Gästkrönika inför derbyt

6 augusti 2018 09:00

Ett derby mot Örebro är inget man skojar bort!


Jag började att skriva om BIK Karlskoga, eller Bofors IK som de hette då, 1998.

Skulle jag plocka fram en topp tio-lista över de mest minnesvärda matcherna hade BIK-Örebro varit med på minst sex av de platserna.

Nu möts lagen äntligen igen – träningsmatch förvisso – men räkna med att den kommer att tas på största allvar.

Denna match måste kunna locka en hel del publik tycker jag! Är det något en karlskoging vill så är det att besegra den gnälliga kusinen i stan.

Jag skulle vilja räkna upp de derbyfighter som jag minns allra mest. Har inte riktigt årtalen i huvudet men samtliga matcher spelades under 2000-talet.

*** Den sjukaste, coolaste och mest barnförbjudna derbymatchen var den som blåstes av 20 sekunder innan slut för att domaren ansåg att den skulle spåra ur än mer om hela spelades klart. Under matchen hade Carl Berglund tryckt till Conny Strömberg så att blodvite uppstod. Största minnet från det efterföljande tumultet var när ”Daggen” vevade slag mot en Johan Wiklander som likt en sköldpadda låg ner och försökte skydda sig. Då gott folk var det tryck i hallen vill jag lova!

*** 7–5-vinsten för Örebro i dåvarande Toyotahallen. BIK-målvakten Fredrik ”Grizzly” Eriksson hade inte en dålig dag på jobbet. Man skulle kunna säga att han knappt kom till jobbet… Tränare Leif Strömberg totalsågade sin målvakt efter matchen och pratade om att han ”kastade in” puckarna i nät. BIK ledde matchen med 5–1 men tappade alltså till 7–5.

*** Ett riktigt klassikermöte var ju verkligen det då Örebros starka man Mikael Fahlander (som undertecknad också haft en del duster med genom åren) hamnade i bråk med skadade BIK-spelaren Alexander Wiklund. Wiklund slog efter Fahlander med kryckorna. Ett episkt minne!

*** Sedan minns man ju självklart mötet där Niklas Lihagen blev räddad med HLR på isen. Detta var förstås ett mer otäckt minne medan de andra matcherna var mer minnesvärda tack vare underhållningen.

Sammanfattningsvis så njuter jag av att tänka tillbaka till derbymatcherna. Tror inte att det alls är omöjligt att lagen spelar i samma serie igen.

Men vi kan väl nöja oss med en träningsmatch så länge och bege oss till hallen och visa hur stort allvar det faktiskt finns i detta derby. Visa alla nyförvärv att karlskogingarna bryr sig om dem och denna match!

Köp din biljett här!