Eftersnack Karlskrona HK - BIK 3-5
Publicerad: 2018-12-06
BIK vände 2-3 till 5-3 i sista perioden och stod, enligt Staffan Lundh, för en riktig lagseger. Kapten Eriksson noterades för två mål, Gustaf Franzén för ett mål och två assist och lagets poängbäste, Fredrik Forsberg, gjorde poäng för nionde matchen i rad. Här följer vi upp matchen tillsammans med Lundh.

Karlskrona, för närvarande sexa i tabellen, på bortaplan är ingen lätt match.

”Nej, alla lag i serien är bra”, konstaterar headcoach Staffan Lund när vi talas vid efter matchen. ”Det gäller att göra så många saker som möjligt rätt hela tiden och ett stenhårt jobb för att vinna matcher. Karlskrona trivs bra i offensiv zon men inte lika bra i defensiv zon, vilket har kostat dem en del så här långt. Men man måste se upp med dem, de skapar många lägen - inte minst i powerplay där de är ett av ligans bästa lag.”

Onsdagskvällens möte i NKT-Arena i Karlskrona blev en fartfylld och underhållande historia.

BIK började bäst. Redan efter 1.59 gjorde Fredrik Höggren 1-0, assisterad av Jesper Kokkonen och Oliver Eklind och BIK hade bud på fler mål. Om inledningen var BIK:s var avslutningen Karlskronas. Karlskronas andrakedja med Niklas Johansson, Marcus Paulsson och Justin Crandall inledde piggt och utmanade kontinuerligt BIK-försvaret och Henrik Lundberg under hela matchen. Justin Crandall tryckte in kvitteringsmålet efter 15.34, assisterad av Paulsson och Johansson. Karlskrona skapade en hel del lägen under resten av perioden, inte minst under ett powerplay i slutminuterna.

4.00 in i den andra perioden rundade Gustaf Franzén Karlskronakeepern Robin Johanssons kasse och pillade in 2-1 till BIK. Innan den andra perioden var över hade dock hemmalaget både kvitterat och tagit ledningen med 3-2. Kvitteringsmålet kom i powerplay.

Karlskronaledning inför den tredje perioden, alltså, men BIK hade inte gett upp. Långtifrån. Mikael Eriksson och Carl Berglund utnyttjade en lurig sargstuds och gjorde 3-3. 3-4 kom i powerplay. Gustaf Thorell gjorde målet, assisterad av Fredrik Forsberg och Gustaf Franzén. 3-5 pricksköts i tom kasse av Mikael Eriksson, assisterad av Gustaf Franzén.

”Det blev, som nästan alltid i den här serien, en jämn match”, analyserar Lundh. ”Det är chanser hit och dit och de skapar en hel del, men sett över 60 minuter lyckas vi få matchen att väga över till vår fördel. Det är inte supersäkert men jag tycker ändå att vi visar på skicklighet när det gäller att avgöra matcher. Det här är en riktig lagseger och vi ber verkligen inte om ursäkt för de här tre poängen!”

'Daggen' gjorde två mål.

”Ja, han och resten av kedjan gör det bra och är med och vänder matchen”, berömmer Lund. ”3-3-målet i inledningen av tredje var förstås viktigt och gav oss energi och 5-3-målet i tom kasse i slutet av matchen satte punkt för matchen.”

Fredrik Forsberg (poängbäst i laget med 23 poäng så här långt) har nu gjort poäng i nio matcher i rad.

”Det är ju hans uppgift att bidra med poäng, men det ska göras också så det är kul att se honom lyckas. Han är där när det händer och det ger utdelning.”

Dina tankar om powerplay och boxplay i kvällens match?

”Vi släpper in något mål där i boxplay och det ser lite spretigt ut ibland, så det ska vi titta lite närmare på. På det stora hela är det dock inget att oroa sig över, tycker jag. Vi sätter upp våra powerplay på ett bra sätt och det känns förstås bra att få utdelning.”

Har du några plus du vill dela ut?

”Hela laget bidrar till den här segern så jag väljer att lyfta fram laget idag. Trots att någon spelare kanske har lite mer speltid än övriga behövs alla spelare och alla ställer verkligen upp och jobbar hårt. Det är skönt också att olika kedjor gör mål, det gör oss mer svårscoutade för motståndarlagen.

I skrivande stund väntar en cirka 7 timmar lång bussresa innan laget är hemma i Karlskoga igen. En resa som förstås går betydligt lättare med tre sköna poäng i bagaget.

”Nu suger vi på den här segerkaramellen i kväll. Under torsdagen har spelarna ledigt för att vila och sova ut. Sedan tränar vi fredag och lördag och ser till att vara redo inför söndagens hemmamatch mot Tingsryd”, avslutar Lundh.

Matchen mot nästjumbon Tingsryds AIF, i desperat behov av poäng för att ta sig över kvalstrecket, startar 17.30 på söndagseftermiddagen och vi hoppas förstås att så många som möjligt sluter upp i Nobelhallen.

För BIK innebar kvällens tre poäng också att man hänger på topplagen.

Ettan AIK, med en match mindre spelad, har 54 poäng medan tvåan IK Oskarshamn har 52. Trean Västerås IK har 49 poäng, precis som BIK men +4 i målskillnad. Femman Modo har 42 poäng.

Matchfakta: Karlskrona – BIK Karlskoga 3-5 (1-1, 2-1, 0-3) Skotten: 30-24 (13-5, 7-6, 10-13)

Första perioden

1:59 0-1 Fredrik Höggren gör målet, assisterad av Jesper Kokkonen och Oliver Eklind. Målet godkänns efter videogranskning för misstänkt hög klubba.

15:34 1-1 Justin Crandall trycker in pucken över en liggande Henrik Lundberg efter en tilltrasslad situation framför BIK-målet. Marcus Paulsson gör förarbetet och Niklas Johansson får andraassisten. Karlskronas andralina inleder piggt och fortsätter skapa oro i BIK-försvaret under hela matchen.

Andra perioden

4:00 1-2 Gustaf Franzén kliver hela vägen runt kassen och trycker in pucken vid bortre stolpen. Snyggt och iskallt! Jonatan Harju och Arvid Aronsson assisterar.

7:08 2-2 Mål i powerplay för Karlskrona genom Matt Cary, assisterad av Joseph Jonsson och Josef Ingman. Axel Lindström var utvisad 2+10 för en checking to the head.

11:04 BIK får sitt första numerära överläge för matchen, etablerar sig i anfallszonen och skapar ett par chanser.

13:48 3-2 André Nordstrand tar ledningen för hemmalaget. Josef Ingman och August Nilsson assisterar.

Tredje perioden

1.51 3-3 Målet kommer lite ur ingenstans när Mikael Eriksson och assisterande Carl Berglund utnyttjar en sargstuds på bästa sätt. Flera vassa chanser för Karlskrona direkt efter målet.

BIK dödar ett boxplay genom hårt arbete.

12.35 3-4 Powerplay-mål av Gustaf Thorell, assisterad av Fredrik Forsberg och Gustaf Franzén.

14.26 Nytt powerplay för BIK när hemmalaget drar på sig ett lagstraff för för många spelare på isen. BIK håller i pucken i anfallszonen i stort sett i två minuter men får inte till så många avslut.

17:54 Timeout begärd av Karlskrona. BIK biter sig dock kvar i Karlskronazonen och får viktiga sekunder att gå innan hemmalaget kan få till en tekning i anfallszonen så att man kan ta ut målvakten och spela med en utespelare extra. Med strax över minuten kvar åker Robin Johansson ut och Karlskrona tar in en extra utespelare. Under slutminuten är det spel mot ett mål, men BIK försvarar sig bra.

19.43 3-5 Mikael Eriksson prickskjuter det avgörande målet i öppen kasse. Gustaf Franzén assisterar.