Inför seriestarten: Lundh & Schoultz pratar försäsong, förberedelser och förväntningar
Publicerad: 2018-09-20
Efter månader av förberedelser och hundratals träningspass i gym och på is är det i morgon fredag äntligen dags för seriestart. Vi har träffat den nya tränarduon Staffan Lundh och Johan Schoultz för att prata försäsong, förberedelser och förväntningar.

En av försäsongens allra sista träningar är precis avklarad när vi träffar Staffan Lundh (huvudtränare) och Johan Schoultz (assisterande) i tränarnas eget lilla krypin för ett litet snack inför det som väntar. De kände inte varandra innan, mer än till namnen förstås, men har under månaderna som gått redan hunnit bli ett tämligen synkat tränarpar.

Lundh kommer närmast från Färjestad BK där han under de fyra senaste säsongerna har tränat lagets J20-lag och varit med och fostrat in unga lirare som t ex Alexander Leandersson, Oskar Bäck och Olle Eriksson Ek i seniorhockeyn. Spelare som han nu alltså har återförenats med i BIK.

”I och med Färjestads riktningsförändring i januari blev det klart att jag inte skulle bli kvar där”, berättar han. ”(Thomas) Fröberg tog kontakt med mig ganska tidigt och BIK kändes som ett intressant lag och som dessutom passade bra geografiskt eftersom jag kommer från Mariestad och mina barn bor i Karlstad. Sedan var jag väldigt sugen på att ta mig an ett seniorlag när nu chansen dök upp.”

Vilken är den största skillnaden mellan att vara juniorcoach och seniorcoach?

”Det är klart att det är lite mognare spel, med lite mer kraft och tyngd, men sättet vi arbetar på är det ingen större skillnad. Vi jobbar individuellt med spelarna, ungefär som i hockeygym, med smådetaljer. Rent spelmässigt är det ungefär samma.”

Supportrar som följer träningarna och som jag talat med tycker att ni håller en hög fart på träningarna.

”Haha, jaha. Det här är normalt för oss. Juniorerna körde alltid i full fart, varje dag. Och hög fart vill vi ju ha!”

Assisterande coach Johan Schoultz kommer närmast från Ulricehamn där han under de senaste två säsongerna coachade A-laget i div 2. Innan dess har han dock under nio säsonger varit tränare i HV71:s juniorverksamhet där Gustaf Franzén var en av spelarna. Under en säsong har han dessutom scoutat för Frölundas juniorverksamhet.

”Det var intressant att få se en annan sida av hockeyn, jobba mer med föräldrar och kunna dela med sig av de erfarenheter man fått under många år som juniortränare", säger han om den erfarenheten. "Det är nyttigt med nya perspektiv, till exempel att sitta på läktaren och följa spelarna genom turneringarna istället för att vara med dem på isen. Det var väldigt kul att vara scout men jag längtade tillbaka till isen.”

Johan har inte bara lång erfarenhet av hockey, scouting och av att fostra unga spelare. Han är dessutom lärare i svenska och SO och just nu tjänstledig ifrån en tjänst på högstadiet i hemstaden. Det har han nytta av eftersom det i hans tjänst också ingår att ansvara för klubbens hockeygymnasium.

Inte heller Johan tyckte att det var något svårt beslut att välja BIK Karlskoga.

”När Fröberg ställde frågan tidigt i våras föddes väl en tanke och när det blev skarpt läge behövde jag inte tänka så länge. Jag var redo för att prova något nytt och ville gärna jobba med seniorhockey och på högre nivå än jag varit tidigare. Efter att ha pratat med Staffan några gånger och han hade förklarat hur han vill jobba kändes jobbet väldigt intressant och jag bestämde mig för att haka på.”

Samarbetet mellan dem båda är prestigelöst och bygger på lika delar tillit och praktiska lösningar. Lite förenklat har Johan hand om backarna och Staffan om forwards.

”I och med att Johan även har HG har huvuddelen av planeringen hamnat på mig”, konstaterar Staffan. ”Men han får gärna ta träningar när han har tid. Det är inte mening att lassa på honom en massa men samtidigt kan det vara skönt ibland att få driva en egen träning. Ibland delar vi upp backar och forwards och kör var för sig, ibland håller någon av oss i en gemensam övning för alla spelare. Vi litar på varandra.”

Ni har inte hunnit arbeta ihop så länge. Hur hinner man bygga upp ett så tajt samarbete som krävs?

”Staffan berättade innan hur han tänkte och jag har jobbat ungefär på samma sätt med mina juniorer i HV så vi skiljde oss inte så mycket åt”, säger Johan. ”Sedan fanns det förstås grejer som var lite nya för mig, men det tycker jag är bra. En del utvecklar vi tillsammans. För mig kändes samarbetet och sättet att arbeta ganska självklart. Jag svalde det mesta med hull och hår.”

Är det en fördel att ni båda har arbetat mycket med unga spelare och spelarutveckling?

De båda tränarna nickar eftertänksamt.

”Vi bollar hela tiden med varandra och på något sätt kommer vi förhoppningsvis framåt”, ler Staffan blygsamt. ”Det känns väldigt prestigelöst även om mycket, utåt sett, hamnar på mig.”

Övriga i teamet kring A-laget är målvaktstränaren Mikael Björkbacka, materialarna Jan Spector och Fredrik Sundin samt Håkan Persson som utgör lagets medical team. Björkbacka kör ett fast träningspass med målvakterna varje vecka och kommer också att finnas med runt laget för att hjälpa målvakterna på olika sätt. Sportchef Thomas Fröberg jobbar förstås också tätt tillsammans med ledarteamet.

Staffan och Johan, som nya i föreningen, vilken bild hade ni med er av BIK Karlskoga och hur väl har den stämt så här långt?

”Under åren i HV71:s juniorlag har jag ju mött BIK:s juniorlag och bilden jag fått härifrån att man jobbar hårt och ställer upp för varandra”, säger Johan. ”Det är nog en bild jag delar med många andra.”

”Ja, det är samma bild som jag har fått och det gäller även på A-lagssidan”, bekräftar Staffan. ”Den bilden fick sig väl kanske en liten törn i fjol men faktum är att många lirare har tagit nästa steg i sin utveckling här. BIK har varit en språngbräda för många och jag tror att det beror på att det är en bra, utvecklande och tillåtande miljö att komma till för unga spelare. Man har haft en stomme med killar som (Daniel) Wessner och (Martin) Thelander som var nöjda med att vara här och som hade styrkan att inte hålla ner eller trycka ned unga talanger. Det finns ju ett slags storebrorssyndrom som man ibland kan se där spelare inte tillåter andra spelare att bli bättre. Men här pushar man varandra istället för att trycka ned varandra. Jag tror inte att killar som 'Daggen' (Mikael Eriksson) och de andra är avundsjuka på spelare som Olle och Bäck, de missunnar dem inte att få den här resan som de står inför.”

Johan nickar. ”Precis, man unnar varandra framgång och på något sätt skapar man en hjälpande, stöttande kamratskap ur detta. Man pushar, är lite elak under träning om det behövs, och ställer krav på varandra.”

”Ja, och det är också viktigt – det går inte att komma hit och flasha oavsett ålder”, betonar Staffan. ”Det är nog en viktig ingrediens, killarna själva har arbetat hårt för att ta sig vidare. Mixen, hårt arbete och en miljö där man tillåts vara bra, är nog svaret, tror jag.”

Både Staffan och Johan har funnits med sedan försäsongen drog igång med upptaktsträff i mitten av april, även om Johan fortfarande arbetade som lärare fram till läsårets slut i början av juni. Staffan flyttade till Karlskoga i början av maj.

Tobias Thunberg ansvarar för A-lagets fys. ”En bra mix och en jäkligt kunnig och intresserad kille”, berömmer tränarduon Thunberg och dennes insats.

En genomsnittlig försäsongsvecka bestod av ungefär 10 träningspass, fördelade på två pass fyra dagar i veckan, ett pass två dagar i veckan samt en ledig dag. Några veckor var lite tuffare. Laget gick på is i månadsskiftet mellan juli och augusti.

Laget har spelat totalt sju träningsmatcher under försäsongen. Efter förlust mot Örebro med 5-2 i den första träningsmatchen har det blivit sex raka segrar då Vita Hästen, Södertälje (2 möten), Visby Roma, norska Stjernen samt Mariestad BOIS besegrades. Två av segrarna, ett av mötena med Södertälje samt matchen mot Mariestad vanns i sudden.

Tränarduon är nöjd med försäsongsmatchernas facit och då inte bara på grund av segrarna.

”Vi känner verkligen att det har gått bra”, säger Johan. ”Vi har varit jämna över 60 minuter, vi har gjort många bra saker och fått utveckla det vi arbetat med under träningarna. Allt har kanske inte kommit på en gång, utan lite stötvis, men det är bra. Om man till exempel tittar på matchen mot Örebro har vi sedan utvecklat säkert tio grejer under resans gång och den här utvecklingen ska vi förstås fortsätta med. Det handlar både om back- och forwardssidan. Vi har jobbat med en sak i taget och det har flutit på bra. Försäsongen har varit riktigt kul!”

”Det är klart att det alltid är kul att vinna men vi har inte matchat superhårt för att vinna”, betonar Staffan. ”Vinsterna har kommit ändå, men det viktigaste är att det vi har tränat på har synts och vi har tagit det steg för steg framåt.”

I och med den sena värvningen av Ekarv är truppen nu full, vilket innebär två målvakter, åtta backar och fjorton forwards. Samtliga spelare som varit skadade är, som vi rapporterade tidigare i veckan, tillbaka i träning. Victor Ekarv gjorde sin första träning på måndagsförmiddagen och är klar för spel. Olle Eriksson Ek har varit på NHL-camp i USA men landar idag och ska, enligt planerna, finnas med på bussen till Stockholm i morgon.

”Det är lite trångt och någon kommer att få stå över spel om vi inte har några skador, men samtidigt vet vi att det kan gå så fort. Plötsligt får vi någon skavank och därför behöver vi en bred trupp. Sedan är det förstås alltid bra med konkurrens i laget”, säger Staffan nöjt.

Finns det någon eller något som ni vill lyfta fram från försäsongen? Kanske någon lirare som imponerat lite extra?

”Jag har ju följt honom ett tag men tycker att Bäck ser mycket starkare ut”, säger Staffan. ”Foppa (Fredrik Forsberg) började väldigt vasst, även om han fick det lite tyngre på slutet.”

Johan vill även lyfta fram backen Viktor Lang: ”Lang har stegrat sin form och har spelat med bra pondus, speciellt de sista tre matcherna. Han jobbar mycket med detaljer och vill bli bättre. Men alla är nyfikna och kör sina detaljer före och efter träning”, betonar han.

Någon spelare som vi ska hålla ögonen på nu när säsongen drar igång?

”Alla, skulle vi nog vilja säga. Vi ser en helhet där vem som helst kan överraska”, säger Staffan och får medhåll av Johan.

”Det får gärna vara fem olika som kliver fram i varje match så länge resten gör vad de ska”, säger han. ”Det har varit lite så på träningarna, genom att killarna hela tiden tävlar blir hela gruppen bättre. Då kommer också överraskningarna.”

”Ja, det syns ju på bredden på målskyttarna nu under försäsongen”, instämmer Staffan. ”Poängen är ganska utspridda på många killar och det är ju lovande.”

Oliver Eklind vann den interna poängligan med sina 9 poäng (4 mål + 5 ass), tätt följd av Fredrik Forsberg (5+2), Gustaf Franzén (4+3) och Gustaf Thorell (3+4) på 7 poäng vardera. Jesper Kokkonen (3+3) och Victor Berglind (1+5) skrapade ihop 6 poäng vardera. Dennis Fröland gjorde 5 poäng (1+4).

Så här i början av säsongen blir det av naturliga skäl många frågor om målsättning. Hur tänker ni där?

”Vi vill givetvis vara med bland de åtta, sedan är det väl mer prat om hur vi ska ta oss dit och hur vi ska arbeta”, säger Staffan. ”Just det här med att man blir etta, tvåa eller sjua är kanske inte det viktiga, men i och med att det går ett streck vid åtta lag som får spela vidare är det vår första målsättning. Sedan bryter vi hellre ned i vad som kommer att krävas av killarna i det dagliga arbetet än att titta så långt fram. Det är i det arbetet som resultatet kommer att synas.”

AIK på fredag, Leksand borta på söndag och så Karlskrona, som föll ur SHL i våras, till veckan. Ni går in i hetluften direkt när ni tar er an tre förmodade topplag redan i de allra första omgångarna. Hur tänker ni kring detta?

”Det ska bli skönt att få dra igång”, säger Staffan. ”Det är klart att AIK är en storfavorit hos många så det vore kul att gå in och rycka lite i dem direkt. Det ska bli intressant att se var de står och hur vi står i förhållande till dem just nu.”

Bortamatch på Hovet inför storpublik är en rejäl utmaning.

”Absolut, och vad jag hörde har de sålt 5200 biljetter redan, så det är klart att det blir en utmaning för oss”, säger Staffan men ser mer förtjust än förskräckt ut.

Det kommer att gå supporterbussar från Karlskoga.

”Jaså, det visste vi inte. Jättekul!”, säger tränarna nöjt. ”Det är väl den bästa bortamatch man kan ha, en fredagskväll med mycket folk och stämning. Bättre seriepremiär än så kan man inte få!”

På söndag gästar sedan Leksand Nobelhallen, med matchstart klockan 15.00.

”De rankades som tvåa i den tippade tabellen så vi får möjlighet att slå lite ur underläge”, kommenterar Staffan.

Hur tänker ni kring motståndet överlag i årets grundserie?

”Vi funderar inte så mycket över motståndet. Givetvis har vi scoutat så mycket det är möjligt och ser till att vara så förberedda vi bara kan. Men man får inte hetsa upp sig bara för att det står AIK eller Leksand på tröjorna. Vi försöker titta på vad de gör och vad de inte gör och förbereda oss för att möta detta med vårt spel."

”Matcherna kommer tätt nu, vi får göra bokslut direkt efter fredagsmatchen eftersom det kommer en ny match redan på söndag”, konstaterar Johan. ”Det är inspirerande.”

Till sist, vad tror ni kommer krävas för att vara med och slåss om och erövra en plats i SHL i vår?

”Först och främst ska vi se till att skapa en stabil grund här och nu”, säger Staffan bestämt. ”Vi får inte titta för långt in i horisonten i det här läget av säsongen. Nu gäller det att hitta rätt väg in i serien. När vi sedan förhoppningsvis har lyckats med det får vi titta på nästa målsättning. Men vi är redo för säsongsstart!”

Köp biljetter till söndagens hemmapremiär här!

Skribent Marie Angle