David Lilja: "Jag är inte nöjd än, jag vill fortsätta utvecklas!"
Publicerad: 2022-04-23
Igår kunde vi meddela att David Lilja skrivit på för ytterligare en säsong med moderklubben. Här berättar han mer om sitt val, den gångna säsongen och om det som väntar.

David Lilja behöver nog ingen närmare presentation för någon som följer BIK Karlskoga - han är så mycket 'Egen produkt' och Stolt BIK:are som man kan bli. Han tog nämligen sina första skär i klubbens regi och har varit BIK trogen sedan dess. Trots att han fyllde 22 så sent som i januari har han redan hunnit spela A-lagshockey i fem säsonger efter debuten som skedde under säsongen 16/17.

I vinter har det lossnat rejält för den unge forwarden som fick chansen högst upp i laget och svarade genom att producera fina 34 (16+18) poäng på 51 grundseriematcher. Det placerade honom på fjärde plats i den interna poängligan efter Henrik Björklund, Aleksi Rekonen och David Lindquist.

David är givetvis en spelare som Torsten Yngveson är mån om att få behålla. Så här kommenterade sportchefen påskriften igår när den offentliggjordes:

”En karlskogakille som i år har tagit stora kliv och gått från lovande till en spelare som levererar på hög hockeyallsvensk nivå. Givetvis är det extra kul att ha spelare som gått hela vägen genom klubbens ungdoms- och juniorverksamhet i laget, och vi är mycket glada över att få behålla David även under kommande säsong."

Vi satte oss ned och pratade lite med David om beslutet, den gångna säsongen och det som väntar.

Från att ha varit ung och lovande tog du under den gångna säsongen ett stort steg och blommade verkligen ut, får man väl ändå säga!

"Ja, det är som du säger och det var väldigt skönt att få visa både mig själva och andra. Det känns som om folk har gått och väntat på det här och jag har själv känt att jag har det i mig. Men med det förtroende jag nu fått har jag kunnat göra de här grejerna jag vet att jag kan. Tidigare var jag mer rädd för att dribbla på fel ställe och sånt, men nu tillåts jag göra det. Man kan säga att jag har spelat med ett bra självförtroende hela säsongen och känner att jag har ännu mer att ge."

Ett förbättrat självförtroende är alltså nyckeln, tror du själv?

"Hockey är en självförtroendesport så det tror jag helt säkert är en viktig del. Vågar du inte göra de grejer du är bra på kommer du aldrig att spela bra. Men nu har jag verkligen fått göra det och det spelar ingen roll om jag tappar pucken ibland - jag kör bara vidare. Man lyckas inte varje gång. Men ökad speltid, ett större förtroende och en större roll i kombination med att målen började trilla in blev till en stor lättnad. När det sedan hängde i kunde jag bara fortsätta att spela exakt så som jag vill."

Ditt kreativa spel och fina utveckling har förstås rönt en del uppmärksamhet. Hade du fler intressenter att välja bland?

"Ja, det har det väl funnits. Men vi snackade om det, jag har bara spelat ett år med det här förtroendet och jag är inte nöjd än och känner mig inte klar utan vill fortsätta utvecklas. Det gör jag bättre här istället för att börja om på ruta ett på något nytt ställe. Men först och främst vill jag vara med och ta BIK upp till SHL, det vill jag vara med och bidra till nästa säsong!"

Det har hunnit gå drygt en vecka sedan säsongen 21/22 tog slut. Har du hunnit smälta och analysera den än?

"Jag tycker att vi gjorde en väldigt bra säsong. Vi slog klubbrekord och även om alla vet vilket mål vi hade så är det inget lätt mål, precis. Men vi gjorde det bra genom både grundserien och slutspelet, jag är nöjd med vår säsong och jag tror de flesta i laget också är det."

Du drabbades av en överkroppsskada i första semifinalen mot HV71. Hur mår du nu?

"Det är bättre och lite rehab och vila kommer göra det bra igen. Det är ingen fara inför den nya säsongen."

Den nya säsongen inleds alltså redan i början av maj då laget samlas för försäsongsträning med en god portion fys. Men först har laget, i skrivande stund, dragit till Köpenhamn på en avslutningsresa där man tillbringar en sista helg tillsammans.

Till sist, vad tar du med dig från den här säsongen till nästa?

"Jag tar med mig mitt självförtroende, nu vet jag vad jag kan och nu gäller det bara att bättra på det och visa att jag kan ännu mer. Vad gäller laget blir det ju alltid ett nytt gäng och fokus blir först och främst och som alltid på att få in alla i gruppen och se till att de känner sig välkomna. Sedan tar vi det därifrån."

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle