Eftersnack BIK - Timrå IK 3-1 (0-0, 1-0, 2-1)
Publicerad: 2020-12-29
Vi följer upp 3-1-segern över Timrå med målskytten Axel Bergkvist och Aleksi Rekonen.

I 2020 års sista hemmamatch väntade en rejäl utmaning då serieledande Timrå kom på besök. I sin senaste match, på annandagen, bortabesegrade BIK Mora med 5-4 och inför matchen låg laget på tredje plats i den haltande tabellen. Timrå kom från en tidig seriefinal på söndagen då man besegrade tabelltvåan Björklöven med 3-2.

Tim Juel var tillbaka mellan stolparna med Stefan Stéen som back up. I BIK saknades (förutom August Gunnarsson) Jesper Alasaari, David Lindquist, Arvid Aronsson samt Victor Berglind. Joel Kiirikki är utlånad till Lindlöven.

Det var två inspirerade lag som kom till start och trots en mållös första period blev det en underhållande, intensiv och fartfylld match.

Även om gästerna vann skotten med 11-5 i den första perioden speglade det inte spelet, som var böljande och fartfyllt. BIK var nära att ta ledningen i det allra första bytet men även gästerna skapade några vassa lägen där dock Tim Juel var en trygg sista utpost. Aleksi Rekonen stod för ett stycke hockeygodis när han halvvägs genom perioden, med hjälp av en snygg dragning, åkte sig till ett friläge som han dock inte kunde utnyttja fullt ut.

Andra perioden präglades av en del känslor och hög intensitet och båda lagen fick chans att spela powerplay. Med 1.30 kvar av perioden kom så matchens första mål när Johan Larsson tog ledningen åt BIK genom ett distinkt backskott. Tor Immo och Oscar Pentler assisterade.

4.07 in i den tredje perioden utökade sedan BIK sin ledning till 2-0. Även den här gången genom ett backskott, avlossat av Axel Bergkvist och där Aleksi Rekonen assisterade. Två täta utvisningar för BIK i slutet av perioden innebar spel fem mot tre för Timrå i nästan två minuter och då kom till slut en reducering till 2-1 genom Albin Lundin (Hardegård & Dahlén).

När gästerna tog ut målvakten för spela med en extra utespelare kunde dock Henrik Björklund (Fakt & Eriksson) avgöra genom sitt 3-1-mål i tom kasse.

Mer detaljer hittar den som önskar som vanligt i matchfakta längst ned i inlägget. Vi andra går ned till A-lagets inre domäner och följer upp matchen med två nöjda lirare.

Den traditionella segersången i omklädningsrummet fick nästan taket att lyfta efter en seger som på flera olika sätt betydde mycket för laget. Axel Bergkvist, som noterades för sitt tredje mål för säsongen, konstaterar att det här var tre poäng som satt lite extra skönt.

”Ja, helt klart", erkänner han utan omsvep. "Idag ville vi verkligen vinna mer än de. Det var inget speciellt snack innan matchen, utan precis som innan vilken match som helst, men vi spelare var lite extra laddade, det får man nog säga.”

Intensiteten nere på isen kändes hela vägen upp på läktaren – är Timrå ett lag som väcker extra känslor i BIK Karlskoga?

”Så är det absolut. Eftersom vi har haft några tuffa bataljer tidigare är det extra skönt att vinna över dem.”

Timrå leder serien och har flera spelare i toppskiktet av de totala poäng- och målligorna – vilka är nycklarna för att framgångsrikt försvara sig mot deras snabba, starka offensiv?

”Vi måste vara noga med att vara hårda mot dem, ligga nära och vara snabba ut på dem i hörnorna så att de inte får så mycket tid. Det tycker jag att vi var väldigt bra på idag. De gör ju faktiskt bara ett mål och det kommer i spel i fem mot tre.”

Det var två backskott som lade grunden till segern idag. Johan Larsson gjorde 1-0 och du 2-0. Berätta!

”Ja, nu får de spela oss backar mer, haha. Nej, men det var skönt att få göra mål, det var ju ett tag sedan nu. Jag fick pucken på blålinjen av Rekonen, tog in pucken en bit och slängde iväg ett höstlöv som gick in.”

Det här var sista matchen för i år – vad tar ni med er inför 2021?

”Att vi avslutar 2020 och påbörjar 2021 som vinnare. Det och vår fina insats i dagens match ska vi bygga vidare på framöver.”

Aleksi Rekonen såg pigg och inspirerad ut på isen och var, som sagt, ytterst nära ett snyggt mål när han drog sista backen under en spelvändning halvvägs in i den första perioden. Trots bra spel tillsammans med kedjekamraterna Gustaf Franzén och Robin Carlsson fick han nöja sig med en assist (till 2-0-målet) i kvällens match, men med mersmak.

Hur skulle du vilja sammanfatta matchen, Aleksi?

”En bra insats från vår sida med en stark defensiv som blev nyckeln till segern. Vi gav dem inte så många möjligheter till bra målchanser och då räckte två mål och så ytterligare ett i tom kasse till seger.”

Det var en underhållande, fartfylld och intensiv match att titta på, hur upplevde du den på isen?

”Det var helt klart en match med hög intensitet och sådana matcher är alltid roliga att spela. Förhoppningsvis får vi publik framöver och då kommer det bli fler sådana matcher.”

Alla segrar är förstås viktiga, men skulle du säga att den här segern över serieledarna betyder lite extra för laget med tanke på tidigare och framtida möten?

”Ja, det är klart att det är bra för vårt självförtroende att vinna över dem och att dessutom att få göra en stark insats på hemmaplan. Sedan har vi hela tiden haft stor tilltro till varandra och laget och vi vet att vi kan bli ännu bättre framöver.”

Själv såg både du och din kedja väldigt inspirerade ut genom matchen och skapade en hel del. Bland annat stod du för en läcker dragning som ställde backen men där du inte riktigt kom till avslut. Berätta om den situationen

”Alla ville nog avsluta året med en bra insats, tror jag. Jag har gjort sådana mål tidigare men jag måste ju sätta lägena också, när de kommer. Domaren sa faktiskt till mig i periodpausen att det skulle ha varit en utvisning men jag försöker bara lägga sånt åt sidan och jobba hårt för att få nästa läge.”

Nu väntar den bästa tiden på året – slutspurt på grundserien och så slutspel på det. Dina tankar inför det som väntar?

”Vi har lite tid nu att fortsätta utveckla vårt spel och träna på hårt. När playoff startar ska vi vara i vår bästa tänkbara form och vinna säsongens viktigaste matcher. Vi har visat alla lag att vi är en tuff motståndare att möta.”

Matchfakta BIK - Timrå IK 3-1 (0-0, 1-0, 2-1)

Skottstatistik: 18-25 (5-11, 7-5, 6-9)

Publik: 8 + cirka 200 soffbiljetter

Första perioden 0-0, skotten 5-11

Pigg start av ett inspirerat BIK som omedelbart gick på offensiven och sånär lyckades trycka in pucken när matchen bara var några sekunder gammal. Jacob Johansson i Timrå-målet lyckades dock, med hjälp av sina utespelare, till slut avvärja.

Under resten av perioden blev det ett ganska öppet, snabbt och underhållande spel med chanser för båda lagen. Framför allt Timrås förstakedja (Lööke, Lundin & Dahlén) skapade tryck när de bet sig fast i BIK-zonen men gästernas snabba spel överlag innebar en hel del hårt arbete för BIK i egen zon. Timrå fick också fram fler avslut på mål.

Aleksi Rekonen bjöd på hockeypropagande när han nästan halvvägs genom perioden klev upp på kanten och fintade sig förbi backen. Dessvärre fick han inte till avslutet. Tillsammans med kedjekamraterna Gustaf Franzén och Robin Carlsson skapade han ett långt anfall i slutminuterna av perioden. Trots chanser för båda lagen slutade perioden mållös.

Andra perioden 1-0, skotten 7-5

Det skulle dröja ända till 4.29 in i den andra perioden innan matchens första utvisning kom. Då utvisades Timrås Marcus Hardegård i 2+10 för en checking to the head. Timrå kunde dock hålla undan i det efterföljande numerära överläget för BIK.

11.49 utvisades Timrås Jacob Johansson i två minuter för roughing. Fortsatt bra powerplay av BIK men också bra boxplay av Timrå.

14.00 Timrås första numerära underläge med BIK:s Aleksi Rekonen på botbänken i två minuter för en tripping. BIK - med ligans bästa boxplay - höll undan trots hård Timrå-press.

Aleksi Rekonen kom ut från utvisningsbåset i perfekt tid för att starta en två-mot-etta tillsammans med Henrik Björklund. Johansson nöp dock 'Björkas' avslut med plocken. Strax efter åkte sig Robin Carlsson till ett bra läge, men sköt precis ovanför.

18.30 1-0. Johan Larsson dundrade in pucken mellan benen på Timrå-keepern. Tor Immo och Oscar Pentler assisterade.

Tredje perioden 2-1, skotten 6-9

BIK:s förstalina bet sig fast i anfallszonen i inledningen och skapade flera lägen, varav ett där en välplacerad Jacob Johansson höll ett skott som en helt ren Gustaf Thorell avlossade från slottet.

4.07 2-0. Nytt distinkt backskott bakom BIK:s 2-0-mål - den här gången från Axel Bergkvists klubba. Aleksi Rekonen assisterade.

11.09 Powerplay för BIK då Timrås Christopher Liljewall utvisades i två minuter för abuse of officials.

13.37 Stenhårt skott av David Lilja gick som en flipperkula mellan stolparna men både videogranskningen och reprisbilderna visade tydligt att den tyvärr inte var inne.

Två täta BIK-utvisningar (15.27 Johan Larsson, 2 min holding, och 15.41 Gustaf Thorell, 2 min slashing) gav Timrå nästan två minuter i spel fem mot tre och ett starkt momentum.

16.50 2-1 Timrå reducerade i spel fem mot tre genom Albin Lundin, assisterad av Marcus Hardegård och Jonathan Dahlén. Direkt efter målet tog gästerna time out.

Spelvändning i samband med att BIK blivit fulltaligt (17.51) resulterade i ett två-mot-ett-läge där Thorell hindrades i avslutet och BIK tilldömdes straffslag. Linus Karlsson lade straffen men skottet gick precis utanför.

Gästerna tog i slutminuterna ut målvakten för att spela med en extra utespelare.

19.46 3-1 Henrik Björklund satte spiken i kistan i tom kasse, assisterad av Sebastian Fakt och Mikael Eriksson