Eftersnack semifinal 3: BIK Karlskoga - HV71 3-5
Publicerad: 2022-04-13
Trots en stark start och 2-0-överläge fick BIK till slut se sig slagna med 3-5. Vi följer upp semifinal 3 med målskytten Gustaf Franzén som sänder ett varmt tack till publiken.

Efter de två inledande matcherna i Husqvarna Garden vände semifinalserien på tisdagskvällen upp till Värmland och Nobelhallen.

Målvakten Marcus Hellgren-Smed, som tvingats lämna isen tidigt under semifinal två efter en kollision, och David Lindqvist som kastade in handduken en stund senare efter en tackling, var både indisponibla till semifinal 3. Sedan tidigare saknades David Lilja (som utgick i semifinal 1) och långtidsskadade Edwin Lindström. För de tre förstnämnda är det prognosen dag för dag som gäller.

Lars Volden, som tog över efter Hellgren-Smed senast, vaktade målet med Robin Christoffersson (lån från HC Vimmerby) som backup. I 'Linkans' frånvaro tog Aleksi Rekonen, med tidigare lång erfarenhet som center, hans plats i förstalinan medan Sebastian Collberg tog hans plats i andralinan. Åke Stakkestad fortsatte på Liljas plats.

2810 var på plats denna afton och sitt- och ståplatsklackarna bjöd på fantastisk stämning i hallen.

Matchfakta Semifinal 3: BIK Karlskoga - HV71 3-5 (2-1, 0-2, 1-2)

Skottstatistiken: 37-27 (18-6, 9-11, 10-10)

Målskyttar (assisterande):

1-0 Gustaf Franzén (Janne Tavi & Alexander Leandersson)

2-0 Henrik Björklund (Åke Stakkestad & Aleksi Rekonen)

2-1 Hunter Shinkaruk (Tyler Kelleher)

2-2 Taylor Matson (Tyler Kelleher & Hunter Shinkaruk)

2-3 Tyler Kelleher, powerplay spel fem mot fyra (Emil Andrae & Myles Powell)

2-4 Simon Önerud, powerplay spel fem mot fyra (Tyler Vesel & Fredrik Forsberg)

2-5 Fredrik Forsberg, straffslag

3-5 Åke Stakkestad (Gustaf Franzén & Sebastian Collberg)

Första perioden 2-1, skotten 18-6

BIK tog taktpinnen från start och tog redan efter 2.10 ledningen genom Gustaf Franzén, assisterad av Janne Tavi och Alexander Leandersson. BIK hade bud på fler mål, bland annat genom Henrik Björklund som var nära att styra in ett skott efter drygt sex minuters spel.

BIK:s stenhårda arbete gav efter sju minuter även utdelning i form av ett powerplay som även om det blev mållöst innebar en rad chanser.

2-0 kom strax efter att gästerna blivit fulltaliga (9.57), den är gången efter fint förarbete av Aleksi Rekonen som på egen hand höll pucken kvar i HV-zonen. Henrik Björklund gjorde målet och förutom Rekonen assisterade även Åke Stakkestad.

Den första halvan av perioden handlade uteslutande om BIK men HV71 började vinna fler dueller allteftersom perioden gick. 16.34 reducerade HV71 till 2-1 genom Hunter Shinkaruk, assisterad av Tyler Kelleher.

Avvaktande utvisning på en HV-spelare plussades på med ytterligare en två:a när 'Frasse' hindrades i sitt avslut och detta innebar 5-mot-3 för BIK i två hela minuter i periodens slutskede. BIK skapade flera lägen men gick lottlösa ur det numerära överläget.

På det stora var detta BIK:s period och man vann skotten med 18-6.

Andra perioden 0-2, skotten 9-11

Om första perioden var BIK:s blev den andra perioden HV71:s.

HV71 var giftiga i sina snabba vändningar och kvitterade fem och en halv minut in i perioden genom en två-mot-en-situation. Taylor Matson gjorde målet, framspelad av Tyler Kelleher. Även Hunter Shinkaruk assisterade. Strax efter fick man en ny chans i spel två-mot-en men den här gången räddade Lars Volden.

10.17 in i perioden tilldömdes gästerna sitt första powerplay. HV71 lyckades med konststycket två stolpträffar på samma avslut, men Volden kunde till slut blockera. Istället kunde man ta ledningen några sekunder senare genom en styrning av Tyler Kelleher på skott av Emil Andrae. Även Myles Powell assisterade. Situationsrummet gjorde domarna uppmärksamma på att målet skulle granskas och det godkändes efter genomgång.

Powerplay för BIK efter 16.04 men fortfarande utan utdelning, trots bra etablering.

Dubbelutvisning (2+2) efter gruff med 1.39 kvar av perioden men dessa båda kvittades. Heta känslor och ytterligare utvisningar slutade i ett powerplay, spel fem mot fyra för HV71, med en minut kvar av perioden.

Tredje perioden 1-2, skotten 10-10

I och med den sena utvisningen i andra perioden inledde HV71 i powerplay i ytterligare en minut. Detta utnyttjade man till att göra 2-4 och det var Simon Önerud som gjorde målet. Tyler Vesel och Fredrik Forsberg assisterade.

Nytt powerplay för gästerna efter 1.15, detta på grund av ett lagstraff för 'too many players' i BIK, men den här gången höll BIK undan.

Efter 8.51 tilldömdes HV71 ett straffslag och straffskytten Fredrik Forsberg gjorde då 5-2 åt HV71.

Trots rejält motlut hade inte BIK gett upp och hade några lägen, bland annat genom Rekonen, Björklund och Collberg.

Med drygt tre minuter kvar av perioden tog man ut Volden för att spela med en extra utespelare. Med trettio sekunder kvar tog man time-out och Åke Stakkestad reducerade sedan till 5-3, assisterad av Gustaf Franzén och Sebastian Collberg.

Tisdagskvällens seger innebar att HV71 nu har 3-0 i matcher och kan avgöra semifinalserien på torsdag i Nobelhallen. Detta är dock något som Gustaf Franzén och hans mannar tänker göra allt för att förhindra.

"Det finns inga om eller men nu, för oss gäller det att vinna - annars är ju säsongen slut. Det är det inte någon av oss som vill att den ska vara", konstaterar han. "Sista matchen är alltid den tuffaste att vinna, men nu gäller det att inte tänka en massa utan bara gå ut tillsammans och köra och kriga på för gruppen, stan och allt det vi står för. Det finns inget annat."

Som alltid när laget återsamlas efter en match börjar man med att gå igenom gårdagens match.

"Vi går igenom matchen, stänger den och tittar framåt. I slutspelstider gäller det att snabbt kunna släppa och gå vidare, det kommer en ny match redan i morgon. Det gäller att vi alla ser till att vara redo för den."

'Frasse' summerar själv gårdagens match så här:

"En riktigt bra start men sedan går vi ned oss i andra. De får ett psykologiskt viktigt mål i början av tredje som ger oss rejäl uppförsbacke men vi gör ett försök men lyckas tyvärr inte."

Han avslutar med att ge publiken en stor eloge.

"Publiken var grym och när man hörde dem skrika 'Stolta BIK:are' blev man verkligen stolt. Vi hade dem i ryggen genom hela matchen och har nog till stor del våra supportrar att tacka för vår otroliga start. Vi i laget vill passa på att tacka dem. Hoppas att ni kommer tillbaka i morgon och fortsätter med ert fantastisk stöd!"

Schema för semifinalserien

Det är först till fyra segrar som gäller även i semifinalen.

Biljetter till semifinal 4

Det är högt tryck på biljettförsäljningen och på sittplats finns endast ett fåtal biljetter kvar. Det finns fortfarande platser kvar på ståplats samt i restaurangen.

Vi uppmanar alla besökare att komma i god tid till arenan då samtliga åskådare kommer att visiteras innan match. Dessutom är ej mat och dryck tillåten att ta med sig in i arenan.

Biljett till sitt- och ståplats köper du här.