Wilhelm Westlund: "När chansen kommer kliver jag gärna upp i banan"
Publicerad: 2022-04-26
Igår kunde vi meddela att Wilhelm Westlund skrivit på för ytterligare två år i BIK Karlskoga. Här berättar han om sitt val, vad han tar med sig från den gångna säsongen och sin inspirerande roll i laget.

Igår kunde vi meddela att backen Wilhelm Westlund skrivit på ett kontrakt över de två kommande säsongerna, det vill säga över 23/24.

Wilhelm, eller 'Wille' som han ofta kallas, kom till BIK inför säsongen 19/20 och har under sina tre säsonger i klubben etablerat sig som en viktig kugge i försvaret likväl som en offensiv kraft framåt. Han spelar såväl box- som powerplay och var lagets poängbäste back under grundserien med 20 (5+15) poäng på 48 spelade matcher.

"Wilhelm är väldigt användbar", konstaterar Torsten efter påskriften. "Han är en allroundback och god skridskoåkare som kan spela i alla situationer. Kontinuitet är viktigt i ett lagbygge och i och med att han har varit här länge nu bidrar han även till den biten. Det känns mycket bra att ha gjort klart med 'Wille' och att kontraktet dessutom löper över två säsonger."

"Jag trivs jättebra i BIK Karlskoga och med laget så jag är väldigt glad över att få fortsätta spela här i två år till", säger 'Wille' själv. "BIK var mitt förstaalternativ och när jag fick ett förslag på ett tvåårskontrakt var det inget att tveka på."

När vi talas vid har han nyss kommit hem från lagets gemensamma avslutningsresa till Köpenhamn.

"Det var en riktigt lyckad resa. Extra kul att så många följde med, vi var över 20 stycken i år och det är inte så vanligt. Men vi har kommit ihop bra som grupp och har kul tillsammans."

Hur ser du tillbaka på den gångna säsongen?

"Som lag gör vi en väldigt stark grundserie. Att vi tog 100 poäng och slog nytt poängrekord för föreningen är ett styrkebesked i sig. För min egen del var det kul att få ha och anpassa sig till olika roller."

"Sedan har ju jag och resten av laget den här drömmen om SHL som vi delar med alla andra i Karlskoga. Under den gångna säsongen hade vi en stabilitet i vårt spel som jag tycker visar att vi har tagit ytterligare ett steg framåt. Visst, HV71 blev starkare än oss till slut men vi tävlade bra mot dem i varje match under semifinalserien, och det är ett kvitto på att vi är på rätt väg."

I början av maj återsamlas laget för att påbörja försäsongsträningen - tre månader med fys och annan träning för att komma så väl förberedda till ispremiären i augusti som bara möjligt. Wilhelm ser fram mot årets försäsong lite extra mycket.

"Ja, jag känner mig väldigt inspirerad. Först och främst ska det bli kul att återse laget och få träffa och lära känna de nya spelare som alltid tillkommer och tillsammans göra en bra försäsong. Nu är det dags att bygga vidare på och utveckla det vi redan påbörjat."

"I fjol blev det dessutom mycket rehab för min del. Ungefär halva försäsongen gick åt så personligen ska det bli skönt att kunna köra på för fullt från start i år. Inför ispremiären i höstas var jag osäker på status på kroppen i och med att jag inte hade kunnat maxa riktigt. Det är stor skillnad att gå in i försäsongen hel och redo som jag är i år."

Du är en allsidig back som spelar både powerplay och boxplay och som dessutom gjorde flest poäng av alla lagets backar i grundserien. Hur ser du själv på din roll i laget?

"Jag har alltid sett mig själv som en tvåvägsback: Jag gillar både försvars- och anfallsbiten och försöker göra mitt allra bästa i båda. Boxplay är minst lika viktigt som powerplay och när chansen kommer under matcherna kliver jag gärna upp i banan och går mot mål. Klart att det är kul att få med sig en del poäng, det har jag även gjort tidigare under min karriär och jag kommer göra allt jag kan för att fortsätta producera poäng åt laget.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle