Eftersnack omgång 8: BIK Karlskoga - Tingsryds AIF 3-4
Publicerad: 2021-10-20
Trots kamp in i sista sekunden lyckades inte BIK komma ikapp ett effektivt TAIF som därmed vann matchen med 4-3. Vi följer upp matchen med målskytten Johan Larsson och tränaren Johan Schoultz.

Tränarduon Karl Helmersson och Johan Schoultz stod inför ett rejält manfall när det var dags att formera laget inför onsdagens hemmamatch mot Tingsryds AIF. Förutom skadade spelarna Åke Stakkestad, Henrik Larsson, Sebastian Collberg och Edwin Lindström är Arvid Aronsson, Wilhelm Westlund och Mikael Eriksson avstängda. Lägg därtill att Gustaf Franzén på onsdagen var förkyld och ett osäkert kort in i det sista.

'Frasse' kom dock till spel och det innebar att både första- och andrakedjorna inledningsvis var intakta. Joel Kiirikki hade kallats hem från Lindlöven och gick in mellan Öhrvall och Pettersson i fjärdelinan. Jellvert tog plats mellan Fakt och Lennartsson i tredjekedjan.

En knapp timme före nedsläpp kom dock beskedet att Aleksi Rekonen blivit sjuk, vilket innebar att totalt åtta ordinarie spelare saknades. Tränarna tvingades därmed till ytterligare rockader: Lilja gick in med Lindquist och Björklund i förstakedjan, Pettersson tog Liljas plats i andrakedjan med Franzen och Tavi. I fjärdekedjan fick olika centrar turas om att spela mellan Joel Kiirikki och Emil Öhrvall.

Juniorbackarna Oliver Åkelid (59) och Anton Wiklund (59) tog varsin plats i laget vilket innebar att backparen såg ut som följer: Lyckåsen - J Larsson, Leandersson - H Eriksson, Åkelid - Pethrus och Wiklund som sjunde back (ej i spel).

För forwarden Alexander Josefson, lagkapten i J20-laget, blev det HockeyAllsvensk debut som extraforward i tröja 21. Någon speltid blev det dock inte.

Målet vaktades fortsatt av Lars Volden med Marcus Hellgren-Smed som back-up.

Lagen hade redan hunnit mötas en gång den här säsongen, i den andra omgången och på bortaplan i Nelson Garden Arena. Det mötet vann BIK med 4-1. Inför kvällens match, sju omgångar in i årets HockeyAllsvenskan, låg Tingsryd på en tionde plats i tabellen medan BIK låg på andra plats, på samma poäng som serieledande HV71 (men med sämre målskillnad) och tre poäng före trean Björklöven. Tingsryd kom närmast från en 5-4-seger hemma mot Mora i söndags och BIK komnärmast från en 3-1-seger över Västervik i lördagens sprakande hemmapremiär.

Matchfakta omgång 8: BIK Karlskoga - Tingsryds AIF 3-4 (1-1, 0-1, 2-2)

Skottstatistiken: 29-24 (8-4, 7-12, 14-8)

Målskyttar (assisterande):

0-1 Allan Mc Shane (Martin Mellberg & Sebastian Kaijser)

1-1 Johan Larsson (Gustaf Franzén & Janne Tavi)

1-2 Sebastian Åkesson (Jakob Heljemo & William Fransson)

2-2 David Lilja (Albert Lyckåsen & Alexander Leandersson)

2-3 Tobias Fladeby (Alexander Lindelöf & Daniel Öhrn, i powerplay)

2-4 Tobias Fladeby (Ludvid Elvenes & Leon Lerebäck)

3-4 David Lilja (David Lindquist & Johan Larsson)

Publik: 2117

Första perioden 1-1, skotten 8-4

BIK tog kommandot från start och skapade lägen men det var gästerna som gjorde första målet. 4.12 in i matchen, på lagets första skott på mål, tog Allan Mc Shane ledningen åt Tingsryd. Martin Mellberg och Sebastian Kaijser assisterade.

Hemmalaget fortsatte dock att ha mycket puck och skapade också flera bra lägen. Sebastian Fakt fick en dubbelchans halvvägs genom perioden, Henrik Björklund hade också några lägen och kedjan med Gustaf Franzén, Hugo Pettersson och Janne Tavi rev ned applåder efter att ha bitit sig kvar länge i anfallszonen. Det dröjde dock fram till 15.48 innan kvitteringen till 1-1 kom. Franzén passade fram en framsmygande Johan Larsson från bakom målet. Även Tavi noterades för en assist.

Alexander Leandersson hade bud på ett ledningsmål med ett rungande ribbskott med nästan exakt två minuter kvar av perioden. Skotten 8-4 speglar perioden ganska bra.

Andra perioden 0-1, skotten 7-12

BIK tog en tidig timeout efter bara 4.49 i den andra perioden.

Strax efter fick vi vara med om en unik situation då situationsrummet granskade och ändrade domarnas beslut. Roman Semjonov utvisades först 5+game för en charging som innebar att BIK:s Johan Larsson tillfälligt tvingades lämna isen. Domslutet stannade dock vid 2 minuters utvisning efter granskningen.

BIK fick dock ytterligare två täta utvisningar och spelade bland annat fem mot tre i 1.18. Trots parkering i TAIF-zonen lyckades man inte få så många avslut på mål, mycket tack vare tajt boxplayspel av gästerna. Daniel Öhrn åkte sig till ett friläge i det första numerära underläget men en följsam Volden räddade.

Även Tingsryd fick spela powerplay, med drygt sex minuter kvar att spela, men BIK-boxen höll tätt.

Efter 17.01 tog gästerna dock ledningen i samband med en två-mot-en-situation där Sebastian Åkesson till slut på tu man hand med Volden trixade in 1-2. Jakob Heljemo och William Fransson assisterade. En dryg minut senare var det nära ytterligare ett ledningsmål för TAIF men den här gången räddade BIK-keepern genom en lång sidledsförflyttning.

Tredje perioden 2-2, skotten 14-8

BIK jagade kvittering och tillbringade fortsatt mycket tid i Tingsryds zon men hade trots en kraftsamling svårt att till de där riktigt farliga avsluten. Gästerna koncenterade sig i mångt och mycket på försvar och kontringar och åkte sig också till flera giftiga avslut.

13.31 kom så äntligen utdelningen när David Lilja tryckte in 2-2. Albert Lyckåsen och Alexander Leandersson assisterade.

Nära ledningsmål direkt i bytet efter när Janne Tavi spelade fram fri Hugo Pettersson. Skottet gick dock utanför.

14.38 tilldömdes Tingsryd ett powerplay som Tobias Fladeby utnyttjade till att 15.15 ta ledningen med 2-3. Strax efter utökade han ledningen till 2-4. Alexander Lindelöf & Daniel Öhrn respektive Ludvig Elvenes och Leon Lerebäck assisterade.

BIK hade dock inte gett upp utan reducerade till 3-4 med 1.55 kvar av tredje perioden. Målet granskades av situationsrummet men godkändes. Det innebar att David Lilja blev tvåmålsskytt, den här gången assisterad av David Lindquist och Johan Larsson.

I samband med målet tilldömdes BIK ett powerplay som man körde hela vägen in i kaklet. Trots rafflande sista minuter då man även tog ut Volden för att spela med en extra utespelare lyckades man dock inte få in en kvitteringspuck. Säsongens andra förlust var därmed ett faktum.

Att han noterats för 1+1 i matchen spelar inte så stor roll när det blir förlust. Det är en dämpad Johan Larsson som tar emot i omklädningsrummet med blodig kind efter smällen i den andra perioden som tvingade honom att lämna isen en stund.

"Det är kamp, ställningskrig, idag och vi slarvar lite med deras spelvändningar. Vi respekterar inte riktigt deras enkla spel och de chippar och går på oss och får på det sättet en massa frilägen. Det är bara att tacka Lars för att det inte blev fler mål. Det är dessutom dålig tajming på målen de får. I övrigt är det en ganska jämn match, tycker jag. Det är frilägena som straffar oss idag."

Min känsla var att vi hade ett stort puckinnehav idag men inte kommer till de där riktigt vassa avsluten. Sedan blev det snabba kast mellan hopp och förtvivlan i tredje perioden.

"Ja, verkligen. Så var det och det var surt speciellt i slutet när vi låg på men inte fick in pucken."

Hur gick det med dig efter smällen i andra som först renderade i 5+game för Roman Semjonov men sedan ändrades av situationsrummet till 2 minuter för charging? Du lämnade isen men kom tillbaka senare under perioden.

"Den tog rätt i huvudet men just nu känner jag mig ganska okej. Jag hoppas att det inte blir något värre i efterhand."

Ni saknade redan åtta spelare och jag misstänker att det var fler än jag som drog efter andan när du blev liggande. Hur påverkar det laget att ha så många borta?

"De som kommer in och hjälper oss idag ska ha en stor eloge! Det är inte lätt att kliva in bara så där och vi saknar ju både nyckel- och breddspelare. Men vi ska vinna den här matchen ändå genom att inte släppa till så många frilägen som vi gjorde idag."

Ny match redan på fredag, också den här hemma i Nobelhallen när Troja-Ljungby gästar. Finns det något som du tar med dig från den här matchen?

"Man får deppa lite nu direkt efter matchen men sedan är det bara att, precis som efter alla matcher, släppa den och gå vidare. Vi visar moral, kör ända in på slutet och ger inte upp. Det tar vi med oss!"

Assisterande tränare Johan Schoultz tycker inte att matchbilden blev den förväntade:

"Vi hade förväntat oss lite mer energi från vår sida. Vi är ändå med in på slutet trots att vi inte kommer upp riktigt till den nivå där vi vill spela. Vi utnyttjade inte våra powerplay i andra perioden tillräckligt, vi borde ha spetsat till det lite och fått in något mål där. Vi skapar några halvchanser medan de kontrar och lägger ned puckar som de åker på. De ställer till det för oss, helt enkelt. Vi spelar helt okej emellanåt men lite för svårt ibland och får inte riktigt ned puckarna som vi ska."

Samtidigt försvarar sig TIngsryd bra, de ligger nära och emellan och gör det svårt för oss att nå fram.

"Ja, de kommer hit och försvarar sin blålinje och de gör det väldigt bra. Det blir väldigt jobbigt och kostar mycket energi för oss att åka fram och tillbaka och jaga. Vi pratade i båset om att vi bör vara mer noggranna och ta mer ansvar när vi får ned puckarna."

Ett kännetecken så här långt in på säsongen är att vi har varit väldigt tajta i försvaret. Skulle du säga att det är den stora skillnaden i dagens match, att TAIF kunde rinna igenom lite enklare?

"Ja, lite så är det nog. Tvåan kommer efter ett lite långt byte där vi blir lite långa i laget och någon inte hinner in i tid. Trean kommer i powerplay och fyran kommer på en kontring. Målen de får ger dem lite att gå på medan vi får kriga för att försöka komma ikapp."

"Vi har flera killar med oss idag som knappt inte har spelat något tidigare och som nu får ganska mycket speltid och vi fick gå runt lite på folk. Men oavsett vilket ska vi spela så som vi vill, vi ska försöka vara konsekventa i vårt spel. Vi skulle kunna spela lite spetsigare. Vi blir lite mer desperata och skjuter mer i sista och det borde vi kanske ha blivit tidigare. Vi gör det lite för svårt för oss själva idag."

Förlusten till trots ligger BIK fortfarande kvar på andra plats efter åtta omgångar. Detta då Björklöven visserligen tog in två poäng genom en straffseger med 1-2 borta mot HC Vita Hästen men fortsatt är en poäng efter.

Nästa hemmamatch för BIK Karlskoga går alltså av stapeln redan på fredag då serienykomlingen Troja-Ljungby för första gången gästar Nobelhallen.