Eftersnack omgång 34: BIK - IF Björklöven 3-2 OT
Publicerad: 2022-01-26
Marcus Hellgren-Smed och Åke Stakkestad hade viktiga roller i kvällens suddensegern över Björklöven. Vi följer upp matchen med dem båda.

Tabellen haltar på grund av framflyttade matcher men inför omgång 34 låg BIK fyra i tabellen efter HV71, MoDo och Kristianstad. Samtliga tre dock med flera matcher spelade.

Efter en dryg veckas uppehåll på grund av nedstängning var det på onsdagskvällen dags för den första av veckans tre viktiga hemmamatcher. Först ut var Björklöven, som inför kvällens omgång låg femma, tre poäng efter men också med en match mindre spelad än BIK.

Säsongens tidigare matcher lagen emellan har varit jämna och det senaste möte gick av stapeln den 29/12 i Winpos Arena, Umeå, och slutade med BIK-seger på straffar.

I BIK:s laguppställning saknades sedan tidigare skadade Edwin Lindström och Johan Larsson. Dessutom var Sebastian Collberg sjuk, och ersattes i andrakedjan av Viktor Lennartsson. Marcus Hellgren-Smed vaktade målet med Lars Volden som backup.

Innan matchstart firades Henrik Björklund som fick plakett och blommor av HockeyAllsvenskan för att han, som förste spelare någonsin sedan ligans start 2005, uppnått (och passerat) 400 poäng.

Matchfakta omgång 34: BIK Karlskoga - IF Björklöven 3-2 e förl (0-1, 1-1, 1-0, 1-0)

Skottstatistiken: 41-29 (12-12, 13-11, 15-5, 1-1)

Målskyttar (assisterande):

0-1 Ryan Gropp (Gerry Fitzgerald & Alex Hutchings) 1-1 Henrik Björklund, powerplay spel fem mot fyra (Henrik Larsson & Kalle Jellvert) 1-2 Karl Johansson (Axel Ottosson & Gustav Possler) 2-2 David Lindquist (David Lilja & Henrik Björklund) 3-2 Åke Stakkestad (Gustaf Franzén & Marcus Hellgren-Smed)

Första perioden 0-1, skotten 12-12

Första perioden blev jämn.

Björklöven fick matchens första powerplay 2.39 in i matchen men BIK försvarade sig bra och åkte sig till två bra lägen - det ena där Fakt passade fram Jellvert i en snabb spelvändning där dock avslutet gick strax ovanför målet och det andra när Björklund så när styrde in en oregerlig studspuck. Det dröjde till slutet av det numerära överläget tills gästerna lyckades etablera tryck men Marcus Hellgren-Smed och hans boxplayteam försvarade sig bra.

Omvänt läge blev det när BIK halvvägs genom perioden fick sitt första powerplay och Björklövens Gustav Possler åkte sig till ett friläge där dock en följsam Hellgren-Smed räddade.

Björklöven tog ledningen med 1-0 efter 13.09 när en fri Ryan Gropp kunde raka in returen av Gerry Fitzgeralds skott i öppet mål. Även Alex Hutchings noterades för en assist.

Även BIK hade flera bra lägen, bland annat Gustaf Franzén som testade Joona Voutilainen i Björklövenmålet rejält med två och en halv minut kvar. Skotten slutade 12-12.

Andra perioden 1-1, skotten 13-11

45 sekunder in i perioden tilldömdes BIK ett powerplay sedan Tyler William Nanne kört in i Marcus Hellgren-Smed som föll. Hjälmen gick sönder men lagades och Hellgren-Smed kunde återgå i spel direkt.

2.11, det vill säga i numerärt överläge, kvitterade BIK till 1-1 genom Henrik Björklund som prickade krysset. Henrik Larsson och Kalle Jellvert assisterade. Nära ett ledningsmål på ett klassiskt backskott signerat Alexander Leandersson i bytet efter.

Powerplay för gästerna efter 6.35 och bra boxplay från hemmalaget med flera blockade skott.

9.32 fick BIK ytterligare ett powerplay och där Juliuz Persson och Björklund hade varsitt bra läge. I samband med att Björklöven blev fulltaligt åkte sig Axel Ottosson till ett friläge men även den här gången räddade Marcus Hellgren-Smed.

Ytterligare ett powerplay strax efter och även den här gången bra powerplayetablering, dock utan mål.

Bra läge för Björklöven i slutminuten när Hellgren-Smed fick ut ett benskydd och avvärjde en styrning på ett backskott från Jesper Lindgren. Med blott fyra sekunder kvar av perioden fick gästerna dock in psykologiskt viktiga 1-2. Karl Johansson gjorde målet, assisterad av Axel Ottosson och Gustav Possler.

Tredje perioden 1-0, skotten 15-5

30 sekunder in i den tredje perioden kom en snabb replik från BIK när David Lindquist - med förflutet i Björklöven - kvitterade till 2-2. David Lilja och Henrik Björklund assisterade.

Snabb omställning av Björklöven ledde till friläge för Alex Hutchings men Hellgren-Smed räddade.

Halvvägs genom perioden bet sig BIK kvar länge i anfallszonen och trötta Björklövenspelare fick inte möjlighet att byta när man två gånger slog ifrån sig till icing. Även efter detta fortsatte BIK:s långa anfall medan gästerna satsade på snabba omställningar. Nu var det Voutilainens tur att rada upp räddningar men även Hellgren-Smed fick göra några ingripanden. BIK vann för övrigt skotten i tredje perioden med talande 15-5.

Det blev dock inga fler mål under ordinarie tid, vilket innebar 2-2 efter full tid och förlängning.

Förlängning 1-0, skotten 1-1

Åke Stakkestad avgjorde genom att göra 3-2 2.11 in i sudden - assisterad av Gustaf Franzén och Marcus Hellgren-Smed. Den sistnämnde noterades därmed för sin andra assist den här säsongen.


Marcus Hellgren-Smed lämnade alltså matchen som vinnare med flera viktiga frilägesräddningar, 93.10 i räddningsprocent och en assistpoäng.

Du ligger i topp i HockeyAllsvenskans målvaktsliga och fortsätter att spela mycket inspirerat. Hur är känslan ute på isen?

"Det är väldigt roligt att spela hockey i det här laget. Alla kämpar för varandra och vill vara med och bidra hela tiden. Det smittar av sig på hela laget och för mig som målis är drivkraften att varje match ge laget chansen att vinna. Det är sporren jag alltid har med mig. Vi är som en maskin, vilket är väldigt motiverande, och det visar vi idag när vi kör på hela tiden tills det bär frukt. Det är jättekul att det går så bra för oss."

Du släpper in i snitt 1.95 mål per match, vilket är lägst i ligan och innebär just att du når ditt mål om att ge laget chansen att vinna.

"Ja, det är bra om man kan ligga där men det är klart att man inte kan räkna med det alltid blir så. Jag försöker spela min bästa hockey och hjälpa laget så gott jag kan."

Björklöven jobbar mycket med snabba spelomställningar och idag räddade du följdaktligen ett gäng frilägen. Hur förbereder man sig på bästa sätt för en sådan motståndare?

"Björklöven är snabba med att ställa om och så fort en puck studsar iväg lite går de framåt. Man får helt enkelt försöka förbereda sig mentalt på att det kommer att bli en del sådana lägen. Väl i situationen hinner man inte förbereda sig så mycket, men man vet ju vad man VILL göra. Jag försöker spela med tålamod och vänta ut skytten så att han får göra första draget. Jag vill inte sälja mig för tidigt. Ibland funkar det, ibland funkar det inte. Idag funkade det bra och det är kul."

Ni kommer från ett ofrivilligt uppehåll på över en vecka. Hur ser man till att bli redo inför en sådan här tuff vecka med flera roliga men också viktiga matcher?

"Vi hade ju ett ofrivilligt uppehåll först och så en match och så nytt uppehåll. Det är klart att det inte är bra, man vill ju spela matcher hela tiden. Jag hoppas verkligen att vi får fortsätta spela nu! Men vi har tränat mycket under de gångna veckorna och nu är vi verkligen redo att spela. Jag tycker att det syns ute på isen, alla är spelsugna!"


Nobelhallen var, med restriktionernas mått mätt, så gott som fullsatt med 1216 på läktarna och jublet när Åke Stakkestad klev fram och avgjorde minde om andra tider med en kokande hemmaborg.

"Jag tycker att vi gör en okej match med en riktigt bra tredjeperiod. Surt att inte få tre poäng men två poäng är ändå ganska bra", summerar han matchen efteråt.

Vi vann skotten i sista perioden med 15-5 och hade dem i brygga en längre stund då de såg lite trötta ut.

"Exakt, Björklöven såg trötta ut och vi fick långa, bra anfall. Vi kunde ha tryckt in ett mål där men jag tycker ändå att det var starkt av oss att vinna till slut.

Å andra sidan hade vi två bra målvakter idag som gjorde det svårt för er utespelare…

"Ja, lite så var det. Hellgren hade väl typ fyra helt sjuka frilägesräddningar och deras målvakt räddade till exempel Frasses direktskott i första. De var båda bra idag så det var tufft att göra mål."

För din egen del går du in stenhårt i varenda byte och spelar med ett härligt självförtroende som är väldigt kul att se. Hur känns det själv?

"Jag tyckte att det kändes bra hela matchen och jag vågade hålla i pucken. Jag gillar verkligen att spela tre mot tre, det är bara att hålla farten, dribbla och vänta på rätt läge."

Inga nerver?

"Haha. Lite nervigt kan det absolut vara men hellre det än att inte våga. För mig är sådana lägen bara kul - jag älskar till exempel att gå in och lägga avgörande straffar."

Berätta om ditt suddenmål!

"Jag väntade i egen zon medan vi bytte tills jag hörde Frasse skrika 'gå, gå'. Jag tog in pucken i zonen och Björklövenspelarna var ganska stillastående så jag gick djupt och väntade på rätt läge. Jag hittade Frasse först, det blev en bra drop och deras back var nog trött så det var rätt lätt att kliva runt."

*Det är en både tuff och inspirerande vecka med tre toppkonkurrenter i rad som besöker Nobelhallen. Hur laddar man om med så täta matcher?'

"Det är la' det som är det roliga med hockey, att det är matcher hela tiden. Man hinner inte fira så där jättemycket utan måste ladda om direkt. Det är jättekul att spela tre hemmamatcher i rad mot tre riktigt bra lag. Vi ska ta så många poäng som möjligt!"


Redan på fredag väntar alltså nästa toppmatch när MoDo gästar Nobelhallen. Här kan du köpa biljetter till den matchen samt lördagens hemmamatch mot HV71.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle