Viktig information om vaccinationbevis för dig som besöker Nobelhallen
Publicerad: 2021-12-01
Här hittar du som ska besöka våra matcher och andra event i Nobelhallen allt du behöver veta om vaccinationsbevis. Läs noga och sprid gärna vidare.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att vaccinationsbevis från onsdagen den 1 december kommer att krävas för att delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare. Det gäller även HockeyAllsvenskan och innebär att du som ska besöka våra hemmamatcher i Nobelhallen från och med den 1 december måste visa upp ett godkänt vaccinationsbevis vid entrén.

För A-laget blir hemmamatchen mot Västervik 8/12 den första matchen med krav på vaccinationsbevis. Men kravet på vaccinationsbevis gäller enligt myndigheternas definition även för att se vår julshow En Gôrkul Jul torsdag – fredag 2-3/12 och för att se våra juniormatcher.

Krav på vaccinationsbevis gäller samtliga som löser biljett utom:

Du som inte har fyllt 18 år.

Du som har ett läkarintyg som intygar att du av medicinska skäl ej ska ta vaccinet. Giltigt läkarintyg tillsammans med giltig ID-handling måste visas samtidigt för att styrka detta.

Förbered dig på följande sätt inför matchen:

Förutom din biljett måste du ha med dig både vaccinationsbeviset och giltig ID-handling. Detta för att vi ska kunna kontrollera din identitet. Observera giltighetstiden på vaccinationsbeviset!

Är du under 18 år måste du vara beredd på att visa upp legitimation för att kunna styrka din ålder.

Vi uppmanar alla att komma i god tid för att undvika långa köer precis innan nedsläpp. Inför A-lagets matcher öppnar arenan två timmar före match.

Kontrollen av vaccinationsbevisen kommer att skötas av våra publikvärdar utanför arenan. De kan inte svara på frågor om bevisen och eller ta beslut om undantag utan följer helt enkelt de anvisningar som vi har fått.

Längre ned hittar du svar på vanliga frågor – i övrigt hänvisar vi till Folhälsomyndighetens hemsida och 1177.

Hjälp oss minska smittspridningen!

Sedan tidigare gäller att alla som har symptom ska hålla sig hemma och testa sig. Håll dig uppdaterad om och följ aktuella säkerhetsföreskrifter när du rör dig bland människor.

Från och med 22/11 ska även den som är fullvaccinerad och har symptom testa sig. Detta eftersom effekten av vaccinet minskar över tid vilket innebär att även en vaccinerad kan få och sprida covid.

Enligt gällande rekommendationer ska alla (även vaccinerade) som delar hushåll med en person som är sjuk i covid-19 stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Sju dagar räknas från dagen då den som testat positiv testade sig.

Läs mer om symptom och aktuella råd samt vad som gäller för olika åldrar och situationer på 1177.se och Folhälsomyndighetens hemsida.


Vanliga frågor och svar

Vad menas med ’vaccinationsbevis’?

Det enda som gäller är ett så kallat vaccinationsbevis (eller covidpass som det ibland kallas) som utfärdas av godkänd myndighet enligt länken nedan. Andra former, som till exempel testbevis och tillfrisknandebevis, omfattas inte. Observera giltighetstiden som står i beviset.

Vad krävs för att få ett giltigt vaccinationsbevis?

Du måste ha tagit två sprutor av något av EMA:s (European Medicin Agency) godkända vaccin. För Jansens endosvaccin krävs en dos. Det måste ha gått två veckor sedan att du tog den andra dosen.

Om du är ovaccinerad och har frågor angående läkarintyg eller önskar få ett vänder du dig till din vårdgivare. Om du är gravid och ovaccinerad och har frågor om vad som gäller för dig vänder du dig till din mödravårdscentral.

Hur och var får jag mitt vaccinationsbevis?

Du som har e-legitimation (t ex Bank-ID) kan hämta ut ditt vaccinationsbevis digitalt i den här länken.

Om du inte har någon e-legitimation kan du skicka in en blankett och istället få vaccinationsbeviset på ett fysiskt papper via posten. Blanketten hittar du på ehälsomyndighetens hemsida.

Jag har redan ett vaccinationsbevis utfärdat utomlands. Gäller det?

Vaccinationsbevis utfärdade inom dessa länder är giltiga.

Vaccinationsbevis utfärdade utanför länderna i länken gäller inte.

Varför har vaccinationsbevis införts?

Myndigheterna ser en ökad smittspridning utomlands och de svenska beslutsfattarna vill förebygga en ökad smittspridning och nedstängning här i Sverige. Det är alltså inte vi som arrangör som bestämt detta.

Det är oerhört ledsamt att vi har en pandemi och att den utestänger människor från våra matcher men detta är vad vi har att förhålla oss till så länge vi har ett läge med risk för ökad smitta. BIK Karlskoga vill självklart inte bidra till ökad smittspridning.

Kan BIK Karlskoga som klubb själv välja bort vaccinationsbevis? Finns det verkligen inte någon annan lösning?

Det bör betonas att det inte är vi som klubb som har beslutat om att införa vaccinationsbevis, det är regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut som vi som arrangör måste följa.

Alternativet är en total nedstängning eller att bara få släppa in några hundra i Nobelhallen, ungefär som i fjol enligt de stränga reglerna för säkerhetsavstånd. Med vaccinationsbevisen kommer vi kunna fortsätta att ha publik på våra matcher, med den fantastiska inramning det ger. Det är viktigt för oss att våra supportrar och partners kan komma till Nobelhallen och följa sitt lag på plats.

Måste jag visa vaccinationsbevis även om jag ser matchen i restaurangen?

Ja. Restauranger är inte längre separerade från det offentliga arrangemanget när det gäller idrottsevenemang. Kravet gäller därför även där. Detta gäller även under vår julshow En Gôrkul Jul 2–3/12.

Hur länge kommer vaccinationsbevisen användas?

Det kan inte vi svara på. Det är upp till beslutsfattarna regeringen och Folkhälsomyndigheten.


Varmt välkomna till Nobelhallen!

Köp din biljett här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle