Eftersnack BIK - Modo Hockey 4-0 (1-0, 2-0, 1-0)
Publicerad: 2021-03-14
Karl Helmersson, Tim Juel och målskytten 'Leo" kommer till tals när vi följer upp sista grundseriematchen, som inte bara innebar seger utan även en säkrad andraplats.

Ett formstarkt Modo väntade i grundseriens allra sista omgång och det var spänning hela vägen in i kaklet då BIK behövde ta minst en poäng för att helt säkert ta hem andraplatsen från jagande Björklöven (inför sista omgången tre poäng efter och +19 i målskillnad).

Modo, som genom sin spurt redan säkrat det hockeyallsvenska kontraktet inför nästa säsong, var dock avsågat från att nå play in till slutspelet och spelade bara för äran.

BIK har fortfarande Aleksi Rekonen, Axel Bergkvist och Åke Stakkestad på skadelistan. Däremot var Carl Berglund tillbaka i laget, närmare bestämt i fjärdekedjan tillsammans med 'Daggen' och Edwin Lindström. Robin Carlsson inledde som extraspelare och Tim Juel fortsatte mellan stolparna.


Modo hade, som sagt, inget att spela för men bjöd ändå upp till match. Första perioden, liksom matchen som helhet, bjöd på fartfyllt, böljande och underhållande spel med chanser för båda lagen och två bra målvakter. Linus Karlsson gjorde 1-0 efter 6.20 och BIK höll undan när Modo med nästan fem minuter kvar fick spela powerplay. BIK avslutade perioden i powerplay efter en sen Modo-utvisning och skapade bra tryck utan att få utdelning.

BIK drog ifrån i inledningen av den andra perioden när Gustaf Thorell efter 3.51 gjorde 2-0 och Alexander Leandersson mindre än två minuter senare gjorde 3-0. Modo tog då time out och kom ut lite hetare efter snacket och satte mer press på BIK-försvaret. Tim Juel stod dock stabil i målet. Modo fick två chanser i powerplay och BIK en, dock utan utdelning för något av lagen.

Den tredje perioden blev något av en transportsträcka då BIK hade god kontroll över matchen. Hemmalaget hade två numerära överlägen utan att få in någon ytterligare puck. Spiken i kistan satte istället David Lindquist med 24 sekunder kvar av matchen, snyggt framspelad av Tor Immo.

Matchen slutade därmed 4-0 med skotten 30-28.

Segern innebär också att BIK tog hem andraplatsen i årets Hockeyallsvenska grundserie.

För BIK:s del inleds slutspelet med kvartsfinalspel 23 mars och det är bäst av fem matcher som gäller. Vilket lag man kommer att möta är ännu inte klart då fyra lag under den kommande veckans åttondelsfinaler gör upp om två av platserna. Bäst rankat lag väljer motståndare, vilket innebär att BIK väljer efter Timrå. Vilken motståndaren blir kommer vi veta i helgen.

Semifinalerna drar sedan igång 3:e april och där är det bäst av sju matcher som gäller. Finalspelet, där vinnaren spelar i SHL nästa säsong, inleds 18/4 i bäst av sju där den potentiellt sista och avgörande matchen går av stapeln på valborgsmässoaftonen.

Ni som vill studera matchfakta och fler detaljer om matchen hittar, som vanligt, detta längst ned i inlägget. Vi andra går ned till omklädningsrummet och följer upp matchen och summerar grundserien tillsammans med Alexander Leandersson (1+1), "årets nolla" Tim Juel samt tränare Karl Helmersson.


Hemmasonen Alexander Leandersson är en kugge i det starka försvar som vi sett växa fram under säsongen. I grundseriens sista match fick ’Leo’ dessutom fin poängutdelning med ett mål och en assist.

Grundserien 20/21 är färdigspelad. Alexander, hur skulle du vilja summera den?

”Jäkligt kul att vi nyper andraplatsen, det hade vi tagit alla dagar i veckan när vi fick corona i början av säsongen och allt blev struligt. Men vi har kommit ihop bra som grupp och jag tycker att vi är värda detta.”

Hur mycket pratade ni om andraplatsen nu på slutet när ni hade det i egna händer att ta den?

”Det är klart att vi ville ha den, det är inget att sticka under stol med men samtidigt har vi känt att det är starkt av oss att ta oss hit där vi är idag och att både andra- eller tredjeplatsen hade varit okej.

Hur såg förväntningarna på dagens match mot Modo ut? De hade visserligen inget att spela för mer än att få avsluta säsongen med en seger, men de bjöd ändå upp till kamp.

”Vi ville vinna, inte minst för att få en bra känsla inför slutspelet och bestämde oss för att gå ut och göra en bra insats oavsett hur Modo skulle agera. Matchen bjöd på känslor och två lag som smällde på varandra. De låg och tjuvade lite och satsade mycket på kontringar och då gäller det för oss att vara beredda. Det tycker jag att vi är, samtidigt som Tim gör några viktiga räddningar i utsatta situationer."

"Skönt att vi får göra fyra mål framåt och hålla nollan. Jag tycker att vi gör en riktigt stabil insats och kontrollerade matchen hela vägen.”

För din egen del assisterade du först till 2-0 och satte sedan själv 3-0 – båda från samma backposition. Berätta om målen!

”Vid assisten får jag pucken av Linus och försöker bara få in den mot kassen som vi talat om. ’Gurra’ styr den först och pillar sedan in returen. Vid målet får jag pucken av Ekström, drar den lite åt sidan medan ’Daggen’ gör en grym skymning framför målet. Skönt att den gick in!”

Hur skulle du vilja summera din egen säsong så här långt?

”Jag fick inte riktigt den start jag ville ha men sedan har jag fått spela mycket och fått mycket förtroende. Då växer förstås självförtroendet och man vågar spela ut lite mer. Jag har tagit kliv i det offensiva spelet i år, jämfört med tidigare år, samtidigt som jag givetvis vill bli bättre på allting. Men jag är klart nöjd med säsongen så här långt.”

Laget hade det lite tufft i defensiven i inledningen av säsongen men där har vi sett en fantastisk utveckling som bland annat resulterat i 11 nollor. Hur har den här vägen sett ut?

”Spelet satt inte för oss från början men det gäller att tro på det och på att vi ska komma in i det allteftersom. Vi hade ju två veckors break där med coronan och det tar ett tag att komma ikapp efter en sådan grej.”

Nu väntar slutspel, det första i sitt slag i och med den nya utformningen. Dina tankar inför det som väntar?

”Det är kul att det varit kul att spela kvalspel tidigare också men det nya upplägget, där man möter samma lag i en matchserie känns jäkligt rolig. Jag hann vara med Färjestad i några matcher i SM-slutspelet och det var väldigt roligt med back-to-back-möten och alla heta känslor som det för med sig. Jag tror att det här upplägget kommer att passa oss bra.”

Har du någon önskemotståndare i slutspelet?

”Nej, vi vill gå hela vägen och då måste vi slå alla lag.”


Tim Juel har en fantastisk andra säsong i Hockeyallsvenskan bakom sig så här långt. Han har inte bara hållit nollan överlägset flest gånger (9) av alla målvakterna i ligan utan har också visat upp en stark och stabil nivå över tid.

”För lagets del har det varit en bra säsong så här långt”, summerar han efter matchen. ”Med en andraplats är det dumt att klaga, haha. Men visst har vi haft upp- och nedgångar, både långa och korta sträckor med formtoppar och dippar. Det har varit mycket med att jobba på och anpassa vårt grundspel så att vi kan känna oss trygga i det och jag tycker att det varit lite upp och ned under februari och inledningen av mars. Men samtidigt har det ändå gått åt rätt håll med mindre och mindre dippar, och det känns bra inför det som väntar.”

”För min egen del känns det som jag vuxit in mer i ligan i år och jag tycker ändå att jag har etablerat mig som en toppmålvakt och fått en del uppmärksamhet. Det är så klart kul att få erkännande för allt arbete man lagt ned för att bli så bra som möjligt."

Tim är mycket noggrann i allt han gör och han har därmed god koll på statistiken.

”Nio nollor har det blivit, en ifrån att tangera Corey Hirsch rekord (Allsvenskan 2005/2006, min anm). De sa till mig efter matchen att jag var årets nolla, och det är väl bara att hålla med, haha.”

Receptet bakom hans fina utveckling är han också väl införstådd med.

”Jag vill jobba med pondus och sprida trygghet till laget och jag gör jobbet varje dag vilket lönar sig i längden. Det studsade dessutom med fint ett tag där under säsongen och det gav bra självförtroende till mig och förtroende från ledarna. Det har gett mig något att bygga vidare på under säsongen. Jag har haft en hög lägstanivå prestationsmässigt.”

Du avslutade alltså grundserien med ännu en nolla. Berätta om hur du upplevde dagens match från ditt perspektiv!

”Vi mötte ett Modo som inte hade något att spela för och som gick på chans i början. Det enda de fick var i princip när vi bjöd dem på lägen. Så länge som vi spelade som vi skulle fick de inte särskilt mycket. När vi gjorde vårt andra och tredje mål gick luften ur dem litegrann även om de fick en del lägen i powerplay."

"Jag själv hade lite flyt idag – någon puck som jag inte såg alls men som tog på något skaft, ett annat skott tog på stöten och så vidare. Men allt som allt kändes det väldigt stabilt idag, både för egen del och för laget.”

Ni satt ovanligt länge i omklädningsrummet efter matchen, vad sades?

”Torsten kom in och satte lite punkt för grundserien, han sa att vi har gjort ett bra jobb och att det nu är fullt fokus på slutspelet och att ta oss så långt som möjligt där.”

Ja, nu väntar slutspel, vilka förväntningar har du inför det?

”Det känns roligare nu när man går in i en slutspelsserie mot samma lag och med kvart-, semi- och finalserier. Jag har ju tidigare spelat kvalseriespel, i ettan i form av play off."

"Nu är det stenhård disciplin som gäller – ta hand om kroppen och vila skallen så gott det går samt ha en bra kvalitet på träningen tills vi startar 23/3. Det kan låta en klyscha men det är ju precis så det är. Man behöver inte vara rädd för att inte vara taggad, det handlar mer om att vara så väl förberedd som möjligt både i kropp och knopp och så fullt ös när pucken släpps.”

Du har stått många matcher – finns det en risk för att man som målvakt blir sliten?

”Det är klart att man får skavanker och är lite trött vissa dagar, men det är viktigt att se till att få i sig vätska och kolhydrater efter matcherna så att man återhämtar sig på bästa sätt. Under mellandagarna anpassar man träningen för att vara maximalt redo för match. För mig är det inga större problem, jag är van vid att spela många matcher. Vila, kost och träning är den gyllene triangeln.


Karl Helmersson, din första grundserie som coach i BIK Karlskoga är färdigspelad. Hur är känslan just nu?

”Jäkligt starkt av grabbarna som har genomfört grundserien på ett bra sätt. Nu när vi, efter 52 omgångar kan göra ett litet bokslut, tycker jag att vi har gjort en stark prestation som slutar på andra plats trots en lite trevande start."

"Den ojämna starten tror jag beror på att vi fick corona, vilket innebar att vi inte fick någon optimal försäsong. Men allteftersom säsongen gått har vi blivit allt stabilare. Nu inför sista hemmamatchen visste vi att vi måste ta minst en poäng för att säkra andraplatsen och jag tycker att vi genomförde matchen på ett bra sätt på alla sätt och vis. Det sänder bra signaler.”

Hur upplevde du matchen mot Modo?

”Modo började ganska bra och skapade lägen och några stolpskott men jag tycker att vi var konsekventa och mer noggranna i våra ingångar idag för att inte bjuda på saker som vi gjort tidigare. Vårt försvarsspel är bra, vi sätter press och håller motståndarna på utsidan.”

Inget insläppt mål i boxplay idag och även om det inte blev någon utdelning i powerplay i den här matchen har vi varit starka i special teams så här långt. Hur tänker du kring detta?

”Vi har bra siffror i båda spelformerna och de båda är förstås en viktig del av matcherna, inte minst i slutspelet. Det är bara att bibehålla och fortsätta gnugga på detta.”

Nu har laget spelledigt fram till tisdag 23/3 när kvartsfinalserien drar igång. Hur ser schemat och förberedelserna ut fram tills dess?

”Spelarna har ledigt måndag och tisdag. Sedan tränar vi på som vanligt tills det drar igång. Vi kommer inte att hitta på något nytt, det är det här spelet som har tagit oss hit och som kommer att ta oss vidare i slutspelet också. Vi vet om att det kommer att bli jättetuffa matcher framöver oavsett vilket motstånd det blir och givetvis kommer vi att ha bra koll på lagen vi möter. Men i slutändan handlar allt om vår egen prestation.”

Andraplatsens hemmaplansfördel blir kanske inte riktigt lika uttalad nu när publik inte är tillåten men Karl ser ändå flera plus:

”Att komma på andra plats ger oss fler valmöjligheter – vi väljer lag efter att Timrå valt. Och även om vi inte får ha publik känner vi oss bekväma och starka här hemma i Nobelhallen.”


Matchfakta BIK - Modo 4-0 (1-0, 2-0, 1-0)

Skottstatistik: 30-28 (17-7, 7-12, 6-9)

Publik: 8 + 113 soffbiljetter

Första perioden 1-0, 17-7

Första perioden blev fartfylld och underhållande.

6.20 1-0. Linus Karlsson sköt in en retur ur snäv vinkel. Wilhelm Westlund och Gustaf Thorell assisterade.

15.05 Powerplay för Modo med BIK:s Carl Berglund utvisad i två minuter för en tripping.

19.26 Powerplay för BIK när Modos Mikkel Aagaard utvisades i två minuter för unsportsmanlike conduct efter att ha skjutit mot mål efter avblåsning. Bra tryck i powerplay.

Båda målvakterna stod för flera fina räddningar och gästerna hade en klingande stolpträff i slutminuterna.

Andra perioden 2-0, skotten 7-12

Andra perioden inleddes i powerplay i 1.26 för BIK efter AAgaards sena utvisning i den andra perioden.

3.51 2-0 Gustaf Thorell tryckte in en retur, assisterad av Alexander Leandersson och Linus Karlsson.

5.40 3-0 Mindre än två minuter efter sin assist dundrade ’Leo’ in 3-0. Elias Ekström och Johan Larsson assisterade.

Modo tog time out direkt efter målet och kom ut lite hetare efter den. Juel stod dock lugn och beslutsam i hetluften och noterades för flera avancerade räddningar.

11.13 Powerplay för BIK med Modos Markus Persson utvisad i två minuter för en highsticking.

14.03 Powerplay för Modo med BIK:s David Lindquist utvisad i två minuter för en tripping.

18.06 Nytt powerplay för Modo, den här gången med BIK:s Henrik Björklund på botbänken i två minuter för en tripping. Bra samspel mellan Juel och utespelare gjorde dock att BIK kunde hålla undan.

Tredje perioden 1-0, skotten 6-9

2.13 Powerplay för BIK med Modos Mikkel Aagaard utvisad i två minuter för en highsticking.

12.00 Nytt powerplay för BIK när Modos Valentin Sykov utvisats i två minuter för en charging.

59.36 4-0 Två mot ett läge där David Lindquist snyggt förvaltade passningen från Tor Immo.

Marie Angle