Sommarspecial med Lundh & Schoultz

25 juni 2018 09:00

Här får ni ett längre snack med BIK Karlskogas tränare Staffan Lundh och Johan Schoultz angående förväntningar, målsättningsarbete och semesterplaner bland mycket mera!


Staffan, dina intryck efter snart två månader i BIK Karlskoga? - Överlag har jag haft en väldigt bra start i klubben. Redan på upptaktsträffen var det en positiv känsla och den har bara förstärkts med tiden. De flesta spelarna har varit på plats från 1 maj och jag har haft 2–3 stycken individuella samtal med nästan alla killar. Både för egen del känns det bra att få relationen med grabbarna med framförallt är det viktigt att gruppen kommer ihop redan nu. De har kunnat tävlat tillsammans men även haft lite roligheter bredvid träningen. Annars är klubben väldigt familjär där alla drar åt samma håll.

Johan, berätta om hur din situation ser ut idag. När startar anställningen? - Just nu bor jag kvar i Ulricehamn och startar min anställning ”på riktigt” den 1 juli. Hittills har det varit en del jobb på distans via telefon och dator. Jag har känt en väldig avsaknad från att vara en del av gruppen, att inte få se grabbarna träna och inte ha möjligheten att följa dem på nära håll. För att lindra abstinensen har jag varit iväg och tittat på mitt gamla lag när de har tränat :)

Kan du beskriva din roll, Johan? - Jag kommer att vara assisterande tränare till Staffan. Utöver det är jag Hockeygymnsansvarig och ska sköta isdelen på Hockeygymnasiet tillsammans med Englund och Sudden.

Lagets gemensamma träning tog slut i förra veckan, hur har grabbarna skött fysen? - Jag är imponerad av killarna hur de har kämpat sig igenom dessa 10 veckor. Fystränare Tobias Thunberg har drivit på laget riktigt bra och vi kommer att vara väl förberedda när säsongen är här, säger Staffan.

Har träningsupplägget sett annorlunda ut mot tidigare år? - Det vågar vi inte svara på, men den största skillnaden mot i fjol vad jag har hört är att så många spelare varit på plats sedan dag ett. Det är lagidrott vi sysslar med och givetvis är det lättare att träna i grupp, säger Schoultz.

Om vi ska röra oss mot det sportsliga, hur vill ni spela hockey? - Någonstans vill man ju spela en konstruktiv hockey och ett bra grundspel med puck, men det handlar också om att hitta balansen mellan offensiven och defensiven. Vi vill samtidigt inte komma in och ändra på allt heller, bara för att vi är nya. Det går inte att stirra sig blind på den lite sämre fjolårssäsongen, det var bara några få poäng upp till playoff-platsen och marginalerna är små. Vi vill behålla BIK-mentaliteten, det ska inte vara roligt för motståndarna att komma till Nobelhallen. Vi hyser största respekt till förra årets tränare och det finns en oerhörd kunskap hos alla. Det gäller att bygga vidare på det, sen ska vi såklart sätta vår prägel och förstärka saker som tidigare varit bra, säger de båda tränarna.

Kommer ni att dela upp era roller? Någon som tar hand om backarna exempelvis? - Inget som är hundra klart ännu, vi vill hitta en bra mix och det kommer att växa fram med tiden. Johan arbetar som sagt även med Hockeygym och vi är ännu inte klara med hur mycket tid det kommer att ta, säger Staffan.

Hur tror ni att ni kompletterar varandra? - Lite svårt att säga, men det känslan är väldigt positiv att få chansen att jobba med Johan. Vi har träffats på en ETU (Elittränarutbildning) tidigare och utifrån det fick jag en väldigt positiv bild av honom. Vi båda två är relativt lugna, i alla fall bredvid isen. Vi har en liknande samsyn på människan i grund och botten och hur vi vill utveckla individen. Sen hur vi kommer att komplettera varandras styrkor respektive svagheter är svårt att säga så här tidigt, fortsätter Staffan.

– Jag tror att en nyckel är att vi båda ser styrkan i att jobba i team. Vi båda är prestigelösa och kommer ständigt göra vad som är bäst för klubben, flikar Schoultz in.

Vad är intrycken av spelartruppen än så länge? - Vid den här tiden på året vore det konstigt att säga något annat än positiv, så här långt är det en fantastisk grupp. Samtidigt ska man ha klart för sig att det är lite av en smekmånad under sommaren. Det är först när det börjar hetta till om istid och roller då det riktiga allvaret brukar smyga på, säger Staffan.

Laget hade målsättningsarbete förra veckan, vad kan vi nämna därifrån? - Det stora sportsliga målet är att spela positivt kval, sen om vi ska komma etta, tvåa eller åtta det får framtiden utvisa. Det vi jobbade mer med är hur vi ska nå våra mål, hur vi ska uppträda för att komma dit. Jag tycker det är viktigt att gruppen får sätta detta i ett tidigt skede, sen är det upp till mig och Johan att försöka få grabbarna följa riktlinjerna och dra åt samma håll, säger Staffan.

Avslutningsvis, hur ser semestern ut för er del? - Jag sticker till Turkiet, jäklar vad skönt det ska bli, ler Staffan Lundh.

– Det blir Rhodos för min del. Sen förbereda inför flytten till Karlskoga, flyttlasset går sista helgen i juli, avslutar Johan Schoultz.