BIK på besök - skolsnack med femmorna på Aggerudsskolan
Publicerad: 2019-11-21
På måndagseftermiddagen var det dags för höstens näst sista BIK på besök i skolan - den här gången hälsade vi på hos femmorna på Aggerudsskolan och fick svara på massor av bra frågor om studier, regler och hur man är en bra kompis.

På måndagseftermiddagen var det Aggeruds tur att få BIK på besök när Carl Berglund tog med sig Karl Jonsson, Filip Roos, Fredrik Höggren och Henrik Lundberg för att prata skola och kompisskap med eleverna i årskurs 5.

Som vi tidigare berättat om bygger samarbetet med skolorna på ett gemensamt värdegrundsarbete där man bryter med gamla normer och stereotyper. Det finns förvånansvärt många likheter mellan ett professionellt hockeylag och en skolklass. Båda består av en grupp individer som har olika bakgrund, behov och förutsättningar och för att alla ska må bra, utvecklas och prestera krävs det dels gemensamma regler som följs och dels att man tar hand om varandra på ett bra sätt i gruppen. BIK-mottot "Vi har bara varandra" funkar utmärkt även i en skolklass.

Frågor kring regler och kompisskap är därmed en självskriven punkt under besöken då spelarna berättar om hur man arbetar i BIK och svarar på elevernas och lärarnas frågor.

Många skolor upplever också att elever som satsar på en elitkarriär inom idrott inte tror att skolan är viktig. Därför är skolan och studier en stående punkt under besöken då spelarna berättar att barnen givetvis ska kämpa för att uppnå sin dröm men ändå inte får försumma skolan. Det är få förunnat att kunna leva på sin sport, och även om man har turen att få en lång karriär kommer så gott som alla att behöva/vilja arbeta när den aktiva spelarkarriären är över. Då är det skönt att ha en utbildning att falla tillbaka på. Flera av spelarna i BIK studerar eller planerar att studera på olika nivåer vid sidan om hockeyn, ytterligare några arbetar extra vid sidan om.

En gedigen hockeyutbildning är också viktig och för att komma in på hockeygymnasiet (eller annat idrottsgymnasium) krävs idag, precis som till alla gymnasieprogram, att man uppfyller de generella kraven på godkända betyg. Dessutom är konkurrensen stor vilket kan innebära att intagningspoängen blir höga.

{!A}

{!B}

För att skolorna ska få ut så mycket som möjligt av besöket har vi alltid en dialog med personalen innan besöket så att vi kan anpassa temat eller de olika teman som önskas utifrån just den här gruppens behov. Aggerudslärarna hade önskat ett kombinerat tema där kompisskap, regler och vikten av studier ingick och eleverna var väl förberedda med massor av bra frågor till spelarna.

Fredrik Höggren berättade att han önskade att han satsat mer på skolan när han växte upp eftersom han nu vid 35 års ålder ser slutet på sin hockeykarriär och inte riktigt vet vad han ska göra sedan. Han uppmanade eleverna att inte göra om det misstaget.

Filip Roos och Henrik Lundberg fick bland annat svara på frågan om deras favoritbok och Filip berättade att böckerna om LasseMajas detektivbyrå varit hans favorit när han var i elevernas ålder. Henrik är just nu mitt uppe i en spännande bokserie om Julius Ceasars liv och som han håller som en av sina favoriter.

På frågan om vem som är roligast i laget och som får de andra att skratta var svaren lite olika: kaptenen Mikael 'Daggen' Eriksson tyckte några spelare, medan Carl Berglund tyckte att Gustaf Thorell är roligast "eftersom vi har samma humor".

När det blev dags för rast följde spelarna med sina klasser ut på rasten och deltog i aktiviteterna. Svettigast var nog Carl Berglund som körde hårt på den lilla bollplanen. Filip höll till på kingplanen medan Karl Jonsson, Henrik och 'Högga' främst körde landhockey.

{!C}

Adrian i 5C tycker att det var roligt att få träffa spelarna.

"Vi gjorde frågorna tillsammans i klassen innan och skrev ned dem så att vi kunde fråga spelarna när de kom. Sedan spelade jag lite fotboll med dem på rasten."

Vad var bäst med besöket?

"Att få deras autografer!", konstaterar Adrian, som inte bara har fått spelarnas autografer på en lagbild utan också på ena armen, nöjt.

Ja, givetvis fick alla elever som önskade vara med på kort med idolerna och autografer skrevs i parti och minut - till och med på ett par strumpor!

Tusen tack elever och lärare på Aggerudsskolans åk 5 för att vi fick komma och hälsa på er en stund!

{!D}

Skribent Marie Angle