Säsongens sista Juniorkollen: Timrå vann duellen om SuperElit
Publicerad: 2019-03-29
Vi har kommit fram till säsongens allra sista Juniorkollen. Säsongens sista matcher är spelade och för BIK:s J20-lag innebar de förlust i matchserien mot Timrå där en plats i SuperElit stod på spel.

I den fjärde och sista omgången av Play Off till J20:s högsta serie, SuperElit, ställdes BIK, som vi tidigare rapporterat om, mot Timrå IK. Timrå hade tvingats till negativt kval efter att ha hamnat sist i SuperElits fortsättningsserie, medan BIK hade kvalificerat sig till positivt kval genom att vinna sina förkvalsmatchserier mot Valbo, Grums och Björklöven.

Matchserien i Play Off 4 avgjordes även den i bäst av tre matcher och BIK inledde på hemmaplan under onsdagskvällen. BIK-fansen slöt upp kring sina krigande juniorer – den officiella publiksiffran i Nobelhallen skrevs till 875 stycken – och BIK började inspirerat och spelade med självförtroende.

4:43 in i den första perioden tog BIK ledningen med 1-0 i powerplay genom Oscar Haglund (Hugo Bergström & Anton Krigsman) och gästerna hade stundtals svårt att freda sig mot ett BIK som sköljde över dem. BIK hade vittring på fler mål och vann skottstatistiken med 10-3.

I ett powerplay i inledningen av den andra perioden gjorde Anton Gustavsson 2-0 (Fredrik Thörner & Ludwig Vesterlund) och BIK var dessutom en klingande stolpträff från 3-0 innan Philip Pallin genom en stark soloprestation kunde reducera till 2-1 till gästerna.

2-1 var således ställningen inför tredje, men Timrå kvitterade tidigt genom Oskar Ingesson. Nu kändes matchen vidöppen och drygt halvvägs in i tredje perioden tog gästerna ledningen genom Jacob Sundberg. BIK kämpade för en kvittering och fick två chanser i powerplay innan man i slutminuten tog ut målvakten Albin Andersson för att spela med en extra utespelare. Timrå kändes stabila och BIK fick inte fram något riktigt hett läge. Timrå tog därmed hem den första ronden med 3-2.

”Ja, vi skulle ha avgjort redan i första perioden för jag tycker att vi var det bättre laget från start”, anser J20-tränaren Lars Englund. ”Tyvärr gör vi inte det och sedan blir vi istället lite passiva. Det utnyttjar de och vänder till sist matchen.”

Märkte ni av den stora publiken som slutit upp?

”Ja, vi kände verkligen deras stöd. Det är kul att juniorhockeyn får uppmärksamhet!”

Matchboll för Timrå och vinna-eller-försvinna-match för BIK när lagen möttes igen på fredagskvällen. Hemmaplansfördel för Timrå i matchserien innebar att de två sista matcherna spelades i NHK Arena i Timrå. Laget åkte upp till Norrland redan på torsdagen.

”Vi övernattade i Sundsvall. Klubben gav oss bra förutsättningar, det kan vi inte klaga på!”

Hur gick snacket inför match två?

”Vi kände att vi hade krafter kvar och sa att vi verkligen skulle gå all in. Tyvärr var Timrå bättre än oss idag.”

Ja, efter en mållös förstaperiod tog Timrå ledningen i powerplay i inledningen av den andra perioden. Pontus Englund gjorde målet.

Matchen var smågrinig med en del utvisningar för båda lagen och i slutet av den andra perioden utökade hemmalaget sin ledning genom mål av Henrik Hellgren, också det i spel i numerärt överläge.

I tredje perioden kämpade BIK för att få in pucken men lyckades inte trots att man tog ut målvakten William Kias i slutminuterna. Timrå vann matchen med 2-0 och skotten med 42-13, vilket även innebar att Timrå tog hem matchserien och fortsätter i SuperElit nästa säsong.

Det var ett gäng ledsna och besvikna spelare som på fredagskvällen packade trunkarna för hemresa en dag tidigare än man hade hoppats.

”Ja, det är riktigt tufft för killarna just nu och många är väldigt ledsna", säger Lars Englund när vi talas vid per telefon en dryg timma efter matchslut. "De var verkligen värda ett bättre slut på säsongen. För egen del är det svårt att ens försöka sig på att sammanfatta kvällens match just nu. Med någon dags distans kommer det säkert gå lättare, men just nu fokuserar vi på att ta hand om killarna.”

Det är en svår utmaning att i säsongens allra sista matcher rå på lag som spelat i SuperElit hela säsongen och är van vid ett högre tempo och tuffare motstånd. I den andra matchserien, mellan J20 Elit-laget Huddinge och SuperElit-laget Mora, gjorde det sistnämnda laget processen tämligen kort med uppstickarna. Mora vann matcherna med 5-0 respektive 6-3 och säkrade därmed ännu en säsong i högstaserien.

För BIK:s del var det inte första gången man var uppe och nosade på en plats i SuperElit efter att ha varit tämligen överlägsna i grundserien, men det är väldigt svårt att ta det där sista steget!

”Så är det, det är verkligen ingen lätt uppgift", instämmer Englund. "Men vi tar med oss att vi var med bra i matchserien mot Timrå och nu gäller det för föreningen att snabbt försöka säkra upp laget och fortsätta att bygga på och satsa inför nästa säsong.”

Ja, även om det förstås känns tungt så här direkt efter säsongen tagit slut får vi inte glömma att J20 definitivt hade rejäl segervittring i den första matchen.

Med lite välbehövlig distans finns det dessutom en hel del bra saker för våra båda juniorlag att ta med sig från årets säsong. Trots en nästan övermänsklig dos skador och sjukdomar nådde J18 slutspel och J20 fortsätter att visa att man är med och hugger på en plats i högstaserien. Vi har fått se grupperna komma samman och spelare utvecklas och ta nästa kliv, där några också fått chansen i A-laget. Den fina uppslutningen på läktarna i J20:s sista hemmamatch är också ett härligt minne.

Tack för att ni hängt med oss, nu tar vi lite välförtjänt ledigt och laddar om inför en ny spännande säsong!