Eftersnack omgång 14: BIK Karlskoga - AIK 6 - 3
Publicerad: 2021-11-12
Vilken kväll och vilken urladdning! Ladies Hockey Night blev en riktig fullträff med bra tryck, en välfylld arena och seger med 6-3. Vi följer upp matchen med tremålsskytten Oscar Lawner, Juliuz Persson (1+2) och Marcus Hellgren-Smed.

Fredagens hemmamatch innebar även årets Ladies Hockey Night och uppslutningen var mycket god: hela 3094 var på plats inför matchen mot AIK.

BIK har haft en lite tyngre period där offensiven hackat och i onsdagens bortamöte med Kristianstad i återstarten efter förra veckans speluppehåll blev det förlust med 4-1 efter att hemmalaget gjort två mål i tom kasse.

BIK saknar sedan tidigare skadade Åke Stakkestad, Henrik Larsson, Sebastian Collberg, Edwin Lindström och Viktor Lennartsson. Efter värmningen stod det klart att även backen Johan Larsson inte var tillgänglig för spel, vilket innebar lite ommöbleringar på backsidan och att Oscar Eriksson gick in på den sjätte backplatsen. Dessutom saknar man den här veckan Lars Volden som spelar med det norska landslaget.

Det innebär att Marcus Hellgren-Smed vaktade målet med inlånade Riku Lindroos (Lindlöven) som back-up. För nyförvärvet och återvändaren Juliuz Persson, med ett nysajnat kontrakt över nästa säsong, innebar matchen återkomst till Nobelhallen.

AIK har uppvisat en bra form och kommer närmast från en 5-2-seger i onsdags över Almtuna som skickade dem upp över strecket till sjätte plats, bara två poäng efter femman BIK. Vid seger skulle alltså AIK passera BIK i tabellen.

Matchfakta omgång 14: BIK Karlskoga - AIK 6-3 (0-1, 3-0, 3-2)

Skottstatistik 31-31 (12-15, 10-6, 9-10)

Målskyttar (assisterande)

0-1 Anton Holm u ass 1-1 Oscar Lawner (Juliuz Persson & Arvid Aronsson) 2-1 Alexander Leandersson (David Lindquist & Henrik Björklund) 3-1 Oscar Lawner (Juliuz Persson) 4-1 Juliuz Persson (William Pethrus & Wilhelm Westlund) 5-1 Gustaf Franzén (Janne Tavi) 5-2 Eric Norin u ass 5-3 Max Lindholm, i powerplay (Fredric Weigel & Anton Holm) 6-3 Oscar Lawner ENG (Janne Tavi)

Första perioden 0-1, skotten 12-15

En period med bra fart och intensitet där dock AIK fick tidig ( 1.37) utdelning genom en puck som oturligt touchade en BIK-spelare och ställde Marcus Hellgren-Smed i målet. Anton Holm fick målet.

Även BIK skapade flera bra lägen, bland annat hade David Lilja en trippelchans och Henrik Björklund passade fram David Lindquist från bakom målet till ett riktigt bra läge. Båda målvakterna - förutom Hellgren-Smed även Alexander Sahlin i AIK-målet - stod för en stark förstaperiod med flera bra räddningar.

Några utvisningar delades ut under perioden - en samtidig för båda lagen efter drygt tre minuter och varsitt powerplay för lagen. I slutsekunderna fick dock BIK ytterligare en utvisning som innebar att man inledde andra perioden i numerärt överläge i 1.52.

Andra perioden 3-0, skotten 10-6

Fortsatt mycket intensitet och kamp man mot man i andra perioden. Powerplay för AIK efter 9.06 men BIK-boxen gjorde det bra och höll inte bara undan utan bet sig fast i AIK-zonen och stod för flera vassa avslut.

Efter det kom det mesta under perioden att handla om BIK: 14.14 1-1 Oscar Lawner (Juliuz Persson & Arvid Aronsson), 15.44 2-1 Alexander Leandersson (David Lindquist & Henrik Björklund) och 17.06 3-1 Oscar Lawner (Juliuz Persson).

Tredje perioden 3-2, skotten 9-10

3-1 till BIK inför tredje perioden, alltså, och hemmalaget fortsatte att trumma på.

Juliuz Persson satte 4-1 efter nästan fem minuters spel, assisterad av William Pethrus och Wilhelm Westlund. Nämnde Westlund hade själv en klingande ribbträff strax efter.

5-1 kom 12.44 in i perioden och den här gången stod Gustaf Franzén för målet, assisterad av Janne Tavi. AIK hade dock inte gett upp reducerade först till 5-2 genom Eric Norin och sedan till 5-3 i powerplay genom BIK-bekanta Max Lindholm (Fredric Weigel och Anton Holm).

När gästerna i slutminuterna tog ut Sahlin för att spela med en extra utespelare kunde BIK med bara sekunder kvar avgöra i tom kasse. Målskytten Oscar Lawner, fint framspelad av Janne Tavi, kunde med sitt 6-3-mål därmed räkna hem seniorkarriärens första hattrick. Och visst fick vi se ett gäng kepsar på isen!

"Wow, vilket drag i hallen!", jublar målskytten Gustaf Franzen i omklädningsrummet efter matchen och hälsar att det gärna får vara Ladies Hockey Night varje kväll. Och just draget i hallen är återkommer alla spelare som jag talar med till.

För Juliuz Persson blev återkomsten till Nobelhallen en succé - han noterades som sagt för ett mål och två assist.

"Tre poäng! Jätteskönt", pustar han när vi möts efter matchen och avser då lagets seger.

…och för din egen del blev det 1+2 - och detta trots att du fortfarande spelar med Alexander Leanderssons klubbor!

"Det spelar väl egentligen ingen roll vem som gör poängen, det viktigaste är att vi vinner men skönt förstås att få igång min egen poängproduktion. 'Leos' klubbor funkar uppenbarligen och han gjorde ju dessutom mål före mig så jag får väl beställa ett gäng 'Leo-klubbor', haha."

"Det var riktigt bra tryck i hallen idag", fortsätter han. "Jag behövde inte ens ha musik i hörlurarna innan, haha. Jag visste ju att det skulle bli mycket folk men det var verkligen häftigt. Det kändes verkligen speciellt att få vara tillbaka här i Nobelhallen."

Laget har haft det lite tyngre med målskyttet på slutet och i onsdags, i din återkomst, hade vi svårt att komma till lägen. Vi vann inte kamperna man mot man alls på det sättet vi gjorde idag. Dina tankar om scenförändringen?

"Det kändes bra idag och vi kuggade i bättre idag. Vi fick längre anfall, mer tryck och därmed också fler målchanser. Det kändes som om hela laget var mer samspelt idag."

Oscar Lawner, lånet från Färjestad som alltså kan gå mellan klubbarna fram till i mitten av februari, gjorde i och med sin andra match för den här gången. Redan under sin första sejour (fyra bortamatcher) klarade han av premiärmålet i HockeyAllsvenskan men under debuten på hemmaplan i Nobelhallen gjorde han dessutom hattrick.

"I Kristianstad hamnade vi väl lite på tå, de körde med oss. Idag steppar vi upp och gör en väldigt bra insats och jag tycker att vi kör över AIK", summerar han kvällen.

Hur har det varit att komma tillbaka till BIK?

"Det är ett väldigt gôtt gäng här som har tagit väldigt väl hand om mig sedan dag ett. Det är roligt att gå till jobbet varenda dag!"

Hann du se något av kepsarna som slängdes in på isen?

"Jajamensan, det var kul att se. Det var riktigt bra tryck i hallen idag. För mig var det ju första matchen i hemmabåset - jag har bara varit här som motståndare förut - och det var väldigt kul att få vara med i hemmalaget."

För målvakten Marcus Hellgren-Smed är det, som sagt, en ovanligt intensiv vecka - med så täta matcher brukar man vanligtvis dela på målvaktssysslan.

Grattis till segern och till två riktigt bra insatser så här långt den här veckan!

"Tack så mycket. Det kändes jättebra att få vinna framför den här fantastiska publiken idag och visa att vi kan spela riktigt bra hockey."

Tre matcher på fyra dagar, hur är det för dig som målvakt att spela så mycket?

"Inspirerande, jättekul. Det är ju så man vill ha det, det är därför man spelar hockey. Det känns bra för min del och extra roligt när vi vinner så klart, så det får vi se till att fortsätta med i morgon."

Ja, Södertäljer väntar ju redan i morgon. Tankar inför den matchen?

"Det kommer bli en tuff match, nu gäller det att ladda så bra som möjligt och försöka sova och äta bra, och för min del kanske även fylla på med lite vätskeersättning, så att vi är redo i morgon."