Eftersnack kvartsfinal 2: BIK - VIK 5-4 (2-0, 2-2, 1-2)
Publicerad: 2021-03-25
BIK kopplade greppet om kvartsfinalserien genom att vinna en tät, grinig och underhållande andra match. Vi följer upp med Axel Bergkvist & Sebastian Fakt.

Vid lunchtid på torsdagen, några timmar före nedsläpp i kvartsfinal 2, kom beskedet att Johan Larsson stängs av i två matcher för sin late hit i kvartsfinalmatch ett i tisdags. Inte heller David Lindquist kom till spel efter att ha tvingats utgå med skada i förra matchen. Axel Bergkvist var dock tillbaka i laguppställningen liksom Edwin Lindström.

Västerås hade valt att byta målvakt inför lagens andra möte då Jesper Myrenberg tog plats mellan stolparna.

Andra kvartsfinalmatchen blir en tät, grinig och händelserik historia.

Återigen får BIK en bra start när laget tar ledningen efter 2.45 genom Linus Karlssons 1-0-mål i powerplay. Axel Bergkvist och Henrik Björklund assisterar. Matchen präglas redan från start av en del utvisningar och gruff och BIK kan gå ifrån till 2-0 i spel fyra mot fyra efter 7.23. Sebastian Fakt gör målet, assisterad av David Lilja. Tyvärr tvingades Filip Roos lämna isen redan i matchens första byte.

Andra perioden inleds i spel fyra mot fyra efter två utvisningar i slutsekunderna av den första perioden. 1.08 in i perioden utökar Gustaf Franzén till 3-0. Gästerna replikerar dock snabbt då Alexander Lunsjö (Simon Åkerström), direkt från utvisningsbåset, reducerar till 3-1 i spel fyra mot fem.

Gustaf Franzén (Aleksi Rekonen & Tor Immo) utökar dock, genom sitt andra mål i matchen, dryga minuten senare till 4-1 i BIK:s pågående powerplay. Efter detta byter VIK målvakt och sätter in Emil Kruse. VIK replikerar ännu en gång snabbt då Henrik Hetta gör 4-2 bara 32 sekunder senare. Alexander Younan assisterar.

Efter nästan 12 minuters spel utbryter ett rejält slagsmål efter ett BIK-avslut som, förutom varsin tvåa för lagen, resulterar i varsitt matchstraff då Isac Skedung och Arvid Aronsson utvisas i 5+game för fighting. Utvisningarna kvittas dock, vilket innebär spel fem mot fem.

6.39 in i den tredje perioden reducerar gästerna till 4-3 genom Alexander Younan, assisterad av Simon Edvinsson och Joakim Hillding. Målet ger Västerås lite extra energi och det blir mycket spel i hemmalagets zon efter målet.

VIK kvitterar efter 10.07 genom Marcus Bergman (August Nilsson & Hetta) men målet godkänns först efter videogranskning då Tim Juel körts på i samband med målet. Juel får medicinsk behandling under granskningen och återgår i spel. Samtidigt utvisas Västerås spelare i 2+10 för checking to the head.

I det efterföljande powerplayspelet återtar BIK ledningen genom ett distinkt backskott signerat Axel Bergkvist som innebär 5-4. Linus Karlsson och Henrik Björklund assisterar. Klockrent stolpskott för VIK strax efter men närmare än så kommer inte de inte.

Trots att Västerås i slutminuten tar ut målvakten för att spela med en extra utespelare lyckas BIK hålla undan och tar därmed hem segern med 5-4 och sin andra raka seger i kvartsfinalserien.

Matchserien flyttar nu till Västerås där BIK på lördag har chansen att avgöra kvartsfinalen genom en tredje seger. Vid förlust blir det ytterligare en match på bortaplan (måndag) och så en eventuell femte och avgörande match hemma i Nobelhallen kommande onsdag.

Matchfakta hittar ni som vanligt längst ned, vi andra går ned till omklädningsrummet och hör vad några av huvudpersonerna har att säga om matchen.

Sebastian Fakt stod för BIK:s 2-0-mål, hans första i slutspelet.

En underhållande match med heta känslor och en del utvisningar – hur skulle du vilja summera den, Sebastian?

”Ja, det är väl så här det ska vara i ett slutspel. Det är bra tempo därute, tycker jag. Roliga matcher att spela och ännu roligare att vinna.”

Återigen en stark start men ett VIK som inte viker ned sig utan bjuder hårt motstånd. Det blev lite onödigt spännande mot slutet…

”Det är ju det som är roligast”, inskjuter en förbipasserande, nöjd Arvid Aronsson innan Sebastian hinner svara.

”Haha, ja, det är nog skönare att vinna när det är på det sättet”, håller Sebastian med. ”Men det är klart att det helst inte ska behöva bli så spännande som det blev. Vi går ned oss alldeles för mycket i både andra och tredje, där vi blir lite passiva i deras uppspelsfas och även i vår egen zon. Det får vi ta med oss.”

”Men första perioden var jättebra och kan vi bara fortsätta att spela så hela vägen kommer de inte ha något. Vi vet vad vi kan.”

För din egen del blev 2-0-målet drygt sju minuter in i första perioden ditt första i slutspelet. Berätta om det!

”Skönt! David får en spelvändning när de är mitt uppe i ett byte som leder till en två-mot-etta för oss. Han spelar över till mig och jag tänker bara att skjuta på förstasidan.”

Ni har kommit ut starkt i båda matcherna men tappat lite under andra perioden. Finns det en risk i att leda med några mål efter första?

”Ja, visst kan det vara så. Men det ska inte vara så – det har hänt oss några gånger tidigare och vi har pratat om det. Något är det ju och vi får försöka reda ut vad det beror på och rätta till det.”

Kvartsfinalmatch tre innebär bortamatch. Vad kan vi förvänta oss av den och vilken nyckel ser du till seger?

”Samma typ av match – det kommer vara hårt, tufft och småfult. Kanske till och med ännu värre än det varit hittills. Det gäller att ge sig in i varenda duell och vinna dem. En viktig nyckel är att hålla oss ifrån dipparna.”

Axel Bergkvist har tvingats följa avslutningen av grundserien samt första kvartsfinalen från läktarplats på grund av skada. I torsdagens match var han äntligen tillbaka på isen, efter tre och en halv veckas konvalescens.

”Det har varit tufft mentalt att sitta bredvid", konstaterar han efter matchen. "Man vill ju vara med och bidra. Det är betydligt roligare att få vara med på isen jämfört med att sitta på läktaren, kan jag säga, haha. Det är mycket nervösare på läktaren också.”

Trots sina 1+1 erkänner han utan omsvep att han kände sig något ringrostig.

”Ja, det känns att man har varit borta ett tag! Märktes inte det? Flåset och puckbehandlingen var inte alls där jag vill att de ska vara men det är samtidigt förståeligt. Skönt att ha den första matchen avklarad.”

Ett mål och ett assist för din egen del är ett fint facit. Dessutom kom båda målen i powerplay, vilket, tillsammans med Franzéns 4-1-mål i samma spelform, bättrade på statistiken i den spelformen ganska rejält idag.

”Ja, skönt med lite mål. När Filip tidigt utgick på grund av skada fick jag kliva in på hans plats i powerplay. Kul att få chansen och killarna gjorde det enkelt för mig att komma in i det trots att jag inte spelat på ett tag.”

Gustaf Franzén pratade efter förra matchen om riskerna med att vara övertända och att ni kom ut lite för heta senast. Hur kändes det idag?

”Jag tror att vi nu, när vi spelat en match, hade klarat av den biten. Idag tycker jag att vi höll oss på en bra nivå.”

I den tredje perioden fick Västerås först in 4-3 och så 4-4 och fick lite utav ett momentum. Hur gick snacket i båset?

”Medan de granskade 4-4-målet sa vi det att oavsett om det blir mål eller inte ska vi bara fortsätta gnugga och göra våra saker. Det blev mål men också en utvisning och jag tycker att vi hanterade det läget väldigt bra.”

Bästa tänkbara, skulle man väl kunna säga. Det var alltså i det läget som Axel klev fram och gjorde 5-4 i powerplay.

Matchens slutminuter blev dock lite utav en nagelbitare för oss som såg på…

”Det kan jag förstå. Det är klart att det blir lite nervöst även i båset men man hinner tänka mer på läktaren. I båset är vi mer inne i spelet.”

Nu väntar två bortamatcher i Västerås (lördag och måndag) och så en sista hemmamatch nästa onsdag om det skulle gå till en femte och avgörande. Ni åker till Västerås med chansen att avgöra redan på lördag – finns det några fällor i ett sådant läge?

”Den klassiska – vi får aldrig tänka att det här är avgjort! Det gäller att komma ut i nästa match som vi gjorde i den här, börja hårt och göra våra grejer bra. Man får inte tänka att det här kan vara avgörande, det gäller att ta det byte för byte.”

Matchfakta Kvartsfinal 2: BIK – VIK 5-4 (2-0, 2-2 , 1-2 )

Skottstatistik: 26-18 (10-4, 11-9, 5-5 )

Publik: 8+189 soffbiljetter

Första perioden 2-0, skotten 10-4

0.53 Utvisning VIK, Joakim Hilling utvisas i två minuter för en hooking.

2:45 1-0 Linus Karlsson (Axel Bergkvist och Henrik Björklund) Powerplay, spel fem mot fyra.

3.27 Utvisning BIK, Victor Berglind utvisas i två minuter för en interference.

5.30 Utvisning BIK, Henrik Björklund utvisas i två minuter för en hooking.

6.21 Utvisning VIK, Joakim Hillding utvisas i två minuter för en slashing.

7.23 2-0 Sebastian Fakt (David Lilja). Spel fyra mot fyra.

17.21 Utvisning VIK, Anthon Eriksson utvisas i två minuter för roughing.

19.54 Utvisning BIK, Mikael Eriksson utvisas i två minuter för en late hit.

20:00 Utvisning VIK, Alexander Lunsjö, utvisas i två minuter för Unsportsmanlike Conduct

Andra perioden 2-2, skotten 11-9

1.08 3-0 Gustaf Franzén utan assist. Spel fyra mot fyra.

1.46 Utvisning VIK, Sam Marklund utvisas i två minuter för en interference.

2.06 3-1 Alexander Lunsjö (Simon Åkerström) Shorthanded, spel fyra mot fem.

3.14 4-1 Gustaf Franzén (Aleksi Rekonen och Tor Immo) Powerplay, spel fem mot fyra.

3.14 Målvaktsbyte i VIK, Emil Kruse går in.

3.46 4-2 Henrik Hetta, assisterad av Alexander Younan.

11.51 Utvisning VIK, Isac Skedung utvisas i 5+20 (game) för fighting. Simon Edvinsson utvisas i två minuter för en roughing.

11.51 Utvisning BIK, Arvid Aronsson utvisas i 5+20 (game) för fighting. Henrik Björklund utvisas i två minuter för en slashing. Utvisningarna kvittas, vilket innebär spel fem mot fem.

Tredje perioden 1-2, skotten 5-5

6.39 4-3 Alexander Younan, assisterad av Simon Edvinsson och Joakim Hillding.

10.07 4-4 Marcus Bergman, assisterad av August Nilsson och Henrik Hetta.

10.07 Utvisning VIK, Jesper Johansson utvisas i 2+10 minuter för en checking to the head i samband med målet.

11.59 5-4 Axel Bergkvist, assisterad av Linus Karlsson och Henrik Björklund. Mål i powerplay, spel fem mot fyra.

19.04 VIK tar ut målvakten för att spela med en extra utespelare.