BIK-profilen Alexander Anderberg

14 mars 2019 09:00

Han anslöt till truppen med bara två matcher kvar av grundserien men säsongen är långt ifrån över i Alexander Anderbergs ögon. "Mitt personliga mål är att få ett kontrakt här till nästa säsong. Det är det jag spelar för, jag vill jättegärna spela i BIK nästa år!”


Den 22-årige backen och right-skytten Alexander Anderberg kom till BIK från Mariestad BoIS och spel i division 1 med bara två matcher kvar att spela av den allsvenska grundserien. Redan i den andra matchen kom hans första fullträff och Anderberg har snabbt blivit ett hårdskjutande tillskott till lagets powerplay.

Hur är det att komma in i ett lag så här dags på säsongen? Jag tänker både spelmässigt och på det sociala planet?

”Det är ett bra gäng och de har tagit väl hand om mig. De är väldigt glada och roliga att hänga med så det känns kul att komma till hallen.”

Det var ju klart sedan ett tag att du skulle gå till BIK. Hur ser överenskommelsen ut?

”Kontraktet gäller för den här säsongen och jag skulle ansluta när jag spelat klart med Mariestad. Sedan får vi se hur det blir. Tanken var väl att jag skulle få en bra förutsättning att komma hit, se hur det är och känna på träningar och matcher och allt sånt. Det är även bra för (Thomas) Fröberg, Johan (Schoultz) och Staffan (Lundh) för att få en uppfattning om mig och vem jag är. Vi tyckte att det var en bra lösning för alla parter.”

Hur blev det BIK? Hur resonerade du när du valde BIK?

”Som värmlänning har man väl alltid velat spela i BIK och när den här chansen dök upp var det inget att tveka på. Jag ville göra klart så snabbt det bara gick.”

Du har ju spelat mot BIK i många sammanhang, till exempel redan som ungdomsspelare och ganska ofta i derbysammanhang – FBK som riktigt ung, i Örebro som junior och sedan i Vita hästen i Allsvenskan. Vilken uppfattning hade du om BIK som motståndare?

”Det var nog som jag tror att de flesta ser på BIK: hårt, tjafs, lite gnäll och slag. Det är inget finlir utan det ska vara tufft att komma hit och spela. Men att BIK är svåra att möta tycker inte jag bara är snack, det bevisas varje match och varje träning.”

Någon spelare som du har varit lite extra osams med?

”Det enda jag minns är att jag och Wessner snackade en del på isen när jag var här med Hästen, haha. Men nu har jag ju haft honom som domare i ett antal matcher när jag spelade med Mariestad så det är glömt vid det här laget.”

Det som sägs på isen stannar på isen..?

”Haha, precis.”

Du gick raka spåret in i hetluften när du gjorde din första match mot Västerås i näst sista grundserieomgången. Hur tyckte du att det kändes?

”Varenda match är rolig så här på slutet och varenda en betyder också mycket. Det blir inget serielunk utan årets roligaste matcher direkt. Det är ju de här matcherna man spelar hela säsongen för att få uppleva och jag hamnar direkt i det.”

Hur mycket hade du hunnit spela ihop dig med de andra backarna när du debuterade?

”Jag hade inte hunnit spela med någon, jag började i par med en J20-back på träningen.

Hur viktigt är det vem man spelar med?

”Det är inte så viktigt vem man spelar med, de flesta backarna tänker nog hockey på ungefär samma sätt. Man har spelsystemet i ryggmärgen, sedan är det väl olika skills som skiljer. Fast det blir nog lite viktigare sett över en hel säsong. Har man spelat med en och samma spelare under en längre tid känner man honom väl och vet hur han tänker.”

På de två grundseriematcher som Alexander hann spela med laget har han redan hunnit göra sitt första mål. Det har blivit en hel del speltid i powerplay.

Hur tycker du att övergången från division 1 till Allsvenskan så här mitt under säsongen har gått?

”Det är klart att det är skillnad. Främst handlar det om tiden man får och små, kluriga saker som till exempel hur man går in i olika situationer. I division 1 kan man vara lite mer avslappnad, man kan vinna duellerna ändå.”

Vi ska backa tillbaka bandet ett tag, till dina första skär på isen: Du är värmlänning, kommer från Kil och Kils AIK är din moderklubb. Hur kom det sig att det blev hockey för dig från allra första början?

”Det var nog egentligen min pappa som låg bakom det. Jag provade på de flesta sporterna som finns, bland annat fotboll, tennis, men det var hockeyn som föll mig i smaken. Sedan tycker jag fortfarande att innebandy och fotboll är väldigt roligt men hockey har det där lilla extra.”

Du gick ganska tidigt till Färjestad BK?

”Ja, jag var 15. Jag spelade U16 Elit där.”

Där blev det SM-guld med ett namnkunnigt U16-lag där bland andra Olles storebror Joel och BIK-produkten Hugo Enock ingick. Berätta om den upplevelsen!

”Ja, det var ett fantastiskt kul SM-slutspel. Vi spelade bland annat mot Luleå i Grums och det blev strömavbrott så vi fick spela färdigt sent på natten, haha. I finalen mötte vi Brynäs i Gävle och vann med 1-0. Det var Joel som gjorde målet tio minuter in i första perioden och det blev matchens enda mål. Det var väldigt jämnt men det blev en sån där match man aldrig glömmer.”

Säsongen efter gick du till Mora och gick hockeygymnasiet där.

”Ja, man provtränade och gick ju där och väntade och jag fick inget besked från Färjestad. Då valde jag att gå till Mora där jag kände att det fanns en lite större chans att få prova på att spela även J20. Konkurrensen var lite mindre där och i och med att jag fick spela mer där tog också min utveckling fart. Jag fick till exempel spela med landslaget.”

Ja, det känns som om du tog ett ordentligt kliv i din utveckling under den här tiden?

”Ja, det tycker jag själv också. Det fanns många bra backar i Färjestad och med mer speltid och mer förtroende i Mora växte jag som spelare.”

Dina sista junior-år tillbringade du dock i Örebro. Där hann du också göra SHL-debut, där du spelade fyra matcher och noterades för ett mål. Minns du debuten?

”Jag minns den första matchen, men då spelade jag inte. Det var en back-to-back mot Färjestad en fredag-lördag och det var kul. Sedan mötte vi Växjö på tisdagen efter, men jag hade fortfarande inga byten. På torsdagen spelade vi mot Brynäs och när jag kom in fick jag göra mitt första mål direkt. Det var ungefär fyra minuter kvar av sista perioden och vi låg under med 3-2 och jag gjorde 3-3. Det var häftigt och något som jag antagligen kommer att titta tillbaka på och minnas när jag blir äldre.”

Har du kvar pucken?

”Ja, det har jag faktiskt. Den ligger nedpackad därhemma.”

Under ditt sista juniorår spelade du (främst) seniorhockey för Vita Hästen i Allsvenskan. Hur gick tankarna inför det valet?

”Jag hade en tät dialog med min agent och vi diskuterade om jag skulle skriva på ett A-lagskontrakt med Örebro och spela juniorhockey eller om jag skulle skriva kontrakt med en allsvensk klubb och spela seniorhockey. Efter mycket om och men bestämde jag mig för det sistnämnda och Vita Hästen kändes som en bra lösning eftersom jag varit utlånad till dem tidigare och kände till klubben.”

”Det var självklart tufft att gå över till seniorhockey och med de förutsättningar jag fick kanske det hade varit bättre med en annan lösning. Men det är inget jag ångrar idag, man lär sig av allt man gör. Jag fick med mig mycket av den säsongen även om det var mycket negativa tankar där och då.”

Vad var negativt?

”Jag fick dåligt med speltid och det gjorde att glädjen och självförtroendet försvann. Men det har å andra sidan stärkt mig idag att jag varit med om detta.”

Just det här med hur man påverkas negativt när man inte får spela pratar många spelare om. Det är extra viktigt att få mycket speltid när man är ung, hävdar de.

”Ja, så är det verkligen.”

Första året som senior gick du till Huddinge för spel i division 1 och sedan blev det Mariestad BoIS. Hur gick resonemanget?

”Jag ville hellre ha en ledande roll än sitta som sjunde, åttonde back i ett allsvenskt lag. Det skulle inte ge mig något att sitta på bänken och jag ville komma tillbaka starkare än vad jag varit innan. Huddinge är känt för sin hårda träning och jag kände att spel i division 1 skulle ge mig bra förutsättningar. Idag är jag väldigt nöjd över att jag tog det beslutet.”

Ja, det har gått bra för dig både i Huddinge och i Mariestad. Förra säsongen gjorde du 19 (11+8) poäng på 39 matcher i Huddunge och i Mariestad blev det 21 (4+17) poäng på 38 matcher den här säsongen. Hur kom det sig att det blev Mariestad inför den här säsongen?

”Jag var hemma i Värmland en eller två gånger under hela säsongen i Huddinge, varav en av dem var under julen. Det var lite långt med 30 mil hem och jag hann inte heller träffa min tjej, som bor i Örebro, så ofta. Familjen är en viktig del av livet och man mår inte bra om man inte får träffa dem så ofta. Därför blev Mariestad en bra lösning med bara 10 mil hem. Sedan berättade de om sina planer, där de hade kvalserien som första målsättning, och det lockade också.”

Vad tar du med dig från två säsonger i division 1?

”Jag har fått ett bra självförtroende och har fått mycket tid att jobba med mig själv. Det är saker som har satt sig i ryggraden.”

Kan du ge något konkret exempel på någon av de här sakerna?

”Det handlar mycket om smådetaljer i spelet. Jag har fått ett lite mognare tänk än jag hade när jag var i Vita Hästen. Då handlade det alltid om att alltid hitta en passning eller dribbla någon, nu vet jag att det ibland räcker med plexi eller sarg ut. Jag värderar mina lägen bättre idag.”

I tidigare intervjuer har du berättat att du länge levde på din talang men att du började tänka om och numera älskar att träna. När insåg du detta och varför?

”Jag har alltid haft lätt för mig i de flesta sporterna men det tog stopp någonstans där när jag började gymnasiet och alla plötsligt var väldigt duktiga. Tidigare hade jag ofta mött klubbar från mindre orter i Värmland där det inte fanns lika många duktiga spelare och nu mötte jag lag som Skellefteå, Luleå och Brynäs. När motståndet blev bättre insåg jag att jag måste steppa upp för att hänga med, det går inte att leva på bara talang utan man måste börja träna hårt.”

”Men den största förändringen kom nog egentligen säsongen efter Vita Hästen då jag la en hel sommar på rejäl träning och gav mig själv bättre förutsättningar att lyckas.”

Vilken var den största skillnaden som du märkte själv?

”Det påverkar ju allting. När du blir trött blir hjärnan trött och det påverkar din förmåga att ta bra beslut. Men även farten på isen, rörligheten och allt annat påverkas för allt hänger ju ihop.”

Bor du i Karlstad nu?

”Jag har tänkt bo i Örebro med flickvännen, jag åker tillsammans med (Gustaf) Franzén som också bor där just nu.”

Vi ska gå vidare med de gemensamma frågorna och den första lyder: Något som alla bör veta om dig är…

”Oj… Jag brukar ju säga att jag är en jäkel på bilar.”

Hur menar du då, att laga dem då, eller?

”Allt möjligt, faktiskt. Jag har tävlat i folkrace, bland annat.”

Får man tävla i folkrace när man spelar hockey på så här hög nivå?

”Nä, det får man nog egentligen inte så jag har inte kört på några år nu. Det bästa resultatet i karriären var nog när jag kom tvåa i Westomfinalen i Arvika.”

Känner du till att det finns en Saab-kult här i laget?

”Nej, det gjorde jag inte men det var faktiskt en Saab som jag körde så det passar ju bra, haha.”

Det får du berätta för 'Daggen' och de andra Saab-entusiasterna, det lär de gilla! Vi går vidare: Beskriv dig själv som spelare!

”Jag är en stor back med spelsinne och ett bra skott som jag försöker utnyttja.”

Något som du vill bli bättre på?

”Jag vill bli rörligare och snabbare.”

Ditt personliga mål för säsongen?

”Nu när jag har kommit hit är målet för resten av säsongen att få ett kontrakt här till nästa säsong. Det är det jag spelar för, jag vill jättegärna spela i BIK nästa år!”

Om du inte hade spelat hockey..?

”Då hade jag nog försökt satsa på någon annan idrott. Men idrott och bilar ligger väl nära till hands.”

Gick du Fordon på gymnasiet?

”Nej, jag läste samhäll, det funkade bäst med hockeyn.”

När du vill koppla av från hockeyn och tänka på något helt annat..?

”Då pillar jag gärna lite på bilen.”

Bästa minnet från hockeyn så här långt?

”Det måste vara när jag fick göra mål i SHL.”

I hockeydataspelet NHL18 och framåt finns allsvenskan med som liga. Vilken spelare skulle du spela som och varför?

”I allsvenskan skull jag spela som Franzén. Varför? Han är liten, dribblar bra och åker mycket skridskor.”

Paradisstrand eller storstad?

”Storstad.”

Mål eller assist?

”Det får bli en fin macka!”

Om du ska impa på någon – flossa eller flexa?

”Det måste bli flexa. Jag är inte bra på några rörliga grejer.”

Restaurang eller hemlagat?

”Hemlagat. Jag är inte så där värst bra på att laga mat men ibland kan jag överraska. Favoritmat? Hm, just nu är jag svag för halloumi-sallad.”

Skarpt läge: Lägger du helst den avgörande straffen eller täcker ett avgörande skott?

”Då lägger jag helst den avgörande straffen.”