Säsongen 19/20 är igång: Häng med på uppstart och första fyspasset
Publicerad: 2019-04-24
På tisdagseftermiddagen samlades BIK anno 19/20 för första gången och vi var givetvis med. Vi pratar med nya och gamla spelare, lyssnar vad tränarna har att säga om träningsupplägget och kollar läget med sportchef Fröberg.

Nästan på dagen en månad efter säsongens sista match är alltså laget samlat igen. Vi skriver den 23:e april i almanackan och BIK:s trupp för säsongen 19/20 sitter förväntansfull runt det stora bordet, redo att ta sig an en ny säsong. Snart är det dags för det första gemensamma fyspasset men innan dess ska försäsongens upplägg presenteras och nya spelare välkomnas.

Hela laget är samlat, förutom Nikola Pasic (som har lite kvar att avsluta i skolan innan flytten) och David Lilja (sjuk). Henrik Larsson tränar med laget än så länge men räknas dock som förlorad inför nästa säsong.


Staffan Lundh hoppar på kryckor efter en planerad operation och är fortfarande sjukskriven. Han tittar dock in lite kort under uppstartsmötet för att hälsa på spelarna och kolla läget.

Med några veckors distans till uttåget i Slutspelsserien har Staffan Lundh haft lite tid att smälta och utvärdera fjolårets säsong.

”Någonstans landar det väl i att vi gjorde en bra säsong. Sedan är förstås alltid surt när man ser hur nära vi var, men samtidigt får man lite vad man förtjänar. Det gäller att ta nya tag och se till att vara ännu lite bättre nästa gång.”

En bra sporre att ta med sig in i försäsongens tunga men viktiga uppbyggnadsarbetet?

”Ja, så är det ju, nu har vi fått smak på det. Samtidigt får vi inte glömma att även motståndarlagen fyller på så det kommer att bli lika tufft nästa säsong. Men det ska vi inte tänka på nu – nu gäller det att få upp ångan och tycka att träningen är kul och sådana saker.

Vad tar ni med er från förra säsongen – saker som var bra och saker som kan utvecklas?

”Det finns en anledning till att vi har fått behålla många spelare och nu har vi en bra stomme att bygga vidare på. När det gäller det spelmässiga har vi inte börjat skruva på den biten ännu, nu ligger fokus på det fysiska. I det här skedet av säsongen handlar det ju främst om att bygga upp kropparna och för att bli ännu starkare och svårare att möta på isen. Vi ska bli intensivare i allt vi gör.”


Precis som tidigare år är det Tobias Thunberg som står för fysträningen. Thunberg arbetar till vardags som idrottslärare på Möckelngymnasiet och han är därmed också involverad i hockeygymnasiet.

”Det blir inga stora förändringar i år. Tittar vi tillbaka på tidigare år kan vi, utan att skryta, konstatera att vi är bra på försäsongsträning här och det mycket tack vare det gäng som sitter här och som har varit med ett tag. Vi gör inte jättemånga olika tester men de vi gör berättar en hel del och generellt sett står vi oss väldigt bra i jämförelse med andra. Det beror på att vi har en stark kultur här i klubben.”

Nytt för i år är två rejäla så kallade ”slädar” som specialbyggts för spelarnas fysträning. Släden är, precis som namnet antyder, en tung metallställning som spelarna släpar bakom sig.

”Nu blir det slädsprint”, konstaterar Thunberg nöjt.

”Forskningen visar att det är bra att träna så grenspecifikt som möjligt. Man blir bra på det man tränar och för en hockeyspelare handlar det om korta, högintensiva insatser på isen och det är detta som vi kommer att utgå ifrån i vårt upplägg.”

Den som tror att detta bara innebär traditionell hockeyfys tror fel – kraven är större på den moderna hockeyspelarens fysik.

”Förmiddagsträningen på onsdagar och fredagar kör vi till exempel en del crossfit. Efter fredagspasset kör vi yoga. Det finns olika sätt stärka kroppen för att tåla belastning och det är viktigt att variera sig.”

Det gemensamma schema som Thunberg delar ut under uppstartsmötet innebär inte att alla lirare tränar samma saker eller med samma frekvens. Spelarna delas in i olika grupper utifrån ålder, förutsättningar och behov.

”Det är ju en stor skillnad mellan till exempel ’Högga’ som är 34 – både vart han är på väg och framför allt i hur hans kropp tål träning och en 19-åring som David Lilja. 20 minuter efter att Lilja har duschat är hans kropp redo för ett nytt pass. När man blir äldre blir återhämtningstiden längre.”

”Oavsett grupp kommer alla spelare att ligga på ungefär nio pass i veckan och vi kör fram till midsommarveckan. Då får killarna ledigt i en dryg månad då de kör vidare på egen hand tills vi återsamlas i slutet av juli för tester och ispremiär.”

Vi planerar givetvis att hänga på och rapportera från några olika pass under försommaren.


Sportchef Thomas Fröberg finns förstås också på plats vid uppstarten.

”Känslan är riktigt bra. Stommen från förra säsongen, som gjorde en bra insats, är kvar och vi har också många spelare som kom från division 1 i fjol. De kommer att få en boost i år i och med att de nu är med från start och deltar i vår fys. Det kommer att ge bra förutsättningar för dem.”

Thomas är inte riktigt färdig med sitt lagbygge ännu.

”Nej, vi ska ha in några till. Vi har ett par riktigt intressanta namn på gång, just nu väntar vi på svar.”


Efter en första gemensam samling och genomgång vid 13-tiden beger sig laget upp till andra våningen bakom långsidans ståplats i Nobelhallen för ett första, gemensamt fyspass.

Gustaf Thorell är taggad och tar sig an skroten med samma glada humör som alltid.

Försäsongsfys – himmel eller helvete, Gustaf?

”Himmel, förstås, haha. Nej, men det är faktiskt kul att få komma igång igen och röra lite på sig.”

Har du hunnit få någon ledighet?

”Ja det har jag men jag har också passat på att jobba lite som vikarie och resurs inom skolan.”

För en månad sedan, när säsongen var över, var ni väldigt besvikna. Har ni hunnit smälta det nu och se lite mer nyanserat på den gångna säsongen?

”Ja, det har vi. Vi gjorde en bra säsong men samtidigt kände vi alla att vi hade velat göra mer. Det är väl ganska sunt, egentligen, att känna så, och det tar vi med oss in i den här säsongen."

"Vi har nästan hela laget med oss från förra säsongen och jag tror att vi kommer att få ett starkt lag", fortsätter han. "Det ska bli väldigt spännande och jag tror att vi alla känner att det här kan bli riktigt bra.”

Under försäsongsfysen kommer ni delas in i grupper utifrån förutsättningar och behov. Vilken grupp räknar du med att tillhöra?

”Jag utgår helt klart från att det blir grupp 1. Jag vet inte om vi har riktigt samma syn på det här, men jag hoppas att Thunberg sätter mig där.”

Och grupp 1 innebär?

”Talanggruppen!” Han skrattar gott och ger sig på ännu en repetition. Det kommer bli många, många fler sådana oavsett vilken grupp han hamnar i.


För de nya lirarna, målvakten Tim Juel samt backarna Wilhelm Westlund och Filip Roos, innebär tisdagens uppstart att det äntligen är dags för det första riktiga mötet med det nya laget.

”Jag var lite trött efter elva timmars resa med tåg”, erkänner Tim som rest från hemmet i Östersund.

Aha, du reser klimatsmart!

”Ja, och jag kände väl också att jag inte orkade köra bil i sju timmar på morgonen så tåget var bästa lösningen. Men jag kom hit vid halv nio i morse och har redan hunnit prova lite material och gå ut och käka med några av killarna i laget. De visade mig stan också. Jag kör all in idag, haha.”

Tim jobbar fortfarande på sitt gamla jobb och kommer att bo kvar i Östersund under sommaren. Han kommer att träna det målvaktsspecifika tillsammans med ÖIK:s målvakter och resten enligt det upplägg han får från BIK.


För Wilhelm Westlund innebär påskriften för BIK att han återvänder till Värmland – där han tillbringade en stor del av juniortiden i Färjestad.

”Det känns jättekul att komma hit. Jag har alltid trivts bra i Värmland och träffade min flickvän Clara under åren i Karlstad så det känns väldigt bra att vara tillbaka. Sedan har jag ju mött BIK med Vita Hästen under de senaste säsongerna och det har alltid varit roliga men tuffa matcher där det har varit väldigt svårt att komma härifrån med en vinst. Jag vet inte ens om vi lyckades med det under min tid i laget, haha. Inget lag gillar att komma hit så det ska bli skönt att spela på den andra sidan nu.”

Första intrycket av den nya klubben är gott.

”Absolut. Jag har inte hunnit se så mycket av Karlskoga än men jag har kikat in i omklädningsrummet och det är väldigt fint och fräscht. Det känns väldigt bra så här långt, nästa steg är att börja utforska staden.”

Wilhelm kommer att bo i Karlstad och kommer därmed att pendla tillsammans med Karlstadgänget.


Filip Roos kommer inspringande med andan i halsen. För den som händelsevis inte vet att Roos kommer från Frölunda avslöjas han snabbt av en klingande göteborgska.

”Jag åkte bil från Göteborg i morse och det var gôrskoj att få träffa alla killarna i laget! Första intrycket är riktigt gott, det känns grymt bra.”

Var det svårt att hitta hit?

”Haha, nej då, jag körde efter gps:en.”

Filip räknar med att snart vara Karlskoging på riktigt.

”Ja, tanken är att jag flyttar hit inom ungefär en månad. Bara vi får klart med lägenhet så ska det nog lösa sig ganska snabbt.”

Hur känns det för en kille från Götet att bli värmlänning?

”Haha, hm, det är väl kul att få komma ut på lite äventyr!”, konstaterar han diplomatiskt och flinar.

Ni har fått en första genomgång av träningsupplägget. Ser det ut ungefär som du är van vid från tidigare?

”Det är lite olika faktiskt, men det finns även likheter. Det ska bli intressant att köra igång.”

Vilken träningsgrupp tror du att du kommer att tillhöra?

”Som yngling tror jag att jag kommer att tillhöra grupp 1, åtminstone till att börja med.”

Gustaf Thorell är helt säker på att även han kommer att ingå i den gruppen…

”Så pass. Haha, vi får väl se hur det blir med den saken.”

Det ser med andra ord ut som om stämningen i truppen redan är som den ska vara – varm, humoristisk och familjär med en touch av den ständigt närvarande tävlingsandan.

Säsongen 19/20 förklaras härmed officiellt igång!

Skribent Marie Angle