Juniorkollen: Sista helgen för J20 - "Aldrig känt så här tidigare!"
Publicerad: 2022-04-11
Klubbens J20-lag avslutade under den gångna helgen Kvalserien till J20 Nationell och därmed har alla juniorlag spelat klart för säsongen. Vi summerar kvalserien med headcoach Marcus Kull.

Vi har tidigare rapporterat om J18 division 1:s fina säsong och den artikeln hittar ni här. I förra Juniorkollen summerade tränaren Linus Rundgren J18 Regionals säsong och vad man tar med sig från den och den interjvun hittar ni här.

Vi fokuserar därmed i den här artikeln helt på J20 som under den gångna helgen spelade säsongens - och lagets - sista matcher.

J20-laget, har alltså, som vi tidigare rapporterat om tagit sig till den historiska första kvalserien till Sveriges högstaserie för de äldsta juniorerna, J20 Nationell. Där deltog de tre lag (Malmö Redhawks, Färjestad BK och Karlskrona HK) från J20 Nationell som placerade sig sist, näst sist och tredje sist i Fortsättningsserien samt de två J20 Regional (BIK Karlskoga och Almtuna IS) som kvallificerat sig genom Play Off.

I kvalserien möts alla lag två gånger, hemma och borta, och de två högst placerade lagen efter de totalt åtta omgångarna har nästa år en plats i J20 Nationell. J20-lag som har ett A-lag i SHL är dock garanterade plats i J20 Nationell och kan inte åka ur.

BIK inledde med en uddamålsförlust (4-5) hemma i Nobelhallen mot blivande seriesegrarna Almtuna där gästerna tog ikapp ett 3-1-överläge i andra och klev förbi i tredje perioden.

I match två förlorade BIK på straffar mot gästande Färjestad BK innan man, dagen efter, fick se sig slagna med 4-1 borta mot samma lag. Möte nummer två med Almtuna slutade även den med en uddamålsförlust (2-1) och det första mötet med Malmö Redhawks slutade i förlust med 4-5 trots att BIK med två täta mål (varav det sista med fem sekunder kvar) i slutet var ytterst nära att hinna i kapp.

I den sista hemmammatchen, mot Karlskrona HK, kom BIK:s första seger då matchen slutade 3-2 i BIK:s favör i en spännande och grinig match.

{!A}

Inför den gångna helgen återstod två matcher - bortamötet med just Karlskrona och Malmö Redhawks - och säsongen avslutades därmed med en roadtripp söderöver.

Det stod då redan klart att Almtuna IS skulle vinna serien och ta en av de eftertraktade platserna i J20 Nationell medan jumbon Karlskrona IK skulle åka ur. Tvåan Malmö och trean Färjestad sitter säkert på grund av sina SHL-lag. För fyran BIK:s del fanns en chans att ta hem en hedrande tredjeplats, inte minst då konkurrenten Färjestad fått se sig slagna med hela 9-0 av Almtuna i onsdags.

Detta krävde dock segrar för BIK vid full tid i de båda återstående matcherna samtidigt som Färjestad behövde tappa 3-4 poäng i sina tre kvarstående matcher.

BIK besegrade på lördagskvällen Karlskrona även i lagens andra möte, som slutade 7-4 i BIK:s favör och som också det blev ganska grinigt. Söndagens match mot Malmö slutade dock i förlust med 4-2 efter att hemmalaget dragit ifrån med tre mål i den andra perioden.

Ytterligare två matcher återstår för andra lag i kvalserien men för BIK:s del är den avslutad och BIK slutar på en fjärdeplats.

BIK vann dock den sista perioden med 1-0, vilket laget tar med sig då detta var den allra sista matchen tillsammans innan sistaårsjuniorerna nu blir överåriga och laget nu splittras.

"Vi gjorde en bra match mot Karlskrona, och jag skulle nog vilja säga att den var en av våra bästa den här säsongen", säger headcoach Marcus Kull på måndagsförmiddagen. "Framför allt gäller det offensiven, det är inte lätt att göra mål mot ett så pass bra lag som Karlskrona. Karlskrona kommer från J20 Nationell och tog poäng av Färjestad så sent som igår. Vi hade pratat innan matchen att vi gärna ville ha dem bakom oss i tabellen, oavsett om det spelade någon roll eller inte, och jag är imponerad över att vi lyckades med det."

"Sedan tycker jag att vår insats mot Malmö också är riktigt bra. Vi kom fram sent på natten, strax före tolv på natten, efter en sen match mot Karlskrona men vi kämpade och slet mot ett Malmö som absolut var bättre och det rinner inte iväg. De drog ifrån i andra och matchen var på väg bort men vi kom ut och vann tredje perioden. Det är riktigt bra mot ett så skickligt lag och särskilt som vi saknar en del spelare på grund av skador och sjukdom. Vi har inte så bred trupp utan behöver varenda man om vi ska kunna vara med och slåss mot det här motståndet."

"Vi räckte inte riktigt till, tyvärr, så enkelt är det men jag tycker att vi avslutar den här kvalserien med flaggan i topp."

{!B}

Efter den sista matchen blev det känslosamt för det sammansvetsade gänget.

"Det var hemskt efter sista matchen, jag har aldrig känt så här tidigare och då har jag ändå bara haft dem i ett år! Som grupp och lag är de jäkligt starka och det visade de efter matchen, det var fint att se även om det var jobbigt. Det var nog inte en jäkel som satt där i båset med torra ögon!"

"Det är tufft att lämna junioråldern och många av dem har spelat i BIK under alla år. Men även för spelarna från Göteborg och alla andra ställen de kommer ifrån har de här åren i klubben betytt mycket och det tycker jag att BIK ska ta med sig som förening. Vi tar hand om våra juniorer här! Jag har arbetat med spelare i den här åldern i åtta år och har aldrig varit med om scener som dem igår."

Nu väntar en välförtjänt ledighet över påsken och så kommer det att hållas en gemensam avslutning för alla juniorer i Nobelhallen under nästa vecka. Under de närmaste veckorna kommer Marcus och ledarteamet kommer även att sätta sig ned med alla spelare för att ha avslutsningssamtal där man bland annat pratar om hur spelarna tänker sig framtiden.

"Vi kommer att prata med alla och även vi ge besked inför framtiden. Vi försöker hjälpa spelare som inte blir kvar att leta sig vidare, andra spelare (födda 02, min anm) blir nu för gamla för juniorhockey. Nu börjar bygget av den nya truppen, först och främst med prio på att prata med alla 03:or och 04:or. Sedan blir det try-out på onsdag för J20-spelare."

"Vi har haft ett stort sökpådrag med spelare som vill komma hit och det är förstås lite dubbelt. Man blir ju inte så glad när våra egna spelare söker sig vidare men det är så det fungerar. Det är kul att folk vill komma hit och spela och vi har redan nu gjort ett urval av spelare som vi vill se på veckans try-out så får vi se vart det leder. Vi vill ju hänga med på det här tåget och ta steget upp till J20 Nationell så vi vill bygga en konkurrenskraftig trupp."

Redan om två veckor, vecka 17, drar sedan den nya säsongen officiellt igång med försäsongsfys.

"Ja, då kör vi återsamling och drar igång sommarfysen. Då ska bara spelare som kommer tillhöra BIK J20 nästa säsong vara med."

Kvalserien är som sagt den första av sitt slag - tidigare har det varit olika playoffsteg med matchserier som gällt och Marcus har redan nu dragit lärdomar som han tar med sig in i planeringen inför nästa säsong.

"Jag har spelat viktiga matcher tidigare men det här var absolut det roligaste jag har varit med om. Det var lärorikt även för mig som coach, bland annat i hur man på bästa sätt ska förbereda laget. Vi har fått ut max av våra spelare men det har ändå inte räckt och då gäller det att kolla över vad vi kan förbättra till nästa år."

"Det kan till exempel innebära fler träningsmatcher mot J20 Nationell-lag även under säsong - kanske efter jul och under våren när serien är färdigspelad - men också upplägg för träning, fysen inför kvalserien och en massa annat. Det är lätt att vara självkritisk så här direkt efteråt men även om det inte går att ändra på något nu tar vi med oss de här erfarenheterna till nästa säsong och ska se till att vi är ordentligt förberedda!"

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle