Supporterdagen 2019: "Man måste ha en uttalad målsättning som man håller fast vid även vid bakslag"
Publicerad: 2019-12-14
Vi kikar in i ståplatspuben under årets Supporterdag, träffar medlemmar i BIK Support och hör vad de och Staffan Lundh har att säga om årets säsong, läget i laget samt gemensamma drömmar och visioner.

BIK vore ingenting utan sina supportrar – ung som gammal, ny som mångårig och privatperson som företagare. Om vi ska kunna nå våra gemensamma, högt satta mål behövs både prestationer på isen och mycket folk på läktarna. För att visa lite extra tacksamhet mot vår fina supporterförening, BIK Support, anordnades i samband med fredagens hemmamatch mot TAIF ”Supporterdagen” där medlemmarna fick ståplatspuben alldeles för sig själv och gästades av Staffan Lundh och David Lilja som berättade om läget och svarade på fansens frågor.

BIK Support bildades 1998 och firade således 20-årsjubileum i fjol och ordförande Pähr Lindgren har varit med sedan starten.

”Det har blivit några år med BIK, vid det här laget", säger han och skrattar. "Åren går så fort - jag har varit ordförande ungefär tio år och innan dess var jag med i klacken. Men jag har följt BIK, eller Bofors som de ju hette på den tiden, och varit i hallen ända sedan jag var barn. Det bästa av allt är gemenskapen, alla vännerna och stämningen som blir här i Nobelhallen.”

I skrivande stund har supporterklubben 160 betalande medlemmar och Supporterdagen har hunnit bli lite utav en tradition.

”Vi har ett ganska nära samarbete med BIK och det är väl fjärde eller femte gången som Supporterdagen anordnas”, konstaterar Pähr medan supporterklubbens medlemmar börjar samlas i puben. Det tjoas och hälsas hjärtligt. ”Vi försöker skapa något lite extra en gång om året när folk får prata med tränarna och umgås. Det är jättetrevligt.”

Under hemmamatcherna hittas Pähr i klacken på södra Stå. Just det här med klacken och placeringen av den är lite utav en utmaning.

”Det är lite svårt att samla ihop folk när vi spelar på hemmaplan”, säger han och ler lite. ”Vi har väl Sveriges största ståplatsläktare om man räknar med östra, och det är lite svårt att samla folk eftersom alla har ’sina’ platser, platser man stått på under kanske 20 års tid. Sedan har vi ett gäng på sittplats också, där gamla klackledaren Daniel Lilja är en av dem på A-sektionen. Det är en fördel under bortamatcherna, då hamnar vi alla tillsammans och då blir det fler ramsor och bättre tryck.”

{!D}

På fredag (20/12) är det dags för årets stora supporterresa, som går till AIK och Hovet. Hur är läget inför resan, Pähr?

”Det känns jättebra. Jag tror att vi kommer bli runt 300 BIK:are på Hovet, när man räknar ihop supporterbussarna och alla dem som tar sig dit på egen hand. De tre supporterbussarna är i stort sett helt fulla, det finns några enstaka platser kvar.”

Hur tycker du att säsongen börjat för lagets del?

”Det är en riktigt rolig säsong. Vi har tre-fyra kedjor som presterar och gör mål, och det är väldigt kul för oss fans att se. Vi hoppas på en lång säsong där vi är med och krigar i kvalet till SHL framåt vårkanten.”

Till sist, har du någon favoritramsa efter alla dessa år i klacken?

”Haha, nä, jag hänger bara på i alla ramsor. Kristoffer Sundin är vår nuvarande klackledare och har även han varit med från början och kämpat. Han är en av dem som brukar fixa ramsor och förhoppningsvis dyker det upp några nya snart.”


{!A}

Krister, mångårig supporter och profil i Nobelhallen, kom direkt från ett julbord och var därmed 'in costume' med en julig, blinkande (!) rentröja.

”Det är jättebra att BIK gör det här för sina supportrar”, tycker Krister när han kramats om av David Lilja, som givetvis även fått sig en demonstration av den flashiga tröjan. ”Det är synd att David Lilja inte spelar, men det är kul för oss fans att få träffa honom och Staffan Lundh och ställa våra frågor. Jag älskar hockey och har varit med länge i supportergänget, till och med längre än BIK Support funnits. Jag spelade själv i klubben en gång i tiden, som målvakt, men fick ge mig på grund av ett trasigt knä."


Maude och Jens är medlemmar i BIK Support och går på så många matcher de kan med tanke på Maude jobbar nätter.

”Är jag bara ledig så är vi här. Vi har väl varit med i supporterklubben i fyra säsonger och det bästa av allt är gemenskapen man känner när man är en del av hejaklacken”, säger Maude.

”Ja, man älskar ju BIK och då finns det ingen bättre plats än BIK Support”, tillägger Jens.

Era tankar om säsongen så här långt?

”Försvaret har varit lite skraltigt ibland men det bryr man sig inte om när vi gör sju mål framåt”, säger Jens och skrattar.” BIK bjuder på rolig hockey, med suveräna anfall. Dessutom har man, ännu en gång, hittat en underbar målvakt! Jag vet inte hur de bär sig åt!”

{!B}


När Staffan Lundh anländer, en dryg timme före matchstart, samlas supportrarna runt honom och får höra coachen berätta om sin upplevelse av säsongen så här långt, läget inför matchen mot Tingsryd och situationen i truppen.

En av frågorna handlar om rockaden där man valt att dela på succékedjan med Tor Immo, Oliver Eklind och Filip Ahl och flytta Immo till kedjan med Gustaf Thorell och Fredrik Forsberg medan Jonatan Harju tagit Immos plats. Med facit i hand vet vi att båda kedjorna producerade i en i övrigt målsnål match – Thorell (assisterad av ’Foppa’ och Immo) gjorde första målet och Harju (assisterad av Ahl och ’Leo’) gjorde det andra målet.

”Ja, jag förstår att ni undrar hur man kan slå sönder en av seriens bästa linor!”, säger Staffan och skattar när frågan kommer. ”Skämt åsido, vi får ju en väldig massa statistik att titta på och även om de fortfarande hänger kvar i powerplay såg vi att de hade kört fast lite i sitt fem-mot-fem-spel. Det hade de känt själva också, och det är inte konstigt att det blir så här ibland när man spelat ihop ett längre tag. Då är det här ett bra sätt att ge dem en liten kick."

"Även vår förstalina med Thorell och ’Foppa’ var lite blek senast och då tyckte vi att den här förändringen passade bra. Trots att vi börjat bra, inte minst i powerplay, jobbar vi hela tiden för att göra våra topplinor ännu bättre. I spel fem mot fem kan vi bättre, vi kräver mer av våra killar!”

Flera fans har frågor om Alexander Anderberg och hans stenhårda bössa och varför inte de båda är en del av lagets powerplay. Inte minst som variation för att inte vårt powerplay ska bli sönderläst.

”Ja, jag förstår frågan”, nickar Lundh. "Vi hade honom inne i powerplay i början av säsongen, bland annat under träningsmatcherna, men fick inte riktigt den effekt vi hoppades på då. Han har ett jättebra skott men nu har vårt powerplay fungerat så bra att vi inte vill ändra på något i onödan. Så här långt in i årets serie har vi gjort 37 mål, under hela fjolårssäsongen gjorde vi 34 mål i den spelformen. Men det är också en fördel att vi vet att det finns ett bra vapen där att ta till om vi vill.”

{!C}

Målsättningen är förstås också en fråga som kommer upp och diskuteras. Som en supporter uttrycker det: När ska vi upp i SHL?

”Jag och spelarna har som målsättning att göra precis allt vi kan den här säsongen", säger Lundh med eftertryck. "Sedan är förstås frågan större än så, när det gäller målsättningar och visioner är det ett långsiktigt arbete där inte jag som tränare kan planera längre än för den tid jag själv har kontrakt."

"Men självklart finns SHL med i BIK:s vision, och då gäller det att bygga långsiktigt och se till att hela organisationen följer med och att man tar det steg för steg. Ekonomin är en viktig del, det kan man inte förneka, men det är en av många aspekter. Både som spelare och tränare i Mariestad har jag mött lag som HV71, Växjö, Örebro och Linköping – föreningar som nu alla har tagit klivet upp till SHL. Varför lyckades de? Ja, framför allt tror jag att det berodde på en uttalad målsättning som man sedan höll fast vid trots en del bakslag. Vi här i BIK jobbar stenhårt för att ta oss dit, och vi har alla ett lidelsefullt hjärta för detta.”

Skribent Marie Angle