Eftersnack omgång 32: BIK Karlskoga - Mora IK 5-2
Publicerad: 2022-01-14
Fyra powerplaymål och ytterligare en stark insats över sextio minuter låg bakom lagets åttonde raka seger när Mora besegrades med 5-2. Vi följer upp matchen med Wilhelm Westlund (1+2).

BIK kom närmast från onsdagens hemmaseger med 4-3 över toppkonkurrenten och serieledaren HV71 - lagets sjunde raka vinst. Inför kvällens omgång låg man trea i tabellen, sex poäng efter HV71 och två poäng efter tvåan MoDo. Fyran Björklöven låg tre poäng efter men har en match mindre spelad och något bättre målskillnad.

Åke Stakkestad klev då av med en överkroppsskada efter första perioden i onsdags och var indisponibel till dagens match. Henrik Björklund och Henrik Larsson har sjukdom i familjen och därtill saknades långtidsskadade Edwin Lindström samt Johan Larsson.

Viktor Lennartsson tog 'Björkas' plats i förstakedjan och Mikael 'Daggen' Eriksson tog över hans plats i fjärdelinan. Emil Öhrvall tog Åke Stakkestads plats i tredjekedjan och Joel Kiirikki kom in som extraforward.

På backsidan gick Oliver Åkelid in på 'Kingens' plats bredvid Arvid Aronsson.

Lars Volden fortsatte i målet med Marcus Hellgren-Smed som back-up.

Mora kom närmast från en hemmaseger över Västervik med 3-1 i onsdagens omgång. Inför kvällens omgång låg de åtta i tabellen.

1116 fanns på plats i Nobelhallens läktare denna afton, det vill säga inte långt från fullsatt (1200) med gällande restriktioner.

Matchfakta omgång 31: BIK Karlskoga - Mora IK 5-2 (3-1, 0-1, 2-0)

Skottstatistiken: 33-38 (13-8, 13-13, 7-17)

Målskyttar (assisterande): 1-0 Albert Lyckåsen (William Pethrus) 1-1 Lukas Wernblom (Albin Grewe & Nils Thomasson) 2-1 Wilhelm Westlund, powerplay (David Lindquist & Sebastian Collberg) 3-1 Aleksi Rekonen, powerplay (Albert Lyckåsen) 3-2 Johan Persson, powerplay (Måns Carlsson & Daniel Ljunggren) 4-2 Alexander Leandersson, powerplay (David Lilja och Wilhelm Westlund) 5-2 David Lindquist, powerplay fem mot tre (Wilhelm Westlund och Sebastian Collberg)

Första perioden 3-1, skotten 13-8

Drygt sju minuter in i matchen tog BIK ledningen med 1-0 genom Albert Lyckåsen som fångade upp returen efter William Pethrus stenhårda stolpträff. Mora replikerade dock blott 42 sekunder senare genom Lukas Wernblom, assisterad av Albin Grewe & Nils Thomasson.

Matchens första utvisning innebar powerplay för BIK och med en dryg halvminut kvar av den signalerade domarna för ytterligare en Mora-utvisning. BIK spelade med tålamod under den avvaktande utvisningen och istället för att göra sig av med pucken spelade man in ledningsmålet 2-1 genom ett backskott signerat Wilhelm Westlund, assisterad av David Lindquist och Sebastian Collberg.

Detta neutraliserade den första utvisningen men de nya två minuterna i powerplay återstod och väl där utökade Alexi Rekonen till 3-1, assisterad av Albert Lyckåsen. Detta 13.19 in i matchen.

Även Mora fick chansen att spela i numerärt överläge med dryga fyra minuter kvar av perioden. BIK-boxen höll dock undan och BIK kunde gå till periodpaus 3-1 på tavlan och skotten 13-8.

Andra perioden 0-1, skotten 13-13

Mora kraftsamlade i inledningen av den andra perioden och tog över mycket av initiativet. Nytt powerplay i periodinledningen utnyttjades till att reducera till 3-2 genom Johan Persson, Måns Carlsson & Daniel Ljunggren.

Efter sex minuter åkte sig Bobby Macintyre till ett friläge men en följsam Volden räddade.

Mora hade fler bra lägen men BIK spelade upp sig lite under den andra halvan av perioden då bland andra David Lilja åkte sig till ett bra läge där han avslutade med en backhand som satte Mora-keepern Matteus Ward på prov.

12.29 fick BIK ytterligare ett powerplay men efter två raka med utdelning blev det tredje lite blekare och resultatlöst.

Med 58 sekunder kvar fick BIK ytterligare en chans i numerärt överläge och Rekonen var i slutsekunderna ytterst nära att bli tvåmålsskytt. Ward avvärjde skottet genom en riktig fotbollsräddning.

Tredje perioden 2-0, skotten 7-17

BIK hade en drygt minut kvar i powerplay i periodinledningen och man fortsatte vara effektiva i spelformen. Alexander Leandersson utökade i slutsekundrarna till psykologiskt viktiga 4-2, assisterad av David Lilja och Wilhelm Westlund.

Mora fick, å sin sida, en viktig möjlighet i form av ett powerplay halvvägs genom perioden men BIK dödade den effektivt. En fri Sebastian Fakt sköt klockrent i kryssribban.

Dubbla Morautvisningar (där en var för abuse of officials efter missnöje med den första utvisningen) innebar spel fem mot tre för BIK med drygt fem minuter kvar av matchen. Efter en stolpträff av Wilhelm Westlund (BIK:s femte för kvällen!) slog David Lindquist in 5-2. Wilhelm Westlund och Sebastian Collberg assisterade.

Mora begärde time out och tog även ut målvakten för att spela med en extra utespelare. De hade en puck inne med drygt tre minuter kvar men videogranskningen visade att målvakten störts och målet dömdes bort.

BIK höll undan och kunde därmed räkna hem sin åttonde raka seger. Tabellen haltar just nu på grund av flyttade matcher men BIK gjorde i alla fall sitt för att hänga med i toppen och sätter press på lagen bakom som har färre matcher spelade.

Wilhelm Westlund noterades för ett mål och två assist i kvällens match.

"Riktigt skönt med åttonde raka", konstaterar han efter matchen. "Vi gör det bra därute, först och främst i den första och tredje perioden, men vi är med i matchen hela vägen även idag och det är starkt att vi har tagit åtta raka."

Det känns som vi spelar med ett enormt självförtroende just nu. Svackor kommer ofrånkomligt i matcher men vi studsar snabbt tillbaka!

"Ja, precis. Det går upp och ned i matcher och vi försöker minimera svackorna. Sedan vet vi att vi är starka i tredje perioden och det är skönt att ha med sig."

**Under de fyra senaste omgångarna har vi hunnit vinna över toppkonkurrenterna Västerås, Björklöven och HV71 och med den åttonde raka segern har vi ett fantastiskt fint flyt. Dina tankar om det? **

"Spelar vi som vi ska kan vi slå vilket lag som helst. Det är just det att man måste gå ut och göra det varje dag och det är det vi gör nu när vi vinner åttonde raka. Det är kul att spela nu."

I powerplay såg vi en rejäl ketchupeffekt idag med fyra mål i spelformen. Dina tankar om det?

"Ja, idag var vi effektiva! Klart att det är bra för självförtroendet att bättra på statistiken och ett bra powerplay kan man vinna många matcher på."

**En annan företeelse som vi såg många av idag var stolp- och ribbskott. Totalt fem stycken, fick jag det till, och det var rejäla träffar som fortfarande får stålet att sjunga därute!"

"Haha, ja, det blev ju till och med assister av några. Min stolpträff blev en perfekt passning till 'Linkan' (5-2) och Pethrus hade en till Albert (1-0). Fakt hade ett par stycken också. Vi var nära flera gånger och förhoppningsvis går fler puckar in framöver. Trots fem ramträffar gör vi ändå fem mål framåt, det är positivt!"

'Björka' pratade efter förra matchen om vikten att vara där framför mål när returerna kommer och det såg vi även idag. Vi fortsätter vara att 'där' det händer!

"Ja, vi är därframme där man gör målen och om man inte gör mål så skymmer man målvakten. Det gör ont att komma in där men när man väl är där är det välldigt effektivt."

Vi vet ju att du har stora offensiva kvaliteter men jag tycker mig se fler initiativ från din sida i år där du går framåt hela vägen och håller i pucken längre. Håller du med?

"Jag gillar ju att vara med och bidra offensivt och sedan kommer det givetvis fler eller färre lägen i olika matcher. Det gäller att värdera situationen och det är något man tränar på varje dag - är det rätt läge att gå upp, är jag pigg nog så att jag kan jobba hem efteråt och så vidare. Idag hade jag flera lägen och spelade dessutom powerplay som jag inte gjort under den senaste tiden. Det är förstås kul att få vara med där, vi får väl se hur det blir med det framöver. Jag är redo!"

Ett mål och två assist blev det idag. Tankar om det?

"Skönt att få lite poäng i statistiken! Men seger är viktigast."

Nästa match spelas redan på söndag klockan 15.00 då SSK gästar Nobelhallen. Biljetter finns fortfarande att köpa här! Observera att detta är sista matchen innan begränsningen på 500 på läktarna börjar gälla 19/1 så passa på att få se hockey live i Nobelhallen. Tänk på att komma i tid och att ha vaccinationsbevis och ID redo för att undvika kö.