Juniorkollen vecka 7: "En ren fröjd att stå i båset!"

11 februari 2019 07:59

J20 krigar på ända in i kaklet under grundseriens sista vecka - varje poäng kommer att räknas och det gäller att vara på tårna när Play off drar igång. J18-coacherna gläds, å sin sida, över ett finfint besked under denna ovanligt tuffa säsong.


Veckorna rusar iväg och vi skriver redan den 11 februari i almanackan. Under de fyra veckor som Juniorkollen haft uppehåll har J18 och J20 spelat totalt tio matcher som alla resulterat i segrar. Nu börjar det dra ihop sig inför säsongens höjdpunkt – play off för J20 och slutspel för J18!

J20:s grundserie, J20 Elit Västra, avslutas nästa vecka och med bara två matcher kvar att spela står BIK inför en överlägsen serieseger. BIK har spelat in 74 poäng på 26 matcher, tvåan Grums har 45 poäng och trean Borlänge 44. BIK:s äldsta juniorer har inte förlorat sedan 13:e oktober då man inkasserade grundseriens hittills enda förlust, mot just tvåan Grums. Bortamatchen mot IFK Hallsberg den 11:e december slutade 1-1 efter ordinarie speltid, men BIK avgjorde i sudden och gick därmed segrande även ur den matchen.

Killarna har fortsatt gnugga på sedan vi sist kollade till dem. Fem matcher har laget hunnit spela, samtliga segrar och med talande totala 41-3 i gjorda respektive insläppta mål. Viking (borta) besegrades med 7-0, IFK Hallsberg (hemma) besegrades med 5-1, Falu IF (borta) fick se sig slagna med 10-1 och det blev tvåsiffrigt även (hemma) mot Borlänge HF där matchen slutade 10-0. Under lördagseftermiddagen slog man Hudiksvall med 9-1 hemma i Nobelhallen.

”Vi är helt klart på rätt väg”, konstaterar klubbens junioransvarige tillika J20-coach Lars Englund. ”Vi har jobbat hårt och nu börjar vi hitta det spel som som vi vill spela. Nu har vi bara två matcher kvar av grundserien och det är viktigt att fortsätta göra rätt saker, varje dag och i varje byte, och inte börja fuska även när det går lätt. Vi har vår gameplan som vi hela tiden måste följa.”

Som vi berättade om i förra Juniorkollen är det inte helt oproblematiskt att vara överlägsen i grundserien. När nu Play off till Super Elit närmar sig kommer motståndet att bli betydligt svårare och motståndare som har tillbringat hela hösten i högsta divisionen har med sig ett högre tempo och vana vid tuffare motstånd. Dessutom kan varje poäng bli av stor vikt i play off-spelet eftersom den kan innebära hemmafördel i de dueller om tre matcher som varje nivå innebär.

Därför tar Lars och hans J20 mycket seriöst på de båda återstående matcherna. På tisdag spelar man borta mot Grums och på torsdag avslutar man grundserien hemma mot tabellfyran Valbo.

”Ja, det finns mycket att spela för. Varje poäng är viktig för att få hemmafördel från och med omgång tre. Fast först måste vi givetvis ta oss genom play off 1-2 och då gäller det att snäppa upp vårt spel ytterligare. Det kommer bli tuffa matcher nu och det blir inte lättare av att vi inte mött lika svårt motstånd under serien.” Play off är ett givet mål för laget och även om det innebär att det är något som man förberett sig för hela säsongen har förberedelserna nu intensifierats.

”Vi tränar hårt och kommer att fortsätta göra så även under play off-spelet. Vi har inte tränat så hårt under play off tidigare men känner att vi spelar bättre när vi samtidigt tränar hårt. Vi kommer att köra is och fys varje dag”, säger Lars Englund. ”Men i övrigt ändrar vi inte på något speciellt. Det är inga konstigheter egentligen, vi kör på och tar det match för match, period för period.”

J18 är extremt drabbat av sjukdom och skador under årets säsong – något vi återkommer till lite längre ned – men även J20 har haft sin beskärda del så här långt.

”Båda lagen har haft en del skador och sjukdomar och kanske främst J18 som lidit en del av det. Det påverkar möjligheten att träna, men jag tycker ändå att de har presterat bra under matcherna med tanke på det stora manfallet. Förhoppningsvis kommer det tillbaka en del spelare till båda lagen nu och under den närmaste tiden. ”Det är väldigt positivt att vi fått in två nyförvärv i J20-truppen”, konstaterar Englund avslutningsvis.

Han syftar på de båda nyförvärven från Grums, 18-åriga center-/forwarden Fredrik Thörner och ytterforwarden Victor Stark som i dagarna fyllde 19 år, som för drygt två veckor sedan anslöt till BIK.

”Killarna har tagits emot bra och har kommit in väldigt fint i laget, vilket är väldigt viktigt. De tillför både bredd och spets och vi är väldigt glada för att vi har fått in dem.”


Sist vi pratade med Robert Lilja, tränare i J18, var han fortfarande lite frustrerad och besviken efter en gastkramande men brutal avslutning på grundserien. J18 missade, med minsta möjliga marginal, en plats i Topp 5-serien efter att Örebro spurtat om i sista omgången.

Med facit i hand konstaterar han nu, när Fortsättningsserien går mot sitt slut, att det faktiskt kan ha varit positivt (!) för laget att det gick som det gick.

Men vi börjar väl i rätt ände, med att rapportera om lagets äventyr under de gångna fyra veckorna.

Precis som J20 har J18 hunnit spela fem matcher sedan förra Juniorkollen: Grums besegrades på hemmaplan med 7-1, Borlänge besegrades med 3-2 på bortaplan, Hudiksvall och Valbo HC fick se sig slagna med 10-3 respektive 7-2 i Nobelhallen innan BIK igår tog sig an Västerås på bortaplan och vann med 4-0.

Det innebär att BIK endast har förlorat en enda match (den inledande matchen mot Valbo) och efter 8 matcher av totalt 12 leder serien med totalt 27 poäng före tabelltvåan Grums på 20 poäng och Falun på 18 poäng. Falun har dock en match mindre spelad.

”Matchen mot Grums blev ett första riktigt steg i rätt riktning”, säger Robert Lilja. ”Vi spelade i stort sett ut dem. Sedan dess har vi vunnit matcherna, om än inte riktigt med samma fina spel. Det var först mot Västerås igår som det verkligen klickade. Nu kände vi att det gamla BIK är tillbaka!”

”Man får inte glömma att vi sliter hårt med alla skador och sjukdomar. Vi åkte till Västerås med två backpar och nio forwards. Vi hade plockat med två 03:or, men vågade inte ta fler eftersom U16 hade en tuff match mot Brynäs och behövde sina spelare. Andreas Janum gick upp och spelade forward för att vi skulle få ihop kedjorna.”

”Vi mötte ett starkt Västerås som fått med fina förstärkningar men vi slog dem ändå, trots att vi var så få. Det var länge sedan vi var så här bra, men igår hade vi kunnat slå vem som helst! Det är precis så här som vi vill spela och jag känner mig väldigt glad och nöjd med vår insats”, säger Lilja lyriskt.

En titt i matchrapporterna visar att många spelare har kommit igång bra med sin målproduktion och laget har fina 38-14 i målskillnad åtta matcher in i Fortsättningsserien. Men det är främst spelarnas fokus som Lilja vill lyfta fram.

”Ja, det är en ren fröjd att stå i båset nu. Jag och ’Leo’ har jobbat mycket med att få killarna att fokusera på rätt saker. Vi ska inte spilla krut på domaren eller på vad motståndarna gör utan hela tiden fortsätta att jobba, vad som än händer. Det är precis det killarna gör nu, de jobbar tillsammans som en grupp och det är inget tjafs någonstans. Vi har hittat rätt och nu gäller det att fortsätta så här. Det spelar ingen roll vem som gör målen men det är skönt att vi inte är beroende av några få målskyttar. Det känns som om alla kan kliva fram och sätta pucken. Alla jobbar stenhårt, även våra inlånade 03:or”, berömmer Lilja.

”Sedan var det lite ironiskt att jag själv skulle få en tvåa, min första på tre år, för att jag protesterade när Västerås körde på lite väl hårt. Det var två huvudtacklingar och det kändes som om det hade kunnat spåra ur rejält. Men deras tränare bad om ursäkt för detta efter matchen.”

Den här veckan spelar J18 en match, hemma mot Falun på söndag klockan 13.00 i Nobelhallen.

”Det är förstås en viktig match - om de vinner sin hängmatch är de bara sex poäng efter. Men det är helt upp till oss, med rätt inställning och fokus ska vi vinna den här matchen!”

Tre omgångar återstår sedan av fortsättningsserien och BIK spelar sin sista match söndagen 3:e mars borta mot Hudiksvalls HC.

"Det ser bra ut, vi har bra målskillnad och måste tappa 7 poäng av 12 möjliga i de kvarvarande fyra matcherna för att riskera att halka ned. Det här ska vi vinna, men då måste vi fortsätta att spela så som vi gör just nu."

Ett orosmoln inför det som väntar både nu och senare är, som sagt, den omfattande sjuk- och skadelistan.

”Jag har nog aldrig varit med om en värre säsong sett till skador och sjukdomar”, konstaterar Lilja. ”Det är makalöst! Förutom skadade spelare har vi haft spelare som varit sjuka i tre, fyra dagar och återkommit för att sedan bli sjuka igen. Så där har det hållit på. Viktor Bernhardtz, Fabian Mannebratt och Gustav Palmberg är skadade och inte aktuella inom den närmaste tiden. Däremot hoppas vi snart få tillbaka David Eriksson, Edwin Lindström, Linus Callenvik och Johan Brännström samt Marcus Andreasson, som alla är sjuka. Förhoppningsvis får vi inga nya sjukdomsfall eller skador.”

”Det var ju väldigt deppigt när vi missade Topp 5-serien. Men sett till den extrema sjuk- och skadefrånvaro som vi har haft under hela säsongen och även nu under fortsättningsserien var det nog tur att vi inte fick spela Topp 5. Som läget är hade vi knappt kunnat få ihop lag och det funkar inte att åka med två backpar och nio forwards när man ska möta topplagen. Vem vet, kanske var det bara bra att vi fick ta bakvägen i år?”, avslutar han.