man lägga upp det lite vettigare. Men man är fruktansvärt trött efteråt.”

”Femminutaren är det värsta jag vet. Jag ser inget slut på de där fem minuterna!”, erkänner Daggen, och detta trots att han alltså var bäst i laget. ”Man önskar ibland att man hade slutat med hockeyn innan de där assault bikarna kom, haha.”

Nu har ni vilat lite och tränat på egen hand under sommarledigheten. Finns det en risk och en oro inför återsamlingen att man tappat lite av allt det ni byggt upp under försommarens gemensamma, stenhårda fysträning?

”Oftast är man faktiskt bättre när man kommer tillbaka och är snarare toppad. Vilan behövs för att man ska komma dit. Och även om vi på pappret vilar kör vi ändå 5-6 pass i veckan och många här kör nog fler än så”, konstaterar Daggen.

”Man känner verkligen i slutet av fyssäsongen att man är nedtränad”, instämmer Högga. ”Man behöver verkligen den här vilan då, om man hade tuggat på samma sätt under resten av sommaren hade man varit helt förstörd när det är dags att gå på is.”

-

För nyförvärvet August Gunnarsson, som närmast kommer från Vita Hästen, var försäsongstester på assault bike en helt ny upplevelse:

”Det har jag inte gjort förut. Inte alls, faktiskt. Men under en period i Hästen innan kvalet i våras, när jag och en kille till i laget var skadade, jobbade vi lite extra med fysen och körde en del assault bike. Efteråt körde vi sexminuterstester och det liknade feminuterstestet som vi körde här. Men enminutaren var helt ny. Jag lyckades hålla mig från papperskorgen och toan men det satt i halsen. Skönt att jag klarade mig, haha.”

-

Alexander Anderberg anslöt i vintras och spelade sig till ett kontrakt inför den kommande säsongen. Nu har han gjort sin första försäsongsfys med BIK och ni som har följt med i vår rapportering och i våra sociala medier vet att Alexander aldrig håller tillbaka.

”Det här är första försäsongen på länge som jag kör med ett lag. Det har varit mycket egenträning tidigare eftersom jag antingen bytt lag eller att laget jag spelat för inte har haft någon fystränare. Det är kul att ha en gemensam vår- och sommarträning och med ett litet semesterbreak och sedan komma tillbaka och träffa grabbarna igen. Det är härligt att ha det här gänget som pushar varandra framåt.”

Du har kräkts en del i sommar. Du är en av de mest frekventa kräkarna i truppen, enligt Thunberg… Tycker du om att ta ut dig och tömma dig så på energi?

”Haha, nu krävs det i och för sig inte mycket för att jag ska spy – vare sig det handlar om otäck lukt eller träning. Men det är klart att man vill ge allt och, som sagt, med den push man får från laget kan det bli en och annan spya ibland.”

Hur ser ditt förhållande till assaul tbiken ut?

”Jag tror att att alla har en slags hatkärlek till den. Den ger bra träning men det är väldigt jobbigt när du kör. Men efteråt känns det väldigt skönt. Det är inte långa pass utan jobbigt korta stunder.”

Vilken intervall tycker du är värst?

”Enminutaren. Då är det verkligen allt du kan tills du går in i väggen.”

När du nu kan se resultaten från testerna efter den här sommaren, hur har det gått?

”Jag både känner och kan se på pappret att det har skett stora förbättringar. Det är skönt att få ett kvitto och kunna se detta även svart på vitt.”


Ni har väl inte missat att det bara är sex dagar kvar till årets första träningsmatch? Och inte vilken som helst - Örebro kommer till Nobelhallen och med tanke på vilken utmaning den rivstarten av säsongen innebär hoppas vi givetvis på att få ett så stort hemmastöd som möjligt!

Biljetter till det heta derbyt och kommande matcher kan du köpa på nätet, via den här länken.

Skribent Marie Angle