Krönika: "Vi har en dröm"
Publicerad: 2019-11-19
”Vi har en dröm” är en paroll BIK-sympatisörer använt sig av under de senaste åren. Jag tycker att man ska fortsätta att drömma. 2020 skulle faktiskt kunna bli året som föreningen tar klivet upp i svensk hockeys finrum.

Ett sådant uttalande behöver så klart motiveras. Och det ska jag också göra. Det finns faktiskt flera saker som får mig att andas optimism i år.

Bredden i truppen. Den punkten har jag redan berört, flera gånger. Men det tåls att upprepas – det är lagen med bäst bredd (och givetvis toppar) som har bäst chans över en lång säsong. Här ser jag en skillnad mot toppkonkurrenterna. Av de som jag tror blir de tuffaste utmanarna, Björklöven, Modo och Timrå – tycker jag inte att man hittar något lag som har samma bredd som BIK. Laget har två riktigt bra målvakter, dessutom en extremt bred forwardsbesättning.

Hungern. Är det något som BIK Karlskoga skulle vilja är det att få spela i SHL. Karlskoga har inte haft ett lag i högstaserien på extremt lång tid. Bara tanken att få spela SHL-hockey i Nobelhallen tror jag ger laget enormt med energi!

Potentiellt SHL-motstånd. Enligt mig var det länge sedan SHL hade två så självklara bottenlag som i år. Leksand och Oskarshamn är kvalmotstånd som inte skrämmer något av lagen i toppen av allsvenskan.

Summa summarum skulle jag vilja påstå att det finns en extremt bra chans att ta sig upp i SHL i år för de som tar sig till direktkvalet. Jag har också svårt att se att BIK inte kommer att vara med och hota uppe i toppen över hela säsongen.

Om man går in lite på motståndet i toppen.

Björklöven har en fantastisk målvakt i Joe Cannata. Amerikanen har på 17 matcher fina 94,1 i räddningsprocent. BIK har också haft riktigt bra transatlatiska målvakter som Daniel Bellissimo, Andrew Engelage och Justin Pogge. Problemet har dock varit att man spelat slut dessa herrar genom att låta dem stå i princip varje match. Det har lett till att de inte varit alls lika omutbara i slutet av säsongen. Jag tror faktiskt att det kan finnas en risk att Löven går samma öde till mötes.

Modo är, tillsammans med BIK, det laget som gör flest mål av alla. Där skulle jag i stället vara lite mer fundersam över målvaktssidan. Erik Hanses som många, inklusive jag, trodde skulle vara gjuten förstakeeper har inte alls levererat utan andrakeepern Linus Lundin har fått kliva in. Dock har unge Lundin gjort det riktigt bra ska sägas och Örnsköldsvikslaget har noterats för 12 (!) raka trepoängare, imponerande! Har de prickat toppformen för tidigt månne?

Hur som helst kommer BIK att få bekänna färg på allvar för att kunna ta sig före någon av ovanstående lag.

Vad kan man göra för att öka sina chanser? Man ska egentligen fortsätta på exakt samma sätt. Jag skulle dock gärna se att föreningen vågar lägga lite pengar på en topp två-back. Det är egentligen bara på backsidan som jag ser att BIK skulle kunna förstärka laget ordentligt. Kompetens saknas inte där heller – verkligen inte – men en riktig klassback tror jag skulle göra stor skillnad. Gärna en tung, defensiv sådan. För mål framåt, det kommer laget fortsätta att göra!

I dag blev jag lite långrandig, sorry för det, men blir lite entusiastisk över detta ämne. Jag tror verkligen att BIK kan ha bästa chansen på ganska många år att ta klivet upp.

Det vore väl för jäkla häftigt!

Tack för mig – hej!

Larsåke Wåhlén, Krönikör

BIK Karlskoga