Eftersnack Semifinal 2: BIK - IF Björklöven 2-5 (0-0, 0-3, 2-2)
Publicerad: 2021-04-06
Andraperioden blev dyrköpt för BIK som fick se sig slagna i semifinal 2. Vi följer upp med Karl Helmersson, Robin Carlsson samt medical teams Håkan Persson.

42 timmar hade gått sedan lagen senast lämnade Nobelhallens is, då med BIK som suddensegrare i den 103:e spelminuten. När lagen ställde upp till spel i semifinal 2 såg BIK:s laguppställning ut precis som senast. Både Johan Larsson och Carl Berglund, som utgick senast, var tillbaka i spel. Saknas gör alltjämt Mikael Eriksson, David Lindquist, Filip Roos och Wilhelm Westlund. I Björklöven fortsatte Kevin Poulin mellan stolparna.

Innan pucken släpptes i semifinal 2 hade Tim Juel och Henrik Björklund vid en kort ceremoni fått motta BIK Supports pris till årets försvarare och årets anfallare ur Liselotte Madsens hand. Priset var tillägnat supporterklubbens ordförande Pähr Lindgren som hastigt och tragiskt lämnat oss under säsongen.

Den här gången var BIK, som hade imponerande understöd från restaurangen, bättre med från start. Båda lagen skapade chanser men BIK hade mest puck och tillbringade en stor del av perioden i anfallszonen. Med 2.30 kvar att spela av den första perioden, strax efter en stolpträff för Björklöven, tvingades Tim Juel utgå med befarad skada och ersattes av Stefan Stéen. Första perioden slutade 0-0 med skotten 10-7 i BIK:s favör.

Andra perioden kom att bli ödesdiger för BIK Karlskoga. Björköven hade ytterligare en klingande stolpträff drygt en och en halv minut in i den andra perioden. Strax efter tilldömdes BIK matchens första powerplay och var också de en stolpträff från ett ledningsmål. Efter detta handlade det mesta om gästerna:

5.50 in i perioden tog Björklöven ledningen med 0-1 när Alexander Deilert snyggt passade fram Alex Hutchings till ett friläge som denne i sin tur säkert förvaltade. Ny stolpträff för BIK och Gustaf Thorell strax efter. 0-2 kom nästan halvvägs in i perioden i powerplay och målskytt den här gången var Pontus Andreasson (Andersson & Liss) Det dröjde sedan bara 23 sekunder innan det ringde igen - Björklövens 0-3-mål gjordes av William Eriksson (Rahimi & Ottosson).

Björklöven tilldömdes ett numerärt överläge med 3.22 kvar av perioden och den här gången höll BIK-boxen undan. Den andra perioden slutade 0-3 med skotten 2-13.

BIK inledde den tredje perioden i powerplay i 1.34 efter en sen Björklöven utvisning. Powerplay blev mållöst men strax efter reducerade Victor Berglind (Carlsson) till 1-3 vilket gav både hopp och energi till hemmalaget.

6.33 in i perioden tvingades Björklövens William Eriksson lämna isen med en skada och gästerna tilldömdes ett powerplay. Med åtta sekunder kvar av detta utökade Björklöven till 1-4 genom Fredric Andersson (Liss & Deilert). BIK hade ingalunda gett upp. Blott sex sekunder in i ett powerplay reducerade Sebastian Fakt (Immo & Fanzén) resolut till 2-4.

BIK:s jakt på reducering hämmades av ett lagstraff för abuse of officials med 3.49 kvar att spela. 18.35 satte sedan Björklövens Axel Ottosson (Possler & Manberg 2-5. Ett slagsmål i slutminuten ledde till utvisningar för båda lagen, men med en man mer på isen för Björklöven. Den andra perioden slutade således oavgjort, 2-2, med skotten 6-8. Björklöven vinner matchen med 5-2 och utjämnar därmed semifinalserien till 1-1.

Kvällens stora behållning var de sjungande fansen som, efter att restaurangen enligt pandemireglerna stängt inför tredje perioden, stod på parkeringen utanför A-lagets omklädningsrum och hyllade laget till långt efter matchslut. Vackert och uppskattat!

Nu fortsätter matchserien i Umeå där semifinal 3 går av stapeln på torsdag och semifinal 4 spelas på lördag. Match 5 spelas i Nobelhallen på måndag.

Många undrade av förklarliga skäl hur det stod till med Tim efter matchen och Medical teams Håkan Persson gav följande svar:

"Vi går av förklarliga skäl inte ut med vad det är för skada. Vi ska kolla ny status i morgon, det är i kväll för tidigt att göra någon bedömning av hur allvarlig och långvarig skadan är."

"Jag tycker att vi kommer ut och gör en bra förstaperiod", summerar Karl Helmersson. "Vi gör det som vi kommit överens om och håller ihop laget på ett bra sätt. I andra perioden, som vi ju förlorar med 3-0, kommer de upp och höjer tempot avsevärt och tyvärr får vi långa anfall mot oss i vår zon och får därmed inte ned pucken så att vi kan komma till byte. Det straffar oss."

"I tredje perioden skapar vi lite nerv i matchen genom ett par mål, där den tidiga reduceringen gav oss lite energi. Tyvärr räckte det inte ända fram idag. Men det är först till fyra som gäller, nu står det 1-1 och det är bara att lägga den här matchen till handlingarna och gå vidare.

Robin Carlsson har fått mer speltid under slutspelet och har kommit in som en energigivande joker.

Det var ett helt annat BIK som kom ut från start idag, tycker jag.

"Ja, det håller jag med om. Starten var den stora skillnaden mot första matchen."

Därefter kom en ganska förödande andraperiod som slutade 0-3. Hur ser du på den?

"Det blir en del lite enkla misstag och jag tycker dessutom att de jobbar lite hårdare än vad vi gör i den andra perioden. Vi kommer inte inte riktigt upp i nivå i skridskoåkningen och hela den biten, såsom vi har pratat om att vi måste göra under 60 minuter. Vi ska inte ge kommandot till Björklöven!"

Ni gav dock inte upp utan jagade reducering i tredje och fick också utdelning.

"Vi har en jäkla styrka i den här gruppen, det är ingen som viker ned sig bara för att vi gjort en dålig andraperiod. Vi ville gå ut i tredje och vända på matchen. Vi fick också ett tidigt 1-3-mål vilket gav oss energi. Men så kommer en del utvisningar som gör att vi inte riktigt kommer nära idag."

Utvisningar kan bli väldigt kostsamma i det här skedet av säsongen, vilket vi såg idag. Hur håller man sig på rätt sida under heta slutspelsmatcher?

"Vi får ta med oss att inte skrika på domarna i viktiga slutskeeden, helt enkelt. Men vi älskar ju att spela matcher som den här, det är ju därför man håller på med hockey. Men det gäller någonstans att vara lite cool och hålla det på rätt nivå."

I samma ögonblick som matchen är slut börjar uppladdningen inför nästa, som ni alltså spelar uppe i Umeå på torsdag. Hur den närmaste framtiden ut?

"I morgon kommer vi att titta på video för att se vad som var mindre bra och vad vi gjorde bra idag och ta med oss detta och jobba vidare på. Sedan sätter vi oss på bussen upp mot Umeå och stannar där till på söndag då vi flyger hem."

Både du och din lina har sett bra ut under slutspelet. Pigga och kreativa, tycker jag. Hur känner du själv?

"Jag tycker att det har känts bra. Kroppen och hela den biten känns bra och jag är jäkligt sugen på slutspel. Formen känns bra och det var skönt att få det där målet i Västerås. Efter det har det släppt mer och mer. Vår lina har bra fart och spelar med mycket energi och försöker sprida den till laget. Det är det vi vill bidra med, men det är klart att det är kul när vi även får producera framåt. Alla skador påverkar ju så att man får mer speltid och oss innebär det att vi får gå ut och visa vad vi kan och vad vi står för."

Matchfakta Semifinal 2: BIK - IF Björklöven 2-5 (0-0, 0-3, 2-2)

Skottstatistik: 18-28 (10-7, 2-13, 6-8)

Publik: 8+150 soffbiljetter

Första perioden 0-0, skotten 10-7

17.30 Målvaktsbyte pga skada BIK: Tim Juel ut och Stefan Stéen in.

Andra perioden 0-3, skotten 2-13

2.09 Utvisning Björklöven. Alexander Deilert, 2 minuter för elbowing

5.50 0-1 Alex Hutchings (Alexander Deilert)

7.54 Utvisning BIK. Carl Berglund, 2 minuter för hooking

9.44 0-2 Pontus Andreasson (Fredric Andersson och Olle Liss) Mål i powerplay, fem mot fyra

10.07 0-3 William Eriksson ( Daniel Rahimi och Axel Ottosson)

16.38 Utvisning BIK. Johan Larsson, 2 minuter för highsticking

19.33 Utvisning Björklöven. Daniel Rahimi, 2 minuter för holding

Tredje perioden 2-2, skotten 6-8

2.37 1-3 Victor Berglind (Robin Carlsson)

6.33 Utvisning BIK. Gustaf Thorell, 2 minuter för late hit

8.25 1-4 Fredric Andersson (Olle Liss och Alexander Deilert) Mål i powerplay, fem mot fyra

13.12 Utvisning Björklöven, Daniel Norbe, 2 minuter för interference

13.18 2-4 Sebastian Fakt (Tor Immo och Gustaf Franzén). Mål i powerplay, fem mot fyra

16.11 Utvisning BIK. Lagstraff i 2 minuter för abuse of officials. David Lilja sitter av straffet.

18.35 2-5 Axel Ottosson (Gustav Possler och Sebastian Manberg)

19.23 Utvisning BIK: Johan Larsson, 2 minuter roughing. David Lilja 2+2 minuter fighting. Utvisning Björklöven: Alexander Wiklund 2+2 minuter fighting. Spel fem mot fyra för Björklöven.