Eftersnack Tingsryds AIF - BIK 3-2 (1-1, 2-0, 0-1)

5 november 2018 07:00

Vi följer upp söndagskvällens förlust borta mot TAIF, pratar lite om säsongen så här långt och kollar läget inför uppehållet med huvudtränare Staffan Lundh


Sista matchen inför novemberuppehållet gick av stapeln på söndagskvällen. BIK spelade borta mot tabelljumbon Tingsryd AIF i Nelson Garden Arena och fick en tung start med 1-0 i baken redan efter 16 sekunder. Men laget jobbade sig in i matchen om Jonatan Harju kvitterade 11:33 in i första perioden.

Andra perioden slutade 2-0 till Tingsryd och är väl inte någon period som går till historien som en av BIK:s bästa. Trots reducering till 3-2 relativt tidigt under den tredje perioden och kraftsamling i slutet av densamma lyckades inte BIK få in fler puckar och fick därmed återvända hem till Karlskoga tomhänt.


Ni som vill ha ett lite mer utförligt referat med matchfakta hittar det som vanligt längst ned i inlägget. Vi går här direkt på eftersnacket med tränare Staffan Lundh.

Olle stod i mål idag och J20-målvakten William Kias var reservmålvakt. Hur är status på Henrik Lundberg?

”Han vilar på grund av ljumskarna. Jag vet inte riktigt hur läget ser ut just nu.”

Ni fick en tuff start med ett mål i baken redan efter 16 sekunder. Det är lite ovanligt – BIK brukar göra det första målet i matcherna. Hur påverkade det er gameplan?

”Det gjorde väl inte så stor skillnad egentligen, det var ju nästan 59 minuter kvar så det finns ingen anledning att bli stressad. Men det är klart att det aldrig är positivt att hamna i underläge och det blir extra jobbigt när målet, som idag, känns ganska onödigt. Vi har ganska bra kontroll men ställer till det för oss själva.”

Hur upplevde du matchen som helhet?

”Vi gör väl en rätt okej förstaperiod som helhet, vi får med oss 1-1 i pausen och gör en del bra saker. Samtidigt försvarar de sig bra. I den andra perioden sätter vi oss i situationer i onödan. Vid 2-1 har vi till exempel kontroll på pucken men ger bort den. Även om det inte är mycket att säga deras tredje mål, en kontring med ett bra avslut, blir det så tydligt vad kostsamt det blir när vi gett bort de två första. Sedan får vi ändå in 3-2, men de försvarar sig bra och håller oss på utsidan. Med ett bra försvar och en duktig målvakt klarar man sig långt!”

Det har varit jämna bataljer med TAIF. Förra mötet vann ni i förlängningen med 2-1. Årets Hockeyallsvenskan känns som en tuff serie?

”Absolut, det finns inga givna matcher. Det är bara att titta på övriga matcher. Det är svårt att tippa resultaten, det var nog inte många som tippade rätt resultat i samtliga matcher idag.”

BIK har haft en lite tyngre period på slutet – fyra förluster på de fem senaste matcherna (om än en efter förlängning). Hur ser du på detta?

”Jag har inte hunnit fundera så mycket på det, men det är klart att är en av sakerna vi kommer att titta mer på nu under uppehållet. Vi ska summera säsongen så här långt och titta på olika detaljer.”

Ja, apropå det: Hur kommer ni använda veckans landslagsuppehåll?

”Dels ska vi träna på och repetera vårt spel för att komma tillbaka till det vi hade när vi spelade mer stabilt. Vi har några spelare som vi behöver få igång och så ska vi passa på att köra lite tuffare träning med hela laget. Vi tränar ju alltid men nu har vi inte täta matcher att ta hänsyn till utan kan gå på lite hårdare och jobba lite annorlunda. Lite ledigt blir det också, så att killarna får komma ifrån hockeyn lite. När serien drar igång har vi väl någonstans nio matcher på femton dagar, så det gäller att passa på att ladda batterierna.”

En positiv sak att ta med sig är att ni hade kunnat vinna även de matcher som ni förlorat, utom möjligen den mot AIK i premiären. Så jämnt är det. Hur tänker du kring omstarten och det som väntar framöver?

”Det är bara att titta på Modo som låg i serietopp tidigare men som nu har radat upp sex förluster på raken. Man måste ta det dag för dag och försöka göra varje match så bra som möjligt istället för att titta för långt fram. Allt fokus får ligga på här och nu!”


Matchfakta: TAIF – BIK 3-2 (1-1, 2-0, 0-1) Skotten: 27-32 (12-12, 8-8, 7-12) Olle Eriksson Ek vaktar målet. J20-målvakten William Kias är back-up i båset.

Första perioden Matchen börjar med en kalldusch då TAIF gör 1-0 på en fladdrig puck redan efter 16 sekunder. Robin Olsson gör därmed sitt första mål för säsongen, Simon Norberg och Joachim Nermark assisterar.

2:00 Powerplay för BIK som skapar några lägen, bland annat ett skott från Fröland som TAIF-målvakten Tex Williamsson med viss möda tippar ut.

I samband med utvisningen (dock i en annan situation) blir Eklind liggande efter tackling. Han återkommer dock lyckligtvis i spel ganska direkt.

11:33 Jonatan Harju kvitterar under avvaktande utvisning. Pucken ser ut att studsa via målvaktens skridsko och in i målet. Jacob Lundegård och Carl Berglund assisterar.

Ett par viktiga räddningar av Eriksson Ek i 14:e matchminuten.

Mot slutet av perioden tvingas BIK spela fem mot tre i 1:13 efter två täta utvisningar. Fortsatt bra insats av Eriksson Ek, som räddar flera skott. Han får också bra hjälp av utespelarna som håller TAIF-spelarna på utsidan så att de flesta skotten kommer utifrån. Ny BIK-utvisning i slutsekunderna.

Andra perioden BIK inleder med 1.47 i boxplay och TAIF är nära att få in pucken ett par gånger. BIK lyckas dock reda ut även detta numerära underläge.

3:24 2-1 Pucken ändrar riktning mot en skarv i sargen och ställer Gustaf Thorell, vilket Tingsrydsspelarna utnyttjar. Hampus Melèn gör målet, Joachim Nermark och Joakim Axman assisterar.

4:20 Powerplay för BIK. Bra tempo men fortfarande lite svårt att få igenom skotten. Bra period av BIK efter det numerära överläget då man biter sig fast i TAIF-zonen.

8:49 3-1 kommer på en spelvändning. En helt omarkerad Filip Ahl kan ladda stenhårt när pucken kommer från Daniel Ljunggren på andra kanten. Eriksson Ek hinner inte med i den långa sidoförflyttningen.

15:09 Fredrik Höggren får en klubba i ansiktet i en kampsituation och BIK får en ny chans i powerplay. Tingsryd håller dock på att göra mål med en man mindre när man vänder spelet och strax efter neutraliseras BIK:s powerplay när man istället drar på sig en utvisning i samband med ett nytt försök till spelvändning av hemmalaget. Eriksson Ek tvingas till flera räddningar när Tingsryd så småningom får spela med en man mer. Det blir dock inga fler mål och perioden slutar 2-0 till Tingsryd. ’Högga’ återkommer i spel.

Tredje perioden 00:32 Ännu ett boxplay för BIK som man dock klarar av på ett bra sätt.

03:00 3-2. Viktig reducering. Dennis Fröland smyger upp vid bortre stolpen och får en kalaspassning från Fredrik Forsberg. Juliuz Persson får andraassisten. Målet ger BIK viktig energi.

6:35 Viktig räddning av Eriksson Ek när Filip Ahl får nytt öppet läge.

10:51 Powerplay för BIK direkt efter periodens powerbreak. Skott från Thorell i inledningen blir det vassaste läget då BIK visserligen kommer med bra fart men fortsatt hålls på utsidan av hemmalaget.

Bra skott från Arvid Aronsson från blålinjen strax efter att Tingsryd blivit fulltaligt men Williamsson har fri sikt och räddar utan större problem.

BIK skapar några lägen mot slutet av perioden, bland annat genom Juliuz Persson, och tar time out när matchklockan visar 18:03. Strax efter lämnar Eriksson Ek målburen inför en tekning i anfallszonen. BIK ligger på för en kvittering ända in i slutsekunderna och har ett par bud på 3-3 men lyckas inte få in pucken. Tingsryd vinner därmed med 3-2.