Eftersnack Slutspelsserien: LIF - BIK 3-2 e förlängning
Publicerad: 2019-03-14
Mardrömsstart för BIK när Leksand gjorde 1-0 på första skottet på mål. Men laget arbetade sig in i matchen och matchen slutade oavgjort efter full tid. LIF avgjorde i sudden men BIK vänder åter till Karlskoga med en potentiellt viktig poäng i trunken. Vi följer upp matchen med tränare Staffan Lundh.

I andra omgången av slutspelsserien ställdes BIK, på andra plats i tabellen efter vinsten över Modo i tisdags, mot serieledaren Leksands IF. LIF hade vunnit över Västerås i första omgången och hade dessutom en bonuspoäng mer än BIK med sig från grundserien vilket innebar att de stod på 5 poäng inför kvällens möte medan BIK hade 4 poäng. Trean Västerås hade tre poäng trots förlusten i första omgången i och med att man fått med sig tre poäng från grundserien.

Alla poäng är viktiga i den blott fem omgångar långa slutspelsserien men minst en poäng mot Leksand skulle ge BIK ett bra läge inför resten av serien.

BIK kom till spel med samma lag och samma formationer som senast. Henrik Lundberg fortsatte att vakta BIK-målet.

BIK fick en mardrömsstart på matchen med ett tidigt boxplay och baklängesmål redan på första skottet. Leksand var betydligt hetare i den första perioden och vann de flesta duellerna och även skottstatistiken. Henrik Lundberg fick göra flera viktiga räddningar.

Om första perioden var Leksands var andra perioden BIK:s. I slutet av perioden kom så också utdelningen när Gustaf Franzén kvitterade till 1-1, assisterad av Henrik Larsson.

Déjà vu för BIK när hemmalaget i inledningen av den tredje perioden på nytt gjorde mål på sitt första skott. BIK lät sig dock inte nedslås och fick dessutom flera chanser att utjämna i powerplay. Gustaf Thorell gjorde 2-2 i spel fem mot fyra. Fredrik Forsberg och Oskar Bäck assisterade.

Matchen gick till förlängning där LIF:s Johan Porsberger åkte sig till ett friläge och avgjorde.

Hej där, Staffan Lundh. Det blev lite utav en mardrömsstart på matchen och det kändes inte riktigt som ni hämtade er från den under den första perioden.

”Det var väl inte en alltför rolig start men det är bara att jobba vidare. Vi visste på ett ungefär hur det skulle se ut i kväll och så blev det, Leksand är bra och går ut hårt och med full fart.”

Hur gick snacket i omklädningsrummet efter den första perioden med tanke på scenförändringen i den andra perioden?

”Att ligga under med 1-0 är ändå helt okej efter första perioden på bortaplan, inte minst mot Leksand, så vi var inte alltför nedslagna. Vi pratade lite om att vi ville lyfta upp spelet mer, vara lite starkare på pucken och med var vi placerade den. Vi var lite överkonstruktiva i första. Ibland lyckas det, ibland inte och vi tyckte att det blev bättre idag.”

Ja, om första perioden var Leksands var den andra perioden er, tycker jag.

”Jag håller med. Leksand såg nästan lite trötta ut där tyckte jag. Jag tycker att även den tredje perioden var i vår favör. Mot bakgrund av det är det lite trist att vi inte fick med oss tre, eller åtminstone två poäng.”

Vi spelade bra i boxplay i andra och tredje perioden och höll tätt. Fredrik Höggren vaskade till och med fram två bra lägen i numerärt underläge i den andra perioden.

”Ja, vi pratade om att vi skulle vara lite mer aggressiva i den spelformen och det blev riktigt bra.”

Matchen stod och vägde inför tredje perioden. Hur tänkte ni där: Gå för tre pinnar eller vara lite försiktiga och satsa på oavgjort?

”Vi gick för tre poäng men pratade om vikten av att hitta rätt balans så att vi inte skulle gå bort oss i anfallen utan spela smart och välja rätt lägen att gå. Sedan var ju detta en väldigt svår bortamatch så när vi nu har duschat av oss besvikelsen över att Leksand tog bonuspinnen kan vi vara ganska nöjda ändå. Den här poängen som vi fick med oss kan bli väldigt viktig och nu tar vi förhoppningsvis fler poäng i de båda hemmamatcher som väntar på lördag och måndag.”

Det är tätt mellan matcherna nu. Hur ser de drygt 44 timmarna fram till nedsläpp på lördag ut?

Först och främst väntar några timmar på bussen hem till Karlskoga. Sedan sover vi ut innan vi samlas i Nobelhallen igen för ett träningspass. Det är inte så mycket att analysera efter den här matchen, vi vet att vi gör många bra saker och nu är det bara att ladda om och se till att vara så fräscha som möjligt inför nästa match.”

Nu väntar KHK hemma på lördag. Dina tankar inför den matchen?

”Jag har inte hunnit tänka så mycket på den ännu. Så här års är alla matcher svåra men för oss gäller det att fortsätta spela vårt spel och jobba på stenhårt. Tabellen är spännande och inga resultat är givna. Västerås klev väl förbi oss i tabellen idag och nästa omgång möter de Modo som jagar strax efter oss i tabellen. Det kan hända mycket på lördag!”

Efter två spelade omgångar ser tabellen ut som följer:

Leksand toppar på 7 poäng. Västerås IK, som slog Västervik med 2-1, ligger tvåa på 6 poäng. BIK är trea på 5 poäng. Modo, som slog Karlskrona HK med hela 6-0, ligger fyra på 3 poäng. KHK är femma på 2 poäng. Västerviks IK är sexa och jumbo med 1 poäng.

För BIK:s del väntar alltså KHK på lördag hemma i Nobelhallen. Matchstart är 18.00 och vi hoppas förstås på stort hemmastöd när nu säsongen går in i ett avgörande skede.

Matchfakta HA Slutspelsserien omgång 2: Leksands IF – BIK 3-2 e förlängning (1-0, 0-1, 1-1,1-0) Skottstatistiken: 28-26 (15-5, 5-11, 7-9, 1-1) Publik: 4300

Första perioden Mardrömsstart för BIK med utvisning och baklängesmål på första skottet mot BIK-målet.

2:01 Utvisning, BIK. Alexander Anderberg, 2 minuter crosschecking. 3:10 1-0. Martin Karlsson tar ledningen åt hemmalaget i powerplay genom ett högt skott. Mattias Ritola passar fram och även Mattias Karlsson får en assist.

Leksand fortsätter trumma på och det är nära 2-0 några minuter senare när Linus Persson så när styr in skott från Ritola. Henrik Lundberg är dock med på noterna.

BIK jobbar sig dock in i matchen och börjar skapa allt mer ju längre perioden går. Fredrik Forsberg åkte sig till BIK:s bästa chans så långt strax innan matchens första powerbreak. Leksandskeepern Axel Brage fick sträcka ut för att rädda pucken.

14:27 Utvisning, BIK. Arvid Aronsson, 2 minuter holding. Hårt arbete av boxplay-gänget och flera ingripanden av Lundberg gör att BIK klarar sig utan baklängesmål den här gången.

Böljande spel och en del kamp under andra halvan av perioden men Leksand är hetare, vinner de flesta tekningarna och kommer till fler avslut. Lundberg gör ännu en viktig räddning i slutminuten på skott av Linus Persson.

Andra perioden Ett betydligt piggare och aggressivare BIK resulterar i en bra chans redan i periodinledningen när Forsberg åker sig fri på kanten och passar fram Juliuz Persson. Brage står dock bra placerad och räddar. Strax efter laddar Dennis Fröland på ett bra backskott, men Brage har god sikt och håller pucken. Nu är det Leksand som hamnar lite på hälarna.

4:58 Utvisning, LIF. Lukas Enqvist, 2 minuter slashing. Fröland får bästa läget, framspelad av Oskar Bäck, men BIK lyckas inte utnyttja det numerära överläget.

Nära mål för Leksand efter nästan åtta minuters spel när Martin Karlsson får öppet mål. Jacob Lundegård lyckas avväpna honom i sista sekund. Leksand är fortsatt giftiga i sina anfall .

15:14 Utvisning, BIK. Jacob Lundegård, 2 minuter boarding. Utvisningar kommer aldrig lägligt men den här kommer verkligen i ett tufft läge. Hårt slit av boxplay-formationerna och intensiv, hög checking av Fredrik Höggren skapar två av BIK:s bästa lägen under perioden.

18:14 1-1 genom Gustaf Franzén. Henrik Larsson assisterar. Man anade att det var på gång då BIK snurrade upp Leksandsförsvaret rejält och till slut kommer så äntligen kvitteringsmålet.

Tredje perioden 1:35 2-1 Thomas Valkvae-Olsson. David Rundqvist och Daniel Gunnarsson assisterar. Déjà vu för BIK när Leksand återtar ledningen på periodens första snabbt och utan något riktigt läge. Valkvae-Olsson dundrar på ett skott från strax innanför blålinjen som ser ut att gå in högt bakom Lundberg.

3:00 Utvisning, LIF. Mattias Ritola, 2minuter hooking. Viktig chans för BIK som dock inte kan utnyttja det. Bäck har bästa läget. Gruff på slutet, dock utan åtgärd från domarna.

5:07 Utvisning/lagstraff, LIF. 2 minuter för too many players on the ice. Bästa powerplay-spelet så här långt.

6:00 2-2. Gustaf Thorell kvitterar i powerplay, assisterad av Fredrik Forsberg och Oskar Bäck.

6:35 Utvisning, LIF. Linus Persson, 2 minuter interference. Momentum för BIK som dock inte riktigt kommer upp i samma standard som i förra powerplay-spelet.

8:44 Dubbelutvisning. Ricard Blidstrand och Filip Johansson, 2 minuter roughing vardera. Spel fyra mot fyra.

13:00 Utvisning, BIK. Carl Berglund, 2 minuter hooking. Bra boxplay och BIK håller tätt bakåt.

Fint läge för Juliuz Persson, framspelad av Forsberg, strax efter att BIK blivit fulltaliga. Juliuz återgäldar med en öppnande passning till Forsberg med drygt tre minuter kvar av ordinarie matchtid men Brage är med på noterna. Böljande spel i slutminuterna där även Leksand skapar några lägen men inget av lagen kommer riktigt nära ett avgörande. Matchen slutar därmed 2-2 efter ordinarie matchtid och går vidare till förlängning.

Förlängning Spel tre mot tre i förlängningen, precis som vanligt.

1:18 3-2 Johan Porsberger, assisterad av Axel Brage.

BIK är nära att göra mål men pucken studsar på Axel Brage och rätt i gapet på Johan Porsberger som åker sig till friläge, tappar kontrollen över pucken men ändå lyckas tråckla in pucken under Henrik Lundberg.LIF-keepern noteras därmed för en assist