Krönika: Säsongen är död, länge leve säsongen!
Publicerad: 2019-03-22
Det spelar ingen roll hur många hockeysäsonger man har varit med om, man vänjer sig aldrig vid den där nästintill bedövande tomheten när vårens sista match är spelad.

Ena stunden handlar all vaken tid om hockey. Så, plötsligt, är allt över.

Vårdagjämning och en strålande sol mot en klarblå himmel är knappast någon tröst. Inte idag.

Den grymma förlusten i måndagens match ligger fortfarande färsk på näthinnan, så färsk att våra kära vinnarskallar fick uppbåda all sin stryka för att orka gå ut och strida för äran i den sista omgången borta mot jumbon Västervik.

Men vare sig huvuden eller kroppar orkade ladda om.

Besvikelsen var för stor.

Att sedan Leksand lyckades knyta ihop säcken i sina avslutande matcher och hypotetiskt sett inte hade gått att rubba även om vi hade besegrat Västerås spelade ingen roll när frustrationen rev och slet i bröstet.

Lite extra jobbigt blev det kanske på grund av BIK:s fina inledning av Slutspelsserien, en start som byggde upp förväntan och hopp bland såväl spelare som fans. Vi hade fått vittring på mer. Att säsongen då så hastigt och nästintill snopet tog slut blev en hård smocka.

Men redan innan spelarna hade hunnit få av sig skridskorna efter sista matchen började uppmuntrande tillrop och uppskattning från fansen strömma in på sociala medier och de har fortsatt komma.

Otroligt fint att se.

Och visst har ni rätt, alla stolta BIKare därute!

Jag är usel på siffror och statistik är inte min grej. Men vi behöver inte gå särskilt djupt in på det finstilta för att konstatera att BIK:s A-lag kan se tillbaka på en väl genomförd säsong.

Det var inte många experter som lyfte fram BIK i början av säsongen och likadana tongångar hörde vi även inför Slutspelsserien. Även om nu BIK var avsågat inför sista omgången var det under en enda period, den sista mot Västerås, som allt föll. Fram till dess hade laget visat styrka och beslutsamhet genom hela play off-serien och hade, med lite tur och en smula rättvisa, även fått med sig åtminstone ytterligare en poäng från mötet med Leksand.

Så små är marginalerna så här års.

Minns förra säsongen, för bara lite drygt ett år sedan, då helvetets (alla) kval bokstavligt talat hotade klubben. En sådan säsong kan lätt starta en negativ spiral.

Men BIK studsade tillbaka direkt. Säsongen 18/19 blev ett steg i rätt riktning, tillbaka till den position som BIK vill vara i och under åren har visat att man hör hemma i.

Vi har så många fina stunder att se tillbaka på.

Hockeygodis, hårt slit, omöjliga räddningar, hattrick, tröjhissning, glödande ögon, jubileum, uppoffrande spel, triumferande målgester, täckta skott, iskalla avslut, heta känslor och den varma, pulserande och smittande glädjen i att höra ett gäng vinnare slakta Di Levas gamla dänga.

Välje ett minne eller flera. Alla har vi våra egna favoritögonblick och med lite distans är det just dem vi kommer att minnas av den här säsongen.

Jag ser redan fram emot nästa säsong.

Med lite mer tid, en skopa tålamod och lite skruvande har det här laget stor potential. Nu väntar stenhårt arbete för såväl spelare och ledare som för sportchef Thomas Fröberg. Många pusselbitar ska falla på plats och silly season kommer att bli riktigt spännande i år.

Precis som Staffan Lundh konstaterade i onsdagens Eftersnack får man heller aldrig slappna av och börja ta framgång för givet. Årets grundserie och slutspelsserie var tajt, men vi kan lugnt räkna med att nästa säsong kommer bli tuffare än någonsin. Lag som Björklöven och Södertälje, och för all del även ständigt topptippade Modo samt ett Karlskrona som vill tillbaka till SHL, är garanterat inte alls nöjda med den gångna säsongen och lär kraftsamla inför den kommande säsongen.

”Säsongen är död, länge leve säsongen!”, för att travestera ett klassiskt uttryck.

Det är nu det börjar.

För det sköna med hockey är att det alltid kommer en ny chans, en ny säsong.

Förberedelserna inför nästa säsong är redan i full gång och truppen anno 19/20 håller redan i detta nu på att växa fram.

Vi kommer givetvis att dokumentera och rapportera hela vägen fram till nedsläpp i höst både på hemsidan och i våra sociala mediekanaler. Från springspåret och gymmet till tränarrummet och sportchefens kontor.

Men vi ska också njuta en smula av lite ledighet, en värmande vårsol och fina hockeyminnen från säsongen 18/19.

Och ni har väl inte missat att J20 vann första matchen i Play Off-serien mot Björklöven uppe i Umeå i onsdags?

Idag, fredag (med matchstart 19.00), har laget möjlighet att avgöra serien på hemmaplan, och en eventuell tredje match går av stapeln 12.00 i Nobelhallen i morgon lördag.

Varför inte lindra hockeyabstinensen genom att komma till hallen och heja fram killarna?

Skribent Marie Angle