Juniorkollen vecka 12: J20 klart för kval till SuperElit
Publicerad: 2019-03-23
BIK J20 darrade inte på manschettknapparna - på fredagskvällen gjorde laget slut på Play Off-omgång 3 genom att slå Björklöven i andra raka matchen. Nu väntar en duell mot Timrå IK om en plats i J20 SuperElit.

J18 har, som bekant, spelat klart för säsongen men J20:s säsong lever i allra högsta grad.

Den här har våra äldsta juniorer spelat Play Off 3 mot Björklöven och den första matchen gick av stapeln uppe i Umeå på onsdagskvällen. BIK, som hade gjort den långa resan upp till Umeå redan dagen innan, hamnade i ett tufft läge när hemmalaget gjorde både 1-0 och 2-0 i inledningen av den andra perioden. Men killarna tappade inte sugen utan spräckte sin nolla i powerplay 15:41 in i perioden genom David Lilja, assisterad av Victor Stark. Mindre än en minut senare kvitterade Anton Gustavsson till 2-2, assisterad av nämnde Lilja och Ludwig Vesterlund. Innan den andra perioden var över hade Anton Krigsman tagit ledningen med 2-3 åt sitt BIK, detta i powerplay och assisterad av Karl Jonsson och Oscar Haglund.

I den tredje perioden försökte hemmalaget få in en kvitteringspuck och fick också ett par chanser i powerplay men istället kunde Edwin Lindström skicka in pucken i tom målbur i matchens allra sista sekund. Det innebar att BIK vann det första mötet med 4-2.

”Vi har en grym lagmoral och det syns i hur vi hanterade 0-2-underläget!”, konstaterar huvudtränaren Lars Englund. ”Vi började matchen bra, men i inledningen av den andra perioden sjönk vi ihop lite och Björklöven kunde göra 2-0. Men vi kom tillbaka och sett över 60 minuter är vi det bättre laget. Vi spelar bra i boxplay och powerplay, och precis som jag förutsade kom de här spelformerna att bli avgörande.”

BIK vände hem direkt efter matchen och var hemma först strax efter klockan 7.00 på torsdagsmorgonen.

”Vi körde ett 40 minuterspass och killarna tränade på bra, och sedan åkte vi hem och vilade.”

Eftersom matchserierna i Play Off avgörs i bäst av tre hade BIK, i och med fredagens match, möjlighet att avgöra serien hemma i Nobelhallen. Om Björklöven vann fredagens möte skulle serien gå till en tredje match i Nobelhallen idag lördag.

Matchboll för BIK i fredagens match, alltså. Märkte du av några nerver hos killarna inför nedsläpp, Lars?

”Nej, inga alls faktiskt. Vi har blivit en fantastisk lagmaskin nu, där alla är väldigt 'fokade' och vet vad de ska göra samtidigt som de spelar med en otrolig glädje.”

Även i fredagens möte gjorde Björklöven det första målet, som kom redan 1:42 in i första perioden. Innan perioden var över hade dock Fredrik Thörner kvitterat, assisterad av Ludwig Vesterlund och Wille Hedqvist. Målet kom i powerplay.

I den andra perioden tog BIK först ledningen med 2-1 genom nämnde Hedqvist (Vesterlund & Victor Stark) och drog sedan ifrån till 3-1 genom Anton Krigsman (Oscar Haglund). Båda målen kom i powerplay, vilket alltså innebar totalt tre powerplaymål för BIK i matchen. I slutet av den tredje perioden kunde Oscar Haglund sätta stopp för gästernas jakt på ett reduceringsmål genom att sätta 4-1 i tom kasse med drygt en minut kvar av ordinarie speltid. David Lilja assisterade. 4-1 blev därmed slutresultatet.

”Vi fick fem minuter i powerplay i andra perioden när vi avgjorde matchen. Men vi ägde matchen, vi var det bättre laget idag, inget snack om den saken.”

Seger även i den andra matchen innebär alltså att BIK står som segrare i matchserien. Lars Englund vill, sin vana trogen, inte lyfta fram någon enskild spelare efter avancemanget till nästa nivå utan väljer att hylla kollektivet. Han betonar också att ingen är mätt än.

”Jag ser det här som en lagseger. Oavsett hur många minuter man spelar eller var man spelar i laget bidrar alla spelare på sitt sätt till segern. Jag är jättenöjd med hur laget stänger den här serien men ingen av oss är nöjda ännu. Den här segern var bara ett steg på vägen, vi är hungriga och ser fram emot nästa uppgift.”

Nästa uppgift, Play Off 4, är sista steget i kvalet och innebär att BIK kommer att möta ett av jumbolagen i SuperElits fortsättningsserie.

Play Off 4 består av två parallellla matchserier. Sent på fredagskvällen kom beskedet att BIK ställs mot Timrå IK. Den andra duellen kommer att stå mellan Huddinge IK och Mora IK. Vinnarna i de båda matchserierna spelar i högstaligan, J20 SuperElit, nästa säsong.

BIK har kvalat till SuperElit tidigare men har då fallit på målsnöret.

”Ja, jag har varit med förut och det har även flera av spelarna. Vi vet vad som krävs, vi vet att vi slår ur underläge och det passar oss bra. Det spelar egentligen ingen roll vilket av de här båda lagen vi får möta, vi ska se till att vara redo.”

De kvalande lagen har hela året spelat mot hårdare motstånd. Vad kommer krävas för framgång i år, tror du?

”Det krävs att vi vågar spela vårt spel och att vi är lite kaxiga. En stor styrka är just gruppen, vi har kommit ihop väldigt bra som lag. Dessutom såg vi i matchserien mot Björklöven att vi var bättre tränade än dem, och det har varit min filosofi hela tiden. Vi har tränat hårt hela säsongen och det har vi nytta av nu. Nu gäller det att fortsätta spela med fart, jobba hårt och inte vika ned oss men samtidigt ha roligt därute. Vi får spela hockey i en vecka till och sedan får vi se var det tar vägen.”

Spelarna är lediga under lördagen men tränar söndag igen.

Matchserien mot Timrå drar igång på onsdag klockan 19.00 hemma i Nobelhallen innan den avgörs på bortaplan i NHK Arena fredag och eventuellt lördag om en tredje match krävs.