Eftersnack Slutspelsserien Västerviks IK - BIK 5-4
Publicerad: 2019-03-20
Nej, BIK lyckades inte uppbåda någon riktig geist i säsongens sista match. Den tunga förlusten mot Västerås i måndags innebar att ett nu avhängt BIK inte hade mer än äran att spela för och Västervik kunde avgöra i slutet av den tredje perioden. Vi följer upp matchen och pratar lite om säsongen med Staffan Lundh.

När pucken släpptes i slutspelsseriens sista omgång hade, som bekant, tåget redan gått för BIK. I och med den tunga förlusten i måndags hemma mot Västerås var BIK borta från toppstriden och laget stod därmed inför utmaningen att åka iväg till Västervik och avsluta säsongen på ett snyggt sätt utan att ha något annat än äran att spela för.

Blytungt i måndags. Vad sa ni inför nedsläpp i Plivit Trade-hallen idag, Staffan Lundh?

”Vi sa att vi skulle försöka gå in och avsluta säsongen på bästa sätt, men det var svårt att krama ur det där sista idag.”

Henrik Lundberg fortsatte i mål, den här gången dock med juniormålvakten Benjamin Nilsson som back up i båset.

”Ja, Olle Eriksson Ek är sjuk.”

Ytterligare värt att notera var att Victor Berglind var tillbaka i laguppställningen efter skadan. Mikael Eriksson stod, något oortodoxt, uppsatt som back och spelade också på den positionen idag.

Hur hamnade kaptenen där?

”Vi ville matcha alla spelarna under säsongens sista match och rulla runt på alla. Det innebar att någon av forwardsspelarna behövde kliva ned i försvaret och Daggen erbjöd sig.”

Västervik tog ledningen i powerplay efter knappt nio spelade minuter men Tor Immo kvitterade tämligen omgående, assisterad av Gustaf Franzén. Innan första perioden var över hade dock hemmalaget återtagit ledningen genom ett frilägesmål av Emil Wahlberg.

Laget kändes fortfarande lite avdomnat i första perioden och saknade udd både framåt och bakåt.

”Så var det. Det är svårt att lura huvud och kropp att det gäller något en sån här match. Västeråsmatchen tömde oss verkligen.”

BIK uppträdde lite piggare i den andra perioden, vilket avspeglade sig i skottstatistiken som ni vann med 16-6. BIK vann också perioden med 2-1, vilket innebar att det stod 3-3 inför tredje perioden med Juliuz Persson och Gustaf Franzén som BIK:s målskyttar.

”Ja, vi lyfte upp oss lite i andra. Vi hade bestämt oss för att kriga på och fick lite medstuds också, vilket gav lite energi.”

Dennis Fröland gjorde 4-3 i tredje perioden efter snygg bakåtpassning av Fredrik Höggren. Påpassligt också av Oliver Eklind som startade upp spelvändningen. Men VIK ville mer och hann både kvittera och ta ledningen med 5-4 innan perioden var över. BIK tog ut målvakten och fick också med sig en utvisning med sju sekunder kvar men lyckades inte kvittera.

Det kändes inte riktigt som vi var där när matchen skulle avgöras medan Västervik hade lite mer att spela för eftersom de genom segern lyckades undvika jumboplatsen.

”Mm. Det är svårt att ens försöka sig på att analysera matchen idag. Vi försökte och lyckades göra 4-3 men släpper in två efter det. Vi hade svårt att mobilisera den rätta glöden och det kändes som om vi var två lag därute idag som främst ville spela av matchen. Det var nog mest en slump att det blev Västervik som avgjorde.”

Sista matchen är spelad. Hur ser de närmaste dagarna ut?

”Vi har inga träningar kvar, säsongen är ju över. Killarna kommer eventuellt samlas i helgen för en avslutning men laget samlas på tisdag för att stänga säsongen. Sedan tar vi lite ledigt innan vi kör igång igen med försäsongen.”

Jag förstår att du behöver lite distans för att kunna utvärdera din första säsong som tränare i BIK men vilka är dina första spontana tankar?

”Vi gör en bra säsong, tycker jag, där vi både nått och överträffat våra målsättningar. Så sent som inför den sista perioden i måndags hade vi häng på att få fortsätta spela och jag tycker att 3:a i Slutspelsserien och 5:a i grundserien är ett bra facit. Lag som Björklöven och Södertälje lär verkligen inte vara nöjda med sina säsonger och nästa år lär det bli ett ännu tuffare race. Jag tycker att den här säsongen har varit ett klart steg i rätt riktning, inte minst sett till den tuffa fjolårssäsongen. Men med det sagt får man aldrig slå sig till ro, vi måste fortsätta att jobba hårt och ta kliv inför nästa säsong.”

BIK slutar trea i Slutspelsserien, Västerås blir tvåa och Leksands IF vinner serien. Dalalaget går därmed vidare till Play Off inför direktkval och får där möta AIK. I och med segern i sista omgången - lagets enda - gick Västervik förbi Karlskrona som därmed slutade sist i Slutspelsserien. Modo slutar på fjärde plats.

Trots förlusten för A-laget finns det goda nyheter från Umeå att dela med sig av. J20 vann under onsdagskvällen den första matchen i Play Off 3-serien mot Björklöven med 4-2. På fredag med matchstart 19.00 kan alltså BIK avgöra matchserien hemma i Nobelhallen och en eventuell tredje match går av stapeln 12.00 i Nobellhallen på lördag. Kom gärna och stötta juniorerna i deras jakt på en plats i J20 SuperElit!

"Jag såg att de vann, jättekul. De har skaffat sig ett bra läge inför helgen", kommenterar Staffan Lundh de goda nyheterna.

{!A}

Matchfakta Slutspelsserien Västerviks IK – BIK 5-4 (2-1, 1-2, 2-1)

Skottstatistiken: 26-32 (12-11, 6-16, 8-5)

Första perioden

8:04 Utvisning, BIK. Lagstraff 2 minuter för too many players on the ice som Tor Immo sitter av.

8:37 1-0. Powerplaymål av Kellen Jones. Philip Rondahl och Victor Öhman assisterar.

11:08 1-1. Tor Immo, assisterad av Gustaf Franzén. Målet kommer när BIK spelar med en extra utespelare på grund av avvaktande utvisning.

18:11 2-1. Friläge med distinkt avslut rakt upp i nättaket av Emil Wahlberg.

Andra perioden

Nära favorit i repris för hemmalaget när Emil Wahlberg i periodinledningen får nytt friläge men den här gången står Henrik Lundberg i vägen och tippar ut skottet.

5:03 2-2 Juliuz Persson slår in returen av Fredrik Forsbergs skott. Något piggare BIK efter kvitteringsmålet.

7:52 Utvisning, BIK. Dennis Fröland, 2 minuter hooking. 16:31 Nära att Axel Lindström lyckas trä in pucken köksvägen bakom Alexander Skepp och målet granskas av videodomaren men döms bort.

16:57 2-3. Gustaf Franzén slår in returen av Mikael Erikssons skott från blå.

17:35 Oskar Bäck stjäl pucken och åker sig till friläge. Skepp är dock med på noterna och räddar.

18: 06 Utvisning, BIK. Jacob Lundegård, 2 minuter interference.

18:18 3-3. Kvittering i powerplay av hemmalaget. Jens Holmström, assisterad av Erik Ullman och Kim Johansson.

Tredje perioden

Inte någon period som går till hockeyhistorien.

4:39 Utvisning BIK. Juliuz Persson, 2 minuter slashing.

8:16 3-4. Dennis Fröland efter snygg bakåtpassning av Fredrik Höggren. Påpassligt också av Oliver Eklind som startade upp spelvändningen.

14:33 4-4. Alexander Lindqvist-Hansen, framspelad av Filip Suchý.

18:29 5-4. Erik Ullmans rappa handledsskott kommer att avgöra matchen. BIK väljer att strax efter målet ta ut Lundberg för att spela med en extra utespelare. Nära två gånger om för Fredrik Forsberg.

19:53 Utvisning, VIK. Avvaktande utvisning verkställs och innan nedsläpp tar BIK time out. Spel sex mot fyra men BIK hinner inte få till något avslut.