Juniorkollen vecka 11: J18 möter Luleå, J20 klar för Play Off 3

12 mars 2019 11:00

På måndagsförmiddagen blev det klart, J18 kommer att möta Luleå i sextondelsfinal med start på torsdag 14/3. J20 har under den gångna veckan avancerat till omgång 3 i Play Off efter att ha slagit ut Grums.


J20 förbereder sig just nu inför nästa steg i Play Off till SuperElit efter att under den gångna veckan ha slagit ut Grums i bäst av tre matcher.

Den första matchen, som spelades på bortaplan i onsdags, vann BIK med 3-0 efter att ha vunnit samtliga perioder med 1-0. Wille Hedqvist (Edwin Lindström), Anton Gustavsson (Hugo Bergström) och Hugo Bergström (Anton Gustavsson & Edwin Lindström) gjorde målen och Albin Andersson vaktade BIK-målet i onsdagens match.

Den andra matchen, den här gången hemma i Nobelhallen på lördagseftermiddagen, vann BIK med 2-1. BIK ledde med 2-1 efter första perioden och de siffrorna stod sig hela matchen ut. David Lilja (Victor Stark & Fredrik Thörner) och Ludwig Vesterlund (Stark & Wille Hedqvist) gjorde BIK:s mål och Albin Andersson stod i BIK-målet även den här matchen.

Två raka segrar för BIK innebar att den eventuella avgörande matchen på söndagen inte behövdes.

”Vi börjar med en bra bortamatch i onsdags men i lördagens match kommer vi inte riktigt upp i kapacitet”, summerar Lars Englund. ”Vi gör en okej förstaperiod i lördagens match och tvingas sedan spela mycket boxplay i andra perioden. Killarna gör det dock bra i numerärt underläge. I tredje lyckas vi stänga matchen men vi spelar lite tillknäppt.”

Kan det ha kommit in lite nerver när ni fick möjlighet att knyta ihop säcken?

”Ja, så kan det säkert vara. I de två första omgångarna sågs vi som favoriter och det sätter ju lite press på killarna. Från och med nu är läget annorlunda, nu är vi underdogs och det kan nog passa oss bra.”

Ja, när BIK nu har avancerat till Play Off-omgång 3, eller ”Förkval till Play Off” som är det officiella namnet, börjar det hetta till rejält. I den här omgången spelas två matchserier. I den ena möts Huddinge IK och Halmstad HF, i den andra kommer BIK möta segraren av den ännu pågående serien ’J20 Elit Norra Slutspel’ Den serien toppas i skrivande stund av Björklöven men två omgångar återstår innan serien den 16/3 summeras och en officiell motståndare kan utses.

Vinnarna i de båda matchserierna möter sedan i den fjärde och sista omgången av Play Off jumbon respektive nästjumbon i J20 SuperElit:s fortsättningsserie. Segrarna i de båda matchserierna om tre spelar nästa säsong i J20 SuperElit, Sveriges högsta J20-serie.

I skrivande stund ligger Mora IK och Timrå IK på kvalplats i SuperElits fortsättningsserie, men två omgångar återstår och vilka lag som måste kvala spikas därmed inte förrän 17/3.

Men till Play Off 4 är det fortfarande långt, påpekar Lars. Nu gäller det att ha fullt fokus på omgång 3. Den duellen drar igång onsdag 20/3 med bortamatch för BIK och avslutas hemma i Nobelhallen fredag 22/3 och (vid behov) lördag 23/3.

”Nu har vi en och en halv vecka att träna och förbereda oss på bästa sätt”, säger Lars. ”Vi kommer att träna på hårt i början så att vi är väl förberedda och kan bjuda motståndarna på en tuff fajt.”

Truppen är på det stora hel även om man kommer att släppa ifrån sig de J18-spelare som normalt spelar i J20 för att stärka upp J18-laget inför det äventyr som väntar den här veckan.

”Vi kommer att prioritera J18 den här veckan. Vi vill ge dem en bra start i slutspelet.”

Ja, precis om vi berättade om i förra veckans Juniorkollen har alltså J18, genom vinst i Fortsättningsserien, kvalificerat sig för SM-slutspelet.

På måndagsförmiddagen blev det äntligen klart vilken motståndare som väntar i sextondelsfinalen – Luleå. Det är bäst av tre matcher som gäller och matchserien börjar hemma i Nobelhallen på torsdag 14/3 klockan 19.00. Match nummer två spelas i Coop Norrbotten Arena på lördag 16/3 och en eventuell tredje spelas på samma plats på söndag 17/3.

"Vi blev valda sist av alla lag så lite respekt måste de andra lagen ha för oss", säger Robert Lilja stolt. "Örebro, till exempel, kunde ha valt oss och bara behövt åka en halvtimme men valde istället Örnsköldsviks HF. Nu är det upp till oss att visa att vi är där också, men känslan är riktigt bra."

Luleå ligger nästan exakt 100 mil från Karlskoga, men det är inget som avskräcker.

"Nej då, tvärtom faktiskt. Killarna jublade när det blev klart att det blir Luleå."

Hm... Vad är det egentligen med hockeyspelare och långa bussresor?

"Haha, ja, de har ju sina spel som de kör och bussresor är en bra möjlighet att umgås och komma ihop som lag. Vi har inte haft så många långresor än i år så de ser verkligen fram emot den här resan."

Laget har ägnat den gångna veckans matchuppehåll till att förbereda sig inför det som väntar.

"Vi har tränat på som vanligt och det ser även bra ut på skade- och sjukdomsfronten. I nuläget är det bara (Gustav) Palmberg som fortfarande inte är tillgänglig, (Viktor) Bernhardtz är tillbaka och vi har 6 backar och 4 kedjor att tillgå. Sedan får vi inte glömma att några av killarna har varit borta en längre tid, så vi måste ge dem lite tid att ställa om. Men det känns lovande."

"Den första matchen, på torsdag här hemma i Nobelhallen, är väldigt viktig för oss så vi känner att vi är med bra i matchen när vi sätter oss på bussen upp till Luleå", konstaterar Lilja.

"Vi åker ifrån Karlskoga klockan 7.00 på fredag morgon och kommer fram någongång vid 20-21.00 på kvällen. Det blir läggdags nästan direkt och sedan äter vi frukost och kör ett morgonpass direkt på morgonen. 14.00 börjar matchen. Blir det en tredje match startar den 12.00 på söndag."

Hur stor koll har du på Luleå som lag?

"Ingen alls, faktiskt. Jag ska försöka kolla lite på datorn om det finns några matcher från säsongen men erfarenheten säger att det nog är stor skillnad nu. När det drar ihop sig till SM-slutspel brukar storlagen kasta in sina bästa som annars spelar i t ex J20 och det kan vara ett helt nytt lag man möter."

"Vi har allt att vinna och inget att förlora och vi ska göra det jäkligt jobbigt för dem."


Vi hoppas givetvis att stolta BIKare som inte åkt på bortaresa med A-laget till Leksand sluter upp i Nobelhallen på torsdag för att stötta J18-gänget i jakten på SM-guldet!