Juniorkollen vecka 41: Hattrick och dubbelt BIK i topp
Publicerad: 2018-10-15
J20:s första förlust och en sur avslutning på ett toppenmatch mot Brynäs för J18 å ena sidan, men ett hattrick och dubbel serieledning å andra sidan. Vi summerar den gångna veckan med juniorcoacherna Lars Englund och Robert Lilja.

Ännu en händelserik juniorvecka är till ända! J20 har spelat en match, J18 två och även om det blev förlust i två av dem finns det ändå en hel del att glädjas åt. Till exempel leder i skrivande stund både J20 och J18 sina respektive serier och på söndagskvällen gjorde J18-backen Martin Schreiber ett äkta hattrick när han nätade tre gånger efter varandra inom loppet av mindre än tio minuter.

Men vi börjar väl som vanligt med J20:s vecka.

J20, som efter sex fullbordade omgångar alltjämt toppar J20 Elit Västra, mötte den här veckan tabelltvåan Grums och åkte på sin första förlust.

Matchen spelades på lördagseftermiddagen i Nobelhallen och slutade 3-4 (0-1, 2-0, 1-3) med skottstatistiken 30-33 (6-9, 6-10, 18-14). Albin Andersson vaktade BIK-målet.

Grums tog ledningen med 1-0 efter nästan fem minuters spel genom Hedi Fatnassi, assisterad av Daniel Hjelm. 0-1 stod sig till drygt sex minuter in i den andra perioden när Emil Svensson kvitterade till 1-1, assisterad av Joshua Karlsson. Innan den andra perioden var över hann BIK ta ledningen genom Robert Basth som gjorde , assisterad av Wille Hedqvist och Hugo Bergström.

Gästerna kvitterade dock direkt i inledningen av den tredje perioden genom Lukas Söderlund (Victor Stark). Resten av matchen präglades av en del utvisningar. Åke Stakkestad (Anton Krigsman & Anton Gustavsson) återtog ledningen till BIK i spel fem mot tre men knappt 40 sekunder senare kvitterade Grums i spel med en man mindre när Lukas Söderlund (Stark) gjorde sitt andra mål för dagen.

Med knappt tre minuter kvar att spela, i spel fem mot fyra, avgjorde Grums Fredrik Thörner matchen med sitt 3–4-mål. Han assisterades av Jacob Wahlberg och Victor Stark.

”Den där förlusten måste ju komma förr eller senare”, konstaterar Lars Englund efter matchen. ”Förluster hör till spelet men sedan är det förstås surt när den väl kommer. Man vill ju vinna alla matcher!”

”Vi hade ett friläge när vi ledde med 3–2 men istället får de in kvitteringen till 3-3. Marginalerna är små ibland. Samtidigt har Grums spelare med bra skills och jag räknar med att Grums är laget som vi kommer att få kämpa om seriesegern mot. Är vi inte riktigt där kommer det att straffa oss.”

Englund är inte nedslagen, snarare tvärtom. Han ser det positiva i lärdomarna som olika situationer ger:

”En förlust i det här läget kan faktiskt vara bra också, så vi håller oss ödmjuka och jobbar hårt. Jag tycker att killarna jobbar men det finns mer att ta av, och det vet killarna också.”

På lördag 14.00 spelar föreningens äldsta juniorer borta mot tabellsexan Valbo HC i Valbo ishall.

”Alla vill slå BIK och vi åker, som alltid, i väg med målsättningen att vinna. Innan dess ska vi göra en riktigt bra träningsvecka tillsammans med J18”, avslutar Englund.

J18 spelade två matcher den här veckan. Ni som följer Juniorkollen vet att laget på torsdagskvällen stod inför ett spännande möte med toppkonkurrenten Brynäs, obesegrat och etta i tabellen för J18 Elit Västra.

BIK tog ledningen i matchen inte mindre än tre gånger men Brynäs kvitterade lika många gånger och kunde sedan avgöra i förlängningen. Slutresultatet skrevs därmed till 4–5 (00-,2-1, 2-3, 0-1) och skottstatistiken 27-28 (5-2, 11-10, 10-15, 1-1). William Kias stod i BIK-målet.

Första perioden slutade mållös och bara 5-2 i skottstatistiken. Matchens första mål kom 7.20 in i den andra perioden när BIK tog ledningen med 1–0 genom David Eriksson, assisterad av Alexander Josefson. Drygt sex minuter senare utökade BIK ledningen till 2–0 genom Lukas Smith, assisterad av Linus Callenvik. Innan den andra perioden var över hade dock Brynäs reducerat till 2–1 genom Rasmus Hemström (Max Grundel, Axel Westlund).

4.52 in i den tredje perioden kvitterade Brynäs genom Tim Alverhag. BIK lät sig dock inte nedslås utan återtog ledningen när Douglas Byrkjeland, assisterad av Linus Callenvik, gjorde 3-2 några minuter senare. Brynäs tog i slutminuten ut sin målvakt Adam Matsson för att spela med en extra utespelare och kvitterade med bara 30 sekunder kvar av ordinarie speltid genom Edvin Färnstrand (Anton Casselståhl).

Brynäs avgjorde sedan bara 48 sekunder in i förlängningen genom Alexander Ljungkrantz, assisterad av Axel Westlund.

”Det finns mycket att säga om den matchen”, säger Robert Lilja med några dagars distans. ”Jag har grämt mig en del”, erkänner han, ” för jag tycker att vi slänger bort två poäng här och jag får ta på mig detta på grund av hur jag coachade. Jag satte in lite för offensiva spelare och vi stirrade lite för mycket på deras tomma målbur istället för att spela smart. Men det är ju av misstagen man lär sig och jag lär mig också hela tiden.

”Nu när besvikelsen har hunnit lägga sig lite kan jag ändå se att det var en riktigt bra match där den första perioden är vår bästa på hela säsongen. Vi sätter upp ett sjukt högt tempo och både jag och Brynäs tränare tyckte att det var en riktigt bra juniormatch.”

Ytterligare ett tråkigt resultat var att backen Linus Ring tvingades utgå med befarad hjärnskakning.

”Han mådde bättre nu i morse när vi talades vid men han ska ändå genomgå hjärntrappan för säkerhets skull”, säger Lilja.

Med Ring satt ur spel och Elias Lindgren avstängd under den gångna veckans båda matcher har laget fått klara sig med fem backar. Lindgren är dock tillbaka i torsdagens match, vilket gör att laget har sex backar att tillgå inför veckans bataljer.

Kvar på skadelistan finns alltjämt Joel Kiirikki som dock kommer allt närmare spel.

I söndagens match väntade Valbo HC på bortaplan slutresultatet blev 2-4 (1-3, 1-0, 0-1) med skottstatisiken 23-52 (9-21, 7-17, 7-14). Benjamin Nilsson stod i BIK-målet.

Martin Screiber inledde målskyttet med ett äkta hattrick när han gjorde både 1-0, 2-0 och 3-0 på under tio minuter i den första perioden. Emil Saarinen-Ek och Åke Stakkestad assisterade till det första, Edwin Lindström och Lukas Smith till det andra och det tredje gjorde han på egen hand. Det andra målet kom i spel fem mot fyra.

Innan den första perioden var över hade dock hemmalaget hunnit reducera till 1–3 i spel i powerplay. Noël Lengstam nätade för Valbo. Samma Lengstam reducerade sedan 15.51 in i den andra perioden till 2-3, även den här gången i powerplay. Isac Enmarker och Hannes Nordström assisterade.

I tredje periodens inledning gjorde Lukas Smith 2–4 och det blev alltså matchens slutresultat.

”Det var väl ingen höjdarmatch från vår sida”, summerar Lilja i bussen på väg hem till Karlskoga. Det var så klart kul för Schreiber att han fick göra tre mål och det är extra roligt när det är en back, dessutom. Men det blir ju lätt så när det går lite för enkelt och man snabbt får en stabil ledning att laget slutar spela. Efter att vi fått 3-0 spelade vi inte riktigt den hockey jag vill att vi ska spela och när de reducerade till 3-2, ja då är det svårt att vända tillbaka. Men vi fick ju in 2–4 och det gick vägen ändå.”

Trots lite missnöje med veckans utdelning ser ändå headcoach Lilja positivt på situationen. BIK Karlskoga toppar i skrivande stund, efter nio spelade omgångar, tabellen för J18 Elit Västra, låt vara en lätt haltande sådan där tvåan Brynäs, femman Färjestad, åttan Grums samt jumbon Hudiksvall har en match mindre spelad.

”Ja, det är kul att vi just nu leder serien! Det är inte varje år man får leda en sån här serie. Med tanke på förutsättningarna tycker jag att vi har inlett serien över förväntan. Men vi har fått ihop och igång gruppen på ett väldigt bra sätt, tycker jag. Nu väntar Falun och Västerås, sedan vänder serien. Det kommer bli en stenhård kamp in i slutet, men vi har målet inställt på topp fem.”

J18 spelar alltså två matcher under veckan; På torsdag klockan 19.00 spelar man borta mot Falu IF i Lugnets ishall och på söndag tar man emot Västerås IK klockan 13.00 hemma i Nobelhallen. I och med matchen mot Västerås har alla lag mött varandra, grundserien är halvvägs avklarad och vänder med returmöten mellan alla lag.